PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry portretowe ?

SHOX!
01-03-2007, 12:24
Warto coś takiego mieć na stanie czy nie ?

http://www.allegro.pl/item170766955_...2mm_5 2_.html (http://www.allegro.pl/item170766955__4_filtry_portretowe_efektowe_52mm_5 2_.html)

W sumie można, w psie się bawić, ale może wypowie się ten kto coś takiego ma lub miał styczność, :)... niekoniecznie o tych filtrach któe podałem w linku ale ogólnie portretowych.

sokrates
01-03-2007, 12:34
Moim zdaniem miało to sens jak robiło się zdjęcia na negatywie i prosto na papier bez ingerencji komputera. Teraz to wszystko można w PSie zrobić. Kwestia tylko posiadania licencji na PS? ale to już OT.

hcman
01-03-2007, 12:35
a nie lepiej w cokina zainwestować albo w celu zmiękczenia obrazu UV-kę wazeliną posmarować?:)

Ciacho
01-03-2007, 13:01
Osobiście nie polecam choć jak panował nam jeszcze analog to np.szybkę zmiękczajacą DUTO sam stosowałem.Efekty za pomoca tych filtrów są raczej utrudnieniem ponieważ ich efektami nie można sterować płynnie.Ponadto np DUTO wymaga rozświetlonej sceny w kadrze ponieważ inaczej wtedy efekt jest słaby, jest więc to kolejne utrudnienie i uzależnienie od pogody. W PS zrobisz wszystko i to z takim np.zmiękczeniem jaki chcesz i jaki dobrze wygląda.

Jacek_Z
01-03-2007, 13:15
oczywiście w PS wszystko idzie - ale nie koniecznie jednm kliknięciem.
filtry Duto maja np te cechę, że rozmiękczaja zdecydowanie silniej światła (jasne fragmenty zdjęcia)
a mało wpływaja na ciemne obszary. Prosty filr w PS działa równo na wszystkie obszary.

Efekt działania Duto słabnie z przymykaniem - pracuje sie wtedy jak to w portrecie - na otwartych przysłonach.

HYPER
01-03-2007, 13:32
jesli chcesz dobry filtr portretowy to tylko i wylacznie zeiss softar. zadnym PS'em nie uzyskasz identycznego efektu zmiekczenia. niestety swoje ten filtr kosztuje.

stig
01-03-2007, 13:48
jesli chcesz dobry filtr portretowy to tylko i wylacznie zeiss softar. zadnym PS'em nie uzyskasz identycznego efektu zmiekczenia. "Zadnym PS'em" moze i nie, ale dobry operator w PhotoShopie podrobi kazdy filtr (nooo... poza polarem i IR). Z tego co czytalem na temat "softara" -- mocniej rozmywa jasne obszary, a slabiej ciemne. Podrobienie tego efektu w PhotoShopie do kilkanascie sekund. :)

HYPER
01-03-2007, 21:57
no wlasnie... z tego co czytałeś

stig
01-03-2007, 22:17
no wlasnie... z tego co czytałeś No coz... Raczej ciezko znalezc w necie dobry przyklad zastosowania tego filtra. Moze zrobimy tak: Ty pokazesz mi dobrej jakosci zdjecie zrobione z nalozonym "softarem", a ja Ci udowodnie, ze mozna to samo zrobic w Shopie. Idziesz na to?

gALL
02-03-2007, 01:22
Softanarem robisz to on-line, PSem ... pare minut.

Kwestia ceny, softanar to 1/10 PSa, nie liczac kosztu kompa do PSa. Nie dajmy sie zwariowac, ze wszystko mozna zrobic w PSie, ale tez nie dajmy sie zwariowac i nie kupujmy wszystkiego co sie da.

Osobiscie wole zrobic to od razu, a nie potem siedziec godzinami przed kompem i zastanawiac sie "co by tu jeszcze spieprzyc w PSie"

stig
02-03-2007, 07:34
Softanarem robisz to on-line, PSem ... pare minut. Nie przesadzaj... :) Najwyzej nascie sekund. Poza tym -- jak zrobisz zdjecie przez filtr, to masz efekt tylko taki. A w PhotoShopie mozesz zdecydowac; mocniej, slabiej lub wcale. :) A jak zrobisz przez filtr, to juz takie masz i koniec... Nie odczarujesz, ze zdjecie bedzie "bez filtra", kiedy akurat nie spodoba Ci sie efekt koncowy. :)

Kwestia ceny, softanar to 1/10 PSa Taaa... Widzialem cene ponad 800 zl. Shop 3000 z groszem. To jest 1/4 a nie 1/10. Poza tym -- softanar sluzy tylko do zmiekczania, a Shop -- wiadomo.

nie liczac kosztu kompa do PSa. Pokaz mi swiadomego fotografa uzywajacego cyfrowego sprzetu, ktory nie ma komputera. :) To tak samo, jakbys napisal, ze do softanara musisz kupic aparat... :)

Bonthyc
27-04-2009, 15:22
Odświeżę stary wątek. Właśnie zastanawiam się nad kupnem takiego filtru zmiękczającego obraz. Czy ktoś z obecnych forumowiczów mógłby podlinkować jakieś przykładowe zdjęcia wykonane z pomocą takiego filtru?

mpwt
27-04-2009, 15:27
A do jakiego aparatu: cyfra/analog?

Bonthyc
27-04-2009, 17:18
Do cyfry.

Jacek_Z
27-04-2009, 17:25
mam kilka filtrów portretowych, m.in duto (2 rodzaje, silniejszy i słabszy)
na analogu były OK. Na cyfrze masakrycznie spada kontrast. Nie używam.

Bonthyc
27-04-2009, 20:59
Czyli do analoga - jak najbardziej, a do cyfry lepiej wspomóc się PS'em?

Jacek_Z
27-04-2009, 21:16
w mojej opinii - tak

Bonthyc
27-04-2009, 21:27
Ok, dzięki za odpowiedzi :)

mpwt
27-04-2009, 21:32
Czyli do analoga - jak najbardziej, a do cyfry lepiej wspomóc się PS'em?

Dokładnie

fushiro
28-04-2009, 11:45
Poza tym, jak już wspomniano wcześniej Softar da się ładnie symulować w PS. Polega to na stworzeniu dwóch warstw i osobnym rozmyciu świateł i cieni z różnymi parametrami krycia. Można w ten sposób dokładnie kontrolować co i w jakiej ilości ma być zmiękczone. Po zapisaniu kilku akcji używanie takiego "filtra" to czysta przyjemność.