Zobacz pełną wersję : Akumulator - potrzebuję drugiego akumulatora!
Witam, jako ze zbliża się wiosna, okres dlugich wedrowek po lesie, zasiadek itp. chcialbym kupic drugi zastepczy akumulator do nikona (d3100, macie cos godnego polecenia? wazne jest zeby nie przekraczal ceny 50zl, najlepiej byl z ladowarka w cenie lub sam akumulator bylby zgodny z moja terazniejsza ladowarka, prosze o konkretne nazwy produktow. Pozdrawiam, Kuba!
zamkowski
05-03-2012, 10:59
Kuba, ja zarzuciłem juz dawno temat akumulatorów dedykowanych. Wykosztuj się troche na grip do 3100 i zakup aku sanyo enelop. Nie ma lepszej opcji bo jak Ci aku siądzie to jeszcze od biedy masz kiosk (teoretycznie) gdzies w pobliżu i baterie alkaliczne lub zwykłe wsadzisz i focisz dalej. Proponuję przemyśleć temat :)
D_Z_I_A_D_E_K
05-03-2012, 10:59
...wazne jest zeby nie przekraczal ceny 50zl, najlepiej byl z ladowarka w cenie
jak Ci coś takiego wybuchnie w body to dopiero będziesz pluł sobie w brodę, że nie kupiłeś oryginału!
Kolego, akumulator do aparatu niewiele ma wspólnego ze studiem fotograficznym. Przeniosłem watek, ale ... tu masz full wątków na ten temat. Niepotrzebnie zakładałeś nowy.
hmmm też już nad takim gripem myślałem, ale domyślam się, że nie będzie to tania inwestycja :P kol. dziadek - jak mam rozumieć ten wybuch? Kwas może mi się rozlać w środku czy jak? :P w zestawie dostałem EN-EL9 lub 14, jeżeli kupił bym drugi taki? Opłacalne?
Kolego, akumulator do aparatu niewiele ma wspólnego ze studiem fotograficznym. Przeniosłem watek, ale ... tu masz full wątków na ten temat. Niepotrzebnie zakładałeś nowy.
ok sory! będę pamiętał i uważał na przyszłość :) dzięki za przeniesienie!
zamkowski
05-03-2012, 14:56
hmmm też już nad takim gripem myślałem, ale domyślam się, że nie będzie to tania inwestycja :P kol. dziadek - jak mam rozumieć ten wybuch? Kwas może mi się rozlać w środku czy jak? :P w zestawie dostałem EN-EL9 lub 14, jeżeli kupił bym drugi taki? Opłacalne?
Trochę chęci i allegro:
http://allegro.pl/battery-pack-grip-meike-do-nikon-d3100-gwarancja-i2116422234.html - grip meike najlepszy zamiennik na rynku 95 PLN + 2 zamienniki około 30 PLN za sztukę (okazało się że gripp nie ma koszyka na aku "paluszkowe").
oryginał aku nikon to około 200 PLN więc nawet jeśli coś Ci się wyleje w grippie to poza aparatem więc krzywdy nie ma no i masz podwójne zasilanie i przy tym lepsza ergonomia aparatu.
D3100 jest zasilany akumulatorem EN-EL14, zakup oryginalnego to wydatek około 200 zł, żaden z zamienników
sprzedawanych na allegro nie współpracuje z d3100, więc nie masz wyboru, albo oryginał lub grip.
Moja wypowiedź utonęłą już w przeszłości ... do dwóch lat dochodzi zamiennik do D80, nie napalałem się na te absolutnie najtańsze, znalazłem poniżej stówki. Wydajność jak oryginał, nie wybucha, na interfejsie cyfrowym nie podaje jednej danej do statystyki, o to tylko jest gorszy od oryginału, czyli bez znaczenia.
Nie pamiętam sklepu - jeden z wiodących na rynku sklepów internetowych. Więc istnieją dobre zamienniki (nie wiem jak do bardzo nowych aparatów).
EDIT: Ja akurat nie lubię gripów, cenię rozmiar. Na analogu tez odpuściłem ofertę z gripem (tam zwykle jest zgubiony oryginalny koszyk do baterii, więc dożywotnio).
Trochę chęci i allegro:
http://allegro.pl/battery-pack-grip-meike-do-nikon-d3100-gwarancja-i2116422234.html - grip meike najlepszy zamiennik na rynku 95 PLN + 2 zamienniki około 30 PLN za sztukę (okazało się że gripp nie ma koszyka na aku "paluszkowe").
A możesz zdradzić jakimi zamiennikami się posłużyłeś? I czy dobrze się sprawują?
Z góry dzięki za odpowiedź.
RobertMiernik
03-04-2012, 12:33
Ja kupiłem zamiennik w fotoenergii, bardzo polecam, używany już prawie od roku, wydajność około 2/3 oryginału, nie zauważyłem problemów z ubytkiem mocy w miarę 'zużywania', zdecydowanie było warto, kosztował koło 100 zł więc 1/4 oryginału...
Zastanawiam się, czy przykładowo taki akumulator: http://fotoenergia.pl/nikon-enel14-2900mah-coolpix-p7000-p-718.html będzie działał w gripie na Nikonie D3100 (sam akumulator nie jest kompatybilny z tym aparatem). I czy oryginalna nikonowska ładowarka mi go naładuje?
RobertMiernik
03-04-2012, 13:23
Jak nie jest, to d3100 nie używa właśnie EL-EN14?
Używa EN-EL14, ale na stronie przedmiotu jest napisane, że jest kompatybilny z:
NIKON: Coolpix P7000
Tak samo jak na Allegro: są akumulatory EN-EL14 i jest napisane w aukcji, że kompatybilne z Coolpix P7000, ale napisane jest też wyraźnie, że nie pasują do D3100, D5100 itp. (jak na tej, przykładowo, aukcji: http://allegro.pl/nikon-en-el14-2900-mah-akumulator-p7000-i2204672550.html).
RobertMiernik
03-04-2012, 16:24
Hm, dziwne, musisz poczekać niestety na kogoś z 3100...
W d3100 i p7000 jest taki sam rodzaj akumulatora. Na aukcji zapis o niekompatybilnosci z d3100 wzial sie wlasnie z tego powodu, ze d3100 ma czip uniemozliwiajacy uzywanie zamiennikow a p7000 go nie ma. Te od p7000 jak najbardziej pasuja do d3100 z gripem.
Dzięki, właśnie o to mi chodziło :)
Nie wiedziałam gdzie zapytać. Czy ten sam model akumulatora EN-EL 3e, o mocy znamionowej 1500 można wykorzystać do Nikona d300s, z którym oryginalnie zakupiłam akumulator EN-EL 3e, ale o mocy 1410 ? Chciałabym używać ten pierwszy jako rezerwowy, ale ponieważ kompletnie się nie znam na "pojemnościach" itd., wolę dwa razy zapytać niż coś zepsuć. Z góry dziękuję za wyrozumiałość :)
wasilewk
28-10-2012, 10:36
Ten drugi... ...pierwsze słyszę, żeby Nikon takie produkował. Typowy akumulator to 1500mAH.
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45132/related/1#EN-EL3e
Produkuje, na mocy dyrektywy UE został zmuszony do zmniejszenia mocy znamionowej. Taką karteczkę znalazłam w pudełku, oryginalnym dodam, wczoraj odebrałam aparat.
Pytanie czy mogę używać tego ciut mocniejszego ?
wasilewk
28-10-2012, 13:54
Oczywiście - tylko nie daj się UE podejrzeć ! :grin:
Dzięki serdeczne za odpowiedź.
Dam sobie radę 8)