Zobacz pełną wersję : Filtry ND??
Jak w temacie, co w plener??
Sprawedzone ND8 x 2 czy może jeden ND400, co by nie było dużej degradacji ostrości.
Chodzi mi tylko o firmę, nie chcę wydać 400 - 600 zł na filtry tylko po to by okazały sie totalnym mydłem.
Jakieś sugestie??
Czemu wątek złożyłeś w dziale studio?
Do czego potrzebny Ci ten filtr?
Chciałbym zakupić zasilacz plenerowy i dziabnąć lampki quantuuma w teren. Użycie z nikonem oraz broncą na jak największych dziurach (mowa o przysłonie). Ot cała filozofia.
Bronica do jakiego czasu ma synchro?
Wydaje mi się, ze wygodniejszy może być jakiś FaderND - regulowany od ND2 do ND400.
... FaderND - regulowany od ND2 do ND400.
Juz czytam o tym faderNd i juz mi się bardzo podoba... :-) Pytanie tylko co z jakością.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2492072&postcount=9
Ostrość troszkę spada, ale bez tragedii na pewno. Dla mnie większym minusem jest psujący się deczko bokeh.
No i podobno na ultra szerokich kątach jest problem, ale nie miałem okazji samemu używać, więc nie potwierdze. U niektórych jest problem, u niektórych nie ma (akustyk używał i nie było problemu).
Dziękuję za przykład, to co zobaczyłem w zupelności mi wystarczy. Jest elegancko.
marszull
01-03-2012, 15:06
S4INT ten faderND to ten? (http://allegro.pl/filtr-szary-ndx2-ndx400-lcw-fader-nd-mk-ii-77mm-i2150510565.html)
Dzięki za przeniesienie tematu do właściwego działu (mój kapeluch). Właśnie... napalilem się a też nie mam pewności czy to dokładnie ten filterek. Innego chyba jednak nie ma :-)
Ja mam tego fadera. Bardzo fajna sprawa, choć przy szerokich kątach trzeba uważać, bo jak za bardzo się przekręci to wychodzi czarny X na środku :) Ale poza tym polecam, wyraźnej straty jakości nie odczułem.
2pompony
01-03-2012, 15:46
CO to znaczy 'za bardzo'? Przymierzałem się do tego fadera, ale po zobaczeniu, ze bliżej ciemnego końca staje się bezużyteczny (chyba, że ktoś lubi krzyże :) ), to zrezygnowałem w ogóle z tego wynalazku. Od ilu do ilu (w procentach, czy jakoś inaczej) używasz i nie notujesz pojawiania się magicznych krzyży? I na jakich ogniskowych?
The Structorr
01-03-2012, 15:51
Też mam fadra z Lightcraft. Krzyż pojawia się na szerokich kątach, wynika to z zasady działania. Do krajobrazu odpada raczej ale na ogniskowych portretowych nie ma problemu. Dodatkowo raczej rzadko przyciemnia się go tak, że nic przez wizjer nie widać a właśnie wtedy pojawia się krzyż.
2pompony
01-03-2012, 16:00
Wiem, i właśnei dlatego chciałbym uzyskać jakieś dane liczbowe. Jakie ogniskowe, jakie wartości siły filtra...
Do czego się nadaje i co nim fotografować, to sobie każdy sam odpowie na podstawie tego, co usłyszy. Problem w tym, że tak naprawdę ciężko znaleźć jakieś dokładne dane: zauważalny krzyż pojawia się odtąd-dotąd - czy coś z tym guście... Wszędzie piszą, że przy szerokim kącie i przy ciemnym końcu skali, ale jak dokladnie ten kąt wygląda i jak blisko (czy daleko) jest koniec skali, tego juz nei piszą...
A ja chciałbym sobie wyrobić swoje zdanei.
Znalazłem konkretny test
http://flashraw.com/review-light-craft-workshop-fader-nd-mk-ii
problem wydaje się pojawiać od 24 mm w dół na FF.
The Structorr
01-03-2012, 16:15
Nigdy nie robiłem testów bo szkoda mi było czasu, nie używam go na szerokich kątach więc problem mnie nie dotyczy. Zawsze można kupić Kenko NDX (http://www.ebay.com/itm/Kenko-77mm-Variable-NDX-ND2-5-ND1000-Neutral-Density-Filter-Authorized-Dealer-/220899390464?pt=Camera_Filters&hash=item336ea13400). Ciekawostką jest cena. Jacyś chętni? ;)
moment, moment panowie... nie wyciągajmy pochopnych wniosków :-) Ten fader to miód na moje utrapienia i zbolałe serce.
