PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon F60 a lampa Minolta Program 2800 AF

marecky1969
25-02-2012, 11:19
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem tu "świeżak", więc proszę o wyrozumiałość. Mój problem dotyczy możliwości podłączenia lampy Minolta Program 2800AF do korpusu Nikona F60. Nie mam możliwości sprawdzenia, czy napięcie na stopce nie będzie zbyt duże, aby nie uszkodziło elektroniki korpusu. Czytałem w necie opis lampy, iż ma 1,5V(pisane przez osobę niezależną, tzn nie będącą producentem tej lampy) oraz instrukcję lampy(dane producenta). Niestety są dwie opinie - osoby niezależnej, twierdzącej, iż lampę spokojnie można podłączać nawet do ap. cyfrowych oraz producenta, który odradza takie próby(jedynie do modeli Minolty 7000i). Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić, jak jest w istocie z tą lampą?
Aparat "odziedziczyłem" po bracie, który kupił sobie cyfrówkę, a F60 zrobił może ze dwie błony, przetestowałem go z filmem - wszystko działa ok, zależy mi na korzystaniu z lampy zewnętrznej, gdyż ta wbudowana w korpus jest słabiutka, a nie chciałbym ponosić dodatkowych kosztów związanych z zakupem dedykowanej lampy z serii SB, które kosztują niemało, a ta minoltowska ma sporą moc - liczba przewodnia dla 21 DIN - 28(dla porównania wbudowana w korpus Nikona ma zaledwie 15)
P.S. do tej pory fotografowałem Zenitami, Praktikami, sporą liczba japońskich lustrzanek(nie będę wymieniał marek), także dalmierzowcami i aparatami celownikowymi, gdzie nie było większych problemów z podłączeniem lamp. Tu ważna jest elektronika, wdzięczny byłbym za pomoc, pozdrawiam marek.

sorevell
25-02-2012, 11:54
Z tego co na szybko znalazłem w necie, używać się da, ale nie ma to większego sensu, bo lampa pracuje w TTLu tylko z korpusami Maxxum/Dynax. Na innych korpusach, o ile uda się ją zamontować, będzie świeciła tylko na full lub 1/16 mocy w trybie M.
Swoją drogą, widzę, że walczysz z tematem już od dwóch lat (http://www.aparaty.tradycyjne.net/40216-jaka_lampa_do_nikona_f60.html)...

marecky1969
25-02-2012, 12:46
Z tego co na szybko znalazłem w necie, używać się da, ale nie ma to większego sensu, bo lampa pracuje w TTLu tylko z korpusami Maxxum/Dynax. Na innych korpusach, o ile uda się ją zamontować, będzie świeciła tylko na full lub 1/16 mocy w trybie M.
Swoją drogą, widzę, że walczysz z tematem już od dwóch lat (http://www.aparaty.tradycyjne.net/40216-jaka_lampa_do_nikona_f60.html)...

Zgadza się, Marcinie, rzeczywiście "walczę", gdyż nie dostałem konkretnej odpowiedzi na forum AT. Lampa jest przyzwoita, ma dwa tryby błysku uruchamiane ręcznie - Hi i Low, znakomicie sprawdza się z manualnymi lustrzankami - zenit, Praktica, Pentax itd., stąd moje zainteresowanie z "podpięciem jej di NikonaF60". Skoro sprawdza się z Minoltą 7000i, która można by rzec jest podobna do Nikona - dużo elektroniki, programy tematyczne itd.,a przy tym jej nie uszkadza, to być może podobnie rzecz miałaby się z Nikonem(moim zdaniem oczywiście). Nie potrzebuję trybu TTL, przysłonę i czas ustawię w nikonie ręcznie, np. 1/125 sek i f 8 i przy czułości 24Din(iso 200) w trybie Low mogę fotografować od 0,7m do 1,2 m, a przy przełączeniu na Hi od 1,2m do 5m. ważne dla mnie , aby lampa wyzwoliła błysk, no i żebym nie uszkodził elektroniki korpusu. nie potrzebuję żadnego "śledzenia" w trybie TTL, pozdrawiam.
A ha załączam opis lampy znaleziony w necie
MINOLTA model:PROGRAM
2800 AF

Marka MINOLTA to RENOMOWANA MARKA w śród profesjonalnych użytkowników lamp błyskowych. Lampy produkowane w Japonii
Swiatłosiła lampy 28 Lp
pozwala na manualu na skuteczny błysk nawet do 19m ( dla iso 100)

Lampa oferuje: KOMPUTER I AF dla aparatow Minota,
Dla reszty aparatów: Błysk pełny oraz podział błysku (1/2)

