PDA

Zobacz pełną wersję : Kiedy KIT już nie wystarcza... Czyli nowy obiektyw

urban97
24-02-2012, 23:52
Witam! :)
Podsiadam Nikona D3100 i KIT-a 18-55 VR. Teraz myślę nad nowym obiektywem. Zastanawiam się pomiędzy Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR:
http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/nikkor/nikkor-af-s-dx-55-300mm-f-4-5-5-6g-ed-vr/ , a Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX:
http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/nikkor/nikkor-af-s-35mm-f-1-8-g-dx/ .
Różnica cenowa to ok. 450 zł. ;/ I tu moje pytanie: Co na początek. Fotografuję różnie, co mi wpadnie w oko ciekawego. ;) Jeżeli wybrał bym Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX to byłbym w stanie dokupić za jakiś czas jeszcze lampę Nissin Di 622 (Nikon) Mark II:
http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-b-yskowe/nissin/nissin-di-622-nikon-mark-ii/ .
Więc jak myślicie? Czekam na wasze opinie. ;))

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
urban97 ;))

arturmsi
25-02-2012, 00:51
To zależy czy potrzebujesz dużego "zooma" czy jasnego szkła, które pozwoli Ci bardziej wykorzystywać światło zastane ;)

krzysztofz24
25-02-2012, 01:21
Ale o co ci konkretnie chodzi? O krajobrazy,makro, portrety czy co:-).
Misisz sie trocje precyzyjniej okreslic;-).
35 f1.8 bedzie dobry do wszystkiego po trochu, da ci zabawe z glebia ostrosci.
Jak lubisz miec duza glebie ostrosci I np krajobrazy to polece N16-85, sam mam I jestem zadowolony.
Znowuz dobry egzemplarz Tamron 17-55 f2.8 da ci posmakowac zabawy z glebia ostrosci I ma bardzo uniwersalny zakres.
Ale jak chcesz konkretniejszych porad, to nie pisz ze lubisz fotografowac wszystko, tylko sie troche okresl w jakims koerunku;-).

88y
25-02-2012, 01:31
To dwa zupelnie rozne obiektywy. Nie odkryję Ameryki jeśli napiszę, że przemyśl czego Ci brakuje, czy jasnego obiektywu, czy zooma 55-300.
Jeśli KIT nie wystarcza to ja bym brał N35 1.8, bo 55-300 nie jest wymianą kita na coś lepszego - to zupełnie inny zakres. Jeśli byś zdecydował się na zakup N35/1.8 to raczej nie jako wymianę, ale uzupełnienie. Standardowy zoom często się przydaje, chodź po zakupie 35ki może się okazać, że w 70% będziesz korzystał tylko z niego (mówię to z własnego doświadczenia - 60% stałki, reszta zoomy 10-24 i 24-70 - ostatnio Sigma 17-50, bo chcę kupić D800 a d7000 będzie głównie dla żony - ona woli zooma). Zoom jest fajny, ale utrwala dziwny odruch kręcenia zoomem przed każdym zdjęciem. Osobiście wychowałem się na stałkach (druh, smiena, ami, fed, practica, zenit) i bardzo rzadko "zoomuję" przed zdjęciem - ustawiam ogniskową do danej serii zdjęć.

A jak spodoba Ci się fotografowanie stałkami to za jakiś czas zadasz pytanie czy do portretu kupić 50kę czy 85kę :)

ramzesko
25-02-2012, 19:45
koledzy wyżej dokładnie wszystko wyjaśnili, więc nie będę powtarzał, byłem w podobnej sytuacji, jeśli nie skupiasz się na przyrodzie, sporcie to zdecydowanie częściej przyda Ci się 35tka, różnica jakościowa między stałką a kitem jest ogromna, za tą cenę zdecydowanie polecam

Mariusz888
25-02-2012, 19:49
Kiedy KIT już nie wystarcza...
Czyta się jeden z miliona wątków pt "co zamiast kita"... a nie zakłada milion-pierwszy wątek o tym samym...

