PDA

Zobacz pełną wersję : Skąd to mydło na fotach ?

marcinch
26-02-2012, 02:56
http://speedy.sh/d65kA/DSC-0254.NEF
http://speedy.sh/pY9R8/DSC-0301.NEF

Dużo mi takich wychodzi, zobaczcie do exifa na parametry

ADAS
26-02-2012, 10:05

ADAS
26-02-2012, 10:05

coś te linki nie działają

puciek
26-02-2012, 10:07
Jak nie działają, jak działają. Na samej górze po otwarciu od razu masz: Pobierz DSC ..... i w to klikasz.

elarco
26-02-2012, 10:28
ciężko powiedzieć, no nie jest za ostro, ale tragedii znowu nie ma. Celność AF sprawdzałeś na jakiejś tablicy, ewentualnie bateryjkach?
Może być też problem w obiektywie, zdążają się rozjechane 18-105 z tego co ludki piszą na forum, ale wydaje mi się że było by gorzej wtedy.

siwyozzman
26-02-2012, 10:36
Odpowiedź jest prosta - backfocus - widać doskonale bo obok modelki są elementy na których to widać. Przysłonę masz 5,6 więc tym bardziej to martwi...zmieniałeś pola AF przy ustawianiu ostrości-owszem to prawidłowe działanie ale sprawdza się w wysokiej klasy korpusach. Często jest tak że na centralnym jest ok a na bocznych jest problem - u mnie w D90 też tak było...Spróbuj na centralnym przytrzymaj spust i przekadruj.... Raczej to nie wina zmiany odległości od obiektu bo przy tej przysłonie to mało prawdopodobne...To przykre - sprzęt Nikona jest drogi- kupujesz i nie działa jak powinien....jak chcesz mieć dobrze to musisz wydać dużo więcej a to też nie gwarantuje poprawności działania... Jeżeli będzie ok na centralnym to ja bym odpuścił sprawę i nauczył się tak pracować. Jeżeli na centralnym będzie źle to serwis - pewnie masz zestaw na gwarancji to warto go odesłać...Jeszcze jedna sprawa...podgląd nef daje obraz wg ustawień w korpusie...wyostrzanie masz na "3" - nie wiem jaka skala jest w tym modelu ale możesz troszkę zwiększyć choć tak naprawdę to odpowiedni efekt uzyskasz w wywoływarce Nef-a... Zdjęcia są ewidentnie nietrafione więc to tylko taka sugestia dodatkowa...

zgera
26-02-2012, 11:19
Potwierdzam, masz back focus, u mnie było podobnie z tym obiektywem, fotografowany obiekt znajdował się na początku GO, ale czasem było nieostro.
Zrobiłem test na tablicy, back fokus był widoczny, aby potwierdzić swoje spostrzeżenia poszedłem do sklepu podpiąć N35/f1.8 z zamiarem kupna a jednocześnie chciałem się przekonać czy mój korpus ma BF, niestety na f1.8 ostrość była zawsze za obiektem.
Wysłałem sam korpus do kalibracji, kalibracja do wzorca, po kalibracji back fokus zniknął.
Z mojego doświadczenia z N18-105, miałem 3 szt. ten obiektyw ma minimalne tendencje do BF na krótkich ogniskowych, przy sprawnym korpusie problem nie istnieje, ale gdy puszka ma BF to ostrość ucieka za właściwy obiekt.

roge
26-02-2012, 11:40
Pierwsze wygląda na poruszone - płot jest ostry, natomiast żadna część postaci nie jest ostra. Drugie jest ostre, wystarczy wyłączyć redukcję szumów.

Zen
26-02-2012, 11:46
Pierwsze wygląda na poruszone - płot jest ostry, natomiast żadna część postaci nie jest ostra. Drugie jest ostre, wystarczy wyłączyć redukcję szumów.

Podniósł bym jeszcze wyostrzanie w puszce na min. 5 (jest na 3). Co do BF to mz. nie widać go przynajmniej na tych fotkach.

siwyozzman
26-02-2012, 14:40
Masz w puszce tryb LV...najlepiej ze statywu zrób ujęcia za pomocą LV i AF fazowego i porównaj.... Jeżeli jest podobnie to nic nie kombinuj... Jeszcze raz przyglądnąłem się zdjęciom i koledzy mówiący że jest ok być może mają rację :) Co do zmiany pól to jednak obstaję przy swoim że w tego typu korpusach najlepiej używać centralnego pola...chyba że będziesz używał kiedyś szkieł 1.4 ale wtedy z kolei wychodzi brak powtarzalności AF amatorskich korpusów...

mkris
26-02-2012, 14:49
Podniósł bym jeszcze wyostrzanie w puszce na min. 5 (jest na 3). Co do BF to mz. nie widać go przynajmniej na tych fotkach.

