PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] pierwszy...

wld
26-02-2012, 15:42
witam,
od razu mówię, że portret to nie moja specjalność. Niemniej ciągnie mnie do eksperymentów i nauki w tej kwestii. Proszę o porady, na podstawie poniższego zdjęcia, czy idę w dobrym kierunku. Co musiałbym zmienić np. w oświetleniu, obróbce itp. Zastosowałem badziewne tło PP (białe, choć z białym nie ma niewiele wspólnego), oświetlenie ciągłe 2 x 120W o temp. 5500 K umieszczone w parasolach softbox. Nie ukrywam, że praca w takim domowym, bardzo amatorskim mini-studio bardzo wciąga i chciałbym szlifować warsztat. Zdecydowałem się opublikować to zdjęcie, gdyż w tym dziale jest sporo bardzo dobrych portretów i liczę na jakieś wskazówki :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/821/beatap.jpg/)

wld
26-02-2012, 23:00
faktycznie taka tragedia, że nie warto nic napisać?

malachowskim
26-02-2012, 23:05
jak na pierwszy raz nie jest źle, zawsze mogło być gorzej. sam specjalistą nie jestem ale co mi przeszkadza w tym zdjęciu to włosy zakrywające oko i wygląda mi to na zdjęcie prosto z puchy bez żadnej obróbki. Druga istotna sprawa dla mnie to koszula, całkowicie mi nie odpowiada i inne ozdoby na rękach. Ćwicz dalej a będzie coraz lepiej ;)

Daniel_Foto
26-02-2012, 23:07
Ja także dopiero się uczę, ale jak dla mnie za płasko. Szkoda lekko zakrytego oczka, i przyciętego czubka głowy. Ale to drobiazgi. Pozdrawiam.

Jacek Q
26-02-2012, 23:16
faktycznie taka tragedia, że nie warto nic napisać?

Równomierne oświetlenie spowodowało, że zdjęcie jest płaskie. Kadr też mnie nie przekonuje. Z jakiegoś powodu obciąłeś włosy. No dobra już się zamykam. Mam nadzieję, że Cię zmotywowałem do dalszych eksperymentów :D.

wld
26-02-2012, 23:31
Równomierne oświetlenie spowodowało, że zdjęcie jest płaskie. Kadr też mnie nie przekonuje. Z jakiegoś powodu obciąłeś włosy. No dobra już się zamykam. Mam nadzieję, że Cię zmotywowałem do dalszych eksperymentów :D.

dzięki za cenne uwagi. Równomierne światło celowo, gdyż przede mną sesja prezentująca damskie bluzki na stronę sklepu internetowego. Ma być dobrze widoczna każda fałdka bluzki bez bajerów. Ale obiecuję, że popracuję mocno nad modelowaniem przestrzeni światłem, żeby nie było płasko.

A co myślicie o takiej przeróbce?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/846/beata1d.jpg/)

Jacek Q
26-02-2012, 23:42
dzięki za cenne uwagi. Równomierne światło celowo, gdyż przede mną sesja prezentująca damskie bluzki na stronę sklepu internetowego. Ma być dobrze widoczna każda fałdka bluzki bez bajerów. Ale obiecuję, że popracuję mocno nad modelowaniem przestrzeni światłem, żeby nie było płasko.

No, to teraz odbiór zdjęcia jest inny. Wszyscy tu oceniali portret a to fotka produktowa. To teraz wiem dlaczego ostrość jest ustawiona na bluzkę.

A co myślicie o takiej przeróbce?

Wg mnie trochę lepiej. Nie ma takiej różnicy w kolorze skóry twarzy (makijaż) i rąk. Ale... mam wrażenie, że chciałeś zrobić takie 2 w 1 czyli i portret i produkt. Chyba dlatego zdjęcie jest takie neutralne w odbiorze.

mOSAd
29-02-2012, 01:43
Oj niestety słabiutko, ale to normalne w początkach (w nieswojej dziedzinie). Akurat fotografia materiałów i ubiorów różni się trochę od fotografii portretowej. Stąd ciężko powyższe zdjęcia jakoś czy to ocenić, czy wskazać coś dalej. Na pewno obróbka jest... słaba. Przy tego typu zdjęciach ratunkiem będzie praca na warstwach (a to nowina). Potraktuj skórę jako jedną rzecz. Oczy, usta, włosy jako drugą. A ubiór jako trzecią. Tło to czwarty element. Każda z tych części powinna być i odpowiednio naświetlona i właściwie wyostrzona, odszumiona, wygładzona oraz mieć odpowiednie kolory. Gdyż, podobnie jak w krajobrazie tu kolory są równie istotne.
Skóra - warto rozjaśnić tę warstwę, a w przypadku braku pomarańczu w ubiorze, manipulacja jasnością kanału pomarańczowego bardzo ułatwia pracę. Dbamy o jak najbardziej równomierny kolor - światło lamp będzie dawało inny kolor w miejscach bardzo mocno oświetlonych, inny w cieniach. Człowiek też ma różny koloryt skóry, ale studio go potrafi wyolbrzymić. Dodatkowo staramy się nie pokazywać plamek, porów, włosków i innych niedoskonałości. O to zadba między innymi odszumianie, zmniejszenie kontrastu, korekta kanału czerwonego i pomarańczowego, dobry balans bieli.
Ubiór - tu w zasadzie jest prosto. Ma być atrakcyjnie, ale w przypadku sprzedaży - wiernie. Można podnieść kontrast czy nasycenie czasem.
Tło - wygładzanie, jasność, winieta - to podstawy.
Oczy, włosy, usta - mają być ostre, ale nie przeostrzone. Kontrastowe, ale nie odbiegające za mocno od obróbki dla skóry, bo wyjdą nierzeczywiście. Tu niestety potrzebny jest umiar. Lepiej na początek w stosunku do skóry by się różniły jedynie brakiem wygładzania/odszumiania.

