PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 chwilowy problem-czarne zdjęcia

woit
02-03-2012, 22:23
Witam!

Od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem D5100 kupionym jako samo body + obiektyw 18-135 AF-S.
Dziś postanowiłem wypróbować go w plenerze. Po kilkudziesięciu próbnych zdjęciach kolejne okazało się....nazwę to "czarne" kolejne też...i kolejne i kolejne....Zmiana SD karty to samo...Zmiana na 55-200 VR to samo kilka fotek pod rząd czarne. Lustro normalnie pracowało t.zn odgłos taki sam jak wtedy gdy zdjęcia były rejestrowane normalnie. Po przełączeniu na lv lustro sie podnosiło lecz lcd czarny, wszystkie ustawienia były wyświetlane kwadrat ostrosci też, oprócz tego co widział obiektyw. Postanowiłem przypiąć pożyczonego 18-105 VR ktory wykonał jeszcze chyba dwa zdjęcia czarne i nagle za trzecim razem zdjęcia z powrotem były normalnie rejestrowane. Ciekawe co było przyczyną owej zawieszki, czekam na następny raz bo wtedy to już na pewno Nikoś ma wycieczkę do serwisu.

Pozdrawiam!

miszyzm
03-03-2012, 01:51
Czyli zmiana obiektywu pomogła?
A może za krótki czas otwarcia migawki?

Lukdz
03-03-2012, 08:32
Zanim wyślesz do serwisu to przeczyść styki w obiektywie i aparacie. Może aparat po prostu zgubił obiektyw i dlatego przysłona działała na maxa->za ciemne zdjęcia. Jej wartość cały czas normalnie się wyświetlała?

jarvik
03-03-2012, 09:03
do jakiego serwisu? oddać do sklepu i wziąć nowy...! po 2 dniach do serwisu?

woit
03-03-2012, 19:41
Tak, ekspozycję normalnie ustawiał, zależnie od warunków...acha każda czarna fotka miała 380 kb i posiadala exif.
Wyśle gdzieś przykładową to sami zobaczycie...

klik (http://ifotos.pl/zobacz/DSC0129JP_rxwseqn.JPG/)

wasilewk
03-03-2012, 20:11
Nic z Exifu nie wynika.

Ja bym stawiał na kartę - cos mi się wydaje, że zapis szwankuje - albo na zasilanie: inny obiektyw, mniej prądu pobiera.

Ja bym zmienił karte i akumulator i zobaczył, czy pomogło.

woit
03-03-2012, 21:26
Nic z Exifu nie wynika.

Ja bym stawiał na kartę - cos mi się wydaje, że zapis szwankuje...

Jak pisałem w pierwszym poście po przełączeniu na lv na lcd tez bylo czarno, czyli na karte już szło czarne...

Do dzisiaj jak na razie spokój...puszka działa...obserwacji c.d

Psycholog
04-03-2012, 10:18
Zdjęcie jest już nie dostępne. Z opisu wynika, że się migawka nie otwierała.

se8
04-03-2012, 15:33
Podobny problem miałem z d90.W moim przypadku "czarne zdjęcia" sporadycznie pojawiały się dla czasu naświetlania krótszego niż 1/250 sek.
Serwis wymienił migawkę i od tego czasu jest ok.

woit
04-03-2012, 18:36
Witam!

Niestety dziś powtórzył się efekt czarnych fotek, wykorzystując stan w jakiej wisi puszka, użyłem funkcji czyszczenia matrycy poprzez podniesienie lustra. Odkręcam szkło i co widzę: lustro up, żaluzja down! :( czyli migawka...pucha jedzie do serwisu. A szkoda bo ogólnie wszystko z body ok, zadnego bf'a, ff'a i innych takich...
Acha, zauważyłem że odblokowaniu migawki pomaga wykonanie zdjęcia np: w pomieszczeniu bez lampy, czyli na dłuższym czasie otwarcia....hm..

P.S jakiego kuriera polecacie: dhl, ups, 7, poczta?

Psycholog
04-03-2012, 19:11
Jeżeli wyślesz do serwisu na gwarancji, to możesz nadać DHL'em na koszt odbiorcy. Wtedy Nikon pokrywa koszt wysyłki.

zgera
04-03-2012, 19:44
Witam!

Niestety dziś powtórzył się efekt czarnych fotek, wykorzystując stan w jakiej wisi puszka, użyłem funkcji czyszczenia matrycy poprzez podniesienie lustra. Odkręcam szkło i co widzę: lustro up, żaluzja down! :( czyli migawka...pucha jedzie do serwisu. A szkoda bo ogólnie wszystko z body ok, zadnego bf'a, ff'a i innych takich...
Acha, zauważyłem że odblokowaniu migawki pomaga wykonanie zdjęcia np: w pomieszczeniu bez lampy, czyli na dłuższym czasie otwarcia....hm..

