PDA

Zobacz pełną wersję : [spam][lamer] Zbyt długie czasy?

Ferr
28-02-2007, 17:44
Witam,

Chyba tradycją jest, że świeżo upieczeni posiadacze sprzętu zasypują forum pytaniami. Ja również postaram odwołać się do autorytetu Kolegów, nie będąc przy tym zbyt uciążliwy. Nie, pytania o "grzechotkę" nie będzie :-).

Mianowicie: zastanawiają mnie długie czasy, które mój nowy D50 'sugeruje' przy robieniu zdjęć [głównie w trybie P]. Dla przykładu, zdjęcia plenerowe przy zachmurzonym niebie [powiedzmy średnio, nie chmura gradowa ale i nie blue sky :-)] i ogniskowych rzędu 50mm i ISO 200 lub 400 "dostają" czasy 1/60, 1/50, a czasem dłuższe. Czy w takich przypadkach manewrowanie ustawieniami pozwala uzyskać krótszy czas, a konieczność stosowania takich ustawień jest czymś normalnym? Czy możliwa jest fabryczna wada światłomierza lub innego odpowiedzialnego za tę sytuację ustrojstwa?

Przyznam szczerze, że nie testowałem jeszcze aparatu przy świetle słonecznym, niemniej chciałbym wiedzieć na czym stoję..

Gwoli ścisłości: Nikon D50 + Nikkor AF 28-100

Z góry dziękuję za wszelką pomocną dłon.

Valdek_Tychy
28-02-2007, 17:59
1/60 - 1/50 to za długie czasy w/g Ciebie ??? po mojemu całkiem normalne, a przysłona jaka ??
Przełącz aparat w tryb priorytet przysłony "A" i wówczas masz wpływ na wielkość przysłony po przez którą wpływasz na czas albo stosuj tryb "S" priorytet czasu gdzie masz wpływ bezpośredni na czas naświetlenia a aparat dobiera wielkość przysłony lub jeśli chcesz mieć pełną kontrole ekspozycji stosuj tryb "M" manualny gdzie sam decydujesz o parametrach w oparciu o dane światłomierza

ekonet
28-02-2007, 17:59
Witam,
zdjęcia plenerowe przy zachmurzonym niebie i ogniskowych rzędu 50mm i ISO 200 lub 400 "dostają" czasy 1/60, 1/50, a czasem dłuższe. Czy w takich przypadkach manewrowanie ustawieniami pozwala uzyskać krótszy czas, a konieczność stosowania takich ustawień jest czymś normalnym? Czy możliwa jest fabryczna wada światłomierza lub innego odpowiedzialnego za tę sytuację ustrojstwa?

Kolego - dajesz nam tu równanie z niewiadomą - nie podajesz przysłony (czy sami mamy ją wyliczyć?). No i skąd wnosisz, że to wada? A zdjęcia co mówią? Prześwietlone? Niedoświetlone? Pokaż tu...
Nie ma konieczności stosowania jakichkolwiek ustawień. Jak nabierzesz wiedzy i praktyki, będziesz umiał kreatywnie dobierać czasy i przysłony do konkretnych sytuacji zdjęciowych. A tymczasem po prostu rób zdjęcia i ciesz się nimi.
Pozdrawiam.