Troszkę szkoda mi 24/1.4 ale w górę czuję będzie bosko. Mam przynajmniej powód by rozmyslać nad 35/1.4 a z dwódziestką czwórką poradzimy sobie inaczej. :-)
2pompony
01-03-2012, 16:51
Dzięki za ten test, z zainteresowaniem (ale i niezadowoleniem) się dowiedziałem tego, co mi było potrzeba. Z neizadowoleniem, bo akurat na moje potrzeby, to ten wynalazek nei jest za dobry.
PS
Podobał mi się fragment textu, który mówi, że choć zjawisko moiry (powodujące krzyż) jest dość dobrze opisane w instrukcji obsługi, to, cytuję, 'it is suspiciously absent' na stronei producenta. :)
Kurcze... tak teraz myślę, jak tu zapodawać do fleszmiarki korekcję EV?? Mam zamiar kupić L-358. Ten filtr ma zakres od -2 do około -8/9 EV. Szlag by... podziałka na filtrze to... 10 działek. Jakiś patent?? Chyba tylko własnoręczne oznakowanie wchodzi w grę. Tylko jak to się ma do powtarzalności pomiarów i ogólnej korekcji EV. Ktoś testował?? Dajmy na to dokręcam ND8 Hoyi to wiem że 3 działki w dół... a tu??
Filtr w sumie kręci jak CPL, czy zatem przekręcenie go o jedną podziałkę na obudowie (dla przykładu niech to będzie 1,5 działki EV) da powtarzalne rezultaty??
Art Erie
01-03-2012, 18:48
[...]Filtr w sumie kręci jak CPL, czy zatem przekręcenie go o jedną podziałkę na obudowie (dla przykładu niech to będzie 1,5 działki EV) da powtarzalne rezultaty??
Jest jeszcze zależność kątowa (pod jakim kątem pada światło):(
oooooo witaj ART. To mnie właśnie zastanawia. Kąt padania światła i to kręcenie niczym CPL. Tylko, że ta skala jest na obudowie, co może sugerować powtarzalność kompensacji EV. Jezeli nie... to sie ucieszyłem :-(, bo jak to mierzyć fleszmiarką prawidłowo??
Art Erie
01-03-2012, 20:02
oooooo witaj ART. To mnie właśnie zastanawia. Kąt padania światła i to kręcenie niczym CPL. Tylko, że ta skala jest na obudowie, co może sugerować powtarzalność kompensacji EV. Jezeli nie... to sie ucieszyłem :-(, bo jak to mierzyć fleszmiarką prawidłowo??
Witam, witam :) Sorki, że tak prześladuję Twoje wątki :)
Kręcenie polarem, to jedno; kręcenie dwoma to... fader.
Światło w tego typu filtrach ulega całkowitej polaryzacji, jeśli kąt padania jest równy 90 stopni (kąt Brewstera). Dlatego mówi się, że polarek działa w jednej płaszczyżnie ( tutaj mamy dwa filtry, więc możemy całkowicie "wyczernić" obraz i dwukrotnie skoplikować naszą sytuację).
Jednak jeśli światło jest odbite pod różnymi kątami (na przykład od liści na drzewie), to całkowity stopień polaryzacji jest dość przypadkowy, będzie się on zmieniał również przy obrocie osi obiektywu względem żródła światła.
Teoretycznie można osiągnąć jakieś orientacyjne pomiary, mierząc światło światłomierzem aparatu ( przez obiektyw ) z filtrem i bez, ale jeśli do tego dołożyć jeszcze światło błyskowe...
S4INT uzyskuje znakomite rezultaty.
Hmmmm, ale cyfra to co innego a skoro miałoby mi to słuzyc również na bronice to tu loteryjność byłaby zbyt droga. :-) No nic przymierzę się do 2 sztuk HOYI ND8.
ART dzięki za odpowiedzi, bo dzięki nim sporo sobie wyjaśniłem.
