PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjecia na targach (motoryzacyjnych)

luteknarozniak
04-03-2012, 18:22
Szanowni (bardziej doświadczeni) koledzy i koleżanki, tak się złożyło, ze ktoś dal mi szanse i juz w środę będę robił zdjęcia na targach motoryzacyjnych... dla mnie zupełna to nowość, stad moj apel o pomoc...
- jaki obiektyw polecacie?
- z lampa czy może bez niej (z tego co pamiętam to oświetlenie tam jest bardzo silne, ale wszystko się wszędzie odbija)?
- z filtrem polaryzacyjnym czy bez?
do głowy mi przyszły tylko te trzy pytania (zrzucam to na karb stresu), ale proszę o wszelkie sugestie.
Dziękuje i życzę miłego niedzielnego popołudnia.

Art Erie
04-03-2012, 18:43
1. jaki obiektyw polecacie?
2. z lampa czy moze bez niej (z tego co pamietam to oswietlenie tam jest bardzo silne, ale wszystko sie wszedzie odbija)?
3. z filtrem polaryzacyjnym czy bez?.

Ad1. Zakładam, że masz puszkę DX; coś w stylu T17-50 będzie odpowiednie. W takich okolicznościach będziesz musiał rozbić zdjęcia z małej odległości (z powodu tłoku nie będziesz miał czystego kadru z większym odejściem); uważaj na przerysowania na krótkiej ogniskowej. Jak będziesz miał czyste pole, to na 50mm będzie OK. Jakaś jasna stałka 35 lub 50mm przyda się do detali.
Ad2. Lampę będziesz miał zapewne na body, więc każdy błysk to blik na lakierze... Jeśli potrafisz się nią posługiwać, to możesz nią delikatnie doświetlić wnętrze.
Ad3. MZ polar niezbędny, przy takim oświetleniu odbicia lamp w lakierze są oczywiste, ale przyda się na przykałd do wycięcia odbicia innych osób w drzwiach i innych elementach.

bogdi64
04-03-2012, 18:46
- obiektyw to najlepiej od 8 do 300mm
- można z lampą i bez
- można z filtrem i bez

krzysiek.81
05-03-2012, 22:18
- obiektyw to najlepiej od 8 do 300mm
- można z lampą i bez
- można z filtrem i bez

Myślę ,że rozwiałeś wszystkie wątpliwości autora wątku :)

Ja również zabrałbym coś typu 17-50 2.8 i polara, lampy bym nie brał....prędzej jakiś mały poręczny statyw
.

luteknarozniak
05-03-2012, 23:25
Dziekuje za wszelkie pomocne uwagi i za enigmatyczna odpowiedz bogdi'ego 64 takze ;)
Po targach wrzuce cos i ocenicie.

bogdi64
06-03-2012, 01:13
Dziekuje za wszelkie pomocne uwagi i za enigmatyczna odpowiedz bogdi'ego 64 takze ;)
Po targach wrzuce cos i ocenicie.

takie było pytanie,
robiłem parę fotek na różnych targach i używałem całą torbę obiektywów, teraz też się wybieram na motocyklowe i na pewno użyję od 18 do 200mm (to wszystko zależy co chcesz i jak pokazać, z 18 musisz wejść w akcję, z 200 jesteś niewidoczny i masz fajne fotki "podglądane"), a lampa w zależności od potrzeb, czyli motyw, światło, końcowy efekt, tak, że odpowiedziałem zgodnie z moją wiedzą i praktyką, po prostu zakres fotografii w takich miejscach jest nieograniczony, więc, każda propozycja "użyj to" może bardzo ograniczyć wybór i podejście do motywu, teraz się rozpisałem i nie powiedziałem nic więcej niż w moim poście powyżej, bo po prostu w takim przypadku nie da się odpowiedzieć w sposób bardzo sprecyzowany
proponował bym wziąć monopod lub statyw, koniecznie dużą torbę, mieć minę i zachowanie znudzonego, na pewno wtedy potraktują ciebie jako "profi", będziesz miał możliwość wejścia "głębiej", tam gdzie już nie dopuszczają osób ze "zwykłymi aparatami" i hostesy będą bardziej wylewne, a do torby na pewno zbierzesz dodatkowo parę gadżetów
ps: to nie żart - to doświadczenie

luteknarozniak
10-03-2012, 00:05
No i już po zdjęciach. Dziękuje za wszelkie uwagi, lampy nie wziąłem, ale myślę żeby się przydała... tu rezultaty: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2754390#post2754390

luteknarozniak
12-03-2012, 13:02
http://www.zrphotography-portfolio1.net/geneva-motor-show-2012.html
zdjecia z Genewy

Milego dnia

Comret
21-03-2012, 16:04
Napisz co zabrałeś i co się przydało, a czego brakowało ;)