Witam,
przegladam moje body i instrukcje i nie moge znalesc takowej opcji ... u mnie jest ustawione na 2 i chcialbym zobaczyc czy podniesienie cos zmieni. Bardzo bymbyl wdzieczny za podpowiedz gdzie moge to znalesc ;)

Pozdro

kzkzg
26-02-2012, 14:55
menu fotografowania -> dopasuj przetwarzanie obrazu.

marcinch
26-02-2012, 15:12
http://speedy.sh/TM6NC/DSC-0010.NEF

Dorzucam jeszcze jedno
Nie rozumiem jeszcze czemu mam nie korzystać z innych punktów focusowania?
Środek najmniej potrzebny przy portretach/sylwetkach

Szum przy 1/200 i iso400 ?!

marcinch
26-02-2012, 15:13
Te ustawiania wyostrzania przecież i tak nie mają wpływu na ostrość jak nie wywołuje w programach Nikona, tylko Lightroom ?

KamilM
26-02-2012, 15:22
Ponieważ środkowy punkt w naszych lustrzankach jest najbardziej skuteczny. Stąd koledzy polecają Ci korzystać z centralnego. A to, że przy portrecie nie zawsze się robi centralne kadry, to żaden problem. Wystarczy ustawić pracę AF w tryb "AF-S" i wówczas wyostrzasz na twarzy i z wciśniętym spustem do połowy przekadrowujesz.

marcinch
26-02-2012, 15:30
Ponieważ środkowy punkt w naszych lustrzankach jest najbardziej skuteczny. Stąd koledzy polecają Ci korzystać z centralnego. A to, że przy portrecie nie zawsze się robi centralne kadry, to żaden problem. Wystarczy ustawić pracę AF w tryb "AF-S" i wówczas wyostrzasz na twarzy i z wciśniętym spustem do połowy przekadrowujesz.

To nie o to chodzi tylko za sprzęt za prawie 3k mam prawo wymagać żeby działał w 100% a nie tylko 1/11 funkcji czyli mniej niż 10% punktów ostrości?!

Myślicie żeby im to wysłać do serwisu?

zgera
26-02-2012, 15:48
To nie o to chodzi tylko za sprzęt za prawie 3k mam prawo wymagać żeby działał w 100% a nie tylko 1/11 funkcji czyli mniej niż 10% punktów ostrości?!

Pomimo tego że sprzęt kosztował 3k jest sprzętem amatorskim, autofokus w tego rodzaju sprzętu nie należy do precyzyjnych, po prostu czasami się myli.
Punkt środkowy jest czujnikiem krzyżowym, dlatego jest najbardziej dokładny, ja osobiście tylko z niego korzystam.
Zrób jakieś praktyczne testy na BF, typy bateryjki lub podobne, jeżeli nie stwierdzisz BF lub FF to trzeba poznać wady i zalety tego sprzętu i robić zdjęcia.
Jeśli ostrość zdjęcia oceniasz na podstawie plików NEF to ostrość na nich nie będzie wybitna, są to surowe pliki które wymagają obróbki.
Ustaw w opcjach przetwarzania obrazu wyostrzanie na +6, zrób zdjęcie jpeg i zobaczysz że zdjęcie będzie ostre.
Do serwisu możesz wysłać w celu ewentualnej kalibracji auto fokusa, po wcześniejszym sprawdzeniu czy autofokus trafia w punkt, biorąc pod uwagę wady sprzętu i błędy operatora.
Przeczytaj TO (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110)

ikar39
26-02-2012, 16:33
wyłącz w obiektywie VR i ustaw centralny punkt zrób fotkę najlepiej na oko modelki i zobacz czy jest jakaś różnica,wyostrzenie ustaw na max +9 ustaw jeszcze Pictures control na żywy

mkris
26-02-2012, 16:40

@marcinch masz taka opcje u siebie? ja we swoim d5100 nie moge tego znalesc...

marcinch
26-02-2012, 17:10

Ja mam d3100 wchodzę w picture control>strzałka w prawo i masz takie małe menu

zgera
26-02-2012, 17:12

W D5100 nazywa się to: Ustawienia Picture Control.

krzysiek.81
26-02-2012, 18:38
Wydaje mi się że jesteś( jestescie )przewrażliwieni na punkcie BF/FF.

Otwieram te zdjęcia u siebie w Viev NX , wyostrzam na 4-5, podbijam lekko kontrast i zdjęcia wyglądają bardzo dobrze.
Jeżeli nie chce Ci się obrabiać NEF , to ustaw w puszce JPG, wyostrzanie na 6, Picture Control na Vivid (ale zdejmij minimalnie nasycanie kolorów w tej opcji) i problem z mydlanymi fotami powinien się rozwiązać :)

Pozdrawiam.

