Zobacz pełną wersję : Nikon D80 firmware ver 1.01 - tłumaczenie. Uwagi i spostrzeżenia
Witam wszystkich serdecznie.
Już od jakiegoś czasu jest do pobrania ze strony Nikon Polska nowy firmware do Nikona D80 w wersji 1.01. Niestety wbrew zapowiedziom Nikona, nie poprawia większości błędów w menu/help "?". Zasięgnąłem języka na oficjalnej stronie Wsparcia Technicznego Nikon Polska, w odpowiedzi dostałem informację, że wszelkie uwagi użytkowników będą rozpatrywane i przekazane do odpowiedniej komórki w Nikonie w celu aktualizacji przy następnej wersji.
Zaproponowałem przedstawicielowi Nikona, że zbiorę nasze uwagi odnośnie tłumaczenia i innych błędów w menu aparatu.
W tym wątku proszę o dopisywanie napotkanych błędów, zamieszczenie orginalnego tekstu w wersji ang i pol z aparatu i swojej propozycji po Polsku. Ułatwi to zbieranie informacji.
eng:
Process photos taken at sensivities over iso 400 equivalent to reduce "noise" (mottling). Capacity of memory buffer drops when noise reduction is performed. Note that when High Iso nr is off noise redutcion is still performed at sensitivities over iso 800, although the amount of noise reduction is reduced
pol:
Wykonuj zdjęcia na film o czułości ponad ISO400,aby zredukować szumy. Jeżeli realizowana jest funkcja redukcji szumów, zmniejsza się pojemność bufora pamięci. Należy jednak pamiętać, że nawet jeżeli opcja Red. szumów - wys. czuł. jest wyłączona redukcja szumów jest realizowana automatycznie dla czułości ponad iso800 chociaz stopień redukcji jest zmniejszony.
wersja użytkownika:
xxx xxx
Proszę też podać w którym miejscu menu znajduje się błąd.
np. Menu fotografowania/Red. szumów - wys. czuł. (j.w.)
Dziękuje wszystkim za współprace. Wszystkie sugestie zbiore do pliku i prześlę do Nikona.A o wynikach poinformuje w wątku.
pozdrawiam
Bruno
Nie zrozum mnie źle, bo zamysł jest szlachetny, ale dlaczego mamy za darmo poprawiać spieprzoną przez kogoś robotę?
Paweł
Nie zrozum mnie źle, bo zamysł jest szlachetny, ale dlaczego mamy za darmo poprawiać spieprzoną przez kogoś robotę?
Paweł
No teraz to pojechałes... Chocby dla nas dobra (posiadaczy D80).
@prz3mo: No właśnie, nie zrozum mnie źle... ;)
Chodzi mi o to, że światowa firma wypuszcza, jakby nie było, wadliwy produkt. Zostanie poprawiony przez użytkowników, którzy się pewnie nawet nie doczekają słowa podzięki.
Znając życie, tłumaczenie menu zostało zlecone agencji za przysłowiowe 5 dych i nikt nawet tego potem nie sprawdził.
Nie przejmujcie się gadaniem zgreda. Jak coś będę w stanie pomóc (bo nie mam D80), to pomogę.
P.
Nikon jak znam życie nie zrobi nic w tłamaczeniach, ale my możemy. Prześle listę życzen do nich niech się ustosunkują :) W wolnej chwili dopisze moje propozycje.
podoba mi sie poprawiamy jak mozemy
Chodzi mi o to, że światowa firma wypuszcza, jakby nie było, wadliwy produkt. Zostanie poprawiony przez użytkowników, którzy się pewnie nawet nie doczekają słowa podzięki.
Zeby to pierwsza taka firma ;)
Co prawda jeszcze nie mialem doczynienia z polskim serwisem (odpukac) ale moze by im zaproponowac zeby jakos wplyneli na jego jakosc ;) (z tego co czytam "moglo by byc lepiej") :)
Jesli cos znajde tez dam znac - moim zdaniem swietny pomysl - im wiecej oczu szukajacych bledu tym lepiej :)
pozdrawiam
fotograf62
19-03-2007, 08:50
Co do nowego firmłera to jednak się nie zdecydowałem wgrać. Zawsze czekam na opinie innych. Widze że dobrze zrobiłem.
