Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Dyplomove Love :)
Sapphiron
26-02-2012, 19:08
Witajcie. W związku z tym że wczoraj obroniłem dyplom mogę się już pochwalić zdjęciami które brały w nim udział :)
Temat pracy to "Ewolucja Mody"
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/59705033/dyplomowe/kleopatra.jpg)
2.
źródło (http://dl.dropbox.com/u/59705033/dyplomowe/antonina.jpg)
3.
źródło (http://dl.dropbox.com/u/59705033/dyplomowe/emancypacja.jpg)
4.
źródło (http://dl.dropbox.com/u/59705033/dyplomowe/hipis.jpg)
5.
źródło (http://dl.dropbox.com/u/59705033/dyplomowe/present.jpg)
Oraz bonus jak wyglądał baner 4x1,3
http://dl.dropbox.com/u/59705033/calosc3.jpg
Chętnie przeczytam co sądzicie :)
a masz może te dwie pierwsze fotki na czarnym tle??
...ostatnia fota fajna
Gdzie broniłeś ten dyplom?
Na 3 przy głowie widzę ciemniejszy obszar. Tak jakbyś go pominął w trakcie obróbki ;)
Sapphiron
27-02-2012, 12:56
Bogni, ten obszar w finalnym oddanym pliku został poprawiony... nie wiem sam dlaczego w tym tutaj pokazanym nie poprawiłem... no ale cóż, kolejny raz się uczę żeby pamiętać o sprawdzaniu :)
Adaśku, Wyspiański :)
pierwsze pytanie to co to za dyplom?
projektowanie odziezy czy co ?
Zeby zrobić takie foty to chyba nie trzeba do szkoły chodzić - ot 5 modelek na białym tle, średnio wystylizowanych, bardzo płąsko poświeconych. ogólnie to bez ładu i składu niestety. Mi się nie podoba i jako pojedyncze strzały i jako całośc.
Sapphiron
27-02-2012, 13:04
Mi się nie podoba i jako pojedyncze strzały i jako całośc.
Marcinie, nie musi :)
Adaśku, Wyspiański :)
Ha ha.
Reszta na pw
pierwsze pytanie to co to za dyplom?
projektowanie odziezy czy co ?
Zeby zrobić takie foty to chyba nie trzeba do szkoły chodzić - ot 5 modelek na białym tle, średnio wystylizowanych, bardzo płąsko poświeconych. ogólnie to bez ładu i składu niestety. Mi się nie podoba i jako pojedyncze strzały i jako całośc.
Niestety… mam identyczne odczucie. :(
Nie mogę doszukać się konsekwencji i prawidłowości w doborze strojów modelek. Rozumiem, że moda ewoluowała przez lata, ale ja bym się skupił na jednym regionie świata, epoce. Brakuje pewnej konsekwencji. Np. pierwsze zdjęcie to Egipcjanka z czasów starożytnych, drugie zaś to już jakaś Europejka… XVIII w.? Próby rozszyfrowania kolejnych zdjęć kończą się fiaskiem, nie podejmuję się. :)
Zaznaczam, że w tej kwestii jestem kompletnym ignorantem, więc mogę pleść androny i nie dostrzegać jakiegoś oczywistego klucza. Więc można moje słowa brać półserio.
Wystarczy ociupinka dedukcji.
Sapphiron jest z Lublina (jak głosi napis pod avatarem), a na pytanie o szkołę wskazał enigmatycznie na Wyspiańskiego, Stanisława zapewne (malarza, poetę, grafika), a który to jest patronem wspomnianej szkoły, jak sądzę. Tak, więc mając dwa tropy: miasto i patrona szkoły, doszedłem do wniosku (patrząc również na zainteresowanie fotografią), że chodzi pewnie o Lubelską Szkołę Sztuki i Projektowania. Patrząc na program kształcenia tejże (studium dwuletnie) widzimy takie kierunki jak: techniki graficzne, dekorowanie wnętrz, fotografia artystyczna, techniki malarskie i pozłotnicze, witraż i szkło artystyczne. Do przedstawionej pracy dyplomowej najbardziej pasuje fotografia -- chyba. :roll:
Ufff… ;););)
Racja. Często dyplom jest niejako zbiorowy pewnie i te kreacje ktoś zaprojektował ktoś wykonał pewnie ktoś panny pomalował i na koniec ktoś sfotografował.
