PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nadciąga mrok

wolnyslimak
27-02-2012, 15:31
Nie znam się tak mocno na zjawiskach atmosferycznych ale być może jest to granica wyżu z niżem. W każdym, bądź razie po przyjściu tej gigantycznej chmury pogoda zmieniła się na kilka dni.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img263.imageshack.us/img263/5750/beskidskrzyczne09.jpg)

Duder
27-02-2012, 15:55
Świetna fota. Jest klimat zmierzchu i potęgi przyrody. Kolory bardzo dobre.
Czy rzeczywiście naświetlałeś aż 30 sekund?

pes
27-02-2012, 16:02
Świetne.

żółty
27-02-2012, 16:07
Podoba mnie się. Podłącze się pod pytanie Dudera. Wydawałoby się, że niebo powinno być bardziej rozmyte przy 30s. A może po prostu nie było dużego wiatru ?

żeglarz
27-02-2012, 18:39
Pięknie.

wolnyslimak
27-02-2012, 21:36
Świetna fota. Jest klimat zmierzchu i potęgi przyrody. Kolory bardzo dobre.
Czy rzeczywiście naświetlałeś aż 30 sekund?

Nie widziałbym sensu grzebania w EXIF'ie. Czas naświetlania to 30sec. Chmura wręcz wisiała mi nad głową więc nie jest tak rozmyta. Dzięki i pozdrawiam.

malasana
27-02-2012, 22:19
Rewelacyjny kadr, i technicznie i kompozycyjnie udany. Do tego naturalna kolorystyka.

Nikonozaur
27-02-2012, 22:22
Fajny kadr i wykonanie, wciągam jak jest.

żółty
27-02-2012, 22:22
Nie widziałbym sensu grzebania w EXIF'ie. Czas naświetlania to 30sec. Chmura wręcz wisiała mi nad głową więc nie jest tak rozmyta. Dzięki i pozdrawiam.

Teraz wszystko jasne :)

krzysztofz24
28-02-2012, 10:00
Dla mnie MEGA. Jest niesamowity nastroj, czuc jakby ten nadciagajacy mrok mial zaraz zgasic i pochlanac to rozswietlone miasto w dole...
Podsumowujac; kolory, kadr, klimat super.

P.S I jeszcze slowo o ostrosci;-). Na tym zdjeciu dla mnie idealnie w punkcik:-). Ostro, ale bez przeostrzenia. Mimo ze na dole nie mamy jakiegos bardzo dobrego swiatla, jest dobrze widoczna faktura sniegu i dalsze plany...

wolnyslimak
28-02-2012, 12:10
...P.S I jeszcze slowo o ostrosci;-). Na tym zdjeciu dla mnie idealnie w punkcik:-). Ostro, ale bez przeostrzenia. Mimo ze na dole nie mamy jakiegos bardzo dobrego swiatla, jest dobrze widoczna faktura sniegu i dalsze plany...

O widzisz. Dziękuję Ci za uwagę co do ostrości na tym obrazku. Choć muszę się przyznać, że jednak mam odmienne zdanie. Następne zdjęcie będzie zeskalowane tylko w CNX'e. Zaczynam się powoli przekonywać do jego zalet.

Dziękuję Wam za pozytywny odzew na to zdjęcie. Fotografie o brzasku mają swój niesamowity urok. Trudno jest jednak przy takim świetle i wszechobecnym śniegu zapanować nad WB ale od czego wspomniany wcześniej CNX... Pozdrawiam

krzysztofz24
28-02-2012, 15:07
O widzisz. Dziękuję Ci za uwagę co do ostrości na tym obrazku. Choć muszę się przyznać, że jednak mam odmienne zdanie. Następne zdjęcie będzie zeskalowane tylko w CNX'e. Zaczynam się powoli przekonywać do jego zalet.

Dziękuję Wam za pozytywny odzew na to zdjęcie. Fotografie o brzasku mają swój niesamowity urok. Trudno jest jednak przy takim świetle i wszechobecnym śniegu zapanować nad WB ale od czego wspomniany wcześniej CNX... Pozdrawiam

A tak z ciekawosci, co ci sie w tym zdjeciu nie podoba z ostroscia? Jak mowie dla mnie w punkcik.
Na baaardzo upartego mozna by znalezc doslownie kilka miejsc gdzie jest minimalne schodkowanie.( a raczej miejsca gdzie jakby dalej ciagnac ostrosc to by wyszly schodki) Ale to mowie, szukajac dziury w calym;-).