Jeżeli chodzi o 1.01 to nie widzę żadnych zmian w stosunku do 1.00 (tłumaczenia), więc obawy nie ma że coś przestanie być czytelne. Jak się zbierze parę uwag, wyślę maila do Nikona.
Ja wczoraj zaobserwowałem bardzo irytujący motyw, a mianowicie: mam gripa i w nim 2 akumulatory prawy się kończył lewy załadowany 100% aparat blokował spust i wymagał wyłączenia i włączenia po czym po kilku zdjęciach znów się blokował aż w końcu przełączył się na lewy aku. Nie mam pewności czy na poprzedniej wersji firmware też był taki objaw ja go nie zauważyłem.
Andrzej:
Powiem krótko „GIGO” czyli „Jaki oryginał takie tłumaczenie”.
Pierwsze zdanie angielskie to istny bełkot. Tłumacz robił co mógł, ale zapewne nie „czując bluesa” dodał coś od siebie choć to też nie poprawiło sytuacji.
Najprawdopodobniej intencją piszącego angielski oryginał była informacja:
Przy ustawieniu dużej czułości (powyżej ISO 400) włączają się procedury redukcji szumu (ang. nazwa: mottling). Włączenie redukcji szumu wymaga dodatkowej ilości pamięci, zatem mniej pamięci zostaje do wykorzystania jako bufor.
UWAGA: opcja „wyłącz redukcję szumów przy pracy z wysoką czułością„ jest opisana nieprawidłowo gdyż pomimo formalnej deklaracji wyłączenia procesu redukcji szumu w dalszym ciągu jest on realizowany dla czułości powyżej ISO 800, jednak ze znacznie mniejszą efektywnością dlatego opcja ta powinna się nazywać „ogranicz/zmniejsz wydajność procesu redukcji szumu”.
A teraz to już Nikona można prosić o weryfikację, ( w końcu coś dodałem od siebie). Wydaje się , że całość ma ręce i nogi ale niekoniecznie prawidłowo opisuje rzeczywistość.
W dalszej kolejności można zaproponować Nikonowi przetłumaczenie z polskiego na angielski.
Jak to właśnie u Nikona. Odszumia nawet wtedy kiedy nie chcemy. Dlatego się go pozbyłem.
I kupiłes aparat który robi to samo? Nawet producent chwali się tym na stronie poświęconej swoim matrycom.
I kupiłes aparat który robi to samo? i Nawet producent chwali się tym na stronie poświęconej swoim matrycom.
Nie wim czym chwali sie producent, ale widzę jaka jest różnica w detalach. Myslisz, że zmieniłem system aby zrobic sobie na złość??
Myśle że nie do konca wiesz o czym piszesz, bo wyzej chlapnales bzdure :) Bo Canon rowniez odszumia, i tyle. Ale Twoj model chyba i tak jakis felerny jest...trzeba z niego fotki obrabiac :)
Myśle że nie do konca wiesz o czym piszesz, bo wyzej chlapnales bzdure :) Bo Canon rowniez odszumia, i tyle. Ale Twoj model chyba i tak jakis felerny jest...trzeba z niego fotki obrabiac :)
Widzę upartą osobę przywiązaną do marki. Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Zobacz ile osób przesiadło się z Nikona na Canona, a ile w drugą stronę. Przyczyny zna każdy, są oczywiste. Jeśli Nikon zrobi przyzwoitą matrycę to czemu nie, dla mnie napis nie ma znaczenia, tylko póki co się nawet nie zanosi niestety.
Nie odwracaj teraz kota ogonem, bo odnioslem sie do konkretnego zdania. Napisales bzdurę i pokrętnie probujesz zmienic temat. Poza tym, przedstaw statystyki. Ostatnio była juz na ten temat dyskusja, i jakos nie do konca potwierdzila to co piszesz.
Nie odwracaj teraz kota ogonem, bo odnioslem sie do konkretnego zdania. Napisales bzdurę i pokrętnie probujesz zmienic temat. Poza tym, przedstaw statystyki. Ostatnio była juz na ten temat dyskusja, i jakos nie do konca potwierdzila to co piszesz.
A światak siedzi i zawija.....
