Zobacz pełną wersję : łapanie ostrości
Witam, posiadam nikona D5100 i obiektyw 18-105. Jeżeli chcę zrobić zdjęcie głownie na makro lecz nie tylko z bliska (np 2-3 cm) na automatycznej ostrości, ostrość łapie lecz po naciśnięciu migawki zdjęcie nie zostaje wykonane. nie wiem, może to wina moich ustawień? na ręcznym ustawieniu także z bliska na makro nie wychodzi.
z góry dziekuję..
Nikkor 18-105 ma minimalny dystans ostrzenia około 45 cm więc nie ma szans by na 2-3 złapał ostrość. Dlatego też aparat nie pozwala zrobić zdjęcia.
Do makro polecam Tamron 90mm lub Tokina 100mm ,może też być sigma 70-300 APO:D
wasilewk
03-03-2012, 16:03
Witam, posiadam nikona D5100 i obiektyw 18-105. Jeżeli chcę zrobić zdjęcie głownie na makro lecz nie tylko z bliska (np 2-3 cm) na automatycznej ostrości, ostrość łapie lecz po naciśnięciu migawki zdjęcie nie zostaje wykonane. nie wiem, może to wina moich ustawień? na ręcznym ustawieniu także z bliska na makro nie wychodzi.
z góry dziekuję..
Przepraszam, że zapytam: A skąd wiesz, że zdjęcie, o jakie Ci chodzi, należy wykonywać z odległości 2-3cm ?