Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-70 FF przy 24 mm
Mój pierwszy post na Forum, zatem witam wszystkich Forumowiczów.
Jak w tytule, nabyłem nikkora 24-70, używam z korpusem d700, stwierdziłem że przy ogniskowej 24 mm i przy otwartym do f 2.8 obiektywie mam wyraźny FF. Nie bawiłem się w testy bateryjkowe ani tablice, wynika to ze zdjęć wykonanych w plenerze.Przy odległości ostrzenia ok. 6-7 m ff na 2 metry przed punktem ostrzenia.Co ciekawe nie mam zastrzeżeń do ogniskowych 50-70 mm.Używam z korpusem również 35 f 2.0, z tym obiektywem nie mam problemów, zatem nie winię body.
Zwracam się z pytaniem do użytkowników szkła, czy mieli do czynienia z taką "przypadłością"tego szkła, mikroregulacja odpada, bo dłuższe ogniskowe ok., pozostaje chyba jedynie kalibracja w serwisie.Czy w przypadku serwisu muszę wysyłać body, czy kalibrują do wzorca(ćwiczyłem to z C w CSI), ewentualnie ile to trwa?
Oczywiście po stwierdzeniu problemu porobiłem testowe fotki w plenerze ze statywu, z podniesionym lustrem, weżykiem etc., wykluczam "czynnik ludzki" .
Pozdrawiam
..mam już drugą sztukę tego szkła i o żadnej z nich złego słowa nie powiem. Ale podobny problem miałem kiedyś z Tamronem 28-75, gdzie zakres 28-60mm był ok, natomiast powyżej 60mm już wyraźny FF. Szkło dwa razy lądowało w "serwisie" FotoTechniki ..ostatecznie nie poradzili sobie z problemem, po czym FotoPlus stanął na wysokości zadania i zwrócił mi gotówkę.
Twój egzemplarz jest nowy, czy kupowałeś jako używany?
Nowy, na gwarancji, nie upadł, bez urazów mechanicznych, dodam że ff zarówno przy świetle żarowym jak i przy
dobrym naturalnym oświetleniu, mam jeszcze 105 micro vr i też bez problemów na tym body.
Przy wspomaganiu AF z lamp SB700,900 i 910 też bez zmian :-(, mam troche nerwa bo za bardzo nie chce rozstawać sie z body na czas ew. kalibracji.
Szukałem po googlach i znalazłem jedynie opis na zagramanicznej stronie takiego problemu z d300.
O ile to kwestia samej kalibracji, to nie powinno trwać długo. Z serwisem Nikona nie mam doświadczeń, ale kilka miesięcy temu wysyłałem Sigmę 50/1,4 do kalibracji i trwało to 2 dni robocze. Dzwoń jutro rano do serwisu i wszystko będziesz wiedział. Masz sporo sprzętu z PRO listy Nikona, zarejestruj się w NPS, wtedy skrócisz czas oczekiwania.
Zadzwonię, ćwiczyłem już serwis sigmy przy zakupie 30 1.4, dopiero po drugiej wysyłce i 2 miesiącach przepychanek skalibrowali z canonem, CSI na Żytniej poznałem przy EF 85 1.8.Teraz nikkor i sie odechciewa...., niestety nie macałem przed zakupem.
Dzięki za odzew, jeżeli ktoś miał ten problem co ja to czekam na sygnał czy coś zdziałał, czy pozostanie wymiana szkła...
O tym konkretnym szkle nie słyszałem, ale zoomy różnego rodzaju, głównie tańsze, miewają tę wadę. Często na szerokim kącie właśnie. I podobno jakoś są korygowane. Według mnie korpus nie jest do tego potrzebny nic, a nic - szczególnie, że dla innych ogniskowych jest ok. Ja bym spróbował się skontaktować z serwisem i im posłać obiektyw. Przy oczywistych usterkach i takich, które są w stanie naprawić, sytuacja jest dość komfortowa z twojego punktu widzenia. Oczywiście trzeba się uzbroić w cierpliwość niestety. Po wysłaniu warto się okresowo przypomnieć, ze wskazaniem na pośpiech, jeśli takowy jest, bo często bywa tak, że sprzęt grzecznie czeka sobie w kolejce do zrobienia, a robiony jest w jeden dzień, tuż przed upływem tych kilku tygodni zastrzeżonych w gwarancji.
Obiektyw wrócił z serwisu na Łopuszańskiej, szybkie testy i widać że różnica kolosalna na plus, trafia na wszystkich ogniskowych w punkt bez korekcji w body, wysyłałem razem z body d700, ale z informacji serwisu wynika, że regulowano sam obiektyw.
Obiektyw wrócił z serwisu na Łopuszańskiej, szybkie testy i widać że różnica kolosalna na plus, trafia na wszystkich ogniskowych w punkt bez korekcji w body, wysyłałem razem z body d700, ale z informacji serwisu wynika, że regulowano sam obiektyw.
Jak to? Tak szybko? :D
Tak, po tygodniu obiektyw z korpusem miałem w domu, wyszło w 5 dni roboczych, sam byłem zaskoczony.
Tak, po tygodniu obiektyw z korpusem miałem w domu, wyszło w 5 dni roboczych, sam byłem zaskoczony.
Wierzyć się nie chce :)
Może gdzie tam trawki przypaliłeś i masz małą dziurę czasową.? :)
Przecież to niepodobne do serwisu. :)
Pewny jesteś że na Łopuszańską wysłałeś?
snakemaycry
12-03-2012, 18:03
Magia adresu działa. W pierwszej chwili zacząłem się zastanawiać co to za nowy magik jest tam na Łopuszańskiej. Dopiero po czasie dotarło że to ten nowy adres N :}