Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa do D5100

Raczo
03-03-2012, 23:59
Wiem, że było już wiele podobnych tematów ale chciałbym go odświeżyć. Jaka lampa będzie odpowiednia do amatorskiej fotografii tą puszką? SB-700 odpada ze względu na cenę. Myślałem nad Metzem 44 af-1, Nissinem Di622 MarkII oraz wszelakiej maści YongNuo, a szczególnie YN-565EX. D5100 obsłuży fotocelę?

Jacek Q
04-03-2012, 00:12
Zobacz tu (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2234709&postcount=20)

adolfik9501
04-03-2012, 00:26
Po raz enty: IMHO optymalny wybór (cena/jakość/możliwości) Di622 II.

O każdej lampie napisano już sporo, więc jak dla mnie ten wątek można zamknąć gdyż dubluje kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt (?) innych praktycznie o tym samym.

EDIT: Odnoście fotoceli, to obsłuży ją nawet latarka ;)

Raczo
04-03-2012, 01:04
W takim wypadku przepraszam, dziękuję za solidne podsumowanie ;) , proszę o zamknięcie tematu.

adolfik9501
04-03-2012, 21:45
W takim wypadku przepraszam, dziękuję za solidne podsumowanie ;) , proszę o zamknięcie tematu.

Nie ma za co przepraszać, tylko brać się za szperanie na forum, ewentualnie od razu na zakupy ;)

Aherus
10-04-2012, 13:48
Przekopałem ćwierć internetu i pół forum i mam już dość szukania odpowiedzi na moje pytanie. Mam nadzieję, że ktoś ze starszych braci i sióstr wyciągnie pomocną dłoń. Nie chciałem zakładać kolejnego tematu o lampie, dlatego odgrzewam kotleta.

Czy w D5100 można ustawić krótsze synchro niż 1/200s z zewnętrzną lampą? Np. SB700 czy Metz 48, 50? Według specyfikacji nie da się zejść tą puchą poniżej 1/200s na wbudowanej i zewnętrznej, więc pytam szczęśliwych posiadaczy D5100 i lampy. Mam nadzieję, że ktoś odpowie. :)

ropusz
10-04-2012, 13:50
Minimalny czas synchronizacji jest zależny od body, lampa nie ma znaczenia.

Raczo
10-04-2012, 14:19
Potwierdzam, nie ma opcji zejść niżej niż 1/200 :( .

Aherus
10-04-2012, 18:53
Szkoda, w takim razie nie widzę sensu kupienia zewnętrznej lampy do D5100... :( (jeśli o mnie chodzi, rzecz jasna)

dominicus
12-04-2012, 23:03
Potwierdzam, nie ma opcji zejść niżej niż 1/200 :( .
Z lampą na aparacie :?: A synchronizacja z krótkimi czasami:?:

adolfik9501
12-04-2012, 23:07
Z lampą na aparacie :?: A synchronizacja z krótkimi czasami:?:

Tia, w D5100...

EDYTA:

Minimalny czas synchronizacji jest zależny od body, lampa nie ma znaczenia.

To rozmiar nie ma znaczenia, przynajmniej tak twierdzą, ci "mniejsi" ;)

EDYTA2: Żeby nie było, że się czepiam, uściślam: minimalny czas synchronizacji (w pełni otwarta migawka, 1/200 - 1/250) zależy od korpusu, minimalny czas synchronizacji w trybie AutoFP/HSS (poniżej 1/200-1/250) zależy od korpusu i od lampy (lampa musi ten tryb obsługiwać).

Zeb McKane
13-04-2012, 14:03
Szkoda, w takim razie nie widzę sensu kupienia zewnętrznej lampy do D5100... :( (jeśli o mnie chodzi, rzecz jasna)

zapewniam Kolegę, że przy używaniu jakiegokolwiek zestawu body/lampa zewnętrzna, przy robieniu zdjęć w pomieszczeniach z zewnętrzną lampą w 90-95% zdjęć będzie używał czasu ekspozycji w granicach 1/20-1/125 i czas synchronizacji nie jest tu podstawowym argumentem o zakupie tejże). W każdym razie ja tak mam.

Co do lampy zewnętrznej to jeżeli Autor wątku w przyszłości chce eksperymentować ze światłem odbitym, CLS-em itp to proponowałby zwrócić uwagę na moc lampy (ma to znaczenia także przy korzystaniu z tzw. krótkich czasów synchronizacji - pod tym względem migawka w d5100 jest i dobra bo 1/200s dobry wynik a drugiej strony kastracja /programowa?/ w zakresie HSS. Takie ficzer miałem kiedyś w średniowiecznej minolcie 505 si...

