PDA

Zobacz pełną wersję : Co myślicie o stronie z filmami backstage, zza kulis i making of w fotografii ?

malita
24-02-2012, 19:47
Długo szukałem jakiś stron internetowych lub blogów gdzie mógłbym znaleźć filmy z sesji zdjęciowych różnego rodzaju gdzie pokaże jest od tyłu jak ktoś zrobił zdjęcie, jego technika czy schematy oświetlenia. Od kiedy jest vimeo i youtube oraz blogi jest łatwiej ale dalej jest to porozwalane u każdego w kanałach. Od listopada wreszcie odpaliłem bloga na wordpresie gdzie wrzucam właśnie filmy backtage, making of, zza kulis czy tutoriale które mnie interesują i z jakiegoś powodu chciałbym je udostępnić i mieć zawsze w pod jednym adresem.

Oczywiście z wordpressem nie mam dużo do czynienia i raczej uczę się na ogólno dostępnych tutorialach jak zmieniać kod więc strona jest cały czas modyfikowana aby była bardziej czytelna i szybciej pokazywać czego szukamy dlatego też chciałbym od was dowiedzieć się waszej opinie, rad lub co was wkurza lub co zmienić albo co nie pasuje w danym miejscu.

Lista do zmiany jest długa a lista filmów do wrzucenia jest jeszcze dłuższa i przybywa ich co dzień dlatego nacisk kładę bardziej na udostępnienie na razie.

Strona dostępna pod adresem www.photolink.pl (http://photolink.pl/) i jest przystosowana do wrzucania filmów.

Jak znajdziesz czas i ochotę chętnie dowiem się opinii o niej od ciebie ! :-)

oper
27-02-2012, 00:56
Jak dla mnie fajny pomysł, zrób jakiś prosty formularzyk do podrzucania linków, bedzie prościej niz mailem :) Jak coś trafię bede podrzucał.

Flores
27-02-2012, 17:24
Malita, przyznam szczerze, że zapisałem sobie Twoją stronę w ulubionych już jakieś dwa tygodnie temu. Wchodzę na nią co drugi dzień czekając na nowe filmy a to co tam prezentujesz jest bardzo fajne. Jeżeli chodzi o wygląd, obsługę to chyba niczego nie brakuje. Masz podział tematyczny, strona jest czysta i przejrzysta, wszystko na plus.
A co do zawartości to Hasselblad TV jest kopalnią linków (tylko nie wiem czy te filmy da radę umieścić na blogu), PhaseOne ma kanał na youtube. Można wymieniać bez liku.

marcinc
27-02-2012, 17:45
Świetna sprawa z takim blogiem.
Bardzo chętnie będę tam zaglądał.

malita
27-02-2012, 22:06
Jak dla mnie fajny pomysł, zrób jakiś prosty formularzyk do podrzucania linków, bedzie prościej niz mailem :) Jak coś trafię bede podrzucał.

mówisz i masz, jest po prawej stronie na górze. Nie podoba mi się, że po wysłaniu linka przekierowuje na nową stronę ale pewnie gdzieś w kodzie da się to zmienić.

Flores hasselblad tv to kopalnia i phase one i co najlepsze to na większości filmów widać najwięcej technikali pomijając użycie najdroższego sprzętu. Jak tylko mam czas to wrzucam, lista jest długa i staram się wrzucać różne filmy ale jak najmniej powtarzające się, to tak aby nie szukać po notatkach pomysłu na sesję lub sposobu na zdjęcia ale znaleźć w jednym miejscu wszystko.

teraz można podsyłać filmy do wrzucenia i udostępniać na facebooku i innych serwisach.

Muszę zmniejszyć odstępy w skórce aby treść była bardziej zbita no i opisy jak najlepiej pod seo robić :)

malachowskim
27-02-2012, 22:24
bardzo dobra stronka - często odwiedzam ;)

Marcin_T
27-02-2012, 22:49
już użyłem ctrl+D :)

darko
27-02-2012, 23:01
i ja też zapodałem do ulubionych

mOSAd
28-02-2012, 03:57
Strona fajna. Jasne, że można wszystko samemu znaleźć na serwisach, z których linkujesz, ale nie każdy lubi bądź chce śledzić nowinki. Tagowanie i kategoryzowanie jak najbardziej ma sens. Jest czytelnie i przyjemnie generalnie.
http://strobox.com/ ma zdjęcia i ustawienia. To co prawda nie filmy, ale ustawienia świateł i o wiele prostszy sposób (niż kręcenie i publikacja filmu) na to by się podzielić z większą grupą ludzi ustawieniami. Może do czegoś się przyda i ten link komuś. A może warto też coś stamtąd podlinkować czasem? Nie zagłębiałem się.

