Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 + Nikkor AF-S 35mm f/1.8G - współpraca
Mam pytanie do kolegów używających tandemu D5000 + Nikkor 35mm f/1.8G.
Przeczytałem wiele wątków dotyczących tego obiektywu, znam jego wady i zalety i mam zamiar go kupić.
Chodzi mi o celność auto focusa w różnych warunkach oświetleniowych, zarówno światło sztuczne i naturalne, wewnątrz pomieszczeń i na zewnątrz.
Zdjęcia z bliskiej odległości i dalszej, pytam o to, bo w wielu wątkach użytkownicy D90 z tym szkłem piszą o takich problemach.
Ponieważ D5000 i D90 posiadają ten sam moduł auto focusa, opisywany problem może występować tak samo w D5000.
Freddie Chopin
05-03-2012, 09:37
U mnie w D5100 działa sprawnie - minimalny backfocus jest raczej winą korpusu, bo na kitowym obiektywie mam to samo - muszę go kiedyś wysłać do kalibracji.
4\/3!!
darkmajin
05-03-2012, 10:36
u mnie bez zastrzeżeń (d5k), większość tych ludzi ma lustrzanke poniżej roku i oczytała się o BF/FF kupuj nie marudź, jedno z moich ulubionych na fx
U mnie w D5100 działa sprawnie - minimalny backfocus jest raczej winą korpusu, bo na kitowym obiektywie mam to samo - muszę go kiedyś wysłać do kalibracji.
4\/3!!
U mnie również był minimalny backfokus, obecnie korpus po kalibracji, na posiadanych obiektywach zauważyłem poprawę, ale bez jasnego szkła nie jestem w stanie dokładnie określić efektu kalibracji.
Kalibracja do wzorca w serwisie nikona miesiąc temu.
Nie ma się co zastanawiać, szkiełko bardzo zacne, z D5k pracuje bardzo dobrze. Z celnością AF'u w słabym świetle pewne trudności mogą być, ale to już raczej urok D5000/D90 niż problem obiektywu.
Nie wiem czy to coś pomoże, ale tak się spisuje 35mm z D5100, pewnie moduł AF w D5000 się wiele nie różni albo jest taki sam.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://desmond.imageshack.us/Himg685/scaled.php?server=685&filename=dsc0318xz.jpg&res=medium)
darkmajin
06-03-2012, 08:28
chcesz go zniechęcić?
Po prostu pokazuje jak jest. Ja przynajmniej jestem zadowolony z tego szkła, ale mi wiele do szczęścia nie potrzeba.
Jestem tylko amatorem z 30 - letnim stażem, w tym połowa na lustrzankach, znam swój sprzęt oraz umiejętności, nie
wymagam od tego obiektywu zbyt wiele.
Gdy robiłem jeszcze Zenitem rzadko zdarzały mi się nieostre zdjęcia, w przypadku autofokusa w lustrzankach amatorskich AF czasami się myli.
Zanim coś kupię czytam testy, opinie na forum i czasami tak bywa że im więcej czytam, tym mniej wiem, albo mam zupełny mętlik w głowie.
Chodzi mi o celność auto focusa w różnych warunkach oświetleniowych z D5000, D90, D5100, D3100, wszystkie mają ten sam moduł Multi-CAM1000.
Jaki odsetek zdjęć nietrafionych jest z winy sprzętu, lub ostrość ląduje nie tam gdzie chcemy z tym obiektywem.
Celność AF'u z podpiętym 35/1.8 będzie taka sama jak z np. 18-55. Przynajmniej ja nie widziałem specjalnie różnicy, kiedy miałem jeszcze D5k, pomiędzy N35/1.8 a N18-105. Problemem jednak jest sam moduł AF'u, który w słabym świetle radzi sobie różnie i o ile przy f4 GO jest na tyle duża, że trafienie kilka centymetrów przed czy za da się przyjąć, to przy f1.8 już nie. Nie jest to jednak wina obiektywu, który jest naprawdę bardzo dobry, a zwyczajny "urok" body, cokolwiek jasnego kupisz zachowanie będzie podobne.
Jaworus, jak oceniasz celność D5k z 35f1.8 na środkowym punkcie AF w porównaniu do D300 ?
siwyozzman
07-03-2012, 09:44
Ja bym tak całkiem obiektywu nie "uniewinniał" :) - owszem ten moduł AF ma takie właściwości jak piszecie - jednak w połączeniu z tym obiektywem problem się pogłębia...pisze to na podstawie doświadczenia z D90...to również ten moduł....
darkmajin
07-03-2012, 13:13
tak to wina obiektywu że jest taki jasny i trzeba dokładnie ustawić ostrość..
Jaworus, jak oceniasz celność D5k z 35f1.8 na środkowym punkcie AF w porównaniu do D300 ?
Ogólne działanie AF'u w D5000, z różnymi szkłami, było głównym powodem mojej przesiadki na D300s. Z 35/1.8 na centralnym nie było tak źle, wszystko zależy oczywiście od sytuacji, bo "kiepskie" warunki bywają różne. D300s trafia z tym szkłem niemal zawsze na każdym punkcie AF'u, D5000 często trafia na centralnym, ale rzadziej na bocznych. Oczywiście dotyczy to sytuacji, kiedy światła jest mało i przysłony 1.8-2.2.