PDA

Zobacz pełną wersję : Panorama ale troche inna - Hugin

TheBocios
29-02-2012, 13:47
Witam :)

Mam problem, mianowicie potrzebuję skleić zdjęcia na początku takie normalne (docelowo lotnicze). Zasłużmy, ze robię zdjęcia muru (to tylko przykład żebyście rozumieli o co mi chodzi :) ) ale nie stojąc na środku i porostu obracając się w koło własnej osi kolejnymi zdjęciami obejmując mur, tylko idę na początek muru robię jedna zdjęcie, potem przesuwam się wzdłuż niego i robię kolejne i tak dalej (mam nadzieje ze wiadomo o co chodzi). I teraz sedno sprawy, chciałem połączyć te zdjęcia za pomocą Hugin-a ale nie bardzo wiem jak to zrobić i czy jest w ogóle taka możliwości? Bo zdjęcia robione z jednego miejsca, obracając się tylko to Hugin składa bardzo dobrze, ale problem jest jak przemieszczenie zmienia się.
Bardzo proszę o Waszą pomoc, z góry dziękuje za pomoc ;)

marszull
29-02-2012, 13:58
jak bedziesz trzymal podobna pozycje aparatu (wysokosc, odleglosc od muru i poziom aparatu) to powino sie sklecic taka panorame bez problemu
robilem kiedys cos takiego canonem g5 i wlasnie fotografowalem mur presuwajac sie z lewej w prawa co 2 metryaparat na statywie, przesuniecie po linii
skleilem z tego panorame ale jakim programem to juz nie pamietam (albo ptgui albo huginem albo autopano) teraz uzywam tylko autopano
sciagnij traila i sprobuj

fabi
01-03-2012, 19:29
Robiłem kiedyś coś takiego dokumentując wystawę zawieszoną na płocie o długości około 100 m. Z tego co pamiętam to fotki wykonywałem z troszkę dalszej odległości na dłuższej ogniskowej. 28 mm nie sprawdziło się najlepiej. Robiłem chyba 105. Kilkanaście fotek . Ważne by się przesuwać równolegle do płotu. Panoramkę złożyłem bez większych problemów w ArcSoft Panorama Maker. NIe mam wielkiego doświadczenia z softem do panoram, ale ten uważam za bardzo przyjazny dla użytkowanika i dający rewelacyjne efekty.

motyl
01-03-2012, 19:37
http://www.tylkoprogramy.pl/microsoft,image,composite,editor.php

Program prosty i dobry do składania panoram. Może sobie poradzi z tym tematem.

Greg77
03-03-2012, 14:49
uzywam tylko autopano

Nie wiem jak teraz, ale kiedys auto pano obslugiwalo tylko jpgi.....poprawili to?

Polecam od siebie ptGui, albo PSa.....autopano bardzo dobrze sobie radzi, ale jak wspomnialem, kiedys bralo tylko jpgi;)

marszull
04-03-2012, 02:50
autopano odkad go uzywam (okolo 2-3 lat) obslugiwalo rozne formaty (lacznie z rawami z roznych aparatow)

Greg77
04-03-2012, 13:31
No tak, ale ja nie uzywalem auto pano kilku dobrych lat a wtedy tylko jpgi lykalo....

Michał Szen
05-03-2012, 11:09
TheBocios - autopano powinno dać sobie z tym radę, gdy dodasz zdjęcia do programu to w opcjach optymalizacji tworzonej panoramy zaznacz 'multiple viewpoints' a jesli bedziesz korzystal z najnowszej wersji to jest tam jeszcze parametr korekcji 'nodal point'. Pamiętaj też aby dać odpowiednio dużą zakładkę miedzy kolejnymi zdjęciami, tzn.zeby kolejne zdjęcia pokrywały się ze sobą w jakiś 30%. Jak już bedziesz robił zdjęcie muru to zwróć też uwagę, żeby na zdjęciach składowych widać było trochę nieba i ziemii, to może Ci się później przydać do kadrowania i uzyskania dobrego efektu finalnego. Bo panorama może Ci wyjść początkowo powyginana, będziesz musiał ją prostować by utrzymać pion i poziom, także troche zapasu u góry i na dole może Ci się przydać.
Powodzenia i daj znać jak wyszło.

krzysiek.81
05-03-2012, 22:59
Nie będę zakładał oddzielnego tematu, może tu kto pomoże ....

Powiedzmy ze chciałbym wykonać panoramę z reki (albo ze statywu) z 10 zdjęć, z tym że 2 rzędy po 5 zdjęć. Jak to złożyć w całość Czy np. Photomerge w PS da sobie z takim czymś rade czy potrzebny jakiś inny program ?

wojpen
08-03-2012, 11:38
Witaj,
Twojego programu nie znam, ale soft, o którym pisali wyżej Koledzy /autoPano, Hugin/ daja radę bez problemu.
Możesz również użyć Zoner'a - da radę.

Greg77
08-03-2012, 15:30
Nie będę zakładał oddzielnego tematu, może tu kto pomoże ....

Powiedzmy ze chciałbym wykonać panoramę z reki (albo ze statywu) z 10 zdjęć, z tym że 2 rzędy po 5 zdjęć. Jak to złożyć w całość Czy np. Photomerge w PS da sobie z takim czymś rade czy potrzebny jakiś inny program ?

Jak kolega powyzej wspomnial te programy daja rade z takimi zdjeciami, wiekszosc panoram tak robie, zawsze bedzie pozadnie naswietlone niebo i podloga;)
Niemal kazdy soft do panoram da rade to polaczyc, pamietaj o zakladkach.

Wojtku kolega wspomnial o Photomerge to jest PSowe laczenie panoramy;)

wojpen
15-03-2012, 15:10
Wojtku kolega wspomnial o Photomerge to jest PSowe laczenie panoramy;)
ojtam, ojtam :)
napisałem przecież, że nie znam....:-D
A WAS wszystkich, którzy to znacie i tak uważam za ...."Zaklinaczy Deszczu" - Chapeau Bas Panowie - ups. Panie i Panowie!
pzdr W.