artuss811
16-05-2012, 16:29
Co do lampy zewnętrznej to jeżeli Autor wątku w przyszłości chce eksperymentować ze światłem odbitym, CLS-em itp to proponowałby zwrócić uwagę na moc lampy (ma to znaczenia także przy korzystaniu z tzw. krótkich czasów synchronizacji - pod tym względem migawka w d5100 jest i dobra bo 1/200s dobry wynik a drugiej strony kastracja /programowa?/ w zakresie HSS. Takie ficzer miałem kiedyś w średniowiecznej minolcie 505 si...

może mi to ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą kastracja programowa bo tez zamierzam kupić z którychś sabinek 800,900,910 - czy chodzi o to ze te body do końca nie obsługuje tej lampy

artuss811
17-05-2012, 06:44
więc nikt nie potrafi mi odpowiedzieć?

zgera
17-05-2012, 11:24
może mi to ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą kastracja programowa bo tez zamierzam kupić z którychś sabinek 800,900,910 - czy chodzi o to ze te body do końca nie obsługuje tej lampy
Body obsługuje te lampy, ale właśnie z tym body nie wykorzystasz wszystkich jej możliwości.
Nie wyjdziesz poza czas krótszy niż 1/200 s, brak trybu Auto FP w body, brak CLS.
Sens kupowania zewnętrznej lampy jednak jest, w zależności od modelu jest dużo mocniejsza od wbudowanej,
czyli większy zasięg, obracany palnik, to też zaleta.
Wybór należy do Ciebie, jeśli amatorsko to nie musi być sabinka, są tańsze a również dobre.

artuss811
17-05-2012, 16:13
Body obsługuje te lampy, ale właśnie z tym body nie wykorzystasz wszystkich jej możliwości.
Nie wyjdziesz poza czas krótszy niż 1/200 s, brak trybu Auto FP w body, brak CLS.
Sens kupowania zewnętrznej lampy jednak jest, w zależności od modelu jest dużo mocniejsza od wbudowanej,
czyli większy zasięg, obracany palnik, to też zaleta.
Wybór należy do Ciebie, jeśli amatorsko to nie musi być sabinka, są tańsze a również dobre.

dzięki kolego za odpowiedz bo już myślałem że będę olany, czy mam rozumieć ze nie wykorzystam w pełni SB-910 na D5100 a czy SB-700 będzie odpowiednia, moje body bardziej sobie z nią poradzi i nie będzie funkcji których body nie wykorzysta

puciek
17-05-2012, 16:45
SB700 może pracować w systemie CLS, a Twoje body tego nie wykorzysta, tak samo lampa ta może pracować z krótkimi czasami migawki autoFP, a Twoje body nie. Jedyna systemowa lampa, którą Twoje body wykorzysta w 100%, to SB400 - ale tej lampy po prostu nie polecam.

sokolnik
17-05-2012, 16:50
jak ja się ciesze że kupiłem odrazu d90. kolega mówił, że nie wykorzystam wszystkich możliwości tego body. teraz po 2 latach wiem że musiałbym zmienić body (co wiąże się z kosztami) lub bym się nie rozwijał...

artuss811
17-05-2012, 17:01
SB700 może pracować w systemie CLS, a Twoje body tego nie wykorzysta, tak samo lampa ta może pracować z krótkimi czasami migawki autoFP, a Twoje body nie. Jedyna systemowa lampa, którą Twoje body wykorzysta w 100%, to SB400 - ale tej lampy po prostu nie polecam.

czyli mam rozumieć ze SB-700 i SB-910 wykorzystam dokładnie tak samo tylko w przypadku SB-910 zyskam LP większe o 6. I obie lampy maja te same funkcje, no jeszcze może z takim wyjątkiem ze SB-910 ma ogniskowa do 200mm

zgera
17-05-2012, 17:35
SB-910 to duża i ciężka lampa, jak podepniesz do body, to będziesz miał problem z utrzymaniem tego zestawu.
Mam Metza 50, niby nie duża, ale przy małym gripie aparatu wygodnie nie jest.

puciek
17-05-2012, 17:38
SB910 jest mocniejsza i może służyć jako sterownik Master do sterowania innymi lampami w systemie CLS, SB700 może pracować tylko jako odbiornik. Z D5100 nie wykorzystasz wszystkich funkcji ani SB700 ani SB910 (tak samo jak SB600 i SB800/SB900) Powinieneś przeczytać kilka razy to. co już zostało napisane i rozumieć to właśnie tak, jak zostało napisane:

D5100 nie wspiera CLS https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/15145/~/kreatywny-system-o%E5%9Bwietlenia-firmy-nikon-%28cls%29 czy Auto FP https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/26563/~/synchronizacja-z-kr%E3%B3tkimi-czasami-migawki-fp

artuss811
17-05-2012, 21:30
SB910 jest mocniejsza i może służyć jako sterownik Master do sterowania innymi lampami w systemie CLS, SB700 może pracować tylko jako odbiornik. https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/15145/~/kreatywny-system-o%E5%9Bwietlenia-firmy-nikon-%28cls%29 czy Auto FP https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/26563/~/synchronizacja-z-kr%E3%B3tkimi-czasami-migawki-fp

