PDA

Zobacz pełną wersję : Różnice w kolorach - PS/LR vs FastStone, przeglądarki

KamilM
27-02-2012, 21:08
Witam,

Nie potrafię sam poradzić sobie z pewnym „problemem”. A mianowicie, chodzi o kolorystykę zdjęcia oglądanego w:

1. Programach typu Lightroom, Photoshop oraz przez standardowy podgląd zdjęć w Windows 7
2. Programach typu: FastStone, przeglądarkach Firefox, Opera

Efekt pomiędzy 1 a 2 punktem wygląda tak, jak w zamieszczonym poniżej zrzucie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img39.imageshack.us/img39/927/testfotki.jpg)

Wiem, że pierwsze co powiecie, to przestrzeń kolorów. Używam jednak podczas obróbki przestrzeni sRGB. Ponadto, sytuacja występuje również podczas oglądania zdjęcia ściągniętego z sieci. Obojętnie jakie one by było, zawsze w podglądzie zdjęć będzie miało inne kolory, niż przy oglądaniu w Internecie, czy otworzone przeglądarką do zdjęć.

Ostatnio nawet sprawdzałem zdjęcie prosto z aparatu i inaczej wygląda przy podglądzie, inaczej w przeglądarce zdjęć/FF/Opera.

W czym rzecz? Pomijam kwestię monitora (mam HP ZR30w) i jego kalibrację, bo przecież gdy otwieram ten sam plik podglądem zdjęć i faststonem, to wygląda to tak, jak na zrzucie u góry. Zresztą, na innym komputerze jest to samo.

Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że dane zdjęcie zupełnie inaczej wygląda w programie graficznym, a inaczej po wrzuceniu do sieci. Tak, jakby był zbyt silnie nadany kontrast, za dużo czerwonego…

Co zrobić, aby jedno i te same zdjęcie wyglądało tak samo przy podglądzie przez każdy program oraz po wrzuceniu zdjęcia na blog czy serwis społecznościowy?

O co chodzi, ktoś pomoże?

rlat
27-02-2012, 22:24
Spróbuj w Faststone włączyć lub wyłączyć opcję w zakładce CMS - włącz menadzęra systemu koloru.

KamilM
27-02-2012, 22:35
Przed chwilką sprawdziłem na laptopie i okazuje się, że nie ma różnic, czy dane zdjęcie podglądam przeglądarką do zdjęć, wrzucam do sieci, czy gdziekolwiek - cały czas jest poprawnie.

Wnioskuję zatem, że to coś na moim komputerze i laptopie.

de Fresz
27-02-2012, 22:53
Jeeeeżu temat powraca średnio raz na 2 tygodnie. Do oglądania zdjęć używaj wyłącznie programów potrafiących porządnie zarządzać barwą i problemu nie będzie. Więcej znajdziesz w szukajce.

KamilM
27-02-2012, 22:58
Tylko, że po wywołaniu nefa, inaczej wygląda w lr, a inaczej po wrzuceniu chociażby na blog. Czy to oznacza, że lr, albo ps nie potrafi zarządzać barwą?

Zresztą, zostawmy przeglądarki zdjęć - skoro w lr/ps przy wywoływaniu mam ustawione sRGB, to wynikowe zdjęcie powinno wyglądać identycznie po wrzuceniu na stronę www tak? Czy się mylę?

siwyozzman
27-02-2012, 23:54
To raczej na odwrót - przeglądarki nie potrafią - jest możliwość włączenia w FF ale weź pod uwagę że prawie nikt tego nie robi bo nie ma o tym wszystkim pojęcia... Jeżeli masz oprofilowany (ludzie często mylą oprofilowanie z kalibracją...) monitor to powinieneś go używać jako profil domyślny systemu... Generalnie zdjęcia w PS i LR oraz np viewNX bedą miały właściwe kolory i w porównaniu z Fastonem delikatniejsze...ten ostatni ma mocniejszą czerwień i ogólnie mocniejsze nasycenie... U mnie wyświetla się prawidłowo ale walka z tym jest ciężka bo u każdego i tak będzie wyglądało inaczej...gro ludzi ma "laptopy z biedronki" także daj na luz...grunt by pod odbitki umieć to sobie jakoś ogarnąć...Tutaj http://www.kuba.ozzy.is.net.pl/test.jpg wrzuciłem taki prosty teścik.... W wymienionych programach i przeglądarce kolory mam takie jak w opisie...w Fastone już nie...ale to fajny program :)

mOSAd
01-03-2012, 04:43
Jak ktoś używa profili, zarządzania barwą itd. to musi niestety używać przeglądarek i programów wspierających cms. Bo jak nie, to mu się wszystko porozjeżdża. Odbiorca zdjęć, czyli powiedzmy ja, nieużywający kompletnie nic, widzi zdjęcia tak, jak w ty w PS. Bo profil monitora plus oprogramowanie PS, sprowadzają kolory do normalności. Natomiast profil monitora plus oprogramowanie, które go nie rozpoznaje - oznacza kolory przekłamane. Inaczej mowiąc cms powiedzmy, ze obniża kontrast wszystkiemu i odciąga czerwień. Zatem wszystkie zdjęcia z internetu oglądane przez ciebie w przeglądarce nie znającej co to cms, będą zniekształcone - mniej nasycone i mało czerwone. I odwrotnie, ponieważ PS wie, co robi cms, to wyświetlając zdjęcia, podbija im z powrotem kontrast i czerwień.

aniasmyk
14-04-2012, 22:51
KamilM mam dokładnie ten sam problem. Poradziłeś sobie jakoś?

artuss811
15-04-2012, 19:10
gdzieś na forum był podobny post (nie mogę go odnaleźć) ale też były dam 2 zdjęcia takiej czerwonej kolejki czy trolejbusu, i było tam takie podsumowanie że jeden program przedstawia ten sam obraz bardziej cieplej niż drugi i wynika to już chyba z samego programu. A po 2 wydaje mi się ze wrzucając zdjęcia na różne portale mogą być one poddawane jakiejś kompresji i tez delikatnie mogą się zmienić

KamilM
19-04-2012, 20:01
W pewnym sensie tak. Wgrałem profil monitora do systemu. Później bawiłem się m.in. wybraniem ów profilu w LR/PS i w sumie efekt jest znacznie lepszy, niż na powyższym przykładzie.

Niemniej jednak nadal mam taką sytuację, że: obrabiam zdjęcie w PS (nef) i po zapisaniu do JPG i wrzuceniu na jakiś serwis mam taką kolorystykę, jak na zdjęciu po prawo. Natomiast po obróbce zdjęcia w LR i jego wywołaniu do JPG, wszystko jest OK. A w dodatku, po obróbce zdjęcia w PS, zapisaniu w JPG (czy innym) i otworzeniu go w LR i znów zapisaniu do JPG (bez żadnych modyfikacji) mam poprawne kolory (takie, jakie widziałem po mojej obróbce w PS).

Coś mam źle skonfigurowane, ale próbowałem wszystkiego, czort wie :D.

aniasmyk
19-04-2012, 21:14
Dzięki :)