Patrykok
07-04-2007, 13:38
Jak to właśnie u Nikona. Odszumia nawet wtedy kiedy nie chcemy. Dlatego się go pozbyłem.
Jednak możemy wyłączyć całkowicie odszumianie podczas wywoływania NEF-a w Capture NX (odchaczamy fajeczkę przy noice reduction w zakładce detail adjusment i otrzymujemy czystego NEF-a, nawet przy iso 1600).
Pozdrawiam.
PS. ale Nikon poinformował o tym, że odszumia w przeciwieństwie do "innych" :) dlatego znalazłem tą funkcję
Jednak możemy wyłączyć całkowicie odszumianie podczas wywoływania NEF-a w Capture NX (odchaczamy fajeczkę przy noice reduction w zakładce detail adjusment i otrzymujemy czystego NEF-a, nawet przy iso 1600).
Pozdrawiam.
PS. ale Nikon poinformował o tym, że odszumia w przeciwieństwie do "innych" :) dlatego znalazłem tą funkcję
Mam kilka tysięcy NEF-ów z D50 i uzywam NCnx. Tylko Ci się wydaje, że to odHaczenie coś daje. Niestety soft aparatu ingeruje nieodwracalnie. A co do samego NCnx, to bardzo dobrze mi się na nim pracuje, pomimo, że jest powolny. Szkoda, że Canon nie oferuje czegoś takiego. DPP w porównaniu z NCnx to nędza.
A światak siedzi i zawija.....
Masz coś jeszcze konkretnego do napisania w tym wątku? Nie? Szkoda.
Mam kilka tysięcy NEF-ów z D50 i uzywam NCnx. Tylko Ci się wydaje, że to odHaczenie coś daje.
Nic mu się nie wydaje. W twoim przypadku faktycznie nic nie daje, bo D50 nie dysponuje 3 stopniowym odszumianiem dostepnym z menu w D80, D200, D2xs itd. To co robi soft i procesor obrazu z RAWem jest oczywiste, i tyczy się kazdej marki. Wystarczy z reszta otworzyc RAW roznymi konwerterami i roznice widac.Kazdy robi to inaczej.
Nic mu się nie wydaje. W twoim przypadku faktycznie nic nie daje, bo D50 nie dysponuje 3 stopniowym odszumianiem dostepnym z menu w D80, D200, D2xs itd. To co robi soft i procesor obrazu z RAWem jest oczywiste, i tyczy się kazdej marki. Wystarczy z reszta otworzyc RAW roznymi konwerterami i roznice widac.Kazdy robi to inaczej.
Co z tego, że ma 3 stopnie odszumiania, jak możesz powyłączać, a aparat nadal odszumia.
To z tego, ze to co napisales wyzej, cyt. "Tylko Ci się wydaje, że to odHaczenie coś daje" w przypadku D80 (a D80 post tyczy) czy D200 jest permamentną bzdurą, (bo daje bardzo dużo) i wynika z nieznajomosci (w D50 tego nie ma) w/w aparatów. I tyle. Poza tym, Twoj aparat tez odszumia, i pogódź się z tym...bo nie masz wyjscia :)
To z tego, ze to co napisales wyzej, cyt. "Tylko Ci się wydaje, że to odHaczenie coś daje" w przypadku D80 (a D80 post tyczy) czy D200 jest permamentną bzdurą, i wynika z nieznajomosci (w D50 tego nie ma) w/w aparatów. I tyle. Poza tym, Twoj aparat tez odszumia, i pogódź się z tym...bo nie masz wyjscia :)
W przypadku D200 masz rację, ale nie w przypadku D80.
W przypadku D80 też, misiu-pysiu. Niestety. Jedyna róznica jest taka, że D80 ma skompresowanego NEFa
W przypadku D80 też, misiu-pysiu. Niestety. Jedyna róznica jest taka, że D80 ma skompresowanego NEFa
Nie masz racji. Dobrze rozpoznałem temat zanim zdecydowałem sie na 400D. Po D50 miałem kupic D80, ale po wnikliwym zbadaniu sprawy stwierdziłem, że nie ma sensu niestety. Piszę niestety, bo D80 bardzo mi pasował pod wieloma względami, no ale niestety w fotografii najważniejsze są zdjęcia, reszta ma znaczenie drugorzędne (przynajmniej dla mnie).