P.S jakiego kuriera polecacie: dhl, ups, 7, poczta?
Jeśli aparat jest na gwarancji wysyłasz kurierem DHL na koszt serwisu, kurierowi podajesz numer płatnika, poniżej masz informację odnośnie wysyłki, informacja pochodzi od wsparcia technicznego NIKON.

Aparat należy wysłać bez akcesoriów (bateria, karta pamięci, pasek, itp.), bezpiecznie zapakowany (kurier DHL; nr klienta DHL 1243919) wraz z dokładnym opisem usterki i telefonem kontaktowym. Wysyłamy podstemplowaną, polską kartę gwarancyjną, kartę gwarancyjną europejską (podstemplowaną) i kserokopię dowodu zakupu.
Serwis powinien skontaktować się z Panem i poinformować o zakresie naprawy.

Psycholog
04-03-2012, 19:49
O co chodzi z tym numerem klienta ? Ja nigdy tego nie podawałem i nie miałem problemów z wysyłką. :)

zgera
04-03-2012, 21:15
O co chodzi z tym numerem klienta ? Ja nigdy tego nie podawałem i nie miałem problemów z wysyłką. :)

Jest to numer płatnika, w tym przypadku Serwisu Nikon Polska, kurier może, ale nie musi zażądać numeru płatnika jeśli wysyłka jest na koszt serwisu.

Psycholog
05-03-2012, 09:55
Kurcze, nie wiedziałem o tym, a już kilka razy wysyłałem coś do nich. Dobrze, że mnie nie pytali bo małego karpia bym strzelił. Człowiek uczy się całe życie.

Kundzior
11-03-2012, 16:52
Uwalona migawka. Serwis. Dość częste w amatorskich body Nikona.

woit
11-03-2012, 22:44
Witam

Body juz w drodze do serwisu. Nie wiecie moze ile czasu moze trwac naprawa? Nawet nie zdazylem sie nim nacieszyc...

Kundzior
12-03-2012, 10:14
Od przyjęcia do odesłania będzie trwała :)

woit
27-03-2012, 01:44
Witam!

Dziś wrócił z naprawy, dokładnie 14 dni, mój D5100 po niby naprawie migawki oraz regulacji AF.
Na karcie info naprawy jest takie coś:

Wykonano:

Regulacja geometrii korpusu wg sp. prod.
Regulacja systemu autofocusa ze sp. prod.
Wymagane części:
1K106-561 WASHER T=0.13
1K106-559 WASHER T=0.11
1K106-558 WASHER T=0.10

Nic nie wspomnieli o zacinającej się migawce...??? chociaż w zleceniu naprawy dokładnie opisałem usterkę....
Mówią Wam coś te części?

Jutro przestrzelę aparat na zewnatrz, przy krótkich czasach, zobaczymy czy się nie zatnie migawka....

woit
27-03-2012, 19:12
Witam!

Jestem juz po testach w terenie. Wygląda na to że Serwis stanął na wysokości zadania, migawka śmiga AF trafia.
W końcu nadzszedł czas brania ze sprzętu to co najlepsze...Zdjęcia z D5100 to coś pięknego...

Pozdrawiam!

woit
14-04-2012, 10:36
Witam!

Długo się nie nacieszyłem Nikosiem po naprawie, może jakieś 400 zdjęć gdy wczoraj po zrobieniu, podgląd a tu? czarne zdjęcie !!! No to z doświadczenia fotka w pomieszczeniu bez lampy, dłuższy czas naświetlania, migawka odblokowana. Pomogło może na kilkadziesiąt zdjęć na krótszych czasach i znów blokada. Postanowiłem zostawić aparat w tym stanie i napisać do serwisu załączając czarną fotkę. To będzie druga naprawa na tą przypadłość, chociaż jak aparat wrócił po pierwszej naprawie serwisowej nic nie było w adnotacji po serwisie oprócz regulacji af i geometrii. Tak jakby bali się powtórki z usterki, bo bodajże trzy naprawy i mogę starać się o wymianę korpusu?
Zobaczymy co odpiszą w poniedziałek...

Dobrze że mam zastępcze body D60 ;)

Pozdrawiam!

Kundzior
14-04-2012, 11:58
Witam!

Tak jakby bali się powtórki z usterki, bo bodajże trzy naprawy i mogę starać się o wymianę korpusu?

No niestety, nie ma takiego zapisu w karcie gwarancyjnej.