PDA

Zobacz pełną wersję : czy wgrywają nowy soft w serwisie

zbig
01-03-2007, 17:38
Witam serdecznie
mam dwie sprawy. A mianowicie w tym miesiącu jadę do Warszawy do serwisu żeby mi zmapowali D 80 i zastanawiam się czy lepiej wgrac sobie samemu nowy soft przed zmapowaniem czy może po albo może w sewisie to robią (czy wgranie nowego softu jest odpłatne czy też gratis). I jeszcze jedna sprawa jestem poza Warszawy i jak sie mozna dostac bez problemu do siedziby serwisu bo jak patrzę na mape to jest kawał drogi. Pozdrawiam sedecznie

prz3mo
01-03-2007, 18:22
Ktos pisal na forum, ze bez problemu mu wgrali za friko, przy okazji jakiejs naprawy...
Ale sam przeciez tez mozesz :) Banalna sprawa.

Rafał_Sz
01-03-2007, 19:12
Ktos pisal na forum, ze bez problemu mu wgrali za friko, przy okazji jakiejs naprawy...
Ale sam przeciez tez mozesz :) Banalna sprawa.

Ja to pisałem. Przed wysyłką mówili (NP), że wgrają za free. Aparat dostałem z softem 1.00 (!)
Po telefonie do serwisu dowiedziałem się, że przeciez mi się bardzo śpieszyło, a dodatkowo nie miałem problemu z pomiarem matrycowym więc sobie odpuścili.

Fakty: Wymieniono mi ekran LCD i skontrolowano pomiar.
Aparat dostałem po pięciu dniach (!), wliczjąc czas przesyłki.
Nikon twierdzi, że jak wszystko z puchą jest O.K. nie ma sensu wgrywać nowego softu.

Chyba jestem wybrańcem losu, bo zadowolenie z serwisu pełne.

Pozdrawiam Rafał

prz3mo
01-03-2007, 19:36
dodatkowo nie miałem problemu z pomiarem matrycowym więc sobie odpuścili.
Nikon twierdzi, że jak wszystko z puchą jest O.K. nie ma sensu wgrywać nowego softu.

Przeciez ponoc 1.01. nic nie zmienia w kwestii pomiaru matrycowego... Ludzie na dpreview pokazywali fotki przed i po i nie ma zadnej roznicy.
Ja tez nie widze roznicy zadnej.

Valwit
03-03-2007, 02:41
moze im sie z d200 pomieszalo?

Altro
03-03-2007, 10:15
najprostszy dojazd do serwisu Nikona na ulicy Postęp - wysiadasz na stacji Warszawa Centralna, przejściem podziemnym wychodzisz na ulicę Jana Pawła II (tuz obok stacji) wsiadasz do tramwaju linii 10 albo 17 i jedziesz Aleją Niepodległości, potem Wołoską, potem zobaczysz charakterystyczny budynek cały w małpich kolorach Galerii Mokotów, tam tramwaj skręci w Marynarską - na następnym przystanku wysiadasz i masz ulicę Postępu - na rogu Marynarskiej i Postępu zobaczysz logo Nikona na ponurym gmachu, to tam. Miłej wizyty

timi
03-03-2007, 10:23
Az sie serce raduje czytając tak pochlebne opinie na temat serwisu NP

zbig
03-03-2007, 10:32
tak wiem ze moge sam ale mam jeszcze go na gwarancji i nie wiem czy mogę sam aktualizować soft bez utraty jej. A jeżeli mogę to czy lepiej przed zmapowaniem czy po.

zbig
03-03-2007, 10:34
Altro dzięki za wspaniały rozkład bardzoCi dziękuję za to.

prz3mo
03-03-2007, 14:51
tak wiem ze moge sam ale mam jeszcze go na gwarancji i nie wiem czy mogę sam aktualizować soft bez utraty jej. A jeżeli mogę to czy lepiej przed zmapowaniem czy po.

Nie tracisz gwarancji robiąc upgrade firmware'u :)

bruno
04-03-2007, 10:05
prz3mo (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6482): możesz podać link do testu z dpreview?

prz3mo
04-03-2007, 12:08
prz3mo (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6482): możesz podać link do testu z dpreview?

Poszukaj na ich forum, nie mam linka bezpośredniego...
Na tym forum tez jest watek o firmware 1.01 do D80 i opiniach. Poszukaj.

zbig
04-03-2007, 21:21
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj wgrałem sobie soft i bez problemu się to odbyło.Zrobiłem kilka zdjęc dla sprawdzenia i nic nie zauważyłem negatywnego. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

BugsBunny
04-03-2007, 21:23
ktoś pisał że wgranie softu po mapowaniu "kasuje" mapowanie, więc chyba lepiej zrobić to przed

prz3mo
04-03-2007, 22:01
ktoś pisał że wgranie softu po mapowaniu "kasuje" mapowanie

No wlasnie jestem ciekaw czy to prawda...

Ja wczytalem kilka dni temu nowy firmware, ale hot pixele sprawdzalem kiedys raz tylko (był 1, co ciekawe nie zawsze :D ) i wiecej tym testem nie mam ochoty sobie głowy zawracac.

Musialby potwierdzic to ktos kto mapował (pamietał gdzie one (hot) były przed mapowaniem), a potem wgrał 1.01.