Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix P7100
Orkaniusz
29-02-2012, 16:03
Widzę, że na naszym forum aparat ten nie cieszy się zbyt wielką popularnością, a w szczególności nie znalazłem odrębnego wątku mu poświęconego. Parę tygodni temu zastanawiałem się, jaki aparat kupić do noszenia przy sobie na co dzień. Kombinowałem sobie, czy powinien to być tenże nikon, czy może Canon G12, czy lepiej poczekać na Canona G1 X, czy może jakiś bezlusterkowiec... Wybór padł w końcu na P7100.
I po tych kilku tygodniach używania stwierdzam, że aparat jest naprawdę fajny.
Sądzę, że każdy obeznany trochę z fotografią forumowicz rozumie, że nie powinien się spodziewać jakości zdjęć "lustrzankowej". Dlatego o samej jakości zdjęć nie będę tu pisał - tylko tyle, że jak na kompakt jest OK.
Natomiast to, co mi się w tym aparacie podoba - to bardzo rozsądny i przemyślany interfejs użytkownika.
1. Większość fotek strzelam w trybie manualnym i dlatego doceniłem fakt, że w P7100 są oddzielne kółka regulacyjne - dla przysłony i czasu - uważam to za minimum komfortu i warunek akceptowalności aparatu.
2. Łatwy dostęp do zmian ISO - co prawda w Canonie G9 - G12 jest jeszcze łatwiej - ale w P7100 naprawdę jest też OK, oczywiście IMHO.
3. Łatwy dostęp do konfigurowalnego bracketingu.
4. Bardzo przyjemne wyzwalanie migawki samowyzwalaczem, uśmiechem lub pilotem 9 (notabene pilota bezprzewodowego kupiłem za 12 PLN...)
5. Odchylany ekran - nie wiem jak dotąd udawało mi się robić zdjęcia z perspektywy żabiej lub z góry - teraz to bajka...
6. Naprawdę aparat jest bardzo szybki, zarówno sama obsługa jak i autofokus (oczywiście tu istotne jest to co focimy, jak szybko się porusza, jakie jest światło, no i oczywiście - to NIE jest lustrzanka - ale jako kompakt - dla mnie rewelacja).
WADA: ekran niestety nie jest w pełni ruchomy jak w Canonie G12 i nie można łatwo zrobić np. autoportretu... To jedyne, co mi w nim przeszkadza.
Poniżej kilka fotek zrobionych tym aparatem:
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-xzxBeB0fT-I/T04qefkYl2I/AAAAAAAASRo/iPL98Do2Hrg/s800/DSCN0333_2012-02-29_14_18-2.jpg)
2.
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-p7cNNhvhi1I/T0Zx50KoDnI/AAAAAAAASNU/2Z2YzOWduhA/s800/DSCN0134_2012-02-21_18_32.jpg)
3.
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-HbNIM4tBxrE/T0Zx3qQnoUI/AAAAAAAASNM/tMY5A6ZqHig/s800/DSCN0117_2012-02-21_11_14.jpg)
Jestem ciekaw, co inni posiadacze sądzą o tym sprzęcie. Jednocześnie, chcę zachęcić wahających się do kupna tego aparatu - wg mnie warto. I bonusik - lampy systemowe Nikona pasują w pełnej automatyce...
Nie mam tego aparatu, ale interesuje mnie jako jeden z kandydatów do zakupu. Ciekawa jestem jak szybko obiektyw robi się ciemny - to 2.8 to do jakiej ogniskowej? I drugie, bo nie ma za dużo testów jeszcze w necie - jak wydajna jest stabilizacja?
Orkaniusz
01-03-2012, 13:34
Wyszło mi coś takiego:
Ogniskowa Przysłona
28 2,8
41 3,2
55 3,5
68 4
105 4,5
135 5
175 5,6
200 5,6
Co do stabilizacji - nie wiem, jak to zmierzyć. Zamiast patrzenia na stabilizację, kupiłem mikrostatyw za 39 PLN i namiętnie go używam - po złożeniu ma koło 20 cm wysokości i od biedy mieści się w kieszeni kurtki.
podzielam zdanie kolegi. Kupiłem go jako rodzinny, ale szukałem czegoś z ...RAWami i na razie spełnia moje oczekiwania w 100%.
Niestety jego największą wadą jest celownik optyczny. Raz, że patrząc przez niego ma się wrażenie, że patrzy się przez dziurkę od klucza, to dodatkowo nie pokazuje żadnych informacji na temat ustawień, co wymusza kadrowanie "na zombi".
Jest jeszcze kwestia stosowania filtrów. Ja już ktoś tu opisał - co prawda chyba dotyczyło to P7000 - nałożenie tulei do mocowania filtrów wyłącza możliwość zmiany ogniskowej.