Jak dla mnie to poszedłeś na łatwiznę.
Wszystko na białym tle? Mnie brakuje otoczeń, które by pasowały do każdego stroju.
Jak Egipt to piasek, a jak długa suknia, to sala balowa itp. ;)
I jak dla mnie, to niedokładne szparowanie.
Jednym słowem - jeżeli na dyplom, to dość słabo.
Nie spytałem sie bezpodstawnie "z czego dyplom" bo jeżeli fotografia to rozumiem że nauka i dyplom sprowadza się do "....poprawnego naświetlenia u modelek wywołującego uśmiech na twarzy z powodu braku zmarszczek czy innych pryszczy"
Za szanownymi poprzednikami - bardzo nudne, płaskie światło...
Obrabiałeś w ogóle te zdjęcia?
Sapphiron
27-02-2012, 18:07
Wystarczy ociupinka dedukcji.
Sapphiron jest z Lublina (jak głosi napis pod avatarem), a na pytanie o szkołę wskazał enigmatycznie na Wyspiańskiego, Stanisława zapewne (malarza, poetę, grafika), a który to jest patronem wspomnianej szkoły, jak sądzę. Tak, więc mając dwa tropy: miasto i patrona szkoły, doszedłem do wniosku (patrząc również na zainteresowanie fotografią), że chodzi pewnie o Lubelską Szkołę Sztuki i Projektowania. Patrząc na program kształcenia tejże (studium dwuletnie) widzimy takie kierunki jak: techniki graficzne, dekorowanie wnętrz, fotografia artystyczna, techniki malarskie i pozłotnicze, witraż i szkło artystyczne. Do przedstawionej pracy dyplomowej najbardziej pasuje fotografia -- chyba. :roll:
Ufff… ;););)
Brawo :) Dedukcja na poziomie mistrzowskim :)
Racja. Często dyplom jest niejako zbiorowy pewnie i te kreacje ktoś zaprojektował ktoś wykonał pewnie ktoś panny pomalował i na koniec ktoś sfotografował.
Tu się mylisz. Dyplom nie jest żadną zbiorówką. Fryzury i wizaże robiły dziewczyny z mojej ekipy współpracującej przy normalnych sesjach. Kreacje dobierałem sam, fotografowałem też sam ;) Także Adasiu pudło niestety na kilka kilometrów w bok ;)
Jak dla mnie to poszedłeś na łatwiznę.
Wszystko na białym tle? Mnie brakuje otoczeń, które by pasowały do każdego stroju.
Jak Egipt to piasek, a jak długa suknia, to sala balowa itp.
A patrzyłaś na linka którego umieściłem jak to wygląda razem? wg mnie tworzy to całość, ale gusta są różne :)
Ogólnie wielkie dzięki za zjazd na wysokim poziomie ;)
Motorniczy
27-02-2012, 19:20
Bede inny, oryginalny lub zostane swirem i powiem - Gratuluje ... Troche szacunku taktu nigdy nie zawadzi bez wzgledu na to czy sa to dobre prace , czy tez zle zwlaszcza biorac pod uwage to, ze kolega Sapphiron chcial sie tutaj pochwalic i wierzcie mi , warto powiedzic mile slowo i przemilczec to i owo. Pozdrawiam autora i wszystkich obecnych.