urban97
25-02-2012, 19:51
No dziękuje Wam koledzy. :D Rozjaśniliście mi sytuację, w jakiej się znajduję. Nie jestem jeszcze zdecydowany. Przekonaliście mnie na 35kę, ale nie wiem czemu cały czas mi szkoda zooma. :) No nic, zostaje mi tylko podziękować i dalej myśleć. ;)

marcinodo
25-02-2012, 22:27
ja przesiadłem się z N 18-105 ( generalnie wyśmienity kit) na stałkę N50/1.8 - zgodnie z tym co wspominał kolega przy zumie masz dziwny nawyk kręcenia szkłem, co za tym idzie stajesz się mało ruchliwy, bo wsyztsko chcesz załatwic zumem! Stałka zmusiał mnie do wiekszej ruchliwości i kreatywnosci przy robieniu zdjęć. Polecam stałkę głownie dlatego.... inne zalety zostały już wymienione

marcinodo
25-02-2012, 22:29
aaa i jeszcze jedno...
zdjecia z dużym zumem zwykle spłaszczają obraz, są mniej plastyczne - szeroki kat daje wiele mozliwości..

Jackylhyde
25-02-2012, 22:36
stałka. Zobaczysz-zupełnie inny świat. Na początek zakochasz się w małej głębi ostrości, potem podczas obróbki zobaczysz różnicę rozdzielczości, plastyki. Szybko też docenisz jasną optykę w ciemniejszych warunkach. 35'tka nikkora jest stworzona do wejścia w świat stałek-kąt widzenia dość uniwersalny a poza tym jednen z najlepiej zaprojektowanych obiektywów tej firmy. Ponadto w znakomitej cenie w stosunku do jakości. No i mała i lekka więc na podróże (a zwłaszcza miejskie) genialna. Zobaczysz...18-55 pójdzie w kąt :p

urban97
25-02-2012, 23:06
Mówicie? :D Jutro jadę najprawdopodobniej po 35tkę. A może wstrzymać się z zakupem i wypróbować 50tkę? Moja koleżanka właśnie ją zamówiła. Teraz nie wiem, czy wziąć 35tkę, czy może 50tke? Są w tej samej cenie 808 zł. Jak myślicie? :D

krzysztofz24
25-02-2012, 23:18
Mówicie? :D Jutro jadę najprawdopodobniej po 35tkę. A może wstrzymać się z zakupem i wypróbować 50tkę? Moja koleżanka właśnie ją zamówiła. Teraz nie wiem, czy wziąć 35tkę, czy może 50tke? Są w tej samej cenie 808 zł. Jak myślicie? :D

Jak nie jestes zdecydowany to bierz 35. Bardziej uzyteczna ogniskowa na Dx.
Powiedzmy ze to taki standard do prawie wszystkiego. A mala GO tez sie bedziesz mogl pobawic.

Jackylhyde
25-02-2012, 23:21
dokładnie. tak jak radzi bardziej doświadczony kolega :) a poza tym i tak w końcu kupisz obie :p to tylko kwestia czasu... nieuleczalna choroba.
więc lepiej zacznij od 35 :D . Może dzieki temu będziesz robił ciekawe zdjecia a nie nudne portrety :p

marcinodo
25-02-2012, 23:22
w sumie jak już testowałes 35 i zuma , to sprawdź sobie jeszcze 50/1.8 jesli koleżanka udostępni.. uważam, że warto..

urban97
25-02-2012, 23:30
35tki jeszcze nie przypadło mi testować, ale może jutro mi przypadnie ten zaszczyt. :D Wiecie co, chyba mogę jeszcze poczekać.. Trudno, no ale niestety. Koleżance może przyjdzie w tym tygodniu nowy, to się pobawię. ;) Chcę zobaczyć, jak to jest z tą stałką. Nie wiem czemu, ale martwi mnie fakt, że nie mają one VR. ;/ Strasznie trzęsą mi się ręce! Sam już nie wiem. :( Jestem między młotem, a kowadłem. :(

Jackylhyde
25-02-2012, 23:56
jasna stałka eliminuje potrzebę posiadania stabilizacji-to dlatego jej nie mają :p oczywiście mowa o korzystaniu z szerokich otworów przesłony-czyli zalety stałki.
W pozostałych przypadkach...cóż-może to nauczy Cię wykorzystywania statywu (a jego brak to notoryczny błąd początkujących sądzących, że tylko w nocy się on przydaje). Osobiście znam ludzi, którzy nie uznają swojego zdjęcia jeżeli nie zrobili go ze statywu :p nawet zwyczajową sesyjkę w plenerze w południe. O krajobrazach już nie wspomnę :)

dirttrack
26-02-2012, 03:46
Ja również mam D 3100 również z kitem lecz kupilem pierwszą stałkę 50mm 1.8G , efekt jaki ujrzałem jest zdumiewający w porównaniu do kita, po niedługim czasie byłem już tak nakręcony, że kupiłem 35mm i jestem bardzo zadowolony. Na wakacjach zamierzam wymienić 18-55 na 18-105, przyda się po prostu większa ogniskowość i dokupić lampę, tyle.