Kolega chyba jest w błędzie co do SB-700 że pracuje jako slave w CLS gdzieś na forum znalazłem fajny link z porównaniem lamp rożnych znanych marek i tam pisze ze 910 i 700 pracuje jako slave i master, chyba ze tam jest błąd albo mi czytanie po angielsku nie idzie :-) http://speedlights.net/compare-speedlight-specs/?model=SB-700&model2=SB-910http://

sokolnik
17-05-2012, 21:53
miałem wcześniej napisać pierwszy że 700tka pracuje jako master Ale poszedłem jeść :) a Jak już wróciłem z jedzenia to kolega mnie wyprzedził Heh

puciek
18-05-2012, 06:15
Sorry, mój błąd. Pomyliłem z SB600.

mikemb
23-05-2012, 09:59
Witajcie, przeczytalem wszystkie watki w tym temacie i szczerze mowiac nadal jestem w kropce, moze dalibysmy rade to jakos usystematyzowac, czyli co polecacie do d5100 w 2 kategoriach: 1. lampa systemowa, 2. lampa budzetowka :-) czyl;i nie koniecznie za tysiac i duzo wiecej, bo zwyczajnie jedni tego nie wykorzystaja inni nie maja kasy na systemowke. Co Wy na to :-) , ktos sie pokusi o takie podsumowanie :-)

Art Erie
23-05-2012, 11:43
Witajcie, przeczytalem wszystkie watki w tym temacie i szczerze mowiac nadal jestem w kropce, moze dalibysmy rade to jakos usystematyzowac, czyli co polecacie do d5100 w 2 kategoriach: 1. lampa systemowa, 2. lampa budzetowka :-) [...]

Pytanie jest żle postawione, nie ma czegoś takiego jak lampa do D5100, są lampy do systemu Nikona i działają one z D5100, D300 i D4 jak i z pozostałymi puszkami w sposób na jaki pozwalają możliwości lampy i body.
Jedyną odpowiedzią w tak postawionym pytaniu może być odpowiednie dopasowanie lampy do małego body ( D5100 ), ale to jest akurat najmniej istotne.
Domyślam się, że to ma być jedna lampa ( nie będziesz kupował kilku, pracował w CLS, czy radiowo w grupach ); napisz do czego i do jakiej kwoty.

adolfik9501
23-05-2012, 17:14
Witajcie, przeczytalem wszystkie watki w tym temacie i szczerze mowiac nadal jestem w kropce, moze dalibysmy rade to jakos usystematyzowac, czyli co polecacie do d5100 w 2 kategoriach: 1. lampa systemowa, 2. lampa budzetowka :-) czyl;i nie koniecznie za tysiac i duzo wiecej, bo zwyczajnie jedni tego nie wykorzystaja inni nie maja kasy na systemowke. Co Wy na to :-) , ktos sie pokusi o takie podsumowanie :-)

Wielokrotnie pisano:

Tania lampa budżetowa: Nissin Di622 II, Metz 44 AF1 Digital, ze wskazaniem na tę pierwszą (ceny 500-600 PLN).

"Normalna" lampa: wszystkie z CLS/AWL i AutoFP (ceny od jakiś 800-900 PLN w górę w zależności od marki i modelu).
EDYTA ON: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198478 EDYTA OFF

Obecnie pojawiły się jeszcze "lampy środka" - iTTL, CLS/AWL ale bez AutoFP - YN565EX, ceny w Polandii ok. 700 PLN.
EDYTA ON: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198922 EDYTA OFF

Reszta jak w teleturnieju dla biskupów: Diecezja należy do Ciebie ;)

mikemb
24-05-2012, 09:00
I znow wtrace sie, napisalem tu niechcac zakladac kolejnego tematu o lampach, a ze mam swiezego d5100..... coz powiem tak na lampe systemowke nikonowska nie stac mnie mowiac szczerze, i nie bede tu sie rozwodzil na temat czy warto czy nie warto bo tyle opini co uzytkownikow zapewne by sie znalazlo. Mnie osobiscie potrzebna lampa do mojego klocka, do czego, hmm zapewne tylko i wylacznie uzywana bedzie z body, napewno jakies portrety(corka w najfajniejszym wieku do pamiatek foto hehehhe), a pozatym jako uzupelnienie albo zastapienie lampy wbudowanej. Sporo poczytalem o lampach i mowiac szczerze wiem teraz mniej niz wiedzialem. Nie mam doswiadczenia z lampami, choc zdjec przerobilem sporo w zyciu, jakos niestety bez dodatkowych lamp co za tym idzie brak doswiadczenia. Nie wiem na co zwrocic uwage. Nie wiem ile warto wydac ale ile to juz przesada(oczywiscie caly czas mam na mysli tanszy sprzet), nie wiem czy brac cos tanszego calkiem manualnego czy szukac z automatem, zwyczajnie nie wiem czym sie to je. Wole byc szczery piszac to bo byc moze otrzymam jakas pomocna dlon. Poprostu jak sie na czym nie znam wole dokladnie sie zapytac fachowcow i ludzi z doswiadczeniem.

