Zobacz pełną wersję : Nie do końca zamyka sie przysłona w 70-200/2.8 nikor vr
wszystko w obiektywie chodzi ok oprócz domykania przysłony powyżej wartości chyba 5.6 , Przymykanie przysłony na podglądzie tak samo .Po odpięciu obiektywu okazuje sie że popychacz przysłony zamyka sie tylko nieznacznie sam do miej więcej wartości 4-5.6 .
Pytanie czy próbować samemu naprawiać i czy jest to trudne . Podejrzewam że sprężynka jest rozciągnięta albo listki maja zwiększone opory (są czyściutkie) .
wasilewk
03-03-2012, 19:41
Czy na gwarancji ?
Nie jest na gwarancji oraz długo by to trwało
Sprężynka to może ale nie do końca; częstą przypadłością tego obiektywu jest skrzywienie popychacza i zaczyna ocierać i się blokować. Kolega oddał do serwisu ale po tygodniu przypadłość wróciła:(. Poszukaj jakiś warsztat foto w okręgu, powinni to naprawić.
Czy skrzywienie to można naprawić samemu . Obiektyw potrzebny mi jest za 3 dni i na serwis nie za bardzo jest czas ? Przyglądnąwszy się stwierdziłem że popychacz ociera się o wewnątrzą ściankę może to to
W tym obiektywie jest dostęp z boku do popychacza (nie jest on umocowany do bagnetu). Sprawdź czy nie ma luzu ni śrubie i ew. delikatnie dognij.
Czy skrzywienie to można naprawić samemu . Obiektyw potrzebny mi jest za 3 dni i na serwis nie za bardzo jest czas ? Przyglądnąwszy się stwierdziłem że popychacz ociera się o wewnątrzą ściankę może to to
To raczej nie może lecz na pewno ( taka jego przypadłość ). Skoro to ktoś zrobił to pewnie mając zdolności manualne i pojęcie o "Adam Słodowy" to pewnie można samemu; ja nie próbowałem tego.
Jest to przypadlosc wersji vr1 czy vr2?
Wysłano z Samsung Galaxy Nexus za pomocą TapaTalk Pro
Jest to przypadlosc wersji vr1 czy vr2?
Wysłano z Samsung Galaxy Nexus za pomocą TapaTalk Pro
wersji I,
w II ten popychacz jest grubszy.
W tym obiektywie jest dostęp z boku do popychacza (nie jest on umocowany do bagnetu). Sprawdź czy nie ma luzu ni śrubie i ew. delikatnie dognij.
Lekkie odgięcie przepychacza bez jakiegokolwiek rozkręcania obiektywu spowodowało że wszystko na razie wróciło do normy i przysłona chodzi na wszystkich wielkościach
Bardzo dziękuje za pomoc . Kamień mi .......
Pytanie czy często takie blokowanie przysłony będzie miało miejsce i jak temu zaradzić na przyszłość