Zobacz pełną wersję : MB-D200 ... może to być?
GrzesiekM
02-03-2012, 23:49
Szanownych uczciwie pytam...czy oferowany grip, to raczej badziew, czy może ktoś się z tym pozytywnie zetknął?
MB-D200 (http://allegro.pl/nowy-grip-nikon-d200-grip-i2150362445.html)
Sebastianito
03-03-2012, 00:27
Na plus jest to, ze baterie ladowane sa z boku a nie z tylu. Mam podobny (made in china) i nawet boczny przycisk dziala. No i jestem zadowolony.
GrzesiekM
09-03-2012, 17:19
no to krótko, bo zamówiony niszowochiński cudak dotarł do mnie.... :) Kupiłem go pod Fuji S5Pro i d*** zbita ! Z akumulatorkami NP-150 (takie EN-EL3 do Fuji) nie ma zasilania, więc pewnie chodzi o ten cudaczny dodatkowy styk ! I tu się pojawia moja prośba do FujiZakonnych, czy ma ktoś z Was (o Szanowni) schemat zasilania bateryjnego do Fuji, bo wydaje mi się, że po dolutowaniu dodatkowych styków (a jest na nie przygotowane miejsce) wszystko powinno działać :)
Co do użyteczności z D200, sprawdziłem i działa całkiem dobrze, łacznie z bocznym pstrykiem, wygląda solidnie, więc za takie pieniądze chyba warto!
Kartofelinder
09-03-2012, 18:24
Sam chętnie bym to kupił. Napisz proszę, czy trzyma się to sztywno do puszki, czy czuć jakieś luzy? Nie cierpię luzów :/
stachmuszel
09-03-2012, 19:28
To jest prawdopobnie grip Delta, mialem taki i funkcjonowal bez problemu. Czy ma taki maly przelacznik 1-off-2? Jesli tak to jest Delta.
Zaleta jest ladowanie koszyka z boku.
m.aperture
09-03-2012, 21:08
Trzeba pilnować aukcji - ja ostatnio nabyłem do S5 oryginał MB-D200 w cenie około 350zł w stanie idealnym. Macałem wcześniej zamienniki - to nie jest to samo... Polecam oryginał :)
Kartofelinder
09-03-2012, 21:24
Mam oryginał i jest dla mnie żałosnej jakości. Trzeszczenie i ta klapka rodem z trabanta, to jakiś słaby żart Nikona.
Potwierdźcie proszę, że wspomniany tutaj grip trzyma się sztywno puchy, to kupuję go od ręki, bo potrzebuję gripa do drugiego body.
GrzesiekM
10-03-2012, 00:10
Co do trzymania, przykręcony do S5Pro i D200 trzymał się jak na kleju, zatem kwestię mocowania i funkcjonalności mechanicznej oceniam na bdb, tylko to zasilanie (bo się oszczędności zachciało!). "stachumuszel" ...ma ON-OFF z boczku... funkcjonalnie działające, więc chyba DELTA :) Dodam, że w zestawie są dwa koszyki, jeden na akumulatory, drugi na paluszki :)
GrzesiekM
10-03-2012, 15:11
Witam
Czy Ktoś z Szanownych FujiZakonnych przerabiał temat dostosowania MB-200 na Fuji S5Pro?
Wystarczy chyba dodać styki i...
I tu moje pytania:
* czy montując dodatkowe styki (jest miejsce) osiągnę właściwe działanie?
* czy Ktoś przerabiał skutecznie zasilanie gripa D200 na Fuji?
* jak się do tego zabrać?
* jak polutować kabelki?
Ponizej wspomniany gripowy koszyk na akumulatory (zielone-miejsca na dodatkowe styki)...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img85.imageshack.us/img85/9800/fs5p.jpg)
...Grip MB-D200 współpracuje z S5 NORMALNIE, bez żadnych przeróbek. Również z orginanlym aku Fuji. Miałem!!!!
Chyba, że masz "przerobionego" Fujika....
GrzesiekM
10-03-2012, 18:32
no niestety nie wszystkie gripy współpracują normalnie... fabrycznie nowy z D200 działa, z Fuji nie chce... wskazuje na typowy błąd akumulatora... taki jakbyś włożył Nikonowskie EL-3 do Fuji :) Stąd mój problem ...!
Chyba jednak jesteś w błędzie. Mój grip był fabrycznie nowy i działał z orginalnym aku Fuji bezproblemowo! O czym z resztą przed zakupem upewniałem się na tym forum.
GrzesiekM
11-03-2012, 00:37
... no ja wiem, czy w błędzie...? Stwierdzam fakt! Fuji na pojedynczym aku chodzi normalnie, te same aku włożone w koszyk, w gripie nie działają ... grip podłączony do D200 z nikonowymi aku też chodzi normalnie, więc jak się mogę mylić?
Rozumiem, że piszesz o aku orginalnym aku Fuji, nie zamiennikach i nie "paluszkach"?
Miałem Fuji S5Pro i oryginalny MB-D200 - wszystko działało bez zastrzeżeń.
GrzesiekM
11-03-2012, 00:49
aku Fuji są oryginalne, a jak do koszyka (innego) powkładam aku AA z Fufu dzieje się to samo :( jakiejś cholery brakuje w Fuji, bo z paluszkami D200 też chodzi ...!
Jeśli możesz zobacz ile styków jest na koszyku w Twoim gripie :)
To coś masz "nie tak". Ja z (nowym) gripem miałem zero problemów. Używałem tylko z Fuji S5, z orginalnymi aku i z paluszkami. Zestaw sprzedałem tu na forum i nabywca też problemów nie zgłaszał.
MB-D200 (http://allegro.pl/nowy-grip-nikon-d200-grip-i2150362445.html)To nie jest MB-D200 tylko jego odpowiednik. Diabeł spi w szczegółach.
Twoje kłopoty wynikają prawdopodobnie z tego tytułu. Gdybys miał oryginał to na Fuji nie byłoby problemów.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo się dziwią, że im działa a tobie nie. Przed sklejeniem watków ludziska nie wiedzieli o jakim gripie mówisz.
EDIT - w opisie aukcji masz wyraźnie napisane, że grip nie współpracuje z Fuji! A ty go kupujesz do FUJI.
EDIT EDITA - ten dopisek w aukcji pojawił sie dopiero teraz, po twoim zakupie.
PS - nie zakłądaj kilka wątków obok siebie na podobny temat, tylko kontynuuj w jednym.
GrzesiekM
11-03-2012, 17:50
Jacku... ten dopisek "wymusiłem" na Sprzedawcy właśnie po tych moich cudach z gripem... co do jednolitości obu wątków...masz rację, przepraszam ...!