Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem ze zdjeciami Coolplix s2500

solo23
26-02-2012, 17:16
Mam następujący problem z fotkami. Chciałem skopiować zdjęcia z karty pamięci SD przy użyciu czytnika kart w laptopie (windows vista). Po włożeniu system zapytał mnie czy sprawdzić dla bezpieczeństwa włożona karte przed jej otwarciem i usunąć ewentualne błędy. Kliknąłem tak. Przeskanował i wyświetlił mi komunikat, że skanowanie zakończony, usunięto jakieś mało istotne błędy. Po otwarciu widać dwa foldery, ale w nich żadnych zdjęć. Nawet po włączeniu opcji widoku ukrytych plików nie widać żadnych zdjęć. Co więcej po przeskanowaniu karty programem do odzyskiwania plików nic się nie odzyskało. Ale miejsce zajęte na karcie to 75% pojemności, więc te zdjęcia tam na pewno są. Jeszcze jedno. Po włożeniu z powrotem karty do aparatu wyświetla się komunikat "Nie można odczytać tej karty pamięci". Co mam teraz zrobić, żeby odyskać fotki?

zgera
26-02-2012, 17:39
Nie pomogę Ci jak odzyskać te zdjęcia, ale dam Ci dobrą radę na przyszłość.
Aby karta poprawnie pracowała w aparacie, musi być w nim sformatowana, formatowanie z poziomu komputera jest nie wskazane.
Za pomocą czytnika kopiuj tylko zdjęcia, nie edytuj ich na karcie, nie naprawiaj błędów, po takiej ingerencji aparat nie będzie mógł odczytać niektórych plików.

solo23
26-02-2012, 18:31
No właśnie karta wcześniej była sformatowana w aparacie i w nim działała dobrze. Jedyne co chciałem zrobić to właśnie skopiować bezpośrednio z karty na kompa fotki. A teraz nie można niczego odczytać:(