Ostrzenia zdjec to jest multum metod i sposobow...temat rzeka. I kazdy ma swoje preferencje...

stachmuszel
28-02-2012, 15:34
Fajny klimat.

apple
28-02-2012, 16:30
Miasto w dole wygląda jak spękana skorupa ziemska z której wydobywa się lawa;)
Piękne.

wolnyslimak
28-02-2012, 17:05
A tak z ciekawosci, co ci sie w tym zdjeciu nie podoba z ostroscia? Jak mowie dla mnie w punkcik.
Na baaardzo upartego mozna by znalezc doslownie kilka miejsc gdzie jest minimalne schodkowanie.( a raczej miejsca gdzie jakby dalej ciagnac ostrosc to by wyszly schodki) Ale to mowie, szukajac dziury w calym;-).

Ostrzenia zdjec to jest multum metod i sposobow...temat rzeka. I kazdy ma swoje preferencje...

No właśnie chodzi o to schodkowanie widoczne na górach w oddali oraz "jakby mydełko" na krzakach ze śniegiem (pierwszy plan). Wydaje mi się, że wcześniejsza metoda dawała lepszy efekt. Fakt schodkowanie było ale jednak wszystko ostre, a nie taki jak teraz gdzie wydaje mi się mydlane. Jednak po ostatnich uwagach, za które mocno dziękuję "wlazłem" ciut głębiej w CNX i wydaje mi się, że najlepsze efekty ( to się zobaczy pewnie ) daje skalowanie obrazu do danej wielkości właśnie w tym programie. Tak naprawdę pewnie niedługo sami ocenicie i mam nadzieję, że mi o tym powiecie:). Pozdrawiam ciepło.

krzysztofz24
28-02-2012, 17:34
No właśnie chodzi o to schodkowanie widoczne na górach w oddali oraz "jakby mydełko" na krzakach ze śniegiem (pierwszy plan). Wydaje mi się, że wcześniejsza metoda dawała lepszy efekt. Fakt schodkowanie było ale jednak wszystko ostre, a nie taki jak teraz gdzie wydaje mi się mydlane. Jednak po ostatnich uwagach, za które mocno dziękuję "wlazłem" ciut głębiej w CNX i wydaje mi się, że najlepsze efekty ( to się zobaczy pewnie ) daje skalowanie obrazu do danej wielkości właśnie w tym programie. Tak naprawdę pewnie niedługo sami ocenicie i mam nadzieję, że mi o tym powiecie:). Pozdrawiam ciepło.

Tyle tych schodow w dali, ze normalnie mozna sie potknac;-):-). Daj spokoj, ledwo widac. Na upartego to ,mozna by sie ostro klocic ze to gran jest tak poszarpana;-).
To juz bardziekj te chojaki na pierwszym planie, ich prawe krawedzie, bardziej na gorze, maja minimalne schodki.
Ledwo,ledwo...
Mydla nie widze. Ja uwazam ze nie wyciagnie sie ostrosci i detalu, tam gdzie nie bylo swiatla.

Jest dobrze, po prostu tak odbierasz to zdjecie, bo "bardziej" poprzednie ostrzyles.

Biorac pod uwage powyzsze foto, to chyba zaczelismy obaj, troche sie czepiac na sile;-):-).

Zen
28-02-2012, 17:48
Na moim monitorze żadnych schodków nie widzę. Fotografia jest ostra tyle ile być powinna. Świetnie oddany klimat zimowego zmierzchu. Takie zdjęcia mógłbym oglądać w nieskończoność. Gratuluję.
Skoro już łapiesz o co chodzi w CNX-ie to prawdopodobnie niedługo będziesz używał wyłącznie tego programu. Ja praktycznie Cs-a używam tylko do korekcji perspektywy i stempla. W CNX-ie z CEP-em mam wszystko.

mirq
28-02-2012, 18:05
Moim zdaniem zdjęcie jest doskonałe. Chmury i światła w dolinie mistrzostwo świata. Kolorystyka bezbłędna.

MarianS
29-02-2012, 10:14
Kadr ładnie z budowany , jest przestrzeń.Pozdrawiam