Art Erie
01-03-2012, 21:14
Pamiętam tą sesję http://forum.nikoniarze.pl/showpost....72&postcount=9 ( z opisu na forum ), i tu prośba do S4INT'a o technikalia. Sesja była robiona z Faderem, czy ND i czy pomiar światła robiony był Sekonikiem, czy na podstawie histogramu?
Edit
A może okresliłeś o ile EV przyciemnia wg wskazań body i taką korektę wprowadziłeś na Sekonic'a ?
S4INT uzyskuje znakomite rezultaty.
Hmmmm, ale cyfra to co innego a skoro miałoby mi to słuzyc również na bronice to tu loteryjność byłaby zbyt droga. :-) No nic przymierzę się do 2 sztuk HOYI ND8.
Mogę sprawdzić jakoś na dniach jak to jest z tą precyzją - zrobię po prostu zdjęcia z filtrem i bez i sprawdze czy rzeczywiście jedna podziałka to 1EV - tylko daj mi parę dni, bo mam lekki młynek obecnie :D
A i nie przejmowałbym się tak bardzo lekkimi pomyłkami na kliszy... no chyba, że na slajdzie masz zamiar robić ;)
Pamiętam tą sesję http://forum.nikoniarze.pl/showpost....72&postcount=9 ( z opisu na forum ), i tu prośba do S4INT'a o technikalia. Sesja była robiona z Faderem, czy ND i czy pomiar światła robiony był Sekonikiem, czy na podstawie histogramu?
Edit
A może okresliłeś o ile EV przyciemnia wg wskazań body i taką korektę wprowadziłeś na Sekonic'a ?
Hmm - co jest w linku? Bo wkleiłeś skrócony i nie da się wejść...
Jasne, nie śpieszy się. Dzięki za pomoc.
Art Erie
02-03-2012, 10:12
[...]Hmm - co jest w linku? Bo wkleiłeś skrócony i nie da się wejść...
Żle skopiowałem Twój link z pierwszej strony tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2492072&postcount=9
Dla mnie już wszystko jasne, własnie przeczytałem ten wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=129248
W poście nr 20 jest mowa o niedokładnej podziałce na filtrze, co można sobie wytłumaczyć kątem padania światła o którym pisałem wcześniej. Jest też mowa o X na szerokim kącie, ale to oczywiste poprostu "błąd polaryzacji".
Przy pomiarach światła błyskowego można sobie poradzić tak jak napisałem w EDIT poprzedniego postu: trzeba zmierzyć światło zastane przez obiektyw wbudowanym światłomierzem
1 - bez filtra
2 - z filtrem ( ustawionym na odpowiednie przyciemnienie )
Następnie obliczyć różnicę EV ( ile zbiera fader ) i taką korektę stosować dla Sekonica (oczywiście dla światła błyskowego).
Przy pomiarach światła błyskowego można sobie poradzić tak jak napisałem w EDIT poprzedniego postu: trzeba zmierzyć światło zastane przez obiektyw wbudowanym światłomierzem
1 - bez filtra
2 - z filtrem ( ustawionym na odpowiednie przyciemnienie )
Następnie obliczyć różnicę EV ( ile zbiera fader ) i taką korektę stosować dla Sekonica (oczywiście dla światła błyskowego).
Ja jestem mało profesjonalny i robiłem po prostu tak:
Przed zdjęciem
-ustawiam 1.4, bo chciałem z małą GO robić
-ustawiam niskie iso
-ustwiam czas synchro (kijowe radyjka wtedy miałem, do 1/125 tylko śmigały)
pstrykam fote i patrze jak dużo jest przejarane - bo zasadniczo ustawiam ekspozycje tylko tła.
Zakręcam filtr i przy podglądzie na LV kręce filtrem żeby zobaczyć jak wygląda ekspozycja. Moc lamp dobieram na oko, z ew korektami - zwykle wystarczą 2-3 strzały i mam wszystko tip top ustawione.
Można też oczywiście najpierw zrobić zdjęcie z przymkniętą przysłoną mocno, albo skrócić czas i policzyć ile trzeba dać przyciemnienia na filtrze - ale pstryknąć mi jest po prostu szybciej ;)
Art Erie
02-03-2012, 10:38
Miałem pewne zastrzeżenia do fadera, ale teraz widzę że warto go wciągnąć na listę zakupów :)
Przegrzebałem wszystkie możliwe fora strobistowe i faktycznie nie ma się co zastanawiać tylko brać.