To chyba słabo przykładałeś się do tej nauki. niestety. Twierdz sobie dalej ze wylaczanie odszumiania w D80 nic nie daje..to juz w sumie nie mój problem :)
To chyba słabo przykładałeś się do tej nauki. niestety. Twierdz sobie dalej ze wylaczanie odszumiania w D80 nic nie daje..to juz w sumie nie mój problem :)
I tą okrężną drogą doszlismy do wniosku, że każdy kupuje to co uważa za słuszne.
Patrykok
07-04-2007, 21:57
żeby rozwiać wątpliwości pokażę dwie fotki 1:1 tylko przycięte, w body NIKON D80 odszumianie na off iso 1600:
1 zdjęcie -fajeczka zaznaczona
http://img111.imageshack.us/img111/7706/dsc1625jr7.jpg
2 zdjęcie -fajeczka odznaczona
http://img393.imageshack.us/img393/8697/dsc1625amo6.jpg
Pozdrawiam
żeby rozwiać wątpliwości pokażę dwie fotki 1:1 tylko przycięte, w body NIKON D80 odszumianie na off iso 1600:
1 zdjęcie -fajeczka zaznaczona
http://img111.imageshack.us/img111/7706/dsc1625jr7.jpg
2 zdjęcie -fajeczka odznaczona
http://img393.imageshack.us/img393/8697/dsc1625amo6.jpg
Pozdrawiam
Ale te zdjęcia niczego nie udowadniają.
Patrykok
07-04-2007, 23:34
Ale te zdjęcia niczego nie udowadniają.
Nie widać różnicy?
Nie widać różnicy?
Widać, ale to nadal niczego nie dowodzi.
Dowodzi, dowodzi...
Wersji posredniej pomiedzy wczesniej wymienionymi ;)
Nie dowodzi natomiast absolutnego wylaczenia odszumiania, ale i nie wyklucza takiej mozliwosci.
za chwile okaże się, że 400d odszumia bardziej niz d80 - kiedy tego nie chemy a Ty zmieniłeś system heheh
za chwile okaże się, że 400d odszumia bardziej niz d80 - kiedy tego nie chemy a Ty zmieniłeś system heheh
Na optyczne.pl pojawił się wnikliwy test D80. Niestety to co tam jest napisane potwierdza moje wcześniejsze spostrzeżenia. A szkoda.
Kacper_84
12-04-2007, 19:34
pfff ale brniecie w jałową dyskusję. canon wypluwa mniej zaszumione fotki i już a każda matryca szumi.. i już ;] kwestia jak bebechy w aparacie lub w przypadku raw'ów dołączone oprogramowanie radzą sobie z przetrawieniem przestrzeni 12-bitowej na 8 niwelując szumy i canon poprostu lepiej je niweluje. Nawet przy przeglądaniu NEFów obraz jest przerobiony żeby wogule mógł być wyswietlony na monitorze. w nikonie można wyłączyć/ograniczyć robocze pierwsze odszumienie (odfajkowując) - pokazuje te faktyczne szumy i zastosować inne odszumianie niż systemowe ktore przez wielu uważane jest za akwarele i użyć innego softu wedle upodobań. w Canonie.. sami sobie dopowiedzcie ;]
pfff ale brniecie w jałową dyskusję. canon wypluwa mniej zaszumione fotki i już a każda matryca szumi.. i już ;] kwestia jak bebechy w aparacie lub w przypadku raw'ów dołączone oprogramowanie radzą sobie z przetrawieniem przestrzeni 12-bitowej na 8 niwelując szumy i canon poprostu lepiej je niweluje. Nawet przy przeglądaniu NEFów obraz jest przerobiony żeby wogule mógł być wyswietlony na monitorze. w nikonie można wyłączyć/ograniczyć robocze pierwsze odszumienie (odfajkowując) - pokazuje te faktyczne szumy i zastosować inne odszumianie niż systemowe ktore przez wielu uważane jest za akwarele i użyć innego softu wedle upodobań. w Canonie.. sami sobie dopowiedzcie ;]
Czyli w/g ciebie ilość bitów ma wpływ na poziom szumów?? Poziom szumu matrycy to cecha indywidualna każdej matrycy, a czy sygnał z tej matrycy obrabia się na 8 bitach, czy 12 to zupełnie inna sprawa.
