Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Znowu morze i paliki...
... z ostatniego, bardzo fajnego wypadu do Chałup
Fota podpisana bo linkuję ze swojej www
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.darko.cal.pl/Krajobraz/slides/DKK_9120.jpg)
tak z ciekawości taki kolor morza u nas jest? fale na brzegu takie błękitne? Kurcze nie widziałem jeszcze takich barw.
Przepiękne! Kolory, kadr... Jednym słowem cacko :-)
Darku, akurat błękitu wody tu nie poprawiałem, trochę z piaskiem musiałem powalczyć ale o tym ciiii :)
tak z ciekawości taki kolor morza u nas jest? fale na brzegu takie błękitne? Kurcze nie widziałem jeszcze takich barw.
Ja też nie ! Ale to jest dział krajoszopa. Tak, że zdziwienie bardzo nie na miejscu :D
Ja też nie ! Ale to jest dział krajoszopa. Tak, że zdziwienie bardzo nie na miejscu :D
Widzę że kolega wie lepiej jak duża była ingerencja w to zdjęcie
piotrm100
04-03-2012, 23:25
Nie dziw się Darko, ale moje pierwsze myśli były : o w mordę! to na bałtyku taki kolor wody mamy?!
Byłem tam wiele razy a takiego nie widziałem, więc każdy ma prawo się dziwić :)
Właśnie kolorystyka jest głównym atutem tego zdjęcia, mnie się bardzo podoba. :)
Oooo! Jest świetnie. Pal licho szopa, czy innego bobera, ale jednak w Chałupach klimat jak Szarmie jest. ;-)
Bardzo mi się podoba!
RobertSoul
05-03-2012, 13:34
Bardzo ale to bardzo ładny obrazek !! :) Światełko malina :) czuć lato na tym zdjęciu chodź to przecież zima jeszcze :)) Gratki !
Można nawet powiedzieć: głęboka zima:) jakaś połowa stycznia
Nikonozaur
05-03-2012, 15:19
No właśnie - znowu... ;) Fajne kolorki zrobiłeś, podoba się.
Oooo! Jest świetnie. Pal licho szopa, czy innego bobera, ale jednak w Chałupach klimat jak Szarmie jest. ;-)
Bardzo mi się podoba!
Pewnie, że pal licho. Tylko wówczas nie nazywajmy szopografię fotografią. Że też licho mnie podkusiło by wleżć w ten pochrzaniony dział, jeszcze bana dostanę !
Pewnie, że pal licho. Tylko wówczas nie nazywajmy szopografię fotografią. Że też licho mnie podkusiło by wleżć w ten pochrzaniony dział, jeszcze bana dostanę !
Panie Żeglarzu, skąd Pan wie jaka i jak mocna była moja ingerencja w to zdjęcie? więc na jakiej podstawi Pan twierdzi że jest to szopografia?
Panie Żeglarzu, skąd Pan wie jaka i jak mocna była moja ingerencja w to zdjęcie? więc na jakiej podstawi Pan twierdzi że jest to szopografia?
Miły kolego nie wywołuj mnie więcej do tablicy, jeśli moja wypowiedź nie dotyczyła Ciebie. Przeczytaj ją sobie jeszcze raz a zobaczysz, że dotyczyła natury ogólnej. A Ty przecież jak sam piszesz nie tworzysz szopografiki, a zatem nie bierz do siebie.
Ale jednak dyskusja toczy się pod tym zdjęciem i od tego zdjęcia się jak by zaczeła ale ok, zakończmy na tym.
Bardzo przyjemny oku nadmorski klasyk. Kolorki pastelki jak najbardziej pasują ;).
Jedynie horyzoncik lekko podupadł ;):lol:.
Waldo 2008
05-03-2012, 19:31
No cóż "darko" może niewielu widziało morze w innej porze roku jak środek wakacji i dlatego razi ich kolor wody a ja z kolei wiem, że nasze morze może mieć niesamowite kolory. Te jak raz mieszczą się w moim postrzeganiu świata. W dalszym ciągu wypowiedzi mogę tylko podpisać się pod wypowiedzią "PABLOOK".
Ja też nie widziałem jeszcze naszego morza z takimi kolorami :-) ale to nie znaczy, że mi się nie podoba :-) jak zauważył Paweł horyzont do korekty :-)
Normalnie, sami aptekarze :-P ;)
Nikonozaur
05-03-2012, 22:06
Normalnie, sami aptekarze :-P ;)
A tam aptekarze. Niektórzy nie mają możliwości zbyt częstego organoleptycznego badania barw morza i stąd te wątpliwości. Przecież na ostatnim naszym plenerku morze było wręcz żółte. Skotłowana ogromnym wiatrem woda za chińskiego boga nie przypominała tej z pocztówek sprzedawanych w kurortach. ;)
O horyzont mi chodzi :) a kolor wody? czasem mnie nasz Bałtyk zaskakuje.
