PDA

Zobacz pełną wersję : Wot tiechnika...

Majek
03-03-2012, 00:41
http://demotywatory.pl/3719140/3D-bez-okularow

Jak to jest zrobione? To nie jest animowany gif...

morzon
03-03-2012, 00:43
Jak to nie gif? A co?
Dwie przesunięte nieco klatki, zmieniony deczko kąt i zapętlone.

Majek
03-03-2012, 00:46
Yyy... No tak mi się wydało w pierwszym momencie, ale po otwarciu tego gifa w PS jest tylko jedna klatka... Hmm...

marcinc
03-03-2012, 00:52
Tu jest fajnie pokazane na przykładzie starych fotografii jak to się robi (http://wyborcza.pl/duzy_kadr/1,97904,7457898,Stare__trojwymiarowe_zdjecia.html) :)

costi
03-03-2012, 01:05
Poczytaj o autostereoskopii.

Greg77
03-03-2012, 10:42
To nie jest animowany gif...

Eeeee jak klikniesz w pozostale to pokazuje sie link do gifator.pl a jak sama nazwa wskazuje to bedzie gif:-P

Celeborn
03-03-2012, 11:53
Takie "zdjęcie" to teraz telefonem można zrobić.

wrcode
03-03-2012, 22:53
Tego się photoshopem nie otwiera ponieważ gif to zbiór obrazków(klatek) ps czyta tylko jedną klatkę.
Co trzeba zrobić żeby edytować gifa? prosto musisz rozłożyć na klatki i edytować.
Skąd wiem? bo pisałem skrypt watermark na gifator.pl

Majek
04-03-2012, 01:33
Ej, kurde, dałbym sobie rękę uciąć, że Photoshop otwiera całą sekwencję. Przecież nieraz to robiłem. W oknie "Animation" normalnie pojawiały się wszystkie klatki gifa, można sobie było go przetasować, interwały pozmieniać itd... Czy mnie już jakaś demencja łapie i ja psd otwierałem gifów animowanych, które sam robiłem? Ale nie, na bank dało się rozłożyć animację. Jeszcze nie tak dawno temu awatara na jakieś tam forum sobie przerabiałem z gotowca... Ale teraz patrze i faktycznie tylko pojedynczą klatkę otwiera... Hmm... Czegoś nie kumam...

shaolin
04-03-2012, 02:23
File/Open As/GIF, w oknie Animation masz obie klatki... dziekuje, dobranoc ;)

Majek
04-03-2012, 02:47
No właśnie nie mam i to mnie zastanawia.

TOP67
04-03-2012, 21:26
W PS normalnie otwiera się jako dwie warstwy.
Widocznie źle zapisałeś (tylko aktualnie wyświetlaną klatkę)

Majek
04-03-2012, 23:45
W sumie to mało istotny problem, ale mnie zastanawia. Zapisałem plik normalnie. "Zapisz obrazek jako..." I w zapisanym gifie są obie klatki, bo otwierając go z dysku w przeglądarce, animacja normalnie się odtwarza. Natomiast nie odtwarza się w żadnej graficznej przeglądarce, a w PS jest jedna warstwa i brak animacji.

2pompony
04-03-2012, 23:50
Musisz mieć do tego wersję Extended PSa, zwykła nei zadziała. Czytałem gdzieś, że są jakieś obejścia, ale prawdę mówiac mało się interesowałem, bo mnie to nie dotyczy.

Na razie sprawdź wesję, bo może się okazać, że walisz głową w mur.

shaolin
05-03-2012, 00:02
http://kwejk.pl/obrazek/993565/: ).html masz nastepny :mrgreen:

Władca Pixeli
05-03-2012, 00:42
Musisz mieć do tego wersję Extended PSa, zwykła nei zadziała.
W starszych wersjach (CS3 była chyba ostatnią) dokładali program ImageReady między innymi do robienia animowanych gif.

Majek
05-03-2012, 00:59
W CS3 już nie ma. Tam już wszystkie funkcjonalności ImageReady są wsadzone w samego Photoshopa. Nie wiem, jak z poprzednimi CSami, ale ja ostatni raz widziałem ImageReady przy Photoshopie 5.5 i z niego przesiadałem się na CS3 nie Extended. Ale dalej jestem przekonany, że otwierałem nim animowane gify.

Swoją drogą, te niby 3D to raczej nie jest tylko zdjęcie zrobione pod różnymi kątami. Robienie zdjęć pod różnymi kontami płaskiego obrazu nie dałoby takiego efektu... To jakiś głębszy trick jest...

Władca Pixeli
05-03-2012, 01:14
Ale dalej jestem przekonany, że otwierałem nim animowane gify.
Z tego co wiedzę na internecie to można to robić przez File / Import / Video Frames to Layers.

docxxx
05-03-2012, 01:27
W CS3 już nie ma.

Wystarczy otworzyc zakladke (tab) Animacje

ku6i
05-03-2012, 09:53
Swoją drogą, te niby 3D to raczej nie jest tylko zdjęcie zrobione pod różnymi kątami. Robienie zdjęć pod różnymi kontami płaskiego obrazu nie dałoby takiego efektu... To jakiś głębszy trick jest...

