Zobacz pełną wersję : Statyw Manfrotto 055XPROB
studiofocus
26-02-2012, 19:06
Czy ten statyw będzie pasował zarówno pod Nikona D40 jak i 5d mark II ?
Jaką głowicę do niego polecacie?
z góry przepraszam za OT ale tak mi się przyponiało: widziałem kiedyś sprzedawcę który sprzedając jakiegoś kompakta na kliszę tłumaczył kupującemu ( a właściwie kupującej) że cytuję "aparat ten robi zarówno zdjęcia kolorowe jak i czarno-białe" a odpowiadając na pytanie to statyw i głowica powinny mieć udźwig ze dwa razy większy niż waga tego co będziesz na statywie stawiał, manfrotto to (w miarę) firmowy sprzęt więc na udźwig można popatrzyć z większą wiarą niż na udźwig jakiegoś chińczyka, zakończę optymistycznie: te aparaty nie są aż tak bardzo żeby nie mogły być używane na tym samym statywie.
Mariusz888
26-02-2012, 22:07
Bardzo dobre nogi - tanie i w tej cenie super - mam używam i nie zamierzam zmieniać :) Aparaty o których piszesz nie mają znaczenia - z jednym i drugim będzie "skała" - problem może być jak obiektywem będzie np 600/4. Niemniej jeśli nie planujesz takich szkieł to będzie super :)
Czy ten statyw będzie pasował zarówno pod Nikona D40 jak i 5d mark II ?
Jaką głowicę do niego polecacie?
Jeśli głowica ma być do precyzyjnych nastaw i wygodna to polecam Manfrotto Junior 410.