Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw do Nikona d5000
ciach team
29-02-2012, 14:52
witam jestem pół początkujący i potrzebuję rady, pstrykam na tele sigma 18-200, jednak chciałbym się teraz przerzucić na zdjęcia portretowe.Zastanawiam się jaki obiektyw pasuje najlepiej do Nikona d5000?odnośnie budżetu to tak średniej klasy, za dużo nie chciałbym wydawać ogólnie tanio a solidnie dzięki z góry za pomoc w doborze.
polecam sigme 50-150 2,8 ale nowej już nie dostaniesz
Nikkor AF-S 85 f1,8 to nowość chyba jest już w sprzedaży.
chyba że coś w manualnego.
Jeśli ma być tanio, to wybór jest oczywisty - Nikon AF 50 1.8 , a jeszcze taniej bardzo podobnej konstrukcji optycznej manualny Nikon 50 1.8 z serii E. Przy manualu oczywiście ostrość i parametry ekspozycji ustawiamy ręcznie.
Jeśli ma być tanio, to wybór jest oczywisty: Nikon 35/1.8 DX. Jeśli z jakiegokolwiek powodu uznasz, że ogniskowa 35 mm to dla Ciebie za szeroko, kup 50/1.8G lub 50/1.4G lub 85/1.8G. Wszystkie one są relatywnie tanie, wszystkie są świetne, wszystkie pasują do D5000.
(EDIT - oczywiście, jak sobie rozszerzysz wybór o szkła, z którymi nie ma AF w Twoim body, to wybór masz większy, ale niczego nie zmieniający)
Każą z tych ogniskowych masz w swoim zoomie, więc właściwie nie musisz nic nowego kupować, wbrew temu, co Ci będą wciskać "marketingowcy".
A jak już musisz, a nie wiesz, jaką ogniskową wybrać, ustaw sobie swojego zooma na jedną z nich i porób zdjęcia przez cały dzień. Następnego dnia - kolejna ogniskowa. I tak dalej. Potem będziesz wiedział, co lubisz, i to właśnie kup.
Nie daj się wkręcić w dyskusje, która z tych ogniskowych jest "lepsza" do portretu (ja np. używam ich wszystkich, w zależności od potrzeby w danej chwili, albo humoru). Każdy ma swoje zdanie. Wyrób sobie swoje własne, najlepiej na tym wyjdziesz (także finansowo) :-)
Faktem jest, że za "kanoniczną" uważam w Twoim aparacie 50mm, a jeszcze lepiej 85mm - do fotografowania głowy i ramion, a 35mm raczej do większej części sylwetki (co nie przeszkadza mi fotografować z dobrym skutkiem głowy i ramion 35mm nawet na FX).
Ale to nie jest żadna "złota zasada", sugeruj się, lub nie.
Pamiętaj, że z szerszego ujęcia zawsze dasz radę coś uciąć w razie potrzeby.
Dlatego osobiście polecałbym 35/1.8 DX, bo:
- najtańszy
- najszerszy, co daje pewną swobodę, im dłuższe szkło, tym mniej będzie uniwersalne w tym wypadku
Z czasem pewnie i tak kupisz i 50, i 85, jak Cię to wkręci :-) Zacznij więc od najtańszej. Tak bym polecał.
ciach team
29-02-2012, 21:44
dzięki za odpowiedź chodzi mi o obiektyw z dobrym światłem aby w razie czegoś go wykorzystać do innych zdjęć. Przejrzę cenniki i obadam sytuacje cenowo dzięki karolt za naprawdę wyczerpującą radę .Powiem szczerze że na 99% zastosuje się do twoich rad :P tak z ciekawości zapytam nie wiesz czy na tym obiektywie i na tym aparacie dało by sie robić IRenki? chodzi mi o fotografie na podczerwień ??
ramzesko
01-03-2012, 18:47
zdaje się że w D5000 musiałbyś zdemontować filtr dolnoprzepustowy w korpusie, obiektyw nie ma znaczenia
ciach team
03-03-2012, 11:58
oki dzięki raczej nie będę rozmontowywał sprzeta, jeno mam pytanie czy na d60 IRenki można wykonywać?czy też trzeba demontować?