urban97
26-02-2012, 10:17
@dirttrack A co polecasz pierwsze? 35tkę, czy może 50tkę?

dirttrack
26-02-2012, 11:20
Trudno powiedzieć.. 35 nie miałem jeszcze jak przetestować, zaś 50mm zrobiłem kilka portretów i jestem zadowolony z niej , 35 przyda się na pewno na wakacje:)

zdjęcie z 50mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img684.imageshack.us/i/dsc184119.jpg/)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img641.imageshack.us/i/dsc1822q.jpg/)

Zaczynam dopiero się uczyć.. :)

urban97
26-02-2012, 11:32
@dirttrack Dziękuję bardzo za zdjęcia, na pewno się przydały w opinii. ;) To ja może jeszcze zaczekam, aż przyjdzie koleżance 50tka i zobaczę co i jak z tą stałką. :D Dam znać co wybrałem. ;)

PS. Jak myślicie, jeżeli kupiłbym najpierw przypuśćmy 35tkę, to później wziąć 50tkę:
http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/nikkor/nikkor-af-s-50mm-f-1-8g/ , czy może lampę Nissin Di622 Mark II:
http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-b-yskowe/nissin/nissin-di-622-nikon-mark-ii/ ?

urban97
26-02-2012, 11:36
PS2. Dodam również, że co roku u mnie w miejscowości są organizowane konkursy taneczne. W tamtym roku miałem okazje tam fotografować, ale niestety, ludzie tańczą, a z tyłu wieeelkie okno i całe światło idzie mi na obiektyw. Byłem również niedoświadczonym użytkownikiem, i myślałem, że lepiej robić bez lampy, a tu klops. ;/

Jackylhyde
26-02-2012, 11:38
lampę. Nowe szkło zbliżone parametrami do tego jakie masz wniesie do Twojego życia niewiele. Lampa+jakaś ciekawa obszerna ksiażka o strobingu (czyli wykorzystywaniu lamp innym niż strzelanie na wprost z lampy umieszczonej na aparacie) zmieni Twoje życie bardziej diametralnie niż nawet to kupno stałki 35 mm :) zwłaszcza, że ten model lampy jest bardzo dobry w swej cenie i początkującemu sprawi wielką frajdę.

urban97
26-02-2012, 11:51
A może najpierw kupić lampę, zamiast stałki?

Jackylhyde
26-02-2012, 12:01
sądzę że jednak najpierw stałkę. Kit, a zwłaszcza ten, sporo Cię ogranicza. Nie wiesz jak to jest na dużym otworze przysłony łapać światło zastane, separować plan główny Żeby potem marginalizować swiatło zastane przez użycie lamp trzeba się najpierw nauczyć go oswajać :) Tak wiec aparat, stałka, statyw i blenda to chyba najlepsze pierwsze narzędzia do opanowania światła, kompozycji i jakosci zdjecia na początek. Ale niech wypowiedzą się doświadczeni użytkownicy :)

PS.
Tak jeszcze raz przeczytałem Twoje posty i widzę, że strasznie "planowo" podchodzisz do zagadnienia :D skoro tak to napiszę Ci moją wizję zakupów rozłozoną na lata :D
aparat (już masz :p)+kit
stałka 35 mm
statyw (coś niezobowiązującego, jakiegoś SLIKA'a podróżnego)
blenda (jakaś większa, najlepiej 5 in 1)
lampa może być ten Nissin, parę filterków barwnych do niej
przynajmniej ze dwa modyfikatory swiatła: strumienica albo plaster miodu i coś w postaci softboxa
stałka ale tym razem 85 mm a nie 50
druga lampa, jakaś porządniejsza, najlepiej sb 900, statywy do lamp?
jakiś szeroki kąt do szerokich kadrów i fajnych przerysowań
jakieś tele bo niektórzy źle się czują bez niego :p
pełna klatka
jak juz sprzedaż dom i rodzinę-resztę :D

urban97
26-02-2012, 12:32
A co sądzisz o takim "mini" zestawie do lampy na początkek: :D
http://allegro.pl/zestaw-do-lamp-nissin-di866-di422-di28-di466-di622-i2104501443.html

PS. Wiem, że to nie jest jakiś hit, no ale na początek chyba wystarczy. :D

dirttrack
26-02-2012, 13:33
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2687393#post2687393

Masz tu mój temat o tej lampie. Też zastanawiałem się nad kupnem lampy. Wybrałem ostatecznie tą Nissin o której mówiłeś, zamierzam kupić ją dopiero na wakacjach.

