Zobacz pełną wersję : Jak przesłac duży plik?
Witam serdecznie potrzebuję wysłać folder ze zdjęciami ok 3,5 gb. Może mi ktoś doradzić w jaki sposób się za to zabrać? Za pomoc serdecznie dziękuję.
Art Erie
29-02-2012, 22:17
Zwykle ładuję to na swój serwer i zainteresowanemu wysyłam sznurek do katalogu.
Myślałem o tym ale nie kumam bazy nie znam się niestety jak to zrobić.
Celeborn
29-02-2012, 23:12
A jakiś zdalny serwer?
paparazzi89
29-02-2012, 23:49
dropbox :)
załóż jakieś konto i wrzuc tam foty i daj login drugiej osobie
Zdalny pulpit. Sam sobie ściągnie z Twojego kompa.;-)
Albo jakiś serwer FTP sobie u siebie postaw.
RobertMiernik
01-03-2012, 00:27
Zdalny pulpit. Sam sobie ściągnie z Twojego kompa.;-)
I będzie to trwało miesiąc +/-
Jeśli nie masz dostępu do serwera jakiegoś (ftp/www) i nie znasz się na tym, to zdecydowanie dropbox, prosto, rozsądnie szybko i wszędzie działa.
Michał Jędrak
01-03-2012, 02:15
Manfred, jeśli chcesz, to udostępnię Ci swój serwer. Nie mam limitów. Jeśli umiesz wysyłać pliki przez program ftp to nie będzie problemu.
Pamiętaj tylko o spakowaniu plików ZIP, na przykład po 300MB. Nie chodzi o sam fakt kompresji, ale serwer wysyła kilkanaście razy szybciej jeden plik 300MB niż 300MB w postaci kilkuset plików. Jakby coś daj znać na PW.
Tylko weźcie pod uwagę, że autor chce wysłać 3,5GB! Mając np Neostradę, będzie miał transfer wychodzący 512Kbit (W zależności od szybkości łącza) Wysłanie tak dużego pliku na dowolny serwer FTP będzie dość czasochłonne. Szybciej będzie wysłać te zdjęcia pocztą na płycie DVD.
Nie wiemy, jakie autor ma łącze... W przypadku neostraty to cóż, będzie wysyałało całą noc, ale wyśle przecież...
wasilewk
01-03-2012, 11:01
Nie wiemy, jakie autor ma łącze... W przypadku neostraty to cóż, będzie wysyałało całą noc, ale wyśle przecież...
Osobiście wolałbym to załatwić linkiem - z uwagi na możliwość znalezienia się "na czarnej liście" osób, udostepniających pliki (ten, kto wysyła pliki może być posądzony o ich udostępnianie niezgodne z prawem).
Osobiście wolałbym to załatwić linkiem - z uwagi na możliwość znalezienia się "na czarnej liście" osób, udostepniających pliki (ten, kto wysyła pliki może być posądzony o ich udostępnianie niezgodne z prawem).
:shock::shock::shock::shock:
Khehe...
A tak przy okazji, ktoś wie, ile jednorazowo (w sensie w jednym pliku) można na googlowe Docs wsadzić?
marszull
01-03-2012, 15:13
To ja przy okazji zapytam ;)
chcialem udostepnic plik na swojej stronie do sciagniecia .ZIP
plik mial wielkosc okolo 4,5 GB. Wrzucalem go sobie przez ftp do katalogu na stronie
i za kazdym razem zrywalo transmisje (polaczenie z serwerem) po pewnym czasie (juz nie pamietam komunikatu
od czego moglo to byc uzaleznione?
hostuje strone na linuxpl.com a program do wysylki to filezilla (moze tam cos trzeba przestawic do takich duzych plikow)
a poradzilem sobie tak ze nagralem na plyte i sie spotkalem z klientem ;)
wasilewk
01-03-2012, 15:15
To ja przy okazji zapytam ;)
chcialem udostepnic plik na swojej stronie do sciagniecia .ZIP
plik mial wielkosc okolo 4,5 GB. Wrzucalem go sobie przez ftp do katalogu na stronie
i za kazdym razem zrywalo transmisje (polaczenie z serwerem) po pewnym czasie (juz nie pamietam komunikatu
od czego moglo to byc uzaleznione?
hostuje strone na linuxpl.com a program do wysylki to filezilla (moze tam cos trzeba przestawic do takich duzych plikow)
a poradzilem sobie tak ze nagralem na plyte i sie spotkalem z klientem ;)
A można było użyć Ftp_commandera i po zerwaniu dogrywać dalszą część.
marszull
01-03-2012, 15:41
A można było użyć Ftp_commandera i po zerwaniu dogrywać dalszą część.
pewnie mozna tez w filezilla, musze sprawdzic ;)
ale bardziej chodzi mi o to dlaczego przy takim duzym pliku jest blad
a przy plikach do 500mb (bo takie wczesniej wysylalem) jest ok
Przede wszystkim uważajcie na pliki większe niż 2GB. Kolejna bariera to 4GB. W zależności od systemu plików oraz być może oprogramowania serwera, mogą takie wielkości (i większe) być po prostu nieakceptowalne. A ponieważ dowiemy się o tym po kilku godzinach wysyłania dopiero, to lepiej podzielić archiwa na paczki po 1GB na przykład.
hydra_nt
01-03-2012, 18:30
Dropbox w gratisie obsługuje do 2GB. Tak duże pliki mz najlepiej trzymać na własnym domowym Nas'ie ( np. Seagate i jego Memeo). Udostępnić komu jest to potrzebne i po kłopocie. Ograniczeniem jest tylko łącze.