Kacper_84
12-04-2007, 23:52
Czyli w/g ciebie ilość bitów ma wpływ na poziom szumów?? Poziom szumu matrycy to cecha indywidualna każdej matrycy, a czy sygnał z tej matrycy obrabia się na 8 bitach, czy 12 to zupełnie inna sprawa.
weż sobie człowieku poczytaj o rozpiętości tonalnej i tym co daje 12 bitów. poziom szumów zależy od szumów matrycy i tych zarejestrowanych w pewnym przedziale tonalnym. przy międoleniu do 8 bitów można cuda robić.
Rafał_Sz
08-05-2007, 15:11
weż sobie człowieku poczytaj o rozpiętości tonalnej i tym co daje 12 bitów. poziom szumów zależy od szumów matrycy i tych zarejestrowanych w pewnym przedziale tonalnym. przy międoleniu do 8 bitów można cuda robić.
A ja siedzę teraz i oglądam odbitki z NEFów (20X30) ze swojego D80 i się zastanawiam, gdzie ten szum?
DO kolegi Canoniera: Masz dobry aparat i już. Nie siej zamętu. Bierz puchę i idź focić.
Maciek321
10-05-2007, 10:41
canon wypluwa mniej zaszumione fotki i już
Przepraszam ze spytam: Jaki Canon? Od jakiego Nikona? Bo to co obejrzałem na testach w/w aparatów mówi zupełnie co innego (oczywiscie porównując aparaty w zblizonej do siebie klasie)
tostanko
31-05-2007, 13:07
a już się cieszyłem, że dowiem się cokolwiek sensownego na temat firmware ale się myliłem ;)
fader_audio
31-05-2007, 23:48
czy zostaly wprowadzone juz jakies poprawki nowszej wersji firmwaru???? bo jakos watek zszedl na szumofobie.
Możesz być pewny ze 3 minuty po pojawieniu się nowszej wersji firmware'u na stronie Nikona info wpadnie także i tutaj.
O ile coś się pojawi...
fader_audio
02-06-2007, 15:15
no właśnie o ile coś się pojawi, cóż czasem cuda się zdarzają. Czy mdokładnie różni się firmware 1.00 od 1.01 chodzi dokładnie o obróbke fotek, czy są jakies lepsze algorytmy itp.??? dzięki
Wg opisu nikona poprawili przetwarzanie zdjęć przy włączonym odszumianiu. Więcej różnic raczej nie stwierdzono aczkolwiek niektórzy zdawali się widzieć mniej prześwietlone zdjecia na matrycowym ;)
vasper31
06-06-2007, 10:40
no więc jak jest?? warto to instalować w D80 czy nie?? skoro nie ma możliwości powrotu do poprzedniej wersji?? czy nowy firmware jest tak do d*** że nie warto go instalować?? - mam mieszane uczucia..
Gorzej nie będzie a jak wspomnialem wyżej, odszumianie będzie dawalo lepsze efekty.
banan1955
07-06-2007, 22:49
miiałem podobne zdarzenie dwa razy ale nie pamietam z którym oprogramowaniem a te wgrano mi w serwisie nikona
fotouśmieszek
01-07-2007, 15:44
gdzie ja jestem?
myslalem ze przeczytam, co nowy firmłer robi,czym sie rozni od poprzedniego/ a tutaj jakies dyskusje o bledach w tlumaczeniu. sa chyba stosowne po temu miejsca.nie popieram bledow ale atak na wersje tlumaczenia na ogol wynika z frustracji i jest emocjonalny.ja chce focic a nie uczyc sie tlumaczyc;( pozdrowki
Gawronnek
01-07-2007, 16:09
wystarczy poszukać we właściwym wątku, chyba tytuł tego wskazuje wyraźnie co można w nim znaleźć
mixmi1977
04-07-2007, 11:23
Jako że jestem nowy na forum a widzę że Panowie od 400d i d80 zamierzają się pożreć więc proponuje przestudiowanie http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page21.asp tej strony dokładnie i wybranie sobie co kto woli i na co go stać. Osobiście też jestem na etapie rozmyślań o kupnie cyfry z tym że wybór już padł na d80 gdyż kilka lat temu zakupiłem f80 z dwoma kitowymi obiektywami (28-100 i 70-300) które teraz chciałbym wykorzystywać do d80. Ot i tyle
niech ktos usunie to powyżej, bo tak wielkiego OT to nawet tu na forum jeszcze nie widzialem :D
żółto-czarny
05-07-2007, 10:46
Wątek o tych 2 puszkach też już był, wystarczy wyciąć i wkleić.
