PDA

Zobacz pełną wersję : D60 + SB-600 wyzwalana na odleglosc?

lopek77
02-03-2012, 21:40
Czesc!
Czytalem, ogladalem, robilem research...Nikt mi nigdy nie odpowiedzial wprost, ani mi sie nie udalo tego zrobic.
Zaznaczam ze jestem "zaawansowanym amatorem" ;-) wiec prosze o niewyzywanie mnie fachowymi okresleniami i prosze mi wybaczyc jakiekolwiek bledy w nazewnictwie.
Wiec jak to jest? Mozna uzyc SB-600 z D60 aby lampa odpalila bezprzewodowo za pomoca wbudowanej w D60 lampy?

Prosze o pomoc i ewentualne wytlumaczenie tego tematu. Zaznaczam ze nie planuje zakupu/zmiany mojego sprzetu na inny/lepszy w najblizszym okresie.

Dzieki!

Art Erie
02-03-2012, 21:51
Tak. "Nikon D60 obsługuje system kreatywnego oświetlenia (CLS, Creative Lighting System) wraz z następującymi lampami:

SB-400,
SB-600,
SB-800,
SB-R200 (lampa bezprzewodowa)." (http://www.optyczne.pl/78.3-Test_aparatu-Nikon_D60_U%C5%BCytkowanie.html).

Jednak taka komunikacja ma pewne ograniczenia.

kazwita
02-03-2012, 22:42
Witam.

Na wstępie pragnę przypomnieć, że lampa wbudowana w D60 nie obsługuje trybu sterownika błysku. Tak więc żeby odpalić lampę zdalnie trzeba trochę pokombinować jednocześnie zdając sobie sprawę z pewnych ograniczeń.
Często używam D60 z SB-900. Jeżeli dla uzyskania właściwego kąta oświetlenia muszę lampę zdjąć z sanek, to przeważnie podłączam ją kablem SC-28. Wtedy działa pełna automatyka, bo dla aparatu wspomniany kabel jest niejako „przeźroczysty”. Gdy lampa musi być jednak wyzwalana na odległość, to ustawiam ją w tryb fotoceli (nie wiem czy w SB-600 ta funkcja jest dostępna), a na D60 przestawiam lampę w tryb M, najczęściej na niską moc (1/32). To spokojnie wystarcza do wyzwolenia lampy. Czasami przed lampę wbudowaną wstawiam odbłyśnik z folii aluminiowej, aby nią nie świecić bezpośrednio na fotografowany obiekt.

Niezależnie od wszystkiego można też kupić dodatkowy wyzwalacz radiowy lub też podczerwony, pewnie raczej z jakiejś alternatywnej firmy, bo SU-800 jest chyba dosyć drogi.

Pozdrawiam.

Art Erie
02-03-2012, 22:49
Witam.

Na wstępie pragnę przypomnieć, że lampa wbudowana w D60 nie obsługuje trybu sterownika błysku. [...]
To co oni na tych "optyczne" wypisują? D60 jest całkowice pozbawiony funkcji sterownika, czy tak jak w D70 jest on ograniczony do jednej grupy i kanału?

jo44
02-03-2012, 22:59
To co oni na tych "optyczne" wypisują? D60 jest całkowice pozbawiony funkcji sterownika, czy tak jak w D70 jest on ograniczony do jednej grupy i kanału?
wg instrukcji: "Używany wraz ze zgodnymi lampami błyskowymi, takimi jak dostępne osobno
SB-400, SB-800 i SB-600, aparat D60 obsługuje kreatywny system oświetlenia firmy
Nikon (CLS)*, w tym sterowanie błyskiem i-TTL i przesyłanie informacji
o temperaturze barwowej błysku. Po zamontowaniu w aparacie opcjonalnej lampy
SB-800 lub bezprzewodowego wyzwalacza błysku SU-800, opcjonalną lampę
SB-600, drugą lampę SB-800 lub bezprzewodową lampę zdalną SB-R200 można
wyzwalać zdalnie. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera instrukcja obsługi
lampy błyskowej lub bezprzewodowego wyzwalacza błysku."

Art Erie
02-03-2012, 23:07
wg instrukcji: "Używany wraz ze zgodnymi lampami błyskowymi, takimi jak dostępne osobno
SB-400, SB-800 i SB-600, aparat D60 obsługuje kreatywny system oświetlenia firmy
Nikon (CLS)*, w tym sterowanie błyskiem i-TTL i przesyłanie informacji
o temperaturze barwowej błysku. Po zamontowaniu w aparacie opcjonalnej lampy
SB-800 lub bezprzewodowego wyzwalacza błysku SU-800, opcjonalną lampę
SB-600, drugą lampę SB-800 lub bezprzewodową lampę zdalną SB-R200 można
wyzwalać zdalnie. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera instrukcja obsługi
lampy błyskowej lub bezprzewodowego wyzwalacza błysku."

Właśnie zassałem instrukcję do D60 :(
Widzę, że nie warto jej otwierać; macie rację D60 przy pomocy lampy wbudowanej NIE obsługuje CLS.

lopek77
02-03-2012, 23:18
Sorrki ale znow nie wiem czy dobrze zrozumialem... Domyslam sie ze nie bedzie to dzialac na odleglosc tak jak jest?

SB-600 nie ma gniazda na cabel
SB-900 moze byc na 100% wyzwolona blyskiem innej lampy
D60 nie ma trybu commander ( nie moze sterowac "cyfrowo" innymi lampami w trybie bezprzewodowym )

Jeszcze raz ponawiam pytanie czy D60 i SB-600 ( tak jak sa, prosto z pudelka i bez dodatkowych cabli badz osprzetu ) moga sie ze soba komunikowac w jakikolwiek sposob aby nastapil blysk SB-600 na odleglosc?

EDYCJA:

Czyli nic z tego rozumiem ( zobaczylem posty napisane w czasie jak pisalem ten )

Art Erie
02-03-2012, 23:34
SB600 nie posiada fotoceli (tryb - SU4) więc może być jedynie wyzwolona przez korpus za pomocą CLS; z kolei jeśli D60 nie posiada możliwości sterownika CLS z lampy wbudowanej to mamy do czynie nia z "kwadraturą koła".
Takiego zestawu nie da się wyzwolić w sposób jaki opisujesz.
Potrzebna / ny jest jeden z gadżetów:

-zewnętrzna fotocela
-kabelek (z szyną dla stopki)
-wyzwalacz radiowy
-zewnętrzna lampa z funkcją sterownika CLS

EDIT

Ponieważ napisałeś, że nie zamierzasz w najbliższym czasie czynić dodatkowych zakupów...
Fotocela - około 30zł ( da radę w pomieszczeniach, w plenerze może być zawodna, wyłącznie manualne ustawienie mocy błysku )
kabelek - różnie, manualny oczywicie najtańszy
radio - manulalne "chińczyki" nieco ponad 100zł w górę; z obsługa CLS tylko PW ( wkrótce Pixel King za około 600zł )
ewentualnie kolejna lampa..

lopek77
02-03-2012, 23:42
Dzieki wszystkim za pomoc...teraz ide sobie poplakac lol

Pozdrawiam serdecznie!

Art Erie
02-03-2012, 23:46
Dzieki wszystkim za pomoc...teraz ide sobie poplakac lol

Pozdrawiam serdecznie!

Edytowałem poprzedni post ;)
Najtańsza fotocela około 30zł :)

lopek77