PS . nie, nie jestem obronca praw zwierzat ani ludzi.
jako całość, ja to odbieram pozytywnie, jedynie BARDZO MNIE RAZI dobór butów 2,3 , poza tym drobnostki, czyli na 1 plamki na nogach
Brawo :) Dedukcja na poziomie mistrzowskim :)
Tu się mylisz. Dyplom nie jest żadną zbiorówką. Fryzury i wizaże robiły dziewczyny z mojej ekipy współpracującej przy normalnych sesjach. Kreacje dobierałem sam, fotografowałem też sam ;) Także Adasiu pudło niestety na kilka kilometrów w bok ;)
A patrzyłaś na linka którego umieściłem jak to wygląda razem? wg mnie tworzy to całość, ale gusta są różne :)
Ogólnie wielkie dzięki za zjazd na wysokim poziomie ;)
To co napisałeś trochę wyjaśnia - całość jako forma plakatowa broni się jak najbardziej, bez dwóch zdań. Fotograficznie jednak według mnie jest słabo. Tak więc według mnie plakat tak (bo sądzę że założenie co do białego tła było podstawą ? ) jako fotografia - nie (tak wiem tutaj pełni ona rolę służebną w celu wykonania konkretnego projektu)
Dlatego pytam się jaki dział konkretnie
Sapphiron
27-02-2012, 20:12
Fafniaku, dział fotografia, forma przekazu - baner :)
Mam nadzieję że dobrze sformułowałem :)
Fafniaku, dział fotografia, forma przekazu - baner :)
No widzisz, trzeba było tak od razu ;)
Do baneru w całości to faktycznie inne otoczenie by nie pasowało.
Sapphiron
27-02-2012, 20:19
bognik, sorry ale w pierwszym poście jest napisane dokładnie że to był baner, nawet pokazana forma w jakiej wyglądał... także proszę, ale nie pisz że "było tak od razu" bo to mimo wszystko trochę nie halo...
Pokazałeś zdjęcia. Każde z osobna. Link był niżej, pod nimi, więc oceniłam zdjęcia (nie całość). Nie było napisane, że broniłeś się z baneru. Równie dobrze mogły nim być zdjęcia, każde z osobna (tak jak nam tutaj pokazałeś). Kolega też dopytywał się z czego ten dyplom, bo mało napisałeś. Dla mnie EOT.
tak czytam i nie wierze. Na kierunku fotograficznym na pracę dyplomowe dajecie takie coś i żaden z wykładowców was nie poszczuł co najmniej krokodylem.
Modelki na białym tle jak zawieszone w powietrzu, błyśnięte tak że każdy kto ma jakikolwiek aparat po pracy godzinnej w studio takie zrobi. Z ciekawości - ile lat się tam kształciłeś i jaki był program nauczania.
Dla kompletnego laika wystarczy godzina czytania wątku o strobingu i fotograficznie/oświetleniowo Cię zje z butami.
Sorry Grzechu - ale jak wiesz nie słodze nigdy.
Naprawdę się dziwię że ktoś dopuścił tak kiepskie (fotograficznie/oświetleniowo) zdjęcia do dyplomu.
Może na pierwsze kolokwium by się nadały - na dyplom już nie.
ThomasVoland
27-02-2012, 20:58
Powinieneś to oblać. Jak to pokazuje Twoje umiejętności, to zmarnowałeś 2 lata. A przynajmniej czas spędzony na zajęciach podczas tych dwóch lat. Wygląda bardziej jak "tydzień temu kupiłem lampy, takie coś mi wyszło", niż 'broniłem tym dyplom".
Sapphiron
27-02-2012, 21:02
tak czytam i nie wierze. Na kierunku fotograficznym na pracę dyplomowe dajecie takie coś i żaden z wykładowców was nie poszczuł co najmniej krokodylem.
Modelki na białym tle jak zawieszone w powietrzu, błyśnięte tak że każdy kto ma jakikolwiek aparat po pracy godzinnej w studio takie zrobi. Z ciekawości - ile lat się tam kształciłeś i jaki był program nauczania.
