Zobacz pełną wersję : Lampa pod Canona/Nikona?
studiofocus
26-02-2012, 19:47
Zastanawiam się czy są lampy systemowe, które działają zarówno na Nikonach jak i Canonach?
W moim przypadku chodzi konkretnie o Nikon d40 / Canon 5d mark II - w przeciwnym wypadku trzeba będzie inwestować pieniądze w 2 lampy :) Z góry dzięki za info
W trybie manualnym większość lamp powinna działać, choćby najtańsze YN460.
Są takie lampy, co prawda nie są stricte systemowe, ale poprzez zmianę stopki, można je zastosować praktycznie w każdym systemie. To Metz MZ System SCA 3000.
Pozdrawiam
C i N mają różne rozmieszczone styki na sankach i z tego powodu gdy zamienisz systemy (body/lampa) nie będziesz miał automatyki błysku. W manualnym będziesz błyskał bez przeszkód. Nie słyszałem o przejściówkach z jednego systemu na drugi, ale z drugiej strony nie interesowałem się tym.
Albert44
27-02-2012, 00:04
Metz..SCA system.. i po bólu ;)
studiofocus
27-02-2012, 02:27
A np. Sb-600 / Sb-800 na Canonie w manualu pójdą?
Odyseusz
04-03-2012, 16:30
A np. Sb-600 / Sb-800 na Canonie w manualu pójdą?
Nie proponuje podłączać innych lamp jak dedykowanych. Przekonałem się kilka lat temu żeby tego nie robić. Podłączyłem u mojej siostry do canona eos450 - lampę sb800. Błysnęło kilka razy z małym ale. Lampie nic się nie stało błyska do dziś natomiast w aparacie spaliło jakąś elektronikę. Autofokus przestał działać i automatyczne podnoszenie lampy. Koszt naprawy jakieś 3 lata tamu 180zł. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło sprawdzić ale dzisiaj sobie tłumaczę ,że to w imię nauki ;)
adolfik9501
04-03-2012, 21:46
Nie proponuje podłączać innych lamp jak dedykowanych. Przekonałem się kilka lat temu żeby tego nie robić. Podłączyłem u mojej siostry do canona eos450 - lampę sb800. Błysnęło kilka razy z małym ale. Lampie nic się nie stało błyska do dziś natomiast w aparacie spaliło jakąś elektronikę. Autofokus przestał działać i automatyczne podnoszenie lampy. Koszt naprawy jakieś 3 lata tamu 180zł. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło sprawdzić ale dzisiaj sobie tłumaczę ,że to w imię nauki ;)
Dlatego dla bezpieczeństwa i świętego spokoju, należy zakleić zbędne styki, bo licho nie śpi ;)
Odyseusz
04-03-2012, 22:54
Dlatego dla bezpieczeństwa i świętego spokoju, należy zakleić zbędne styki, bo licho nie śpi ;)
Gorzej jak coś się odklei lub przesunie. Słyszałem o takich praktykach ale jakoś nie dla mnie są te eksperymenty :P