siwyozzman
26-02-2012, 20:14

Tu się grubo mylisz.... w tej branży 3 tys. PLN to drobne... oczywiście masz racje ale praktyka pokazuje co innego...generalnie to możemy wszyscy Nikona w trąbkę cmoknąć:) u konkurencji jest jeszcze gorzej... To też znak czasu... starsze korpusy były pod tym względem lepsze...taki amatorski D50 rzadko miewał jakiekolwiek problemy z AF , D70(s) to samo... Wiesz może w Polsce to sporo kasy ale w cywilizowanym świecie taki aparat to pikuś dla kieszeni.... jak ktoś jest amatorem fotografii to kupuje sobie co najmniej D300 lub D700 które u nas uchodzą za "zawodowe". Natomiast zwykły człowiek kupując tam lustrzankę z najtańszego segmentu nie ogląda zdjęć piksel po pikselu... tylko wali ich tysiące (zresztą u nas też tak często jest...) Jak nie jest zadowolony ze zdjęć to kupuje droższą nawet jak kiepskie zdjęcia to niewiedza właściciela... Nie ma się co oburzać bo nic nie wskórasz...Zobacz na forum jest wątek jak D3s z sb-900 i topowym szkłem nie trafia za każdym razem bo go myli lampka wspomagania w oryginalnej systemowej lampie!....a taki zestaw kosztuje prawie 10 razy tyle...
Do serwisu nie wysyłaj bo raczej jest ok...sprawdź dokładnie tak jak podpowiadam LV i fazowo...jak nie ma dużej różnicy to nic nie kombinuj...a na boczne punkty to jednak nie licz...tak mówi doświadczenie wielu użytkowników i trzeba się z tym pogodzić chociaż nie tak powinno być...a zderzenie z serwisem może boleć bardziej niż przekadrowywanie zdjęć na centralnym punkcie...

marcinch
26-02-2012, 20:52
Tu się grubo mylisz.... w tej branży 3 tys. PLN to drobne... oczywiście masz racje ale praktyka pokazuje co innego...generalnie to możemy wszyscy Nikona w trąbkę cmoknąć:) u konkurencji jest jeszcze gorzej... To też znak czasu... starsze korpusy były pod tym względem lepsze...taki amatorski D50 rzadko miewał jakiekolwiek problemy z AF , D70(s) to samo... Wiesz może w Polsce to sporo kasy ale w cywilizowanym świecie taki aparat to pikuś dla kieszeni.... jak ktoś jest amatorem fotografii to kupuje sobie co najmniej D300 lub D700 które u nas uchodzą za "zawodowe". Natomiast zwykły człowiek kupując tam lustrzankę z najtańszego segmentu nie ogląda zdjęć piksel po pikselu... tylko wali ich tysiące (zresztą u nas też tak często jest...) Jak nie jest zadowolony ze zdjęć to kupuje droższą nawet jak kiepskie zdjęcia to niewiedza właściciela... Nie ma się co oburzać bo nic nie wskórasz...Zobacz na forum jest wątek jak D3s z sb-900 i topowym szkłem nie trafia za każdym razem bo go myli lampka wspomagania w oryginalnej systemowej lampie!....a taki zestaw kosztuje prawie 10 razy tyle...
Do serwisu nie wysyłaj bo raczej jest ok...sprawdź dokładnie tak jak podpowiadam LV i fazowo...jak nie ma dużej różnicy to nic nie kombinuj...a na boczne punkty to jednak nie licz...tak mówi doświadczenie wielu użytkowników i trzeba się z tym pogodzić chociaż nie tak powinno być...a zderzenie z serwisem może boleć bardziej niż przekadrowywanie zdjęć na centralnym punkcie...

Jak nie przez serwis to Saturnie zrobię dym o niezgodność towaru z umową i niech oni z Nikonem już się pieprzą
Zresztą sądze, że serwis na kalibracje go weźmie.
W razie czego poproszę kumpla który jest radcą, żeby ich postraszył jakimś papierkiem

Oczekuje 100% wartościowego sprzętu a nie jakiegoś bubla która trafia w cel kiedy tylko chce, co to loteria lotto jest ?!
Tymbardziej, że zestaw ma niecałe 2 miesiące i od początku jakieś dziwne fotki wygladały.

Emilnikon
26-02-2012, 21:12
Też mam czasami takie zdjecia i mi sie wydaje, ze to od ustawień nie zależy, tylko po prostu nie ostrzy Ci tego co chcesz.. Postaraj się dobrze wyostrzyć! Bo widac ,ze płot jest ostry :)

Zen
26-02-2012, 21:29
Jak nie przez serwis to Saturnie zrobię dym o niezgodność towaru z umową i niech oni z Nikonem już się pieprzą
Zresztą sądze, że serwis na kalibracje go weźmie.
W razie czego poproszę kumpla który jest radcą, żeby ich postraszył jakimś papierkiem

Oczekuje 100% wartościowego sprzętu a nie jakiegoś bubla która trafia w cel kiedy tylko chce, co to loteria lotto jest ?!
Tymbardziej, że zestaw ma niecałe 2 miesiące i od początku jakieś dziwne fotki wygladały.

Posłuchaj rad które Tobie zaoferowano a nie strasz prawnikami Nikona czy Saturna. Ośmieszasz się tylko.
Po obejrzeniu Twoich fotografii pewny jestem że że to nie wina body czy szkła tylko Twoja. Wyciągnij wnioski, a Twoje fotografie będą lepsze.

marcinch
26-02-2012, 21:56
Posłuchaj rad które Tobie zaoferowano a nie strasz prawnikami Nikona czy Saturna. Ośmieszasz się tylko.
Po obejrzeniu Twoich fotografii pewny jestem że że to nie wina body czy szkła tylko Twoja. Wyciągnij wnioski, a Twoje fotografie będą lepsze.