Dla kompletnego laika wystarczy godzina czytania wątku o strobingu i fotograficznie/oświetleniowo Cię zje z butami.
Sorry Grzechu - ale jak wiesz nie słodze nigdy.
Naprawdę się dziwię że ktoś dopuścił tak kiepskie (fotograficznie/oświetleniowo) zdjęcia do dyplomu.
Może na pierwsze kolokwium by się nadały - na dyplom już nie.
Cóż, ktoś jednak dopuścił i ktoś (tu uwaga, ciekawostka) inny oceniał podczas obrony :)
Dziwnie, prawda?
paparazzi89
27-02-2012, 21:10
w polskim internecie nie ma gdzie pokazać zdjęć bo na digarcie za każde zostaniesz posłodzony, a tu na nikoniarzach jak nie udzielasz sie i nie jestes w zgodzie z ludzmi to zostaniesz zjechany z góry na dół :/
PS. Mnie się podoba :)
Powinieneś to oblać. Jak to pokazuje Twoje umiejętności, to zmarnowałeś 2 lata. A przynajmniej czas spędzony na zajęciach podczas tych dwóch lat. Wygląda bardziej jak "tydzień temu kupiłem lampy, takie coś mi wyszło", niż 'broniłem tym dyplom".
a takie stwierdzenie bym się nie posunął, bo znając fotki Grześka mam pewność ze wie do czego służy głowa i lampy, No, ale dyplomem to mnie załamał ...
tak, czy inaczej...żeby się nie rozpisywać...nie podoba się...
E... to nie ma co się czepiać ;) - wykonanie jak najbardziej prawidłowe - toż tego typu produkcje rządzą się własnymi prawami i u mocniejsza kreacja fotograficzno stylistyczna mogłaby zaszkodzić przejrzystości. Choć nadal uważam że można było się pokusić o pomysł bardziej rozwinięty oswietleniowo i scenograficznie - patrz reklama tymbarku gdzie facet "idzie" przez kolejne lata PRLu
Sapphiron
28-02-2012, 07:46
E... to nie ma co się czepiać ;) - wykonanie jak najbardziej prawidłowe - toż tego typu produkcje rządzą się własnymi prawami i u mocniejsza kreacja fotograficzno stylistyczna mogłaby zaszkodzić przejrzystości. Choć nadal uważam że można było się pokusić o pomysł bardziej rozwinięty oswietleniowo i scenograficznie - patrz reklama tymbarku gdzie facet "idzie" przez kolejne lata PRLu
Pokusić się można, gorzej z możliwościami przerobowymi...
Tak zdaję sobie z tego sprawę - niestety nasze uczelnie rzadko wspierają w dyplomach aż w takim zakresie
Przyznam, że zdjęcia nie przypadły mi do gustu, ale... Baner wygląda już całkiem... akceptowalnie. To chyba dobre słowo, skoro praca dyplomowa. Jest sterylnie, jako całość brak graficznej oprawy, ale to niekoniecznie musi być działka fotografa. Dla mnie średnio bardzo i rzeczywiście wystarczy podstawowa wiedza ze studio by identyczne lub lepsze zdjęcia zrobić. Jednak jeżeli założeniem nie było nic więcej, poza przedstawieniem pomysłu i jego spójną realizacją, to w zależności od poziomu uczelni, da się to uznać jak widać. Ot taka praca z natchnieniem identycznym jakie widać w masie komercyjnych produktów. Minimalizm środków i prostota przesłania. Ale czasem takie są wymagania. Artyzm może być nieczytelny.
Z detali, nie podoba mi się obuwie wersji szelkowo-kraciastej. Wydaje się, że powinno być bardziej miejskie. Obróbka skóry miejscami kompletnie zaniedbana. Niespójność światła w przypadku hipisiary. Ostatnia kreacja nowoczesna... dyskusyjna według mnie, gdyż bardziej przypomina mi stroje teatralno-operowe ze wcześniejszych stuleci. Ale to kompletnie nie moja dziedzina, więc tu się nie upieram. Szparowanie momentami słabe. Brak cieni na podłodze nie wiem czy słuszny.