Art Erie
24-05-2012, 09:56
MZ najlepszym dla Ciebie będzie najtańszy "chińczyk" z TTL, w manual się nie pakuj bo będziesz się zajmował ustawianiem lampy, zamiast robić córce zdjęcia. Musi być odchylany palnik, tak aby można odbić światło od sufitu.
I to właściwie wszystko co będzie Ci potrzebne. Co do modelu, nie podpowiem, bo używam systemowych, chyba jakieś YN - ale to koledzy podpowiedzą.

artuss811
24-05-2012, 10:08
I znow wtrace sie, napisalem tu niechcac zakladac kolejnego tematu o lampach, a ze mam swiezego d5100..... coz powiem tak na lampe systemowke nikonowska nie stac mnie mowiac szczerze, i nie bede tu sie rozwodzil na temat czy warto czy nie warto bo tyle opini co uzytkownikow zapewne by sie znalazlo. Mnie osobiscie potrzebna lampa do mojego klocka, do czego, hmm zapewne tylko i wylacznie uzywana bedzie z body, napewno jakies portrety(corka w najfajniejszym wieku do pamiatek foto hehehhe), a pozatym jako uzupelnienie albo zastapienie lampy wbudowanej. Sporo poczytalem o lampach i mowiac szczerze wiem teraz mniej niz wiedzialem. Nie mam doswiadczenia z lampami, choc zdjec przerobilem sporo w zyciu, jakos niestety bez dodatkowych lamp co za tym idzie brak doswiadczenia. Nie wiem na co zwrocic uwage. Nie wiem ile warto wydac ale ile to juz przesada(oczywiscie caly czas mam na mysli tanszy sprzet), nie wiem czy brac cos tanszego calkiem manualnego czy szukac z automatem, zwyczajnie nie wiem czym sie to je. Wole byc szczery piszac to bo byc moze otrzymam jakas pomocna dlon. Poprostu jak sie na czym nie znam wole dokladnie sie zapytac fachowcow i ludzi z doswiadczeniem.

Wiec moim skromnym zdaniem, a tez nie mam doświadczenia na pewno lampa z automatem, bo manualnej szybko nie ustawisz i ta chwila, którą będziesz chciał uwiecznić albo będzie niedoświetlona albo przepalona. Jak miałbym kupować nie systemowa to oglądam bym się za Nissin Di622 Mark II podobno to taki zamiennik systemowej kosztuje do 600Zł max?

mikemb
24-05-2012, 11:54
Oooo i wlasnie o taka porade mi chodzilo, by ktos z doswiadczeniem podpowiedzial , teraz jedynie wybor miedzy MZ a Nissin :-(

mac412
25-05-2012, 10:35
Ja mam d3100 to prawie ta sama pucha jak d5100. Kupiłem jednak SB-700. Fakt nie wykorzystam na razie wszystkich możliwości jakie oferuje, ale przy późniejszej zmianie body już mam taką ewentualność. Wtedy mogę dokupić, np.YN460II i współpracować bezprzewodowo.

Fludi
27-05-2012, 10:00
Ja mam D5100 i wybrałem systemową SB-700, z której jestem zadowolony. Używam jej praktycznie cały czas w automacie na korpusie zamiast wbudowanej, ale... Ostatnio co raz bardziej się bawiąc i eksperymentując zdejmuję ją i staram się nią błyskać gdzieś tam z boku. Kupiłem ją za około 1050zł w Fotojoker.
Może i za SB-700 zapłacisz prawie 2x tyle co za jakiś zamiennik, ale sądzę, że z czasem uznasz, że warto było ;)

artuss811
27-05-2012, 10:32
Ja mam D5100 i wybrałem systemową SB-700, z której jestem zadowolony. Używam jej praktycznie cały czas w automacie na korpusie zamiast wbudowanej, ale... Ostatnio co raz bardziej się bawiąc i eksperymentując zdejmuję ją i staram się nią błyskać gdzieś tam z boku. Kupiłem ją za około 1050zł w Fotojoker.
Może i za SB-700 zapłacisz prawie 2x tyle co za jakiś zamiennik, ale sądzę, że z czasem uznasz, że warto było ;)

Można wywołać SB-700 przy pomocy wbudowanej ?

artuss811
27-05-2012, 20:52
wiec nikt nie potrafi odpowiedzieć

Art Erie
27-05-2012, 21:00
Można wywołać SB-700 przy pomocy wbudowanej ?

wiec nikt nie potrafi odpowiedzieć

*D5100 ma sterowanie CLS ?
*SB 700 ma tryb SU4 ?
*Chcesz wyzwolic lampę w manualu, czy nią zdalnie sterować w M lub TTL ?

artuss811
27-05-2012, 22:23
*D5100 ma sterowanie CLS ?
*SB 700 ma tryb SU4 ?
*Chcesz wyzwolic lampę w manualu, czy nią zdalnie sterować w M lub TTL ?

