Zobacz pełną wersję : D70s - czyżby matryca?
Witam,
posiadam model D70s, w którym licznik przekroczył 30tyś zdjęć. Poniżej przykład obrazujący jeden z problemów. Zarówno pliki NEF jak i JPG wyglądają identycznie. Drugim problemem są coraz częściej pojawiające się uszkodzone pliki (pomimo wymiany kart problem narasta), ich nazwa różni się od standardowych plików DSC i wygląda następująco çSC_0552.
Pytanie co może być*przyczyną jednego i drugiego problemu? Pierwszy wygląda na przekłamania z matrycy, ale co w przypadku plików? A może się*mylę...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/Ukdly-1.jpg
źródło (http://imgur.com/Ukdly)
stachmuszel
27-02-2012, 15:29
Sorki, ale gdzie ten "przykład"? Musimy to zobaczyć aby pomóc.
Już jest, widocznie serwisy się nie lubią.
stachmuszel
27-02-2012, 15:37
A w jaki sposób zgrywasz pliki z karty? Jeśli przez czytnik, to spróbuj innego czytnika. Jeśli przez kabel (sprawdź też kabel) a kartę wymieniałeś na inną, to wskazywałoby na matrycę. Rzadka przypadłość. Najczęściej przyczyną jest karta lub czytnik.
mi to nie wygląda na matrycę bo co ona ma do nazwy pliku ;)
---
Jak dla mnie to wina softu, brudnych styków, kabla, czytnika lub kart (kupowałeś na allegro?) ;)
stachmuszel
27-02-2012, 15:49
mi to nie wygląda na matrycę bo co ona ma do nazwy pliku ;)
---
Jak dla mnie to wina softu, brudnych styków, kabla, czytnika lub kart (kupowałeś na allegro?) ;)
Słusznie. Może to być też czytnik w korpusie.
Kompletnie o tym zapomniałem... jest coś, co wskazywałoby na czytnik korpusu - zdarzyło mu się "zgubić kartę". Karty natomiast pochodzą z różnych źródeł, głównie "twarde" sklepy. Nie twierdzę i nie twierdziłem, że problem dziwnych plików to wina matrycy ;)
Sprawdzę i dam znać.
Wprowadziłem Was w błąd, tylko NEFy bywają uszkodzone. Wygląda to dość*specyficznie, ładuje się*poprawny obraz, po czym nakłada się*coś na styl maski (jak na zdjęciu).
stachmuszel
27-02-2012, 17:03
Jesli tylko NEF sa uszkodzone, to nie bedzie problem czytnik-karta. Stawialbym bardziej na oprogramowanie aparatu lub uklad odpowiedzialny za obrobke. Wyjmij baterie na cala noc ale wpierw dokonaj resetu sprzetowego (przyciskiem od spodu korpusu.)
Szturmowiec
02-03-2012, 00:39
Poważny problem. Mi się zdarzyło parę razy, że jpg. się "popsuły" w podobny sposób. Ale fotografie w aparacie były w porządku. Taka pikseloza robiła się na komputerze. Stary fotograf, podpowiedział mi, że to ponoć problem softu zainstalowanego na moim PC. Podczas przesyłania ich do kompa robiła się kaszana. Sporadycznie i tylko na jpgach, ale drażniło mnie to.
dalej nie wiemy jak autor kopiuje pliki ;)
Za pomocą czytnika (all in one), testowałem też wbudowany czytnik kart w notebooka. W obu przypadkach pojawiają się pliki o zmienionych nazwach. Wykonałem reset body wg zaleceń. Zobaczymy...
Pliki testowane były na różnych komputerach z różnym oprogramowaniem, od IrfanView po Photoshop CE. (Zweryfikuje je jeszcze NXem)
Kundzior
08-03-2012, 18:41
Matryca kaput.
Witam.
Wrzuć na kartę parę zdjęć i spróbuj odtworzyć je w aparacie. Dowiemy się czegoś więcej. Myślę ze problemem są kontakty złącza PCB - gniazdo kart SD lub gniazdo kart sd-karta. W przeciwnym wypadku obstawiałbym ze coś soft nawala. Można zresetować aparat. Z tego co pamiętam wgranie nowego SW, wymaga użycia karty SD, co w tym przypadku raczej jest nie zalecane.
Kundzior
12-03-2012, 10:16
Mówię że matrczka kipła, nie ma co tu drążyć tematu. A konkretnie uwalona jest część matrycy odpowiadająca za odczyt danych z matrycy.