Podobają mi się nawet stylizacje. Także nie dopieszczone, ale całkiem ciekawe. Zabrakło dodatków w postaci biżuterii, bransolet, kolczyków itp.
Sapphiron
29-02-2012, 00:38
Dzięki :)
Jak na to nie patrzę tak zawsze widzę to samo - Stock ma 150% racji. Co do baneru - zasadniczo ok, niemniej w całości troche rzucają mi się w oczy dysproporcje rozmiarów po między modelkami oraz mam wrażenie paru skrótów perspektywicznych. Tyle ode mnie.
Cóż, ktoś jednak dopuścił i ktoś (tu uwaga, ciekawostka) inny oceniał podczas obrony :)
Dziwnie, prawda?
Nie dziwne - powiedziałbym, że raczej przerażające, ale to również wiele wyjaśnia w całym tym temacie, gdyż mówi więcej o szkole niż o Tobie i nie ma się co na Tobie wyżywach Bogu ducha winny człeku :)
Czy osobno, czy jako banner, zupełnie do mnie nie przemawia i nie podoba mi się. Wykonanie jest najprostsze z akceptowalnych możliwych, takie światło uzyskuje się zwykle włączając wszystkie lampy w studio i dopasowując aparat do tego co świeci... Brak tu jakiejkolwiek koncepcji.
A co do mody, to jest tyle uproszczeń i przekłamań, że też nie do końca to do historii ubioru pasuje...
Pisałem oceniając nie forumowy secik, a pracę dyplomową...
cheyenne
09-04-2012, 09:55
baner bardzo ciekawy
myślałem o takich egipskich ciuchach natomiast problem z dostępnością :) Gdzie można nabyć taką garderobę?
Sapphiron
11-04-2012, 07:12
Zrobić samemu ;-)
Sapphiron
15-04-2012, 14:59
źródło (http://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG7208.jpg)
Z wczorajszego uroczystego wręczenia dyplomów połączonego z wernisażem i otwarciem wystawy "Lubelskie Debiuty Fotograficzne - 2012" :)
tbogdanowicz
15-04-2012, 15:53
Gratulacje!!!
To jak się teraz do Ciebie zwracać???
Sapphiron
15-04-2012, 15:58
Gratulacje!!!
To jak się teraz do Ciebie zwracać???
hehe, nie przechrzcili mnie więc tak samo jak zwykle ;)
w polskim internecie nie ma gdzie pokazać zdjęć bo na digarcie za każde zostaniesz posłodzony, a tu na nikoniarzach jak nie udzielasz sie i nie jestes w zgodzie z ludzmi to zostaniesz zjechany z góry na dół :/
PS. Mnie się podoba :)
Wprawdzie takie wypowiedzi pojawiają się tutaj niezmiernie rzadko, ale tym bardziej podziwiam ich autorów za moc charakteru.
Ciekawie jest poczytać, jakie poruszenie (popłoch?) wywołała informacja o tym, że ktoś z użytkowników tego działu może mieć jakiś dyplom...
mOSAd jak zwykle w swoich komentarzach na poziomie, i robi dla tego forum co może.
Jeśli chodzi o zdjęcia, to widzę dużą pracę włożoną w stylizację i wizaż. Fotograf ograniczył się tylko do czytelnej prezentacji na przyzwoitym poziomie. Szkoda, że nie dołożył nic ze swojego osobistego kunsztu.
Sapphiron
16-04-2012, 07:56
Fotograf ograniczył się tylko do czytelnej prezentacji na przyzwoitym poziomie. Szkoda, że nie dołożył nic ze swojego osobistego kunsztu.
Może to tak wyglądać ale tak nie jest ;)