*D5100 ma sterowanie CLS ? nie ma - chyba, przynajmniej tak myślałem do tej pory a kolega pisze ze wyzwala wbudowana

puciek
27-05-2012, 22:43
O ile mi wiadomo, to:

1. D5100 nie obsługuje CLS
2. SB700 posiada fotocelę i obsługuje CLS
3. W związku z 1 i z 2, to aparat D5100 potrafi zdalnie wyzwolić lampę SB700 używając wbudowanej lampy błyskowej. W tym wypadku, lampa SB700 musi być ustawiona w trybie M i mieć włączoną fotocelę. Nie jest to takie samo wyzwolenie, jak w przypadku lampy zamontowanej na body i użytej w trybie iTTL. Tu musisz sam dobrać parametry doświetlenia lampy.

Art Erie
27-05-2012, 22:58
Zaraz się okaże, że SB 700 nie ma trybu SU4 i konieczna jest zewnętrzna fotocela :mrgreen:
Może tak trochę więcej precyzji w wypowiedziach, zanim wątek starci sens ;)

artuss811
28-05-2012, 06:18
Zaraz się okaże, że SB 700 nie ma trybu SU4 i konieczna jest zewnętrzna fotocela :mrgreen:
Może tak trochę więcej precyzji w wypowiedziach, zanim wątek starci sens ;)
Nie wiem do kogo ta prośba o precyzje :-), ja nie miałem jeszcze styczności z lampa błyskowa zewnętrzną, zawsze mówiono na forum ze D5100 nie można wyzwolić lampy zewnętrznej i stad moje zdziwienie, ze ktoś mówi ze jednak można, albo ze może są jakieś funkcje w moim aparacie o których jeszcze nie wiem

puciek
28-05-2012, 08:31
Jeżeli lampa posiada zwykłą fotocelę, to można ją wyzwolić każdą inną lampą - także takimi wbudowanymi w body. Jest tylko jeden warunek, że musisz lampę wyzwalaną ustawiać ręcznie, bo w automacie działać nie będzie (chyba, że jest to lampa z własną automatyką) SB700 może być wyzwolona przez inną lampę ale będziesz musiał ustawiać ręcznie (w lampie) siłę błysku i zoom palnika. Dodatkowo wbudowana lampa także będzie doświetlać obiekt fotografowany i będzie to widoczne na zdjęciach.

mac412
28-05-2012, 12:55
A ja próbowałem wywoływać SB-700, ale przez ittl i mi nie wychodziło. Muszę spróbować z manualem. W przypadku oświetlenia z lampy wbudowanej można ją ustawić na minimum prawda?

Art Erie
28-05-2012, 13:11
W Nikonie możemy wyzwalać lampy zewnętrzne za pomocą lampy wbudowanej na dwa sposoby:
1. W trybie SU-4 ( czyli w trybie fotoceli ) wbudowanej w lampę; w tym celu ustawiamy lampę wbudowana w tryb M ( manualny, pojedyńczy błysk, bez redukcji czerwonych oczu i innych przedbłysków). Jednak nie wszystkie lampy pracują w trybie SU-4, w takim wypadku należy użyc zewnętrznej fotoceli. Zarówno w trybie SU-4, jak i w przypadku użycia zewnętrznej fotoceli moc i wszystkie pozostałe parametry lampy zewnętrznej ustawiamy manualnie.
2.CLS to tryb, który posiada część body i lamp w systemie nikona. Umożliwia on nie tylko wyzwalanie, ale równiez sterowanie lampami zewnętrznymi podzielonymi na grupy ( nie będę wdawał się w szczegóły, CLS jest szeroko opisany na forum, w instrukcji obsługi i necie) za pomoca lampy wbudowanej. Jeśli body nie ma możliwości sterowania lampą zewnętrzną w systemie CLS, możemy uzyć zewnętrznego sterownika SU-800 (ale obecnie jest to średnio opłacalna opcja).
Pisząc więc o zdalnym wyzwalaniu lampy zewnętrznej lampą wbudowaną dobrze jest też napisać czy chodzi o CLS, SU-4, czy zewnętrzną fotocelę, wtedy będziemy wiedzieć o co chodzi ;)

[...]W przypadku oświetlenia z lampy wbudowanej można ją ustawić na minimum prawda?
Można, ale lampa zewnętrzna musi widzieć błysk lampy wbudowanej i moc tego błysku musi być wystarczająca ("czytelna") dla lampy zewnętrznej, czyli to co osiągniesz w pomieszczeniu na małej odległości, nie będzie działać w plenerze w słoneczny dzień.

mac412
29-05-2012, 11:38
Wczoraj próbowałem błyskać swoją lampą. Poszło bez problemu. W lampie ustawiam Manual i opcjach remote na SU-4. Jedyne utrudnienie to, że trzeba ręcznie ustawiać moc lampy zewnętrznej, więc w takim setupie reportaż odpada.