pavel_9
28-02-2012, 09:02
malita-> stronka jest zajebista. szacun

jacek.gold
28-02-2012, 09:56
no to kolekcjonuj te linki:)
bedę zaglądał

marszull
28-02-2012, 12:06
malita, szacun za pomysl i wykonanie

Olszi
29-02-2012, 20:51
Świetna robota! Będę regularnie zaglądał.

malita
01-03-2012, 19:42
Strona fajna. Jasne, że można wszystko samemu znaleźć na serwisach, z których linkujesz, ale nie każdy lubi bądź chce śledzić nowinki. Tagowanie i kategoryzowanie jak najbardziej ma sens. Jest czytelnie i przyjemnie generalnie.
http://strobox.com/ ma zdjęcia i ustawienia. To co prawda nie filmy, ale ustawienia świateł i o wiele prostszy sposób (niż kręcenie i publikacja filmu) na to by się podzielić z większą grupą ludzi ustawieniami. Może do czegoś się przyda i ten link komuś. A może warto też coś stamtąd podlinkować czasem? Nie zagłębiałem się.

Narazie to wrzucam tylko filmy i myślę, że to ma największy rozdźwięk i sens do publikowania, lepiej się ogląda film gdy jeszcze jest opis słowny czy na końcu zdjęcia finalne a w prosty sposób można ściągnąć na dysk film. Lista zmian które chciałbym prowadzić jest duża, muszę dodać więcej kategorii, poczyścić tagi czy zmodyfikować skórkę. Dziś zrobiłem mały update i pewnie zrobię dział poczekalnia gdzie będą mniej interesujące filmy ale zawsze można coś z nich podpatrzeć.

Zastanawiam się nad wprowadzeniem podkategorii zdjęcia gdzie będą zdjęcia z planów zdjęciowych - backstage czy making of <- mam tego parę set mega :)

Zapomniałem dodać :

dzięki wszystkim za sprawdzenie strony, udostępniajcie ją wszystkim którym może się przydać !:)

moira
02-03-2012, 04:55
Juz dodane do ukubionych. Dzieki bardzo.
Pozdrawiam.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

karmel
02-03-2012, 08:57
Włączyłem subskrybcję. Bardzo dobry pomysł z tą stroną. Powodzenia.

Aeon88
06-03-2012, 17:30
Pomysł bardzo dobry, wykonanie również wporzo :) stronkę napewno będę przeglądał :)

Mam jedno ALE.. Jeśli nie sprawi Ci to problemu, postaraj się w przyszłości o jakiś większy serwer, dzięki któremu mógłbyś za zgodą autorów tych filmików umieszczać je u siebie na serwerze - dzięki temu filmiki nie znikną jeśli autor wyrzuci je ze swojego kanału a będą dostępne zawsze kiedy będzie je chciał ktoś oglądnąć. Starsze pozycje lub mniej popularne będzie można zostawiać na serwerze w gorszej jakości/rozdzielczości aby miejsca przyoszczędzić, a te bardziej popularne zostawić np w HD.

Myślę że jeśli chodzi o koszty utrzymania serwera, to jak raz na rok ogłosisz dobrowolną zrzutkę na forum to wielu się znajdzie takich którzy pomysł wesprą i coś przeleją, zawsze Tobie na kieszeni będzie lżej.

Brawo za pomysł i wdrożenie :) Pozdrawiam!

malita
06-03-2012, 23:34
Pomysł bardzo dobry, wykonanie również wporzo :) stronkę napewno będę przeglądał :)

Mam jedno ALE.. Jeśli nie sprawi Ci to problemu, postaraj się w przyszłości o jakiś większy serwer, dzięki któremu mógłbyś za zgodą autorów tych filmików umieszczać je u siebie na serwerze - dzięki temu filmiki nie znikną jeśli autor wyrzuci je ze swojego kanału a będą dostępne zawsze kiedy będzie je chciał ktoś oglądnąć. Starsze pozycje lub mniej popularne będzie można zostawiać na serwerze w gorszej jakości/rozdzielczości aby miejsca przyoszczędzić, a te bardziej popularne zostawić np w HD.