Gdyby nie te dwie cechy, od razu bym kupił ten aparat. Nie przeszkodziłby w tym nawet stosunkowo ciemny - w porównaniu do Canona PowerShot S3, którego muszę czymś zastąpić - obiektyw. A tak, muszę dalej szukać.
Orkaniusz
01-03-2012, 23:35
Co do filtra polaryzacyjnego - swego czasu kupiłem tuleję i filtr 52mm do Canona G10. I się okazało, że na najszerszej ogniskowej tuleja dawała sporą, chamską winietę. Wobec tego, zacząłem robić inaczej - po prostu przykładałem filtr do obiektywu trzymając go w lewej ręce. Wiem, że to nie jest idealne ani nawet wygodne, ale...można.
Naprawdę na wakacjach nie chce mi się nosić lustrzanki z obiektywami...
Można i tak - nawet jest to bardziej poręczne, ale przecież nie o to chodzi. Sam pomysł blokowania możliwości zmiany ogniskowej po założeniu tulei jest co najmniej dziwny. A trzymanie przed obiektywem filtra szarego przy dłuższych czasach, to już raczej niewykonalne.
Co do dźwigania lustrzanki, to klamotów jest zawsze tyle, ile się ze sobą zabierze. Z drugiej strony, to kiedy mam robić te zdjęcia, jak nie na urlopie?
Władca Pixeli
08-03-2012, 06:55
Co do filtra polaryzacyjnego - swego czasu kupiłem tuleję i filtr 52mm do Canona G10. I się okazało, że na najszerszej ogniskowej tuleja dawała sporą, chamską winietę.
Canon ma nowy adapter "Filter Adapter FA-DC58B"
http://www.youtube.com/watch?v=dEu76rEtNvE
bardzo ciekawym tej szybkosci AF, az chyba pojde do jakiegos sklepu i sie pobawie... wlasnie jestem na etapie fazy "alfa" poszukiwania nowego kompaktu, Canon G7 juz mnie przestal cieszyc
Orkaniusz
15-03-2012, 12:06
Nie spodziewaj się tylko lustrzankowej prędkości - ale jak na kompakta jest bardzo OK. :-)
Jako ,że od ostatniej niedzieli jestem w posiadaniu tego aparatu mam pytanie dotyczace konwertera szerokokątnego WC-E75A. Czy po założeniu pierscienia posredniego UR-E22 i podpięciu konwertera pójdzie zoomować, gdyż łączna długość pierścienia i konwertera chyba na to pozwala? To co pisze Jarkod jest dla mnie zrozumiałe ,że po załozeniu pierścienia i wkręceniu filtra nie mozna zoomować. Juz na oko widać , że długość pierscienia jest chyba równa długości obiektywu po właczeniu aparatu. A ten pierscień to tylko sztywna tulejka. Musiało by to być rozwiązanie jak w Filter Adapter FA-DC58B Canona o którym pisze Władca Pixeli.
Gapa ze mnie . Sam juz sobie odpowiedziałem. Oczywiscie ,że nie . Jest to w zestawieniu z P7100 najdroższy konwerter bo robi tylko z 28 mm - 21 mm . Po założeniu pierscienia pośredniego i konwertera trzeba przełaczyć w menu aparatu na konwerter i wtedy zoomowanie mechaniczne i elektroniczne jest niemożliwe
oj chyba niekoniecznie :) po zamontowaniu konwertera zoomowanie blokuje się automatycznie. Obiektyw zachowuje się dokładnie tak jak po zdjęciu pierścienia zabezpieczającego- czyli blokuje obiektyw w najszerszym położeniu.
To mój P7100 jest chyba zepsuty. Po zdjęciu pierścienia nadal mogę zoomować. Zoomowanie nie działa dopiero po odpowiednim ustawieniu w menu (nawet przy załozonym pierścieniu)
ja chciałbym tylko w odniesieniu do całego tematu dodać, że posiadam poprzednika (P7000) i również jestem bardzo zadowolony
To mój P7100 jest chyba zepsuty. Po zdjęciu pierścienia nadal mogę zoomować. Zoomowanie nie działa dopiero po odpowiednim ustawieniu w menu (nawet przy załozonym pierścieniu)
no to może mój jest zepsuty, po ściągnięciu pierścienia zoom nawet jak był maksymalnej wartości to zmniejsza się do szerokiego i blokuje się- nawet jak mam opcję "zoom cyfrowy" aktywną. To któryś z nas ma coś "spieprzone" :) Choć przyznam, że zachowanie mojego wydaje się logiczne- jakby zabezpieczenie przed porysowaniem przedniej soczewki... może wypowie się jeszcze ktoś :)
wyczaiłem chyba :)
wygląda to tak:
jeśli aparat jest wyłączony i zdejmiemy pierścień, po czym włączymy aparat- zoomowanie działa
jeśli pierścień ściągniemy przy włączonym aparacie- zoom wraca do pozycji "wide" i zoomowanie nie działa...