Fludi
10-06-2012, 17:44
SB-700 przy D5100 odpalam tylko błyskając wbudowaną lampą błyskową. A żeby się pozbyć światła z tej wbudowanej lampy mam odbłyśnik SG-3IR (jakoś tak szedł tego symbol).
Brak CLS w D5100 jest jednak bólem...

kaliszfornijczyk
19-08-2012, 23:13
Czy ktoś posiada "Yongnuo YN560 II Flash Speedlite" lub "YN-460-II Flash Speedlight" ?
Zastanawiam się nad zakupem jednej z wymienionych.
Czy któraś z nich ma ustawiania auto czy tylko manual?
Jestem "jeszcze" zielony w tych sprawach więc proszę mi tu nie "grypsować".
Chciałbym coś auto bo nie wiem czy z manualem sobie poradzę no chyba że ten manual nie jest taki straszny jak go malują.
Będę jej używał głównie na imprezach typu imieniny w domu itp. ale również od czasu do czasu coś na okazje typu wesele (kościół i większa sala)
Co byście koledzy doradzili na początek ?

Luke210
20-08-2012, 22:45
Obie sa manualne, sam posiadam YN560 II i jestem jak na razie bardzo zadowolony, za ta cene super sprzet.

Pyra001
21-08-2012, 13:59
Ja kupiłem Yongnuo YN 565 EX i jak na razie jestem z lampki zadowolony. Błyska manualnie, z TTL-em, stroboskopowo, wyzwalana błyskiem lampy z aparatu. Nie uważam aby zakup lampy systemowej dla takiego amatora jak ja był dobrym rozwiązaniem, tym bardziej że lampy systemowe za sam napis Nikon kosztują dużo, dużo więce i może i mają więcej możliwości, może i są lepsze, tylko dlaczego AŻ takie drogie ?

kaliszfornijczyk
21-08-2012, 14:12
No to jutro sobie zamówie. A mozecie cos wiecej opisac jak uzywacie manuala? Czy cos mam ustawic w aparacie po podlaczeniu lampki?
Sorry za pisownie ale z tel pisze.

Luke210
21-08-2012, 17:58
Zbyt wielkiej filozofii nie ma, wpinasz lampke na sanki, ustawiasz zoom i moc blysku (w trybie M). Ew. umieszczasz ja gdzies z boku i odpalasz albo przez fotocele (tryb S1/S2 - lampa automatycznie wykrywa blysk innej lampy i wlacza sie jednoczesnie) albo bezprzewodowo, jesli masz dodatkowe "gadzety" czyli radiowo sterowane wyzwalacze. Ah - d5100 synchronizuje sie z lampa tylko do predkosci 1/200, jesli ustawisz wiecej (np. 1/250) bedziesz mial na zdjeciach piekne czarne paski :)

kaliszfornijczyk
22-08-2012, 21:05
Zdaje się że tą lampę nie można na mniej niż 1/200 ustawić bo ma zakres 1/200 - 1/2000. Zresztą co aukcja to inne parametry podają. Zamówienie już poszło.

kaliszfornijczyk
25-08-2012, 21:41
Dzis przyszla przesylka YN-560 II i jak narazie bardzo zadowolony. Czy mozecie mi pomoc jak ustawic tryb stroboskopu ? Migawke mam ustawiona na 1", przednia kurtyna. Ustawilem w lampie tryb multi ale nie wiem jaka wartosc ustawic zeby otrzymac np. 4 blyski na sekunde?

Pyra001
25-08-2012, 23:15
4, tam jest hyba w hercah, to znaczy ilość błysków na sekundę, i trzeba wtedy obniżyć moc lampy, bo na pełniej mocy może nie zadziałać tak jak trzeba

Madbullet
10-12-2012, 23:23
Czyli brak CLS w D5100 rozwiążemy za pomocą tego (http://www.amazon.co.uk/Nikon-Panel-Built-Flash-Sg-31R/dp/B000E1G0LI/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1355173509&sr=8-2) ...a czy wyzwalacz radiowy np ten (http://www.amazon.co.uk/Channel-Wireless-Trigger-Control-Transmitter/dp/B004LOWU36/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1355174430&sr=1-1) lub takie cos (http://www.amazon.co.uk/Wireless-Infrared-Trigger-Studio-Speedlight/dp/B006CZYW06/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1355173509&sr=8-1) sie nadaje do zdalnego odpalania speedlight-a ???

adolfik9501
10-12-2012, 23:40
Czyli brak CLS w D5100 rozwiążemy za pomocą tego (http://www.amazon.co.uk/Nikon-Panel-Built-Flash-Sg-31R/dp/B000E1G0LI/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1355173509&sr=8-2)

Nie wiem jakie masz problemy CLS/AWL ale panelem ich nie rozwiążesz. By mieć CLS/AWL z korpusem bez funckcji sterownika potrzeba lampę z Masterem lub sterownik SU800.