Jesteś pewny? Przez całe życie patrzysz w 3D, a jedyne czym się różni jeden obraz od drugiego to to, że "są robione pod innymi kątami" ;)

Majek
05-03-2012, 12:08
No chyba raczej jestem. Jeżeli dwa obiekty są od siebie odsunięte na głębokości kadru i zrobisz dwa zdjęcia pod różnymi kątami, to faktycznie będzie przesunięcie ich względem siebie w płaszczyźnie kadrowania - efekt paralaksy - KLIK (http://pl.wikipedia.org/wiki/Paralaksa). Jak te klatki ze sobą zestawisz, uzyskasz efekt pseudo 3D - tutaj pełna zgoda. Natomiast jeżeli robisz zdjęcie kartki papieru pod dwoma różnymi kątami, efektu paralaksy nie uzyskasz, bo nie ma fizycznego przesunięcia obiektów na głębokości, jak gdyby.

costi
05-03-2012, 12:36
Ale to chyba oczywiste, że efekt 3D opiera się na różnicy położenia obiektów w przestrzeni? Innymi słowy, 3D jest rejestracją głębi, a nie jej tworzeniem ;)

ku6i
05-03-2012, 15:18
No chyba raczej jestem. Jeżeli dwa obiekty są od siebie odsunięte na głębokości kadru i zrobisz dwa zdjęcia pod różnymi kątami, to faktycznie będzie przesunięcie ich względem siebie w płaszczyźnie kadrowania - efekt paralaksy - KLIK (http://pl.wikipedia.org/wiki/Paralaksa). Jak te klatki ze sobą zestawisz, uzyskasz efekt pseudo 3D - tutaj pełna zgoda. Natomiast jeżeli robisz zdjęcie kartki papieru pod dwoma różnymi kątami, efektu paralaksy nie uzyskasz, bo nie ma fizycznego przesunięcia obiektów na głębokości, jak gdyby.

Z tego co mi wiadomo, to efekt stereoskopowy nie opiera się na fotografowaniu kartek, tylko większej ilości elementów w różnych odległościach od obserwatora :)

Rafał_Sz
05-03-2012, 19:17
Z tego co mi wiadomo, to efekt stereoskopowy nie opiera się na fotografowaniu kartek, tylko większej ilości elementów w różnych odległościach od obserwatora :)
Nie odległość, a kąt ma znaczenie. Tak w skrócie. ;)

Majek
05-03-2012, 19:33
Z tego co mi wiadomo, to efekt stereoskopowy nie opiera się na fotografowaniu kartek, tylko większej ilości elementów w różnych odległościach od obserwatora :)No ale my rozmawiamy o konkretnym przypadku, gdzie ktoś nabazgrał na kartce papieru długopisem jakieś mazaje i w jakiś sposób sprawił, że widzimy efekt stereoskopowy. Ja się będę upierał, że sfotografowanie tej kartki pod dwoma kątami nie da efektu stereoskopowego, bo, cyt.: "efekt stereoskopowy nie opiera się na fotografowaniu kartek, tylko większej ilości elementów w różnych odległościach od obserwatora". ;-)

Nie odległość, a kąt ma znaczenie. Tak w skrócie. ;)Znaczenie ma i kąt i odległość, tak gwoli ścisłości. Do uzyskania efektu 3D potrzebne jest przesunięcie w płaszczyźnie kadru, a to przesunięcie jest funkcją odległości i kąta (cosinus alfa ;-) ).

ku6i
05-03-2012, 20:37
No ale my rozmawiamy o konkretnym przypadku, gdzie ktoś nabazgrał na kartce papieru długopisem jakieś mazaje i w jakiś sposób sprawił, że widzimy efekt stereoskopowy. Ja się będę upierał, że sfotografowanie tej kartki pod dwoma kątami nie da efektu stereoskopowego, bo, cyt.: "efekt stereoskopowy nie opiera się na fotografowaniu kartek, tylko większej ilości elementów w różnych odległościach od obserwatora". ;-)

Ale kto powiedział, że to jest sfotografowana kartka? Manipulując rysunkiem w PSie (a właściwie jego poszczególnymi klatkami) da się uzyskać efekt stereo, ale wymaga to wydzielenia "pierwszego planu" - postaci od tła i wzajemnego ich przesunięcia na poszczególnych klatkach. Jak sobie zrobimy milion zdjęć płaskiego obiektu (choćby tej nieszczęsnej kartki), to choćbyśmy skiśli, to efektu 3D nie uzyskamy. Jak chcesz mieć prosty efekt 3D, to zrób dwa zdjęcia czegokolwiek przestrzennego przesunięte w bazie o (w przybliżeniu) rozstaw oczu, zmontuj w gifa i wyświetl.

Majek
05-03-2012, 23:08
Ale kto powiedział, że to jest sfotografowana kartka?
Łomatko, jak grochem o ścianę... No przecież ja cały czas o tym piszę. Ciągle rozmawiamy o tym obrazku z mojego pierwszego posta?

Manipulując rysunkiem w PSie (a właściwie jego poszczególnymi klatkami) da się uzyskać efekt stereo, ale wymaga to wydzielenia "pierwszego planu" - postaci od tła i wzajemnego ich przesunięcia na poszczególnych klatkach.Oooototo... Dlatego też napisałem, że to jakiś trik jest. A do tej pory wszyscy mi wmawiali, że to po prostu dwie fotki rysunku pod różnymi kątami. A ja się zastanawiam, jak ten trik został wykonany, stąd taki tytuł wątku... Uff...

ku6i
05-03-2012, 23:44
No, miło, że się dogadaliśmy :D