Zobacz pełną wersję : D60 + SB-600 wyzwalana na odleglosc?
Czesc!
Czytalem, ogladalem, robilem research...Nikt mi nigdy nie odpowiedzial wprost, ani mi sie nie udalo tego zrobic.
Zaznaczam ze jestem "zaawansowanym amatorem" ;-) wiec prosze o niewyzywanie mnie fachowymi okresleniami i prosze mi wybaczyc jakiekolwiek bledy w nazewnictwie.
Wiec jak to jest? Mozna uzyc SB-600 z D60 aby lampa odpalila bezprzewodowo za pomoca wbudowanej w D60 lampy?
Prosze o pomoc i ewentualne wytlumaczenie tego tematu. Zaznaczam ze nie planuje zakupu/zmiany mojego sprzetu na inny/lepszy w najblizszym okresie.
Dzieki!
Art Erie
02-03-2012, 21:51
Tak. "Nikon D60 obsługuje system kreatywnego oświetlenia (CLS, Creative Lighting System) wraz z następującymi lampami:
SB-400,
SB-600,
SB-800,
SB-R200 (lampa bezprzewodowa)." (http://www.optyczne.pl/78.3-Test_aparatu-Nikon_D60_U%C5%BCytkowanie.html).
Jednak taka komunikacja ma pewne ograniczenia.
Witam.
Na wstępie pragnę przypomnieć, że lampa wbudowana w D60 nie obsługuje trybu sterownika błysku. Tak więc żeby odpalić lampę zdalnie trzeba trochę pokombinować jednocześnie zdając sobie sprawę z pewnych ograniczeń.
Często używam D60 z SB-900. Jeżeli dla uzyskania właściwego kąta oświetlenia muszę lampę zdjąć z sanek, to przeważnie podłączam ją kablem SC-28. Wtedy działa pełna automatyka, bo dla aparatu wspomniany kabel jest niejako „przeźroczysty”. Gdy lampa musi być jednak wyzwalana na odległość, to ustawiam ją w tryb fotoceli (nie wiem czy w SB-600 ta funkcja jest dostępna), a na D60 przestawiam lampę w tryb M, najczęściej na niską moc (1/32). To spokojnie wystarcza do wyzwolenia lampy. Czasami przed lampę wbudowaną wstawiam odbłyśnik z folii aluminiowej, aby nią nie świecić bezpośrednio na fotografowany obiekt.
Niezależnie od wszystkiego można też kupić dodatkowy wyzwalacz radiowy lub też podczerwony, pewnie raczej z jakiejś alternatywnej firmy, bo SU-800 jest chyba dosyć drogi.
Pozdrawiam.
Art Erie
02-03-2012, 22:49
Witam.
Na wstępie pragnę przypomnieć, że lampa wbudowana w D60 nie obsługuje trybu sterownika błysku. [...]
To co oni na tych "optyczne" wypisują? D60 jest całkowice pozbawiony funkcji sterownika, czy tak jak w D70 jest on ograniczony do jednej grupy i kanału?
To co oni na tych "optyczne" wypisują? D60 jest całkowice pozbawiony funkcji sterownika, czy tak jak w D70 jest on ograniczony do jednej grupy i kanału?
wg instrukcji: "Używany wraz ze zgodnymi lampami błyskowymi, takimi jak dostępne osobno
SB-400, SB-800 i SB-600, aparat D60 obsługuje kreatywny system oświetlenia firmy
Nikon (CLS)*, w tym sterowanie błyskiem i-TTL i przesyłanie informacji
o temperaturze barwowej błysku. Po zamontowaniu w aparacie opcjonalnej lampy
SB-800 lub bezprzewodowego wyzwalacza błysku SU-800, opcjonalną lampę
SB-600, drugą lampę SB-800 lub bezprzewodową lampę zdalną SB-R200 można
wyzwalać zdalnie. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera instrukcja obsługi
lampy błyskowej lub bezprzewodowego wyzwalacza błysku."
Art Erie
02-03-2012, 23:07
wg instrukcji: "Używany wraz ze zgodnymi lampami błyskowymi, takimi jak dostępne osobno
SB-400, SB-800 i SB-600, aparat D60 obsługuje kreatywny system oświetlenia firmy
Nikon (CLS)*, w tym sterowanie błyskiem i-TTL i przesyłanie informacji
o temperaturze barwowej błysku. Po zamontowaniu w aparacie opcjonalnej lampy
SB-800 lub bezprzewodowego wyzwalacza błysku SU-800, opcjonalną lampę
SB-600, drugą lampę SB-800 lub bezprzewodową lampę zdalną SB-R200 można
wyzwalać zdalnie. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera instrukcja obsługi
lampy błyskowej lub bezprzewodowego wyzwalacza błysku."
Właśnie zassałem instrukcję do D60 :(
Widzę, że nie warto jej otwierać; macie rację D60 przy pomocy lampy wbudowanej NIE obsługuje CLS.
Sorrki ale znow nie wiem czy dobrze zrozumialem... Domyslam sie ze nie bedzie to dzialac na odleglosc tak jak jest?
SB-600 nie ma gniazda na cabel
SB-900 moze byc na 100% wyzwolona blyskiem innej lampy
D60 nie ma trybu commander ( nie moze sterowac "cyfrowo" innymi lampami w trybie bezprzewodowym )
Jeszcze raz ponawiam pytanie czy D60 i SB-600 ( tak jak sa, prosto z pudelka i bez dodatkowych cabli badz osprzetu ) moga sie ze soba komunikowac w jakikolwiek sposob aby nastapil blysk SB-600 na odleglosc?
EDYCJA:
Czyli nic z tego rozumiem ( zobaczylem posty napisane w czasie jak pisalem ten )
Art Erie
02-03-2012, 23:34
SB600 nie posiada fotoceli (tryb - SU4) więc może być jedynie wyzwolona przez korpus za pomocą CLS; z kolei jeśli D60 nie posiada możliwości sterownika CLS z lampy wbudowanej to mamy do czynie nia z "kwadraturą koła".
Takiego zestawu nie da się wyzwolić w sposób jaki opisujesz.
Potrzebna / ny jest jeden z gadżetów:
-zewnętrzna fotocela
-kabelek (z szyną dla stopki)
-wyzwalacz radiowy
-zewnętrzna lampa z funkcją sterownika CLS
EDIT
Ponieważ napisałeś, że nie zamierzasz w najbliższym czasie czynić dodatkowych zakupów...
Fotocela - około 30zł ( da radę w pomieszczeniach, w plenerze może być zawodna, wyłącznie manualne ustawienie mocy błysku )
kabelek - różnie, manualny oczywicie najtańszy
radio - manulalne "chińczyki" nieco ponad 100zł w górę; z obsługa CLS tylko PW ( wkrótce Pixel King za około 600zł )
ewentualnie kolejna lampa..
Dzieki wszystkim za pomoc...teraz ide sobie poplakac lol
Pozdrawiam serdecznie!
Art Erie
02-03-2012, 23:46
Dzieki wszystkim za pomoc...teraz ide sobie poplakac lol
Pozdrawiam serdecznie!
Edytowałem poprzedni post ;)
Najtańsza fotocela około 30zł :)
Edytowałem poprzedni post ;)
Najtańsza fotocela około 30zł :)
Prosilbym o jakis link... szukam i szukam i znajduje jedynie forumowe tematy