...a czy wyzwalacz radiowy np ten (http://www.amazon.co.uk/Channel-Wireless-Trigger-Control-Transmitter/dp/B004LOWU36/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1355174430&sr=1-1) lub takie cos (http://www.amazon.co.uk/Wireless-Infrared-Trigger-Studio-Speedlight/dp/B006CZYW06/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1355173509&sr=8-1) sie nadaje do zdalnego odpalania speedlight-a ???

Pierwsze wyzwoli bo to radio, drugie również wyzwoli, ale za pomocą fotoceli.

mOSAd
28-06-2013, 21:27
CLS *w korpusie* umożliwia coś co stosowałem już z bardzo dobrym efektem. To znaczy postawienie lampy zewnętrznej gdzieś powiedzmy na stole, czy na szafie. I wyzwalanie jej lampą wbudowaną (najlepiej przesłoniętej panelem IR lub jakąś samoróbką). Wówczas niezależnie jak nam się zmieni światło, czy scena, czy ktoś zbliży do lampy lub oddali, wyniki powinny być zbliżone, gdyż dba o to automatyka aparatu, dobierająca siłę błysku lampy do wskazań światłomierza (to najpopularniejszy tryb).
Ale część lamp, ma wbudowany światłomierz i w trybie A, sama potrafi "odciąć błysk" w odpowiednim momencie. Jest to namiastka systemu CLS, gdyż o ile aparat nie ma pojęcia o tym, jak lampa błyśnie, o tyle lampie podajemy już przysłonę i ISO ustawione w aparacie. Wówczas błyska ona tak, by "było dobrze". Niestety ocenia to lampa ze swojego punktu widzenia. W dość prosty sposób. I nie zawsze może to odpowiadać. Co innego rejestruje matryca i aparat mierzy światło inaczej z jego dość zaawansowanymi algorytmami w trybie matrycowym. Jednak jest to jakaś alternatywa dla pełnej automatyki CLS i warto o niej wiedzieć.
Oczywiście wówczas może się okazać, że to niby ułatwienie i tak wiele nie wnosi, a bardziej powtarzalne efekty osiągamy przy zwykłym trybie manualnym. Wówczas można odpowiednio po prostu dobrać moc lampy tak, by mieć możliwość regulacji ISO i przysłony w korpusie. I to tymi wartościami będziemy wówczas nadrabiać drobne zmiany w oświetleniu sceny i w kompozycji ujęcia. Przy nowszych matrycach błąd w zakresie 1 EV spokojnie skorygujemy też podczas wywołania zdjęcia na komputerze.
Krótka uwaga jeszcze - warto strzelać lampą w sufit, w ścianę itd. Daje to mniejsze wariacje światła i odporność na prześwietlenia, przy zbliżaniu się osób do źródła światła (zasada kwadratu odległości).

artiums
19-08-2013, 17:03
Witam.

Ostatnio wszedłem w posiadanie aparatu Nikon D5100 obiektyw 18-105.
Chciałbym do tego zakupić lampę.
Moja decyzja padła na Yongnuo YN560 III (z tego co czytałem to stosunek jakości do ceny wypada dosyć pozytywnie).
Przyznam szczerze, że dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, przez co mam następujące pytanie, czy warto do tej lampy zakupić coś takiego:
http://www.aliexpress.com/store/product/YONGNUO-RF-603N-Single-Flash-Trigger-Wireless-remote-control-work-with-Yongnuo-560-III-for-Nikon/716749_1031545182.html lub takiego
http://www.aliexpress.com/store/product/YONGNUO-RF-603C-Flash-Trigger-Wireless-remote-control-with-Yongnuo-560-III-for-Canon/716749_1033265218.html

co to w ogóle jest i do czego to służy? Wiem, że jest to jakiegoś typu wyzwalacz, tak? Czyli rozchodzi się o to, że lampę mogę ustawić w jakimś miejscu i jak będę robił zdjęcie aparatem, to przy okazji kliknięcia tym "pilotem" mrugnie mi ta dodatkowa lampa, tak? A nie da się tak skonfigurować tej lampy, by przy robieniu zdjęcia ona sama błysnęła?
Z góry przepraszam, jeśli zostało to już gdzieś opisane na forum, ale nawet nie wiem jak szukać informacji o czymś takim.
Co sądzicie lepiej tą lampe kupić prosto z Chin za 85$ (razem z wysyłką do Polski) czy lepiej na Allegro za 350 zł. Pytam odnośnie gwarancji i czy ogólnie takie rzeczy często się psują.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.

GonzoG
19-08-2013, 17:06
Witam.