Kadr - zostaw trochę oddechu nad głową. Będziesz miał czas by przyciąć, ale ciężko dorobić włosy. Kadruj luźniej i przycinaj trochę w obróbce. Przyda się na przyszłość gdy dokładniej poznasz tajniki portretowej kompozycji. ;) Uwaga na łokcie - łatwo je obciąć, a się przydają.
Ekspozycja - białko prawdę ci powie. Czyli zazwyczaj powinno być białe. Nie 255,255,255, ale dość jasne i białe, a nie szare. Jeżeli tak nie jest, to warto przeanalizować ekspozycję i pomyśleć jak to można uzyskać.
Nacisk - jeżeli mowa o portrecie, a nie fotkach bluzek, to warto się zdecydować - oczy, usta, mina, nastrój czy coś jeszcze? Wybrać jeden element i sie na nim skoncentrować, by pokazać go jak najlepiej. Podobnie jest w makijażu. Ważne, by jedna część zdjęcia nie przeszkadzała innej. Kolczyki nie odwracały uwagi od ust, usta od oczu, a wzorek na koszuli nie krzyczał: jakie śliczne paski! Oczywiście to takie szkolne reguły, które potem można sobie połamać.

Co do powyższych komentarzy, to można dużo zdjęciu powiedzieć, ale nie to, że jest płaskie pod względem światła. No chyba, że ktoś inaczej definiuje płaskość. Oczywiście nie jest super przestrzenne też, ale to nie ten rodzaj fotografii. Natomiast pewna płaskość jest kwestią obróbki. Wygięcie krzywej w inny sposób pokaże, że te zdjęcia z płaskością raczej niewiele mają wspólnego.

PS. Obrobiłem sobie to zdjęcie. Jest nieźle, choć warto się zdecydować: produkt, czy portret. Jak będziesz chciał zobaczyć tu, czy prywatnie to daj znać.

rafal_n5
29-02-2012, 13:42
mOSAd super napisane w jakim kierunku trzeba zmierzać do dobrego portretu.Najlepiej sobie to wydrukować aby ta wiedza nie próbowała ulotnić się z mózgu.Twoje opinie są mega-konstruktywne. :D

zwireq
29-02-2012, 15:24
Wybaczcie ale chyba tu nie ma mowy o wachaniu się czy to portret czy fotografia reklamowa bluzki. Ja bym takowej nie kupił jak by ktoś ją tak reklamował. Jeśli autor chciał zrobić dwa w jednym to nie wyszło bo do reklamy to moim zdaniem klapa a do portretu.....tak jak napisał mosad za bardzo krzyczy. Nie zbyt mi podchodzi Twoja pozycja jak byś stał na drabinie. Nawet i przy takim domowym studio jest pole do manewru także najlepiej wczytać się w kolegę wyżej i wierzę że będzie lepiej zresztą sam jestem ciekaw co wyciśniesz następnym razem z tego studio :)

mjankowski.org
02-03-2012, 02:18
mOSAd - komentarz już sobie zapisałem :)

Robert_P
02-03-2012, 09:59
Co by tu napisać ..po bardzo rzeczowym poście mOSAda z którym się zgadzam w całej rozciągłości to tylko jedno: wrzucaj Twoją obróbkę ( oczywiście jeśli autor pozwoli), ja w każdym razie bardzo bym chciał ją ujrzeć !

sokolnik
15-03-2012, 00:24
i ja :P

mOSAd
16-03-2012, 02:16
Nie zaśmiecajmy wątku. ;) Wymiana zdań i zdjęć poszła już między mną i autorem.

nonnatus
16-03-2012, 03:50
brakuje emocji.
zdjęcie jest w pół drogi.
dlaczego nie jest bardziej dynamicznie,
dlaczego nie przyłapałeś jej kiedy faktycznie mocniej łapie tę bluzkę.
dynamika dodaje autentyczności.
tu widać że wiernie wykonała komendę: rozchyl lekko bluzkę i popatrz jakoś bardziej na mnie...:)
do tego modelka się świeci, jest spocona. mejkap źle zrobiony, albo go tam wcale nie ma.
do fotografii studyjnej warto zatrudnić wizażystkę. sporo to daje.
po wtóre - konwersja do BW nie polega na ściągnięciu saturacji do poziomu zero.
ale o tym może innym razem.
dla mnie za mało wszystkiego. za mało światła. za mało dynamiki. za mało autentyczności.
widać, że fota pozowana, i widać, że to nie zawodowa modelka. więc pozować jeszcze nie umie.
więc rada tylko jedna: niech się pani nieco porusza, a Ty ja przyłap klapnięciem migawki.
ustaw inaczej światło. to jest złe.
powodzenia