Zobacz pełną wersję : Multiekspozycja MF-26 i korekta ekspozycji
Mam pytanie techniczne, do praktyków multiekspozycji. Z tego co wiem podczas jej stosowania w analogu (nie na bardzo ciemnym tle oczywiście) stosuję korektę ekspozycji (standardowo przy dwóch zdjęciach o 1EV, przy 2 o 1,5EV, przy 3 o 2 EV etc.) Czy stosując ściankę MF-26 z F90x też muszę wprowadzać korektę ręcznie (tak jak w F801s) czy ścianka robi to, w jakimś zakresie, sama ? W instrukcji nie ma o tym słowa... Oczywiście chętnie poczytam wszystkie fachowe porady dotyczące multiekspozycji ;)
W instrukcji nie ma o tym słowa...
Strzelam, zupełnie nie mając twardej wiedzy: nie wprowadzi korekty. Tak mi to pasuje do tamtej epoki - ścianka, choć chciałbym ją kiedyś tanio poderwać - to nie dzisiejsze zielone programy.
Mam tę ściankę od niedawna, przegryzłem się pracowicie przez instrukcję i wychodzi mi, że możesz łączyć multiekspozycję z braketingiem. A ten, jak pewnie wiesz, można tam sobie ładnie poustawiać. Jeśli nie wykombinowałeś tego jeszcze sam, to jestem gotów to przepstrykać, bo mam akurat założony film testowy.