Ostatnio wszedłem w posiadanie aparatu Nikon D5100 obiektyw 18-105.
Chciałbym do tego zakupić lampę.
Moja decyzja padła na Yongnuo YN560 III (z tego co czytałem to stosunek jakości do ceny wypada dosyć pozytywnie).
Przyznam szczerze, że dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, przez co mam następujące pytanie, czy warto do tej lampy zakupić coś takiego:
http://www.aliexpress.com/store/product/YONGNUO-RF-603N-Single-Flash-Trigger-Wireless-remote-control-work-with-Yongnuo-560-III-for-Nikon/716749_1031545182.html lub takiego
http://www.aliexpress.com/store/product/YONGNUO-RF-603C-Flash-Trigger-Wireless-remote-control-with-Yongnuo-560-III-for-Canon/716749_1033265218.html

co to w ogóle jest i do czego to służy?
Z góry przepraszam, jeśli zostało to już gdzieś opisane na forum, ale nawet nie wiem jak szukać informacji o czymś takim.
Co sądzicie lepiej tą lampe kupić prosto z Chin za 85$ (razem z wysyłką do Polski) czy lepiej na Allegro za 350 zł. Pytam odnośnie gwarancji i czy ogólnie takie rzeczy często się psują.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.

To jeszcze raz przeczytaj o tej lamie - TA LAMPA NIE MA TTL, więc ustawienie mocy błysku tylko ręcznie.
Spróbuj jak Ci to pójdzie z tą w aparacie...

Co do reszty pytań - zakładasz na aparat wyzwalacz RF-602 lub RF-603 i on wyzwoli Tobie lampę zdalnie kiedy będzie robione zdjęcie.
Zakup z Chin - śmiał, jak lubisz wysyłać tam na gwarancję (wysyłka ~35zł eko - idzie miesiąc, lub kurier za ok 200zł).

artiums
19-08-2013, 17:28
TA LAMPA NIE MA TTL, więc ustawienie mocy błysku tylko ręcznie.
Spróbuj jak Ci to pójdzie z tą w aparacie...

Co do reszty pytań - zakładasz na aparat wyzwalacz RF-602 lub RF-603 i on wyzwoli Tobie lampę zdalnie kiedy będzie robione zdjęcie.
Zakup z Chin - śmiał, jak lubisz wysyłać tam na gwarancję (wysyłka ~35zł eko - idzie miesiąc, lub kurier za ok 200zł).

Ok, czyli zakup w Polsce.
Z tego rozumie, że nie warto kupować lampy (w chwili obecnej, byłaby to jedyna dodatkowa lampa), która nie ma tego TTL (automatycznego pomiaru mocy błysku), tak?

Czyli dobrą (choć prawie dwa razy droższą) alternatywą byłaby lapma: YN-565EX bo posiada TTL, tak?

mOSAd
19-08-2013, 17:48
Jak lampy nie używasz w trybie TTL, to nie musi go mieć. :) Czyli generalnie jak nie jest na sankach oraz kiedy w pełni kontrolujesz scenę. W reportażu się nie sprawdza, ale w studio lub strobingu plenerowym - czemu nie?
W linkach wyzwalacze radiowe, jeden do Canona, drugi do Nikona. Kupujesz przynajmniej dwa. Jeden na sankach aparatu, drugi na stopce lampy. Ale dziwnie mała kompatybilność z lampami podana, więc tu uwaga. Przyciskiem na obudowie możesz wyzwalać i lampę i migawkę podobno. A i robiąc zdjęcia za pomocą korpusu, lampa powinna błyskać. Być może przy trzech - jeden może służyć jako pilot zdalnego wyzwalania. Może jest coś więcej na youtube, mnie się nie chce szukać. :)

GonzoG
19-08-2013, 20:22
W linkach wyzwalacze radiowe, jeden do Canona, drugi do Nikona. Kupujesz przynajmniej dwa. Jeden na sankach aparatu, drugi na stopce lampy. Ale dziwnie mała kompatybilność z lampami podana, więc tu uwaga. Przyciskiem na obudowie możesz wyzwalać i lampę i migawkę podobno. A i robiąc zdjęcia za pomocą korpusu, lampa powinna błyskać. Być może przy trzech - jeden może służyć jako pilot zdalnego wyzwalania. Może jest coś więcej na youtube, mnie się nie chce szukać. :)

mOSAd trochę mieszasz.
1) YN-560III ma odbiornik dla RF-602 i RF-603, więc nie trzeba kupować 2 a jeden wystarczy.
2) Tak guzikiem można wyzwolić lampę, jeśli RF-603 jest zapięty w sanki aparatu. Gdy nie jest, to działa jako odbiornik i może służyć jako pilot do aparatu, pod warunkiem drugiego RF-603 podpiętego kablem do aparatu.

mOSAd
19-08-2013, 20:42
Aaaaaale.... to po co sanki w takim razie to ma? Nie po to by podpiąć jakąś (dowolną ?) lampkę i ją wyzwolić zdalnie?