Jackylhyde
26-02-2012, 14:55
Ostatnio bardzo popularne są takie zestawy :) Są fajne, świetnie się nadają do wielu zastosowań a przede wszystkim do nauki operowania światłem. Brak tylko jakiegoś pełnowymiarowego softboxa (mimo, ze do lamp reporterskich trzeba pokombinować aby uzyskać efekt jaki jest z użyciem lamp studyjnych z gołymi zarówkami0 ale nie jest to jakaś tragedia :) zawsze mozna dokupić albo zrobić. No ale jest git. Musi człowiek najpierw coś kupić i się pobawić by wiedział co mu będzie przydatne i jak się z tym obchodzić :)

urban97
26-02-2012, 20:55
Witam ponownie, tym razem jako posiadacz 35tki! :D Na razie muszę się przyzwyczaić, że nie ma zoomowania, tak jak to było w kicie. powiem szczerze, że jest dobrze. Jako tako, nie mogęsię wypowiedzieć na razie na jego temat. ;) Dam znać kiedy już wykonam odpowiednią liczbę ujęć. :D

Marlena01
26-02-2012, 21:24
To ja czekam na relację w takim razie. Wątek przejrzałam i jestem wdzięczna za jego założenie. Miałam przerwę w fotografii i wracam powoli do tematu, a przy okazji szukam czegoś co by mi się przydało, czytaj nowy obiektyw. Dyskusja przydatna dla mnie, dlatego... czekam na wyniki testów. :)

risto
27-02-2012, 09:22
Zaczynałem podobnie hehe tylko miałem nikona d3000 kupiłem 35 i kita już nie używałem:) to co mam w stopce to dla mnie idealny zestaw szeroko, standardowo i portretowo:)
Teraz brakuje mi tylko lampa o szczęścia.

adolfik9501
01-03-2012, 22:18
Mode OT On:

A co sądzisz o takim "mini" zestawie do lampy na początkek: :D
http://allegro.pl/zestaw-do-lamp-nissin-di866-di422-di28-di466-di622-i2104501443.html

PS. Wiem, że to nie jest jakiś hit, no ale na początek chyba wystarczy. :D

Wszystkie elementy można zrobić samemu (DIY). Koszta będą nieporównywalnie mniejsze, a satysfakcja znacznie większa.

Mode OT Off.

bboy4
02-03-2012, 00:15
Startowałem z zestawem D3100 + 18-105VR. Potem stałka 35 1.8G , ROZCZAROWANIE.

Nawet gdy błędnie zrobione testy AF poszły w niepamięć , mimo wszystko rzadko zakładałem 35-tkę na korpus...

Pojawiły się również pomysły "Sprzedam tą 35-tkę , dołożę i kupie sobie N70-300".

Owszem 70-300 kupie , ale 35-tką jest na tyle specyficzna że nie mam odwagi napisać że ją sprzedam :-)

Jest trudna ,bo często można prześwietlić klatki (na etapie początkującym) , natomiast plastyka ,ostrość i GO jest mega kozacka :-)

knopers1
02-03-2012, 20:51
Startowałem z zestawem D3100 + 18-105VR. Potem stałka 35 1.8G , ROZCZAROWANIE.

Nawet gdy błędnie zrobione testy AF poszły w niepamięć , mimo wszystko rzadko zakładałem 35-tkę na korpus...

Pojawiły się również pomysły "Sprzedam tą 35-tkę , dołożę i kupie sobie N70-300".

Owszem 70-300 kupie , ale 35-tką jest na tyle specyficzna że nie mam odwagi napisać że ją sprzedam :-)

Jest trudna ,bo często można prześwietlić klatki (na etapie początkującym) , natomiast plastyka ,ostrość i GO jest mega kozacka :-)

hehe, doslownie zaczelem tak jak Ty, tylko po zakupie 35ki 1.8G nie zalozylem juz nigdy 18-105 VR. Teraz mysle nad jakims szerszym szklem do landschaftow! Niestety te ceny tych obiektywow powalaja mnie....
Pozatym kreci mnie jeszcze N50 1.8G, dobre szklo za rozsadna cene i chyba dokupie to szkielko do portretow!