Posiada wejście na kabel synchro (minoltowskie 4 bolce).
(dzięki temu złączu może być również wyzwalana zdalnie)

dioda naładowania, wyzwalacz ręczny, kontrolka naładowania, kontrolka siły błysku, Kontrolka AF (dla minolty)

Zasilanie na 4 baterie AA

Lampa posiada NISKIE NAPIĘCIE NA STOPCE: 1,3V NADAJE SIĘ DO APARATÓW CYFROWYCH
nawet najdelikatniejszych jak Lustrzanki Cyfrowe

Stan bardzo dobry, lekkie ryski na korpusie

BARDZO FAJNA LAMPA KOLEKCJONERSKA I UŻYTKOWA
Real foto przodu lampy i tyłu
Lampa ma nieoryginalną maskownicę z tyłu.

marecky1969
25-02-2012, 12:54
Zgadza się, Marcinie, rzeczywiście "walczę", gdyż nie dostałem konkretnej odpowiedzi na forum AT. Lampa jest przyzwoita, ma dwa tryby błysku uruchamiane ręcznie - Hi i Low, znakomicie sprawdza się z manualnymi lustrzankami - zenit, Praktica, Pentax itd., stąd moje zainteresowanie z "podpięciem jej di NikonaF60". Skoro sprawdza się z Minoltą 7000i, która można by rzec jest podobna do Nikona - dużo elektroniki, programy tematyczne itd.,a przy tym jej nie uszkadza, to być może podobnie rzecz miałaby się z Nikonem(moim zdaniem oczywiście). Nie potrzebuję trybu TTL, przysłonę i czas ustawię w nikonie ręcznie, np. 1/125 sek i f 8 i przy czułości 24Din(iso 200) w trybie Low mogę fotografować od 0,7m do 1,2 m, a przy przełączeniu na Hi od 1,2m do 5m. ważne dla mnie , aby lampa wyzwoliła błysk, no i żebym nie uszkodził elektroniki korpusu. nie potrzebuję żadnego "śledzenia" w trybie TTL, pozdrawiam.
2800 AF

Marka MINOLTA to RENOMOWANA MARKA w śród profesjonalnych użytkowników lamp błyskowych. Lampy produkowane w Japonii
Swiatłosiła lampy 28 Lp

dioda naładowania, wyzwalacz ręczny, kontrolka naładowania, kontrolka siły błysku, Kontrolka AF (dla minolty)

i inny opis z netu(jednak nie nadaje się do modelu Minolta 7000i) ale z Ricohem KR5, Pentaxem ME, Fujicą AX1 współpracuje(z tymi modelami sprawdzałem), a producent pisze, że nie - i bądź tu mądry człowieku....

sorevell
25-02-2012, 13:19
Jak to mówią, "bądź mądry - edytuj posty, zamiast pisać jeden pod drugim."
A w kwestii lampy - podepnij i sprawdź. Opierając się na tym, co do tej pory znalazłem, niewiele ryzykujesz.

marecky1969
25-02-2012, 13:21
2800 AF

Swiatłosiła lampy 28 Lp

i inny opis z netu Product Description
Click an image to see full size pictures

Genuine Minolta flash for the 5000/7000/9000 AF SLR cameras (see below), with wide diffuser and case
Original Minolta flash unit
TTL auto exposure control
AF illuminator for low light
Guide number 28m, 92ft
Power saving, hi/low power
For the Minolta 5000 AF
For the Minolta 7000 AF
For the Minolta 9000 AF
Not for 7000i or any later
Dynax, Maxxum models
Not for digital cameras
With wide angle diffuser
With Minolta soft case
With 4x AA batteries

This original Minolta flashgun is the model made especially for the early Minolta AF SLR cameras (the 5000, 7000 and 9000) but not later models from the 7000i onwards - see below - and comes with case, wide angle diffuser and batteries.

The guide number is 28 (m) and 92 (feet) with ISO 100 film. Quoted range up to 20m (65 feet) with 50mm f/1.4 lens and ISO 100 film, but as with all flashguns, actual range will depend on the conditions. The flash covers all lenses down to 35mm, and a 28mm wide angle diffuser is also supplied.

TTL (Through The Lens) automatic exposure system for extremely accurate exposures. Works automatically in all exposure modes, including Program. Automatic fill-in flash in daylight, including slow sync flash in aperture priority mode on the Minolta 7000 and 9000. Hi and Low power settings - the latter avoids over-exposure close up, and dramatically reduces recycling times. The camera's exposure compensation control can also be used for flash as required.

