Zobacz pełną wersję : Statyw Triopo ME-3228X8C i MT-3228X8C
Czy ktoś posiada któryś z tych statywów i mógłby zmierzyć jaka jest wysokość bez wysuwania kolumny centralnej? (chodzi o wysokość bez głowicy). Ewentualne uwagi z użytkowania też bym prosił. Szukam czegoś o wysokości bez wysuwania kolumny w granicach 140cm i w cenie ok 300zł. Może ktoś ma jakieś inne propozycje?
MT-3228X8C ze schowaną kolumną i bez głowicy ma ok. 125,5 cm. Razem z głowicą B2 135,5 cm. Z zestawem ze stopki same pozytywne wrażenia, aczkolwiek nie miałem okazji focić w złych warunkach. Kupiłbym ponownie :)
Tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178808) i tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=184443) masz trochę opinii
myślę że przy moich 175cm żeby się nie schylać musiałbym wyciągać kolumnę centralną na maxa. jak to wpływa na stabilność tego statywu?
Przy moich 172 cm wizjer aparatu przy schowanej kolumnie mam ok 2-3 cm poniżej linii oczu. Nie robiłem jeszcze na wyciągniętej kolumnie. Wieczorkiem sprawdzę w domu to coś napiszę.
Przy moich 185cm wzrostu i statywie MT-3230X8C (albo ME, to zresztą bez różnicy tutaj) i głowicy B-3 komfortowo pracuje mi się przy złożonej najniższej sekcji nóg i bez wysuwania kolumny (ew. tylko troszkę).
może ktoś z użytkowników ME-3228X8C podzieli się wiedzą, jak przekształcić ten statyw w monopod ?
rozumiem, że odkręca się jedną nogę i zostajemy z otworem (nagwintowanym) w tejże nodze i co potem,.. jak dokręcić do tego głowicę? która też ma nagwintowany otwór do zamocowania, czyli mamy z dwóch stron otwory i jak to razem zcalić?
pozdrawiam
ok, już wiem, wykręca się po prostu śrubę łączącą z nogi, ..dziękuję za uwagę :)
Trochę odgrzebię. Zastanawiam się nad kupnem MT-3230 lub MT-3228 z głowicą B-2. Całość ma "dźwigać" D90 + Tamron 70-300. W przyszłości może jakieś długie jasne 2.8. Bardziej skłaniam się ku 3228 ze względu na mniejszą ilość sekcji, mniejszą wysokość, większa nośność a co za tym idzie stabilność. Mam jednak wątpliwość co do wysokość tego statywu. Sam mam 177 cm. O 3228 są nieprecyzyjne dane nt. jego wysokości ze schowaną kolumną. Niektórzy piszą, że to ok. 130 cm a inni z kolei, że to 150 cm. Gdyby to było faktycznie 130 cm to nie wiem czy nie lepiej wziąć model 3230. Jak to w końcu jest z tą wysokością?
Statyw miałby służyć do fotografowania ogólnie pojętej przyrody - krajobrazy i zwierzaki.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.