Czasem używam alfy ojca a550, z żadnymi lepszymi obiektywami na dużych ogniskowych f4-5,6 i wychodzą normalne i to też raczej nie jest klasa pro sprzętu i wychodzi ostro, nawet przy 1/125, 140mm ostro więc wtf ?

efmk
26-02-2012, 22:53
Kup w takim razie Sony i tyle.
Nie obraź się, ale.. naucz się trochę pokory - czasem się przydaje. Jak dla mnie koledzy powyżej udzielili cennych rad. Jeśli sam i tak wiesz lepiej, zrób po prostu to, co uważasz za stosowne i tyle a nie obruszaj się.

ps. modelka godna pozazdroszczenia ;-)

cybermar
26-02-2012, 23:29
Też mam czasami takie zdjecia i mi sie wydaje, ze to od ustawień nie zależy, tylko po prostu nie ostrzy Ci tego co chcesz.. Postaraj się dobrze wyostrzyć! Bo widac ,ze płot jest ostry :)

g* prawda.. wogole nie czytaj takich opinii...masz uwalona puszke i walcz o zwrot/wymiane/naprawę. Mialem sytcznosci z wieloma roznymi puszkami nikona i z tym szklem i nie jest to normalne...

Wogoel nie wiem co sie dzieje obecnie z ludzmi a tym forum, , skoro twierdza ze te kadry sa ostre. Pozatym co to znaczy ze zalezy to od ustawien? Jak ktos nie wie co to migawka/przeslona itp to moze takie *******y pisac

sorry ale badzmuy powazni , nie akceptujmy bubli. Nikon sie coraz bardziej stacza (d7000) , najlepiej neich wywala wogole AF z swoich puszek. bo i po co to? zawsze mozna podostrzyc w VNX NO ŚMIECH!

Autorze wątku.. walcz , walcz i jeszcze raz walacz z partactwem nikona

marcinch
26-02-2012, 23:42
g* prawda.. wogole nie czytaj takich opinii...masz uwalona puszke i walcz o zwrot/wymiane/naprawę. Mialem sytcznosci z wieloma roznymi puszkami nikona i z tym szklem i nie jest to normalne...

Wogoel nie wiem co sie dzieje obecnie z ludzmi a tym forum, , skoro twierdza ze te kadry sa ostre. Pozatym co to znaczy ze zalezy to od ustawien? Jak ktos nie wie co to migawka/przeslona itp to moze takie *******y pisac

sorry ale badzmuy powazni , nie akceptujmy bubli. Nikon sie coraz bardziej stacza (d7000) , najlepiej neich wywala wogole AF z swoich puszek. bo i po co to? zawsze mozna podostrzyc w VNX NO ŚMIECH!

Widocznie na tym forum ktoś kto nie ma 1000 postów tak jest traktowany

1. Wiem gdzie celowałem i w jaki punkt (na pewno nie w płot :P)
2. Zasada czas migawki<ogniskowa zachowana

Więc napiszcie mi jeszcze jakie inne błędy tu narobiłem jak to moja wina

krzysiek.81
27-02-2012, 00:30

hahaha :)

No pewnie po jaka cholere w ogole jest opcja wyostrzanie w body oraz w programach do obróbki zdjęć ???

Jedzcie z Marcinem do tego Saturna oddajcie te syfne puszki nikona i kupcie sobie Sony, bo one od razu ostre foty robią ;)

Pozdrawiam.

P.S
w sumie moja opinia co do ostrości zdjęć moze być błędna z racji posiadanie modelu aparatu wraz z którym Nikon zaczął się staczać....

Zen
27-02-2012, 00:33
Widocznie na tym forum ktoś kto nie ma 1000 postów tak jest traktowany

1. Wiem gdzie celowałem i w jaki punkt (na pewno nie w płot :P)
2. Zasada czas migawki<ogniskowa zachowana

Więc napiszcie mi jeszcze jakie inne błędy tu narobiłem jak to moja wina

Odniosę się do tego zdjęcia które podlinkowałeś http://imageshack.us/photo/my-images/46/dsc0254or.jpg/
Mz zdjęcie jest dostatecznie ostre, zwłaszcza że robione jest na f5,6 i prawie 100 mm. Jest to najsłabsza kombinacja w tym obiektywie (poczytaj testy i poznaj swój obiektyw). Miałeś włączoną redukcję szumów Przy ISO 400 spowodowałeś tylko zanik szczegółów. Wreszcie wyostrzanie w puszce ustawione na 3. Nikon daje Ci możliwość ustawienia stopnia wyostrzania od 0 do 9 i dodatkowo jest jeszcze Auto. Odpowiedz sobie na pytanie czy wolisz aby samemu decydować o stopniu wyostrzania (widocznie w Sony fabrycznie jest ustawiony wyższy stopień).
W ostatniej podlinkowanej fotce nasz ustawione AF-c i 3d tracking. Poczytaj do jakich sytuacji wykorzystujemy ten tryb. Dodam tylko że ten tryb sprawuje się dobrze W Nikonach dopiero od D300 w górę. Canony również mają z tym kłopoty.
Podany przeze mnie link zawiera Twoją fotkę po kilku moich przeróbkach. Czy jest ostrzej ?, Mam nadzieję że tak.

