Zobacz pełną wersję : Dylemat przed zakupem
Co kupić?? W tej chwili posiadam D200 T17-50/2.8, N85/1.8D/ SB-600. Zamierzam zainwestować trochę w sprzęt i mam dylemat czy kupić D700 + N24/2.8 czy zmienic system i przejśc na Canona 5d mkII + jakies 2 stałki typu 24 i 85 mm. Z miłą chęcią posłucham użytkowników tych aparatów.
aikidudi
04-03-2012, 22:30
to zależy ile chcesz zainwestować i do czego ma ci to posłużyć. Niby d700 i canon 5d mIII to aparaty reporterskie, ale canon ma więcej mpx+świetne filmowanie. Jesli stać cię na niego to go bierz, takie jest moje zdanie. jesli nie chcesz tyle wydać, nie przeszkadza ci brak filmowania mniejsza ilość px i szybszy af to d700.
Cokolwiek wybierzesz będziesz zadowolony.
samson09
04-03-2012, 22:43
Ale kolega pyta o 5dkII a nie III. Zresztą wątków d700 vs 5dk2 było na forum pełno.
to zależy ile chcesz zainwestować i do czego ma ci to posłużyć. Niby d700 i canon 5d mIII to aparaty reporterskie, ale canon ma więcej mpx+świetne filmowanie. Jesli stać cię na niego to go bierz, takie jest moje zdanie. jesli nie chcesz tyle wydać, nie przeszkadza ci brak filmowania mniejsza ilość px i szybszy af to d700.
Cokolwiek wybierzesz będziesz zadowolony.
aparat ma sluzyc do ślubów jesli chodzi o kase to nie ma problemu jest odlozona i czeka na decyzje
Ale kolega pyta o 5dkII a nie III. Zresztą wątków d700 vs 5dk2 było na forum pełno.
może jakis link?
samson09
04-03-2012, 22:57
może jakis link?
Wystarczy wpisać w szukaj na forum lub w google.pl :) i już pełno linków. Oj nie chce się szukać nie chce :)
Wystarczy wpisać w szukaj na forum lub w google.pl :) i już pełno linków. Oj nie chce się szukać nie chce :)
chce sie tylko napisales na forum wiec myslalem ze gdzies tu sa a te linki z google juz mam obcykane i chciałbym poznac opinie uzytkownikow
samson09
04-03-2012, 23:04
Raczej nie dowiesz się niczego innego. Do ślubów na pewno bardziej polecą ci wszyscy d700 ze względu na szybszy i lepszy AF.
Raczej nie dowiesz się niczego innego. Do ślubów na pewno bardziej polecą ci wszyscy d700 ze względu na szybszy i lepszy AF.
ok to mamy d700 i do tego N24/2.8 + N85/1.8
aikidudi
05-03-2012, 00:01
ach, się zapędziłem. Byłem dzis na targach foto i się naoglądałem :)
ok to mamy d700 i do tego N24/2.8 + N85/1.8
bardzo dobry zestaw
jesli mają to być tylko 2 stałki to może rozważ jeszcze 35mm f2 D, również fajne uzupełnienie dla 85
jesli mają to być tylko 2 stałki to może rozważ jeszcze 35mm f2 D, również fajne uzupełnienie dla 85
zamiast 24/2.8 ta 35?
To jest jako przykład. Najczęściej na FF wybierane są zestawy: 35+85 lub 24+50+85
To jest jako przykład. Najczęściej na FF wybierane są zestawy: 35+85 lub 24+50+85
W towojej stopce widze ze masz to na co ja bym polował moze napiszesz jak to się sprawdza?
Dla mnie super czyli wakacje, krajobraz, street można, portreciki, śluby i balangi:) dla 24 i 50 mam ten sam rozmiar filtra, lekko i przyjemnie
Teraz choruje na 24 1.4 i 135 2.0, mam czas
Dla mnie super czyli wakacje, krajobraz, street można, portreciki, śluby i balangi:) dla 24 i 50 mam ten sam rozmiar filtra, lekko i przyjemnie
Teraz choruje na 24 1.4 i 135 2.0, mam czas
oj 24/1.4 by sie przydała ale po zakupie d700 to nie zostanie mi za duzo gotówki, wiec pozostanie 24/2.8 i 85/1.8 a jak 50 sie sprawdza na f1.4
Co do wyboru aparatu to nie pomogę bo nigdy nie miałem Canona . Nikon 50 1,4 , jedni chwalą inni nie - ja miałem starą i nową , Stara nie była wystarczająco ostra jak dla mnie, a nową nie umiałem zgrac z body, mikroregulacja nic nie pomagała -sprzedałem mam Sigmę 50 1,4 ostra szybka i celna jestem Bardzo zadowolony.
... a jak 50 sie sprawdza na f1.4
troszke miękko na 1,4, częściej na 1,6, ale na f2 to juz wymiata, jest ostro i podoba mi się jego rozmycie oraz to że ma dobry kontrast
z pośród 50mm ten jest dla mnie naj. G zamieniłem na D, także ze wzgledu na szybkosć AF
potem sigmu juz nie chciało mi sie testować bo mam to co chce
troszke miękko na 1,4, częściej na 1,6, ale na f2 to juz wymiata, jest ostro i podoba mi się jego rozmycie oraz to że ma dobry kontrast
z pośród 50mm ten jest dla mnie naj. G zamieniłem na D, także ze wzgledu na szybkosć AF
potem sigmu juz nie chciało mi sie testować bo mam to co chce
a nie miałes moze w rekache tej sigmy 24/1.8?
nie, po wielu przygodach z szkłami nie i systemowymi tu i tam, wyszedłem z założenia że nikkor i już
nie, po wielu przygodach z szkłami nie i systemowymi tu i tam, wyszedłem z założenia że nikkor i już
wiadomo co oryginał to oryginał :)
Tylko, że Sigma oferuje czasami takie ogniskowe, których nie uświadczysz w firmowej szklarni. W zasadzie dłużej niż 300mm za pieniądze sensowne, czyli poniżej 5 tys. nie ma nic. Są tylko profi szkła za ciężkie pieniądze. I jest wiele udanych szkieł niesystemowych, np Sigma 30/1.4.
Tylko, że Sigma oferuje czasami takie ogniskowe, których nie uświadczysz w firmowej szklarni. W zasadzie dłużej niż 300mm za pieniądze sensowne, czyli poniżej 5 tys. nie ma nic. Są tylko profi szkła za ciężkie pieniądze. I jest wiele udanych szkieł niesystemowych, np Sigma 30/1.4.
ja długich nie będę potrzebował