Zobacz pełną wersję : LR 3.5 i pliki projektów
stachmuszel
26-02-2012, 14:57
Witam serdecznie!
Mam trochę niepotrzebnych projektów w bibliotece LR 3.5. Pousuwałem te projekty z poziomu biblioteki LR, ale na dysku nie przybyło wolnego miejsca. Powiedzcie mi, jak je usunąć aby nie "zaśmiecały" mi dysku.
Dziękuje i pozdr.
Przez projekt rozumiesz kolekcje? Jeżeli tak, to są zapewne gdzieś w bazie SQLite, a nie w formie plików na dysku. Zoptymalizuj katalog.
Jeżeli rozumiesz przez to pliki NEF itp. (byłbym zaskoczony), to musisz pousuwać zdjęcia i to nie z katalogu, ale z dysku (Backspace).
Jeżeli rozumiesz przez to foldery (byłbym zaskoczony) to jw.
stachmuszel
26-02-2012, 16:33
Sorki, projekt rozumiem jako kolekcje. Co znaczy "zoptymalizuj katalog"?
Moze zadaje prozaiczne pytania, ale do tej pory dzialalem w C1.
W LR2 Edit --> Catalogue settings w zakładce General na dole przycisk "Relaunch and optimize".
Nie spodziewałbym się cudów jeżeli chodzi o zmniejszenie zajętości miejsca na dysku. Może ze sto MB.
Co ciekawe w LR4 przycisk wyparował :), nie wiem czy w LR3 jeszcze jest :)
nie wiem czy w LR3 jeszcze jest :) Nie ma;) Pewnie gdzieś wyemigrował...
Znaczy że teraz się samo automatycznie wsobnie optymalizuje :P
Albo wcale.
Henio Jawa
06-03-2012, 12:41
Mam!
File --> Optimize.
To się gnida głęboko zaszyła! :-)
Moim zdaniem problem autora dotyczy tego, że pousuwał zdjęcia z katalogu a nie z folderów. Tutaj optymalizacja nic nie da.
Trzeba te zdjęcia znaleźć i skasować.
Mam metodę ale nie wiem czy jest sens opisywać bo pewnie autor po takim czasie sobie już poradził sam a i w internecie można trochę o tym znależć.