krzysiek.81
27-02-2012, 00:41
http://imageshack.us/photo/my-images/46/dsc0254or.jpg/

Jak bedziesz sie powoływał w Saturnie na niezodnośc towaru z umową to pokaz im to zdjęcie.
Wymienia ci puszke od razu, przeproszą za twoje kłopoty i dadza Ci kupon rabatowy na Sony alfe jakąs wypasioną :)

marcinch
27-02-2012, 00:49
Odniosę się do tego zdjęcia które podlinkowałeś http://imageshack.us/photo/my-images/46/dsc0254or.jpg/
Mz zdjęcie jest dostatecznie ostre, zwłaszcza że robione jest na f5,6 i prawie 100 mm. Jest to najsłabsza kombinacja w tym obiektywie (poczytaj testy i poznaj swój obiektyw). Miałeś włączoną redukcję szumów Przy ISO 400 spowodowałeś tylko zanik szczegółów. Wreszcie wyostrzanie w puszce ustawione na 3. Nikon daje Ci możliwość ustawienia stopnia wyostrzania od 0 do 9 i dodatkowo jest jeszcze Auto. Odpowiedz sobie na pytanie czy wolisz aby samemu decydować o stopniu wyostrzania (widocznie w Sony fabrycznie jest ustawiony wyższy stopień).
W ostatniej podlinkowanej fotce nasz ustawione AF-c i 3d tracking. Poczytaj do jakich sytuacji wykorzystujemy ten tryb. Dodam tylko że ten tryb sprawuje się dobrze W Nikonach od D300 w górę. Canony również mają z tym kłopoty.
Podany przeze mnie link zawiera Twoją fotkę po kilku moich przeróbkach. Czy jest ostrzej ?, Mam nadzieję że tak.

To ciekawe czemu kolejna klatka już jest ok z ostrością ?
Dokładnie ta sama scena

http://speedy.sh/h3ZHm/DSC-0255.NEF

A co do kolegi z góry jakbym chciał mieć Sony to bym kupił, ale wolę Nikona

Zen
27-02-2012, 00:56
Dokładnie ta sama scena

http://speedy.sh/h3ZHm/DSC-0255.NEF.......

Wychodzi na to że modelka się troszkę ruszyła. Chłopie nasz obiektyw brzytew, na Twoim miejscu bym się cieszył...naprawdę. Rób zdjęcia, ucz się i wyciągaj wnioski. Pozdrawiam.

marcinch
27-02-2012, 00:58
Miałeś włączoną redukcję szumów Przy ISO 400 spowodowałeś tylko zanik szczegółów.

To już przy ISO 400 i czasie 1/200 coś zmienia to ?:O
Zresztą myślałem, że to ma wpływ tylko jak jpg'a aparat sam wywołuje, a nie na NEFA?

Sądziłem ze to redukuje szumy przy jakichś większych ISO 1600+...

Zen
27-02-2012, 01:04
To już przy ISO 400 i czasie 1/200 coś zmienia to ?:O
Zresztą myślałem, że to ma wpływ tylko jak jpg'a aparat sam wywołuje, a nie na NEFA?

Sądziłem ze to redukuje szumy przy jakichś większych ISO 1600+...

Otwórz nefa w CNX-ie. Tam możesz wyłączyć tą opcję. Wtedy sam zobaczysz czy ma wpływ czy nie :grin:

krzysiek.81
27-02-2012, 01:20
Dokładnie ta sama scena

http://speedy.sh/h3ZHm/DSC-0255.NEF

A co do kolegi z góry jakbym chciał mieć Sony to bym kupił, ale wolę Nikona

To zdjecie jest minimalnie ostrzejsze, ale to wcześniejsze tez jest akceptowalne.
Generalnie jak radzi Zen robić zdjęcia bo naprawdę masz sprawny sprzet. To jest najnizszy model nikona i musisz sie pogodzić z tym ze moze nie trafic czasem idealnie z ostrością bo nawet te z najdroższe nie zawsze trafiaja.

Na zadnym z tych zdjęc nie ma wyraźnie rozjechanej ostrości, więc nie doszukuj się na sile problemu, bo tylko stracisz radość z fotografowania ( jak niektórzy z watku o D7000 :)..)

Po tych zdjęciach widac,że D3100 ma potencjal i poza ograniczeniami w funkcjonalności może konkurować jakościa obrazka z wyższymi modelami. Miałem taki zestaw i miło wspominam.