Works in the camera's autofocus mode, and has a large AF illuminator on the front to assist focusing in low light. This operates automatically when required, up to around 5m (16 feet). Comprehensive control panel on the rear, with film speeds from ISO 25 to 1000, apertures and distances from 0.7 to 30m (3 to 90 feet). Flash ready and exposure OK indicators. The flash is extremely well made (in Japan), and feels much more solid than many independent flash units. Takes 4x standard AA batteries, including disposable alkaline (supplied) or rechargeable types. Auto shutoff to conserve battery power.

An excellent flash for early Minolta AF users!

Condition: Excellent++ (8/10)
The flash is in fully working order, and has been checked on our Minolta 7000AF. It's in good condition with just the usual signs of use, including some small scratches (mainly around the hot shoe) and surface scrapes in the plastic finish. The battery contacts are marked (not corroded) but work fine, and the accessories are in good condition. The JCII "Passed" quality control sticker is still in place. At the time of listing we have more than one of this item, but the pictures and description here are representative of all of them.

No dents, dings or deep scratches, and overall it's in good shape!

Includes wide angle diffuser, case and 4x AA batteries

Compatibility
This flash is suitable for the Minolta 5000, 7000 and 9000 AF SLR cameras ONLY, with conventional hot shoe fitting.

It will NOT fit the later Maxxum, Dynax or Alpha models (such as the 5000i and 7000i) with Minolta's new type of flash shoe, though there was a Minolta adapter available (not included).

NOT suitable for Minolta, Konica Minolta or Sony Alpha digital cameras, manual focus cameras, or any other make.

Niby nie nadaje się do współpracy z innymi modelami, a sprawdzałem z Ricohem, Fujicą, Pentaxem - współpracuje na 100% w trybie Low i Hi, i co począć z tym problemem...?

marecky1969
25-02-2012, 13:27
Byłem w trakcie edycji, ale pojawił mi się niebieski ekran śmierci(dwa razy z rzędu) i nastąpił reset komputera, stąd kolejny post, a nie edycja.
P.S. Podpiąłem ją do Nikona, ale ryzykuję uszkodzenie elektroniki, czy to niewiele...?

adolfik9501
26-02-2012, 11:46
Byłem w trakcie edycji, ale pojawił mi się niebieski ekran śmierci(dwa razy z rzędu) i nastąpił reset komputera, stąd kolejny post, a nie edycja.
P.S. Podpiąłem ją do Nikona, ale ryzykuję uszkodzenie elektroniki, czy to niewiele...?

Z tak niskim napięciem (2-3V) jakie mają lampy minolty niczym nie ryzykujesz. Nawet lampy nikona mają większe. Dla świętego spokoju zaklej pozostałe styki poza centralnym (nie pamiętam ile ich tam jest), gdyż tylko centralny jest potrzebny by wyzwolić lampę.

marecky1969
27-02-2012, 12:53
Dzięki za radę, popróbuję wieczorem, pozdrawiam marek.

marecky1969
27-02-2012, 19:29
Cóż, zaryzykowałem i podpiąłem lampę - migawka wyzwolona, błysk nastąpił, aparat "cały", mam nadzieję , iż nadal będzie pracował niezawodnie - zamierzam używać tej lampy częściej. Po wywołaniu ocenię, jak naświetlona została klatka/klatki tzn. czy lampa pracuje na Full, czy tylko na pół gwizdka(przełącznik na lampie ustawiłem na Hi, czas 1/125, F8 zgodnie z "tabelką" z tyły lampy). Dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam marek.

adolfik9501
27-02-2012, 22:38
Cóż, zaryzykowałem i podpiąłem lampę - migawka wyzwolona, błysk nastąpił, aparat "cały", mam nadzieję , iż nadal będzie pracował niezawodnie - zamierzam używać tej lampy częściej. Po wywołaniu ocenię, jak naświetlona została klatka/klatki tzn. czy lampa pracuje na Full, czy tylko na pół gwizdka(przełącznik na lampie ustawiłem na Hi, czas 1/125, F8 zgodnie z "tabelką" z tyły lampy). Dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam marek.

1. Dla ustawienia Hi lampa ma LP 28 (20), a dla Lo 7 (5) [w nawiasie LP z nasadką 28mm, bez nasadki kryje 35mm].
2. Tabelka z tyłu pokazuje zasięg błysku przy wybranej przysłonie. Dłuższy zakres oznacza zasięg Hi, krótszy Lo. Czyli masz przysłony: 4 - 5,6 - 8 - 11 - 16 i zasięg 1,8 - 7 m dla pełnej mocy (Hi).

marecky1969
29-02-2012, 11:17
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki, pozdrawiam serdecznie, marek.