banan1955
02-08-2007, 21:28
Miałem to samo-blokada spustu nie kojarzyłem tego z akumulatorem a raczej z karta ale tez wyłaczyłem ponownie uruchomiłem jakoś ruszył ale kilka zdjęć pary wychodzącej z kościoła stracone
Nikkorraf
12-09-2007, 22:53
Witajcie,
To mój pierwszy post na forum.
przyznam szczerze, że gąszcz zastrzeżeń i krytycznych uwag do najnowszych (cyfrowych) rozwiązań Nikona co nieco wbił mnie w fotel. Może gdyby nie znacznie tańsza eksploatacja i ogrom możliwości cyfrowych lustrzanek (zmiany ISO, kasowanie, podgląd wykonanych zdjęć itd.), pewnie pozostałbym przy swoim poczciwym i niezawodnym F60 (ewentualnie przeskoczył na F80, bo 60-tka, jak pewno wiecie ma kilka szlabanów takich, jak brak wejścia dla wężyka spustowego, brak obsługi zooma lampy, brak obsługi VR...).
Mam nadzieję jednak, że za te 3 tys. zł można kupić w "Japońskiej Fabryce Szkła" niezłe body. Kasę wysupłam na jesieni. Optyką muszę się posłużyć na razie taką, jaką mam (28-80,80-300G, 50 1.8). W przyszłości - 18-70 lub 20 2.8 ? A może jednak 24-120 VR?
Jak się pewnie domyślacie - celuję w D80.
Pozdrawiam Nikonoforumowiczów,
Rafał
Ileż to razy słyszałem jak canonierzy wyżywają się na Nikonie bo szumi,a teraz zmieniają Nikona na Canona bo odszumia.Buhahaha :)
Ileż to razy słyszałem jak canonierzy wyżywają się na Nikonie bo szumi,a teraz zmieniają Nikona na Canona bo odszumia.Buhahaha :)
Lubisz odkopywac zwłoki? Toż to wypowiedz z kwietnia ...
Witam.
Gdy zakupiłem Nikona D80 i zacząłem cykać zdjęcia, irytowało mnie że większość zdjęć była prześwietlona (na matrycowym), więc musiałem stosować poprawkę -1.
Po zainstalowaniu nowego firmware 1.01 sytuacja jest dużo lepsza. Można by powiedzieć, że problem zniknął.
Po zainstalowaniu nowego firmware 1.01 sytuacja jest dużo lepsza. Można by powiedzieć, że problem zniknął.
Przestałeś robić zdjęcia? ;)
P.S. Przepraszam, nie mogłem się oprzeć, POKÓJ
radaralpin
26-03-2008, 16:46
to w końcu jak robic ta aktualizacje do d80 czy zostawic tak jak jest fabrycznie?
pozdro
nokinnikon
21-04-2008, 19:22
no więc jak jest?? warto to instalować w D80 czy nie?? skoro nie ma możliwości powrotu do poprzedniej wersji?? czy nowy firmware jest tak do d*** że nie warto go instalować?? - mam mieszane uczucia..
Czy to prawda, że nie można wrócić do 1.00
radaralpin
22-04-2008, 08:43
no chyba nie mozna co najwyzej zrobienie totalnego czyszczenia i wgrania oprogramowania na nowo ale to juz tylko pewnie w serwisach ?....
Przetestowałem :)
Wróciłem do ver 1.01 z zainstalowanej ver 1.10 nareszcie przestał prześwietlać zdjęcia co doprowadzało mnie do szału
Poczekaj alex-w......wróciłeś z nowej wersji do starej i przestał prześwietlać? Mówiło się ze może w wersji 1.10 ograniczą przepalanie.....