PS.
Sory za te sarkastyczne docinki z sony ale sam sie aż prosiłes :)))

marcinch
27-02-2012, 01:21
Otwórz nefa w CNX-ie. Tam możesz wyłączyć tą opcję. Wtedy sam zobaczysz czy ma wpływ czy nie :grin:

Właśnie zastanawiałem się czemu lekko jak papka wyglądało :D
Zawsze sam szumy wycinam w lightroomie pod viewnx patrzyłem tylko dlatego, że ma ten kwadracik, który pokazuje gdzie ostrzył aparat i inaczej to lekko wygląda w tym programie:)

Mówisz, że poruszone przy 1/200?
Przecież to scena statyczna, ja nieruchomy ona też

marcinch
27-02-2012, 01:23
PS.
Sory za te sarkastyczne docinki z sony ale sam sie aż prosiłes :)))

Spoko po miesiącu tutaj znieczulicę już mam :D

Zen
27-02-2012, 01:30
Właśnie zastanawiałem się czemu lekko jak papka wyglądało :D
Zawsze sam szumy wycinam w lightroomie pod viewnx patrzyłem tylko dlatego, że ma ten kwadracik, który pokazuje gdzie ostrzył aparat i inaczej to lekko wygląda w tym programie:)

Mówisz, że poruszone przy 1/200?
Przecież to scena statyczna, ja nieruchomy ona też

Nieraz wystarczy minimalne drgnięcie, w nieodpowiednim momencie. Podejrzyj fotografów przyrody, większość fotografuje ze statywów.

Sniper10000
29-02-2012, 01:48
Obejrzałem wszystkie zdjęcia które zlinkowałeś w ViewNX2, przejrzałem EXIF i punkty ostrzenia. Fotkę DSC_0010.NEF zrobiłeś w trybie AF-C z wykorzystaniem śledzenia 3D, a ten raczej traktowałbym jako eksperyment, więc nie biorę tego zdjęcia pod uwagę. Pozostałe mają poprawne parametry i nie widzę tu twoich błędów, ani jakiegokolwiek poruszenia. Widzę pojedyncze, zatrzymane "w locie" włosy, a sama pozycja modelki jest tak statyczna, że naprawdę ciężko to zdjęcie skopać. Widzę też, że na każdym z nich AF poleciał jakieś 30-50 cm za daleko. Los chciał, że padło gdzieś na kratki za dziewczyną. Moje maleńkie doświadczenie podpowiada mi, że to BF. Owszem, można fotki brutalnie wyostrzać, ale efektem ubocznym jest rosnąca pikseloza, zwłaszcza w zaszumionych miejscach. Niestety, ostrość ciągle zostaje na płocie a nie na twarzy.

marcinch
01-03-2012, 00:26
Obejrzałem wszystkie zdjęcia które zlinkowałeś w ViewNX2, przejrzałem EXIF i punkty ostrzenia. Fotkę DSC_0010.NEF zrobiłeś w trybie AF-C z wykorzystaniem śledzenia 3D, a ten raczej traktowałbym jako eksperyment, więc nie biorę tego zdjęcia pod uwagę. Pozostałe mają poprawne parametry i nie widzę tu twoich błędów, ani jakiegokolwiek poruszenia. Widzę pojedyncze, zatrzymane "w locie" włosy, a sama pozycja modelki jest tak statyczna, że naprawdę ciężko to zdjęcie skopać. Widzę też, że na każdym z nich AF poleciał jakieś 30-50 cm za daleko. Los chciał, że padło gdzieś na kratki za dziewczyną. Moje maleńkie doświadczenie podpowiada mi, że to BF. Owszem, można fotki brutalnie wyostrzać, ale efektem ubocznym jest rosnąca pikseloza, zwłaszcza w zaszumionych miejscach. Niestety, ostrość ciągle zostaje na płocie a nie na twarzy.

No to super po 40 postach nie ma jasnej odpowiedzi, mała wojna z SA się pojawiła
50%/50% ludzi fotografa wina/sprzętu

Dzwonie jutro do N

Sniper10000
01-03-2012, 02:41
Zapomniałem tylko dodać, że miałem identyczny problem w D5100. AF trafiał lekko za plecami. Oddałem do serwisu i mi naprawili.

