PDA

Zobacz pełną wersję : Przeglądanie zdjęć_D300s+HDMI+TV Led

pawulonxxx
26-02-2012, 00:39
Witam
dziś zakupiłem kabel HDMI by podłączyć mojego 300s do tv w celu prezentowania/przeglądania zdjęć i filmów.
Kabel nie jest oryginalnym kablem nikona. Kabel posiada z jednej strony wtyczkę hdmi z drugiej mini hdmi/ Po podłączeniu wszystkiego gdzie trzeba w tv przełączam na złącze hdmi, uruchamiam aparat. Po wciśnięciu przycisku podglądu na aparacie żadne urządzenie nie reaguje w sposób opisany w instrukcji, obrazu na tv Brak. W menu opcji hdmi ustawione na rozdzielczość auto, żadne inne ustawienie też nie daje rezultatu.
O czymś zapomniałem czy może kabel jest zły???

hostman22
26-02-2012, 01:26
coś jest walnięte, na tv powinieneś mieć pogląd zdjęć jak i Lv.

mOSAd
26-02-2012, 02:22
Sprawdź na rozdzielczości 720p. Może po auto się nie dogadują. Na tv powinno być o ile dobrze pamiętam widoczne menu i generalnie wszystko to, co widać na LCD. Możliwe, że kolejność przełączania ustawień ma też znaczenie i warto spróbować na TV najpierw wybrać właściwe wejście HDMI (może być kilka), a dopiero potem podłączyć aparat i włączyć je w jego opcjach. Dawno się tym bawiłem w D700 i już nie pamiętam czy były problemy, ale działało to jakoś. Tylko kabla się naszukałem odpowiedniego długo.

pawulonxxx
26-02-2012, 02:36
Wejście hdmi mam tylko jedno więc pomyłka wyboru łącza odpada, sprawdzałem też wszystkie dostępne w menu aparatu rozdzielczości. Sprawdzę jutro u brata. Może wina tv (panasonic) ale nie widziałem tam żadnych dodatkowych ustawień dla hdmi.

dusoft
27-02-2012, 13:05
Ja problemu nie mam.
Podłączam i bez zbędnych ceregieli wszystko hula - nie ważne czy podpinam przez ampli, czy bezpośrednio do TV - wyświetlacz od Samsunga

stachmuszel
27-02-2012, 13:07
Sprawdź kabel, ten oryginalny może mieć nikonowską specyfikację.

mOSAd
27-02-2012, 14:03
Jaki oryginalny? Nie ma kabla jakiegoś specjalnego nikonowskiego. W zestawie nie dostajemy kabla hdmi, bo nie każdy go potrzebuje. Złącze jest standardowe.

stachmuszel
27-02-2012, 14:08
Jaki oryginalny? Nie ma kabla jakiegoś specjalnego nikonowskiego. W zestawie nie dostajemy kabla hdmi, bo nie każdy go potrzebuje. Złącze jest standardowe.

Jeśli tak, to sorki. Miałem kiedyś podobny przypadek przy jakimś kompakcie. Tam musiał być "oryginalny", kupiony razem z aparatem.

hostman22
27-02-2012, 19:53
mam kapel sony +TV panasonic plazma 46 i działa jak ta lala ;)

pawulonxxx
29-02-2012, 22:44
Sprawdzone. Kabel działa prawidłowo. Na tv LG 40" i samsung 46" działa. Wszystko fajnie wygląda tak jak opisywaliście ale z niskimi modelami panasonic nie jest kompatybilne. Tanie panasoni-ki nie widzą aparatu.
Dobrze że w planach jest drugi tv :)

Dziękuje za zainteresowanie wątkiem i Pozdrawiam :)