Zobacz pełną wersję : Dobra i tania lampa dla amatora
Pantoitoi
27-02-2012, 11:36
Witam, jestem zainteresowany kupnem lampy błyskowej do Nikona D3000, przede wszystkim z racji tego, że te wbudowane mogłyby zostać bezpowrotnie usunięte i wcale bym nie zapłakał, od czasu do czasu lubię popstrykać zdjęcia trochę eksperymentując z lampą błyskową i doszedłem do wniosku, że efekty przy użyciu montowanej lampy były nieporównywalnie lepsze. Zwracam się z prośbą o jakąś radę, którą lampę można z czystym sumieniem wybrać i wydać tak do 500zł? Jestem amatorem, zdjęcia robię dla własnej przyjemności i satysfakcji, nie będę robił zdjęć studyjnych, po prostu chciałem spytać o, Waszym zdaniem, dobrą lampę błyskową w przystępnej cenie o której wspomniałem wyżej, dzięki z góry za jakieś uwagi, propozycje.
Chawison
27-02-2012, 11:42
Witam, jestem zainteresowany kupnem lampy błyskowej do Nikona D3000, przede wszystkim z racji tego, że te wbudowane mogłyby zostać bezpowrotnie usunięte i wcale bym nie zapłakał, od czasu do czasu lubię popstrykać zdjęcia trochę eksperymentując z lampą błyskową i doszedłem do wniosku, że efekty przy użyciu montowanej lampy były nieporównywalnie lepsze. Zwracam się z prośbą o jakąś radę, którą lampę można z czystym sumieniem wybrać i wydać tak do 500zł? Jestem amatorem, zdjęcia robię dla własnej przyjemności i satysfakcji, nie będę robił zdjęć studyjnych, po prostu chciałem spytać o, Waszym zdaniem, dobrą lampę błyskową w przystępnej cenie o której wspomniałem wyżej, dzięki z góry za jakieś uwagi, propozycje.
Manualna czy z automatyką ?
Nowa czy używana ?
Nowe...
Manual
- yongnuo460
- yongnuo 460 II
- yongnuo 560
TTL- automatyka błysku
- Nissin Di622 II - troche poza budżetem ...
- yongnuo-467
- yongnuo-465
Używane ...
SB- 600
Pozdrowienia ....
Adam
Pantoitoi
27-02-2012, 14:38
szczerze mówiąc, zainteresowała mnie ta yongnuo 460 II i 467; ciągle mam pewne hamulce przed dokonaniem droższego zakupu, pewnie dlatego, że używać będę tej lampy dość rzadko, no chyba, że efekty na zdjęciach będą takie, że nie będę chciał się od niej odkleić ;) tak czy owak dzięki i mam jeszcze jedno pytanie, odnoszę wrażenie, że automatyka błysku oczywiście mająca swoje zalety nie musi się sprawdzać w każdym przypadku, więc czy nie lepiej zaufać manualom? nie mam żadnego doświadczenia w pstrykaniu z takimi lampami i chciałbym poznać jakąś obiektywną opinię nt. różnicy manual/automatyka
adolfik9501
27-02-2012, 14:56
Wielokrotnie pisano na forum, że "dobra i tania lampa do 500 PLN/D3000/3100/5000/5100/80/90 itp*" to:
Nissin Di622 II oraz Metz M44AF1 Digital, ze wskazaniem na tą pierwszą.. Obie obecnie trochę przekraczają magiczne "500 PLN" ale nic innego wartego uwagi w tych pieniądzach nie ma. Można ewentualnie jeszcze zainteresować się YN565EX w wersji do Nikona, ale to na eBayu by w budżecie pozostać.
O wszystkich tych lampach pisano już na forum.
* - niepotrzebne skreślić, jak jakiegoś modelu brakuje, to dopisać.
DI622 pierwsza wersja też daje radę ;)
slawek061964
27-02-2012, 17:05
do amatorski tylko z TTL bo to świetna rzecz więc nie ma co się bawić z ręcznymi ustawieniami zresztą to nie ma sensu tak jak napisał Chawison
- Nissin Di622 II -tu warto dopłacić
- yongnuo-467
- yongnuo-465
choć przypuszczam ze na tym się nie skończy bo w miarę jedzenia apetyt rośnie
slawek061964
27-02-2012, 17:17
a różnice w pstrykaniu ? manualne zawsze trzeba kontrolować Z TTlen masz spokój puszka ci dobiera wszystkie parametry odpowiednie dla danych warunków
- Nissin Di622 II -tu warto dopłacić
- yongnuo-467
- yongnuo-465
Wybierz coś z tych o których mówił mój przedmówca.
Ja stosuję jakąś "chińską" taniochę o nazwie BY-26AL. Kompletnie nie komunikuje sie z moim D5k ale mi to wcale nie przeszkadza. Technika jaką stosję to zwyczajne odbijanie światła od wszystkiego co się da w celu jego zmiękczenia i rozproszenia. Czasem wychodzą ciekawe efekty kolorystyczne (w zalezności od koloru ścian). Na lampie ustawiam maxymalną siłę błysku a resztę reguluję już przesłoną i czasem w zależności od warunków. Czyli full manual. I tu moje pytanie. Czy TTL w lepszej lampie sprawdza się w momencie odbitego błysku czy tylko sprawdza się z palnikiem ustawionym na wprost?? Wdzięczny byłbym za odp. Pozdro.
Młody_SS
27-02-2012, 19:30
Pokuś się o systemową i szukaj okazji SB-600. Jak posiedzisz to i za 500zł w dobrym stanie wyrwiesz, a żałować na pewno nie będziesz.
slawek061964
27-02-2012, 21:24
hrabi TTL to TTL pewno lampa manual sprawdza się ale nie na puszce przykład jesteś w małym zagraconym pomieszczeni teoretycznie nie ma od czego odbić co wtedy?
druga sprawa ściągnij ją z sanek efekty nie porównywalne wiem do celów amatorskich prosta sprawa tez chciałem do celów amatorskich ale kicha najpierw jedna byle jaka no ale to było mało ciuła się na systemówkę ale teraz i to mało więc i trzecia się znalazla
A TTL to komfort
więc mój wniosek sam się nasuwa po co walić kasę w środki zastępcze jak i tak w końcu dojdziesz do wniosku że potrzebujesz coś ambitnego
michaskro
27-02-2012, 22:54
W takiej cenie jeszcze można poszukać Metza 48.
slawek061964
27-02-2012, 23:26
tak Metz to też dobry wybór ale jakoś nie jestem przekonany do używek
Czy TTL w lepszej lampie sprawdza się w momencie odbitego błysku czy tylko sprawdza się z palnikiem ustawionym na wprost?? Wdzięczny byłbym za odp. Pozdro.
Zdecydowanie TTL jest do tych trudniejszych sytuacji. Na wprost to dawało się fotografować na kalkulator, przez sufit też były regułki pomocnicze ale wielka loteria, psuło się wiele zdjęć. Automatyka błysku przyszła jak zbawienie.
Jak tanio polecam lampy z automatyką własną "A". Ponieważ czułości średnio mamy wyższe niż dawniej na filmach, warto z tzw "programami" niskimi nastawieniami przysłony (np stare profesjonalne Metz'e MZ- 40 kilka modeli). Nie jest wtedy zupełnie na zasadzie małpy, trzeba zgrać przysłonę, ale ekspozycja bardzo dobra (z tych metzów nawet lepsza niż TTL).
w tej cenie tylko ... - Nissin Di622 II