Mack_murzrz
02-03-2012, 22:48
Cześć witam Was po raz pierwszy, jestem nowy na forum. Ten temat dotyczy także mnie i mojego D3100 z 18-105 i dziwię się, że wcześniej nikt tej kwestii nie sygnalizował (a sporo się tego w sieci naszukałem). Moje przemyślenia i wnioski w tym temacie mogą wydać się conajmniej dziwne ale akurat tak się składa, że nie sposób znaleźć inne wyjaśnienia. Przesiadłem się swego czasu z D40 gdzie był kit 18-55, 55-200 i ulubiona "ręczna 50ątka". Wybór D3100 był w pełni świadomy (a szkło jeszcze bardziej :-)). I się zaczęło- mój nowy sprzęt nie ostrzy, jego zdjęcia z porównaniem do D40 ze wszystkimi szkłami to MYDŁO. Ale, że jestem dociekliwy to sprawę zacząłem rozkładać na czynniki pierwsze i ustaliłem. Nie ma BF/FF zarówno przy teście z szablonem jak i innych "beteryjkowych" a jeśli jest to poza granicą mojej percepcji (więc nie powinien przeszkadzać). Wg. mnie za "mydło" odpowiada...detekcja twarzy. Nie wiem po kiego grzyba jest ten patent i nie wiem czemu nie można tego wyłączyć ale powiem tak- fotki mydlane trafiają się kiedy detekcja działa (na podglądzie widać facjatę w kwadracie)- w pozostałych "beztwarzowych"przypadkach nie ma tego problemu (oczywiście potrafią SPORADYCZNIE trafić się "pudła" ale statystycznie nieporównywalnie rzadziej) - prośba do założyciela wątku, żeby to sprawdził u siebie. Jestem przekonany, że przy podglądzie zdjęcia w puszcze kolega będzie miał wykrytą twarz. Ja czytam to tak, że wyłapując twarz w kadrze "mądry" procesor nie jest jednak na tyle mądry żeby wyostrzyć oczęta i uśrednia sobie głębię twarzy. Nie da się tego wyłączyć więc nauczyłem sobie z tym radzić "obchodząc" wykrywanie poprzez (jak pisał już jeden z kolegów powyżej) poprzez wybór centralnego punktu autofocusa (i oczywiście ewentualną jego blokadę) . Problem nieostrych fotek ostatecznie został rozwiązany- RAWY są ostre i nie ma co zwalać na niskobudżetwość puszki bo D40 ostrzył bez problemu, a kwestię ostrości w lustrzankach rozwiązano wiele lat temu zanim ktokolwiek myślał o fotografii cyfrowej. Ostrość puszek sama w sobie nie jest dziś problemem producentów sprzętu tylko nowe "wynalazki" takie jak algorytmy wykrywania twarzy które powinny być co najwyżej zaimplementowane w podstawowych kompaktach bo użyteczność ich jest co najmniej dyskusyjna.

Pozdrawiam

MAciej

zgera
03-03-2012, 11:50
Cześć witam Was po raz pierwszy, jestem nowy na forum. Ten temat dotyczy także mnie i mojego D3100 z 18-105 i dziwię się, że wcześniej nikt tej kwestii nie sygnalizował (a sporo się tego w sieci naszukałem). Moje przemyślenia i wnioski w tym temacie mogą wydać się conajmniej dziwne ale akurat tak się składa, że nie sposób znaleźć inne wyjaśnienia. Przesiadłem się swego czasu z D40 gdzie był kit 18-55, 55-200 i ulubiona "ręczna 50ątka". Wybór D3100 był w pełni świadomy (a szkło jeszcze bardziej :-)). I się zaczęło- mój nowy sprzęt nie ostrzy, jego zdjęcia z porównaniem do D40 ze wszystkimi szkłami to MYDŁO. Ale, że jestem dociekliwy to sprawę zacząłem rozkładać na czynniki pierwsze i ustaliłem. Nie ma BF/FF zarówno przy teście z szablonem jak i innych "beteryjkowych" a jeśli jest to poza granicą mojej percepcji (więc nie powinien przeszkadzać). Wg. mnie za "mydło" odpowiada...detekcja twarzy. Nie wiem po kiego grzyba jest ten patent i nie wiem czemu nie można tego wyłączyć ale powiem tak- fotki mydlane trafiają się kiedy detekcja działa (na podglądzie widać facjatę w kwadracie)- w pozostałych "beztwarzowych"przypadkach nie ma tego problemu (oczywiście potrafią SPORADYCZNIE trafić się "pudła" ale statystycznie nieporównywalnie rzadziej) - prośba do założyciela wątku, żeby to sprawdził u siebie. Jestem przekonany, że przy podglądzie zdjęcia w puszcze kolega będzie miał wykrytą twarz. Ja czytam to tak, że wyłapując twarz w kadrze "mądry" procesor nie jest jednak na tyle mądry żeby wyostrzyć oczęta i uśrednia sobie głębię twarzy. Nie da się tego wyłączyć więc nauczyłem sobie z tym radzić "obchodząc" wykrywanie poprzez (jak pisał już jeden z kolegów powyżej) poprzez wybór centralnego punktu autofocusa (i oczywiście ewentualną jego blokadę) . Problem nieostrych fotek ostatecznie został rozwiązany- RAWY są ostre i nie ma co zwalać na niskobudżetwość puszki bo D40 ostrzył bez problemu, a kwestię ostrości w lustrzankach rozwiązano wiele lat temu zanim ktokolwiek myślał o fotografii cyfrowej. Ostrość puszek sama w sobie nie jest dziś problemem producentów sprzętu tylko nowe "wynalazki" takie jak algorytmy wykrywania twarzy które powinny być co najwyżej zaimplementowane w podstawowych kompaktach bo użyteczność ich jest co najmniej dyskusyjna.

Pozdrawiam

MAciej

Detekcja twarzy działa tylko jeśli robisz zdjęcia przez LV, można to jednak wyłączyć zmieniając tryb pola ostrości na szeroki plan lub normalne pole.

wasilewk
03-03-2012, 13:26

Zgodnie z takim myśleniem D3x powinien również parzyć kawę ?

krzysiek.81
03-03-2012, 14:53

To miało być śmieszne....?

Od każdego nowego sprzętu należy wymagać sprawnego działania niezależnie czy kosztuje 1 tys czy 25 tys złotych.
Poza tym sprawny D3100 nie ma problemu z łapaniem ostrości, wiec jeżeli jest ewidentnie źle to należy reklamować.