"Jasand" możesz potwierdzić moje spostrzeżenia ? :)
Zgoda mam tak samo:
- jeżeli jeżeli aparat mam wyłaczony i zdejme pierścień to po właczeniu moge zoomować
- jeżeli włacze aparat , przejde na tele i zdejme pierścień obiektyw wraca do wide i nie mogę juz zoomować
- jeżeli włacze aparat i zdejme pierścień jak obiektyw jest w pozycji wide to też nie mogę zoomować.
To co napisałem pod #14 tez jest prawdą. Jeżeli w menu ustawie w Konw. szerokokątny na włączone to tez nie działa zoom i nie wazne czy jest pierscień czy go nie ma.
no to oba są sprawne i działają tak samo :) i z punktem 14 też się zgadzam :)
Szukam kompaktu dla użytkownika D90. Musi mieć odchylany/obrotowy ekran, dobrzeby było gdyby miał wizjer i oczywiście przyzwoitą jakość obrazka (do 1700 zł).
Waham się pomiędzy P7100, Samsungiem EX1 (znalazłem wątek na forum :)) i Pasikonikiem G2.
Aparaty te wydają się nieporównywalne (np. wymienny obiektyw i matryca 4/3 w G2) oraz mają swoje wady i zalety (co ciekawe żaden z nich nie nagrywa filmów w full HD).
Mam więc pytania o P7100: jak sprawuje się stabilizacja optyczna, czy rzeczywiście ISO 800 jest używalne i jak wygląda sprawa zasilania ('energożerności')? Czy korzystacie z wizjera optycznego?
Wczoraj przeczesywałam dpreview w poszukiwaniu praktycznych informacji na temat tego kompakta:), bo też mnie zaciekawił.
Na tamtejszym forum Nikona jeden człowiek kilka razy wstawia swoje zdjęcia z tego malucha (np http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1007&thread=40938783, lub http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1007&thread=41095372), z różnych wojaży i eventów, zawsze podkreśla, że korzysta jedynie w wizjera optycznego, więc chyba nie może być aż tak źle???
Myślę, że to nie wielkość wizjera jest największym jego mankamentem, boleśniejsza jest chyba paralaksa?
Zdecydowanie jednak lepiej ten wizjer mieć niż go nie mieć, zwłaszcza, kiedy przeznaczeniem aparatu są wyjazdy wakacyjne, bo wakacje to dużo słońca....;)
Mnie bardziej martwi/zastanawia ogólna szybkość i responsywność aparatu, z uwzględnieniem AF - o ile tu http://www.youtube.com/watch?v=UqikX6MGOxU AF radzi sobie nie najgorzej, to czas zapisu wykonanej fotki na kartę.... jest bardzo długi:( Tak jest zawsze? Czy tylko w jakimś konkretnym ustawieniu aparatu? Na dpreview czytałam, że jest tak przy zapisie w NEFach... w jpg jest lepiej czy tak samo?
Demonem szybkosci przy zapisie w jpegach to on nie jest . Na oko zapisuje zdjecie około 3 sekundy. Sprawdzałem na dwóch róznych kartach : Kingston SDHC 8 GB Class 4 i SanDisc Extreme HD Video 8 GB Class 10 o prędkości zapisu 30MB/s i różnic nie zauważyłem. Np w Fuji X10 różnica w zapisie na tych dwóch kartach jest zauważalna. Mi to nie przeszkadza bo i tak bedzie na wycieczki do focenia widoków i zabytków .
Demonem szybkosci przy zapisie w jpegach to on nie jest . Na oko zapisuje zdjecie około 3 sekundy
:shock: to porażka:(
Czy w czasie zapisu fotki na kartę aparat działa normalnie, można robić kolejne zdjęcia? Czy też przechodzi w stan hibernacji i należy dać mu całkowity spokój?
Wolę nie dociekać ile trwa zapis NEFa ...
w przypadku RAW+JPEG (Fine) rzeczywiście trwa to ok. 3-4 sekund. w przypadku samego JPEG Fine jest krócej i ok. 2s . W obu przypadkach aparat zamraża na chwilę ekran, więc nie da się wtedy nic robić. Mnie na razie podczas zdjęć typowo turystycznych (a po to go kupiłem) to nie przeszkadzało.