Myślę że jeśli chodzi o koszty utrzymania serwera, to jak raz na rok ogłosisz dobrowolną zrzutkę na forum to wielu się znajdzie takich którzy pomysł wesprą i coś przeleją, zawsze Tobie na kieszeni będzie lżej.

Brawo za pomysł i wdrożenie :) Pozdrawiam!

Ostatnio robię modyfikację i szukałem plugina do wyświetlania podobnych postów pod filmem, nie łatwo takie coś znaleźć ! Testowałem chyba z 6 i żaden nie był tak dobry jak te hostowane i łączące się z osobną stroną ale które po paru dniach z niewiadomych przyczyn przestawały działać i spowalniały szybkość strony.

Jest masę rzeczy do zrobienia i ja dobrze nie kumam wordpressa, również masę filmów do wrzucenia ale samemu to zajmie czasu.

Co do hostowania video to odpada, jeśli film ciebie interesuje to trzeba jak najszybciej ściągnąć przez downloadera. Ja tak robię i mam swoją kolekcję :) a w vimeo i youtube często filmy znikają i nic na to nie poradzę. Ciężko skopiować film i udostępniać jak autor z jakiś powodów go skasował. Zawsze można zgłosić do mnie film który zniknął a ja go osunę.

malita
21-03-2012, 22:19
jest i facebook fan page photolinka : http://www.facebook.com/photolinkpl
dziś dodałem również dwa filmy backstage z opisem fotografa i to nie byle jakiego :-)

http://photolink.pl/zobacz-co-wyroznia-wyjatkowe-zdjecia-od-przecietnych
http://photolink.pl/wyjatkowa-sesja-samochodu-aston-martin-na-tle-polskich-gor

Flores
22-03-2012, 09:10
Dobre to. Wrzucaj więcej, codziennie tam wchodzę.

militarius
29-07-2012, 19:01
Czyżby stronka zaczęła upadać?

prz3mo
30-07-2012, 08:01
Czyżby stronka zaczęła upadać?

Wakacje są przecież :)

malachowskim
30-07-2012, 11:21
od 1 czerwca brak nowych wpisów, a szkoda...

nonnatus
30-07-2012, 20:20
też zauważyłem, że umiera... a szkoda, bo pomysł był przedni...

szklarek
31-07-2012, 18:06
Może chwilowe załamanie ;)

camus
01-08-2012, 11:55
czekam na nowe filmy, są wakacje i każdy chce odpocząć od komputera

Flores
03-08-2012, 16:11
Na Hasselblad Tv nie mają urlopu, nie szukają nowych filmów tylko ciągle je uzupełniają. Polecam.

malita
04-08-2012, 21:54
yo ! po łikendzie big update, tak była przerwa, dłuuuga i przez śluby ale naprawię to - obiecuje :) i będzie dużo PL filmów backstagowych oraz parę z filmowania ( miało nie być nic związanego z filmowaniem lustrzankami ale te akurat robią duże wrażenie !)

militarius
04-08-2012, 22:11
no to czekamy :)

malita
07-08-2012, 15:21
mam problemy od początku z kanałem RSS, coś go blokuje i nie robi aktualizacji gdy jest nowy post, nie wiem skąd i jak i dlaczego ale robi je sam raz na kwartał albo częściej albo rzadziej. Chciałbym to naprawić bo dużo osób jak i ja używam czytnika RSS - ktoś się na tym zna ?

BTW wrzuciłem parę filmów, tutaj najnowszy :
http://photolink.pl/szybki-zautomatyzowany-robot-spike-ktory-przenosi-nas-w-zupelnie-nowy-poziom-reklamy

oraz parę linków z zdjęciami backstage jest na profilu fb <- tam idą posty bez filmów.

Flores
08-08-2012, 23:09
Coś ostatnio między Wordpressem i RSS nie gra. Musi minąć pół dnia od publikacji zanim pojawi się powiadomienie. Jak się dowiesz coś więcej to daj znać jak to rozwiązać.

A co do Photolink to super, że coś znowu zaczęło się dziać.