Jak już wcześniej pisałem nie widzę problemu u autora wątku , moim zdaniem jest poprawnie.( oczywiście mówię na podstawie oceny tych kilku zdjęć). Natomiast jeśli nie jesteś zadowolony z ostrości to oczywiście możesz posłać aparat do serwisu, a nuż coś poprawią

Pozdrawiam.

wasilewk
03-03-2012, 15:13
Od każdego nowego sprzętu należy wymagać sprawnego działania niezależnie czy kosztuje 1 tys czy 25 tys złotych
Ot, to, to !

To dlaczego zaznaczasz "3tys" ? Po co ta cena ? - tym bardziej, że dla aparatu Nikona jest jedną z tych niższych - co nie znaczy, że aparaty za 30tys. same uczą obsługi.

P.S.
Jak byś napisał: "nie umiem, nie przeczytałem" albo "czytałem kilka razy i nie znalazłem."
Ale Ty piszesz, że od aparatu za 3tys. masz prawo wymagać - śmieszne podejście.

marcinch
04-03-2012, 10:05

A ty dlaczego trolujesz i OT robisz?

Co Twoja ironia ma do tematu?

Foty oczywiście z wizjera, żadnych detekcji twarzy nie używam

wasilewk
04-03-2012, 10:37
A ty dlaczego trolujesz i OT robisz?

Co Twoja ironia ma do tematu?

Ma... i to dużo !
Chodzi o podejście do tematu: w znalezieniu przyczyny musisz Ty też współpracować. Natomiast przy Twoim podejściu - nie wróżę tu nic dobrego.

blackside
04-03-2012, 15:35
Sory za OT... ale ja też uważam że każdy aparat ma działać w 100% niezależnie od ceny. I skoro dają pole af to każde powinno działać inna sprawa że producent zaznacza iż w modelach dxxx < i nie tylko> tylko jeden pkt. jest krzyżowy.

kolas
04-03-2012, 16:37
Ja też uważam że kupując samochód za 5 tysięcy powinienem mieć osiągi porsche ... Wracając do tematu: Nie da się ocenić aparatu po jednym zdjęciu w dodatku wykonanym przez laika. Nie popadajmy w paranoje. Jak ktoś ma problem z aparatem to niech zrobi serie zdjęć (>10) i w tedy będzie można coś powiedzieć.

blackside
04-03-2012, 19:14
Ehhh.... szkoda słów... ale jak porsche napisze 300KM i 10l spalania w cyklu mieszanym to tak powinno być i kropka... i o to chodzi. Jak widać kobieta w stanach sie zdenrwowała i wygrała w sądzie z koncernem o ilość spalanego paliwa.
Aparat ma być zgodny z opisem i ma działać nawet jak kosztuje 10 zł. A to że są droższe to mam w nosie skoro producent daje swoje logo to ono do czegoś zobowiązuje a dzięki postawom typu w/w produkują buble za przyzwoleniem pewnej części ludzi... bo przecież skoro tanie to nie musi być sprawne...
Z mojej strony koniec OT -przepraszam bo nic w temat nie wnoszę...

marcinch
04-03-2012, 19:34
No tak, klient kupił, zapłacił a teraz wymaga, normalnie BEZCZELNY :o

Wpisać na czarną listę najlepiej

marcinch
04-03-2012, 19:37
Ja też uważam że kupując samochód za 5 tysięcy powinienem mieć osiągi porsche ... Wracając do tematu: Nie da się ocenić aparatu po jednym zdjęciu w dodatku wykonanym przez laika. Nie popadajmy w paranoje. Jak ktoś ma problem z aparatem to niech zrobi serie zdjęć (>10) i w tedy będzie można coś powiedzieć.

Tia, widzisz jakiś sens wrzucać więcej takich ? Bo to akurat z sesji gdzie 450 poleciało fot i ok 10% wygląda jak te załączone

To, że część dobrze wychodzi nie zmienia faktu

Tylko wolałbym sam decydować co ma być i kiedy ostre

kolas
04-03-2012, 19:46
I cały ten dym o te 10% tak? Wynik dobry, bo jak pewnie wiesz to ten obiektyw w testach laboratoryjnych ma około 2% nie trafionych zdjęć. Testy są robione na bardzo wyraźnych tablicach więc śmiało można szacować że w życiu będzie około 5%. Pozostałe 5% zwalam na Ciebie;).

jatoja2
04-03-2012, 20:20
I cały ten dym o te 10% tak? Wynik dobry, bo jak pewnie wiesz to ten obiektyw w testach laboratoryjnych ma około 2% nie trafionych zdjęć. Testy są robione na bardzo wyraźnych tablicach więc śmiało można szacować że w życiu będzie około 5%. Pozostałe 5% zwalam na Ciebie;).

ja bym powiedział że 9/10 nietrafionych to wina użytkownika patrząc na to jak go używa ;)
PS jeśli chcesz mogę zobaczyć te ustawienia żeby zdjęcie było podobne do tego przeostrzonego z Soniacza ;)