Aha, zapomniałbym. Jest prosta metoda bez stawiania serwera ftp, z którym to mogą być różnorakie problemy (gdy jesteśmy za firewallem, czy nie mamy stałego IP, itd). Opera ma coś takiego jak moduł Opera Unite. Ostatnio z tego korzystałem nawet udostępniając trochę katalogów i plików.
Plusy: nie ma potrzeby znać się serwerach, zabezpieczeniach itd. Nie wysyłamy nigdzie plików, nie tracimy na to czasu. Nie oddajemy tym samym jakimś dziwnym firmom własnych plików. Można udostępniać całe katalogi - nie trzeba pakować. Są hasła i prawa dostępu. Nic nie trzeba zmieniać na własnym dysku. Można pracować i wyniki pracy są od razu widoczne zdalnie. Na przykład robiąc konwersje plików, kodując je, obrabiając. Nie musimy powiadamiać o nowych wersjach w kółko. Jak ktoś sprawdzi, że coś się pojawiło nowego, to może ściągnąć.
Minus: musi działać nasz komputer, kiedy ktoś od nas plik ściąga. Jednak jeżeli przyjmiemy, że wysyłalibyśmy 2 godziny z pełną przepustowością łącza, to i ktoś ściągnie od nas przez dwie godziny. Zatem czas pracy naszego komputera pozostaje bez zmian. Ale jeżeli nie wiemy kiedy ktoś będzie ściągał dane, to bywa, że nasz komputer będzie chodził dłużej niż potrzeba.
W module Unite jest kilka różnych aplikacji, które można uruchamiać i udostępniać innym. Do dzielenia się plikami służy oczywiście File Sharing.
I będzie to trwało miesiąc +/-
Jeśli nie masz dostępu do serwera jakiegoś (ftp/www) i nie znasz się na tym, to zdecydowanie dropbox, prosto, rozsądnie szybko i wszędzie działa.Przy upload 256 kbit/s = 32 KB/s jakieś 1,3-1,5 dnia. Tyle samo co przesyłanie na dropbox. Może lepiej nagrać na DVD i wysłać pocztą?
wasilewk
02-03-2012, 12:18
Dropbox w gratisie obsługuje do 2GB. Tak duże pliki mz najlepiej trzymać na własnym domowym Nas'ie ( np. Seagate i jego Memeo). Udostępnić komu jest to potrzebne i po kłopocie. Ograniczeniem jest tylko łącze.
1. 2GB to nie jest tak dużo - bez łaski !
2. Jak udostępnić, skoro adres IP jest zmienny ? Trzeba by mieć router a udostępnić po nazwie, itd, itp.
3. Prędkość pobierania = prędkość wysyłania przez PC --> czyli w neostradzie - ok. 128Kb/s.
2. Jak udostępnić, skoro adres IP jest zmienny ? Trzeba by mieć router a udostępnić po nazwie, itd, itp.
3. Prędkość pobierania = prędkość wysyłania przez PC --> czyli w neostradzie - ok. 128Kb/s.Np. tak: http://www.no-ip.com/services/managed_dns/free_dynamic_dns.html
W Neostradzie mam wysyłanie na poziomie 250-300 kb/s.
wasilewk
02-03-2012, 19:34
Np. tak: http://www.no-ip.com/services/managed_dns/free_dynamic_dns.html
W Neostradzie mam wysyłanie na poziomie 250-300 kb/s.
Wszystko ok., ale otwarcie portu 80 to dla mojego firewalla zabójstwo - tak jak bym go wyłączył... ...to proszenie się o 'nieproszonego gościa'.
RobertMiernik
02-03-2012, 22:06
Wszystko ok., ale otwarcie portu 80 to dla mojego firewalla zabójstwo - tak jak bym go wyłączył... ...to proszenie się o 'nieproszonego gościa'.
Nie ma znaczenia, ktory port otwierasz tylko co na nim siedzi, nie ma sie co bac.
Aktualnie najprostszy i najfajniejszy (nawet nie wiedzialem, ze Opera jest taka sprytna) jest pomysl mosada...
Tekst wyslany z TapTalka, przepraszam za braki w diakrytykach, marnie sie je tutaj wklepuje...
Ano korzystam wraz ze znajomymi z Opera Unite już od jakiegoś czasu właśnie w celu doraźnego udostępniania plików. Okazało się to najprostszym sposobem, nie wymagającym od innych praktycznie żadnej wiedzy, a do tego wieloplatformowym. Zatem czy to na Maku, czy na PC, działa to identycznie i raczej bez zarzutu, choć używałem doraźnie. Ściąganie następuje przez dowolną przeglądarkę, więc to kolejny plus.
hydra_nt
03-03-2012, 12:34
1. 2GB to nie jest tak dużo - bez łaski !
To jest sporo jeżeli służy do synchronizacji różnych urządzeń ( telefon, notebook, PC, firmowy , domowy u ciotki w USA , obsługuje bodajże do 5 urządzeń bez znaczenia jaki system ). Pozatym można udostępnić cześć , później skasować i wstawić nowe.
IP nie ma żadnego znaczenia. Obsługuje to aplikacja seagata. Żadnego routera nie udostępniasz , tylko konto z loginem i hasłem.
3. Prędkość pobierania = prędkość wysyłania przez PC --> czyli w neostradzie - ok. 128Kb/s.
Ja mam 512 uploadu przy 6 downoladu.
wasilewk
03-03-2012, 13:13
...
IP nie ma żadnego znaczenia. Obsługuje to aplikacja seagata. Żadnego routera nie udostępniasz , tylko konto z loginem i hasłem.
....
Dziękuję, postoję !