Nikonozaur
05-03-2012, 22:33
O horyzont mi chodzi :) a kolor wody? czasem mnie nasz Bałtyk zaskakuje.
Tak, wiem, ale co do horyzontu to aptekarzem wcale nie trzeba być by to wyłapać - wtopa i tyle. ;)
Przyjadę za miesiąc to coś może wykombinujemy, gadałem już wstępnie z hrabią von Harb i wyraził zainteresowanie...
coach_lodz
05-03-2012, 22:51
mnie się podoba... fajny kadr i kolory... nad morzem będę dopiero w lipcu to se sprawdzę co jest nie tak :P
piotrm100
06-03-2012, 01:39
Ja zwrocilem tylko uwage na niespotykany na Baltyku kolorek wody, a zdjecie mi sie bardzo podoba, kolory tez :) Swoja droga to gdyby mi kazano zgadywac jakie morze przedstawia ta fotografia to po barwie obstawialbym raczej Adriatyk :)
Jakbyś zatem nazwał dział portretowy? Portszop? ;)
Moje pytanie brzmi, czy fotografia ma przedstawiać wierne oddanie rzeczywistości, czy po prostu ma się podobać - abstrahując od repo i foto produktowej oczywiście.
Przecież każda fotografia jest w pewien sposób poddawana przeróżnej ingerencji, choćby przez soft aparatu, a zabiegi upiększania nie rozpoczęły się bynajmniej wraz z opracowaniem fotoszopa :)
Nie dziw się Darko, ale moje pierwsze myśli były : o w mordę! to na bałtyku taki kolor wody mamy?!
Byłem tam wiele razy a takiego nie widziałem, więc każdy ma prawo się dziwić :)
Wiele pięknych kobiet w życiu widziałem, ale żadna nie miała tak gładkiego lica, jak na większości zdjęć się z reguły widuje ;)
Darko, piękne kolorki... takie canonowe ;) Super zdjęcie :)
Jakbyś zatem nazwał dział portretowy? Portszop? ;)
Moje pytanie brzmi, czy fotografia ma przedstawiać wierne oddanie rzeczywistości, czy po prostu ma się podobać - abstrahując od repo i foto produktowej oczywiście.
Przecież każda fotografia jest w pewien sposób poddawana przeróżnej ingerencji, choćby przez soft aparatu, a zabiegi upiększania nie rozpoczęły się bynajmniej wraz z opracowaniem fotoszopa :)
Wiele pięknych kobiet w życiu widziałem, ale żadna nie miała tak gładkiego lica, jak na większości zdjęć się z reguły widuje ;)
Darko, piękne kolorki... takie canonowe ;) Super zdjęcie :)
Młody człowieku zanim zaczniesz ze mną dyskusję rozpocznij od zapoznania się ze znaczeniem słowa FOTOGRAFIA (to tylko 2 słowa a może aż tylko 2 słowa;) ) Jak już poznasz znaczenie tego słowa to mi to napisz wówczas będę miał nadzieję, że może jakoś się dogadamy.
Po drugie:
cyt."Przecież każda fotografia jest w pewien sposób poddawana przeróżnej ingerencji, choćby przez soft aparatu, a zabiegi upiększania nie rozpoczęły się bynajmniej wraz z opracowaniem fotoszopa :)"
czy kolega wie kiedy mówi się, że to coś jest już sztuką albo, że to jest dziełem - wtedy kiedy to jest PRAWDZIWE nawet wtedy kiedy zostało poddane modyfikacji przez autora (wizja), przeciwnym razie jest to kicz ! Przynajniej dla mnie choć ponoć on nie istnieje, bo gustach nie wypada dyskutować.
I na zakończenie, ja autora nie potępiam. Widziałem wiele jego bardzo dobrych prac tu na forum (też i jego portfolio) których nie należało nawet poprawiać. Ale jak czytałem te śmieszne wpisy niby jego przyciaciól/profesorów zrób to zrób tam to, siamto i owamto itd namawiających go do swojej estetyki. sposobu patrzenia. A teraz ogólne gęganie za czymś co po prostu nie jest dobre i myślę, że chyba już sam autor to zrozumiał.
Ale już za daleko poszedłem zatem czekam na znaczenie słowa FOTOGRAFIA.