PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz za oknem pociągu

MK_2
02-03-2012, 01:01
Dedykacja dla wpkx-a.

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/DSC_0009_1000-1.jpg
źródło (http://marcin.dobry.pl/zdjecia/DSC_0009_1000.jpg)

MK_2
02-03-2012, 08:32
Wsiąść do pociągu byle jakiego...

Właśnie zdałem sobie sprawę, że niezwykłością przekazu wpkx-a jest słowo + obraz, czyli tytuł i zdjęcie. Pewnie wiele zdjęć gdyby nie miało odpowiedniego tytułu przeszło by bez echa.

mirq
02-03-2012, 09:40
Zgadzam się, że ciekawy tytuł dodaje zdjęciu dodatkowego uroku (waloru, smaczku, nieważne jak zwać), ale daleki byłbym od stwierdzenia, że świetny tytuł uratuje beznadziejne zdjęcie.
P.s.
Nie pisałem o Twoim zdjęciu.

krokus66
02-03-2012, 15:02
Tytuł mnie zniechęcał do otwarcia pliku. Teraz mi się naprawdę podoba.

darkmajin
02-03-2012, 15:06
do wpkx jeszcze daleko on umie zaciekawić w zasadzie niczym :P tutaj tego nie ma imo..

żółto-czarny
02-03-2012, 15:09
Rzeczywiście takie wpkx-owe :) coś ma w sobie, choć nie umiem tego nazwać ;) Ale ten kawałek fotela z prawej wcale nie potrzebny.
Co się zaś tyczy tytułów, to jednak zdjęcie powinno się bronić samo, bez pomocy tytułu.

MK_2
02-03-2012, 15:29
do wpkx jeszcze daleko on umie zaciekawić w zasadzie niczym :P tutaj tego nie ma imo..

Tak, w jego zdjęciach jest (prawie)zawsze jakieś skojarzenie z czymś, o czym mówi tytuł.

Rzeczywiście takie wpkx-owe :) coś ma w sobie, choć nie umiem tego nazwać ;) Ale ten kawałek fotela z prawej wcale nie potrzebny.
Co się zaś tyczy tytułów, to jednak zdjęcie powinno się bronić samo, bez pomocy tytułu.

Możliwe, choć tytuł może pomóc naprowadzić oglądającego na myśl autora zawartą w zdjęciu.

krokus66
02-03-2012, 15:32

Biję się w piersi.
Otwierając plik, zdjęcie było ładnie zakończone za oknem. Ten fotel mi się niepodoba.

uomatko
02-03-2012, 15:50
brak napoju na stoliku oraz leżąca gazeta sugeruje, iż zdjęcie dotyczy frustracji oraz pogoni za pieniędzmi. czuć tu oddech nieszczęśliwego biznesmeu, który nie ma rodziny (brak zdjęć syna, córki, żony) a całe życie spędza jeżdżąc w delegacje II klasą PKP Intercity. Myślę, że pod ten pociąg za chwilę ktoś się rzuci co spowoduje drastyczną zmianę z życiu bohatera zdjęcia.

MK_2
02-03-2012, 16:02
brak napoju na stoliku oraz leżąca gazeta sugeruje, iż zdjęcie dotyczy frustracji oraz pogoni za pieniędzmi. czuć tu oddech nieszczęśliwego biznesmeu, który nie ma rodziny (brak zdjęć syna, córki, żony) a całe życie spędza jeżdżąc w delegacje II klasą PKP Intercity. Myślę, że pod ten pociąg za chwilę ktoś się rzuci co spowoduje drastyczną zmianę z życiu bohatera zdjęcia.

:) No genialnie to wymyśliłeś! Czy wynika z tego, że można by stworzyć historię do każdego zdjęcia???

Wygląda na to, że chyba masz rację co do zakończenia historii: nr.2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/DSC_0021_1000-1.jpg
źródło (http://marcin.dobry.pl/zdjecia/DSC_0021_1000.jpg)

żółto-czarny
02-03-2012, 16:31
Jadąc pociągiem bylejakim, należy mieć aparat w każdej chwili gotowy do strzału ;)
To już koniec tej historii? Trochę szkoda :)

Duder
02-03-2012, 17:20
No z tym znakiem to już jest megawpkxowo. :-) A swoją drogą - czegóż to się nie można spodziewać po nudzącym się fotografiście w podróży. Nie żebym krytykował - oba zdjęcia mają to COŚ, tylko kurna nie wiadomo CO?
A, i jeszcze jedno -w pierwszym zdjęciu skrawek fotela uważam za bardzo potrzebny, bo domyka przestrzeń i kompozycję.

krzysztofz24
03-03-2012, 00:25
Nie wiem o co chodzi;-). Ale zdjecia mnie zatrzymaly...no maja to cos, pewien mastroj I jakby urywek jakiejs histori...

MK_2
03-03-2012, 22:55
A ja myślę, że to "coś" to światło słońca widoczne za oknem ale głównie na zasłonce, części oparcia, blatach i gazecie, które to właśnie skłoniło mnie własnie do wyjęcia aparatu, no i mała GO.