PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon AF-S DX 35 mm f/1.8G czy Nikon AF-S 50mm/1.8G do D 5100

mała 86
24-02-2012, 17:57
witam.mam nikona D5100.Do niego używam obecnie szkła 18-105 VR.Chcem zacząć bawić się głębią ostrości.Który z tych szkieł byście mi polecili do tego body?Chcem zacząć robić portrety a także zdjęcia w których ustawiam ostrość na dany elemen np. na napis 2,0 Dohc na silniku a tło ma wtedy małą GO.

Nikon AF-S DX 35 mm f/1.8G czy Nikon AF-S 50mm f/1.8G

a może f/1.4G

jestem amatorką.Dopiero się zaczynam uczyć.Zdjęcia robie od dawna ale teraz wziełam się za siebie i chcem wszystko ogarnąć.Napewno troszkę już liznełam jakiejś wiedzy ale mam jeszcze pytanko.Czy ta 50tka o której pisałam wyżej będzie grała z moim body.boję się że wydam kase i z tym szkłem nie wykorzystam wszystkich możliwości body.Czy będzie działać autofokus??Wiem że w body nie ma stabilizacji i w tej 50tce też.czy nie będzie poruszeń jak bedę robić zdjęcia z ręki?? pomocy

stasio88
24-02-2012, 18:05
Jeśli chcesz robić portrety to lepsza będzie 50 i będzie działać autofocus. Poza tym obiektywem który posiadasz też dasz radę bawić się głębią ostrości. Chyba jednak za mało wiedzy liznęłaś:) Trzeba lizać dużo więcej:)

KamilM
24-02-2012, 18:08
Jeśli portrety, to sugerowałbym 50/1,8 G. Obiektywy z literką "G" będą działały z Twoim body, bo mają one silnik AF.

Pamiętaj, że stabilizacja nie zatrzyma ruchu, i to że ona jest nie oznacza z miejsca, że wszystkie wykonane zdjęcia będą nieruszone. W przypadku wymienionych obiektywów może się zdarzyć, że niektóre zdjęcia nie wyjdą ostre. Osobiście robię po 2 takie same ujęcia i później oglądam i sprawdzam na komputerze.

mała 86
24-02-2012, 18:10
Nie aż tak mało.Wiem że tym obiektywem mogę bawić się Go ale chciałabym się rozwijać.Spróbować czegoś nowego a zakup obiektywu z przysłoną 1,8 lub 1,4 to chyba nie grzech :).słyszałam że naprawdę warto.a bez Vra dam rady pracować ?czy będzie potrzebny statyw??

haradrimm
24-02-2012, 18:11
Pierwsza rada: kup dobrą książkę o fotografii i poczytaj.
Teraz odpowiedzi na Twoje pytania:
Autofocus z tym body będą miały Nikkory oznaczone AF-S, więc oba z podanych będą w pełni współpracować z korpusem.
Piszesz o portretach, ja tutaj zdecydowanie wybrałbym 50mm 1.4G, na cropie masz odpowiednik 75mm, w portrecie sprawdzi się bardzo dobrze:) Ale będzie trochę ciasno jeśli chodzi o fotografowanie w małych pomieszczeniach.
Co do stabilizacji, te obiektywy są bardzo jasne i nie powinno być problemów. Na początku swojej fotograficznej przygody powinnaś pamiętać o zależności czas-ogniskowa, czyli: 50mm na cropie, czyli 1.5*50mm=75mm, żeby nie poruszyć zdjęcia czas naświetlania powinien być krótszy niż 1/75s. Przy 35mm daje nam to 1.5*35mm=52.5mm czyli w przybliżeniu 50mm, caby nie poruszyć zdjęcia czas naświetlania powinien być krótszy niż 1/50s.

mała 86
24-02-2012, 18:16
Haradrimm czytam i to dużo ostatnio.Zagłębiam się w ten zawiły temat.To o czym mi tu napisaliście to wiedziałam tylko chciałam się upewnić że 50tka będzie dobra.Ostatnio zapisałam się na kurs fotografii i mam nadzieje że tam się dużo naucze.Więcej niż z książek :) Praktyka czyni mistrza.

A teraz
czy 1,8 czy 1,4??
Czy warto przepłacać?
czy będę widziała różnice między 1,4 a1,8???

haradrimm
24-02-2012, 18:26
Jeśli portrety, to sugerowałbym 50/1,8 G. Obiektywy z literką "G" będą działały z Twoim body, bo mają one silnik AF.

KamilM, nie wprowadzaj w błąd, nie wszystkie obiektywy z "G" mają silnik. Oznaczenie obiektywu z silnikiem to "AF-S".

A teraz
czy 1,8 czy 1,4??
Czy warto przepłacać?
czy będę widziała różnice między 1,4 a1,8???
Jeśli masz pieniądze to bierz wersję 1,4 to naprawdę spora różnica, ja bym się nie zastanawiał:) No chyba, że nad 85 1.8G, ale nie wiem czy to szkło jest już dostępne i w jakiej jest cenie.

mała 86
24-02-2012, 18:39
No chyba, że nad 85 1.8G, ale nie wiem czy to szkło jest już dostępne i w jakiej jest cenie.

Około 2tyś.na allegro

A co do 1,4 50tki to właśnie się zastanawiałam czy lepiej wydać więcej i kupić 1,4.Jakoś przeboleje te 1,500zł.

Ale sporo osób mi mówiło że nie warto przepłacać i lepiej kupić 1,8 bo różnica w jakości jest mała i nie będę jej widzieć dlatego też zawitałam na waszym forum.

A co oznacza literka G?

KamilM
24-02-2012, 19:31
KamilM, nie wprowadzaj w błąd, nie wszystkie obiektywy z "G" mają silnik. Oznaczenie obiektywu z silnikiem to "AF-S".

Jeśli masz pieniądze to bierz wersję 1,4 to naprawdę spora różnica, ja bym się nie zastanawiał:) No chyba, że nad 85 1.8G, ale nie wiem czy to szkło jest już dostępne i w jakiej jest cenie.

Odniosłem się do wymienionych w temacie wątku. Oba mają silnik.

tomek67
24-02-2012, 20:11
Około 2tyś.na allegro
A co do 1,4 50tki to właśnie się zastanawiałam czy lepiej wydać więcej i kupić 1,4.Jakoś przeboleje te 1,500zł.
Ale sporo osób mi mówiło że nie warto przepłacać i lepiej kupić 1,8 bo różnica w jakości jest mała i nie będę jej widzieć dlatego też zawitałam na waszym forum.
A co oznacza literka G?
Weź 50mm 1.8G lub 85mm 1.8G jeśli masz więcej kasy i ta ogniskowa Ci pasuje.
Moim zdaniem nie warto dopłacać do 1.4G.
Obiektywy 1.4 wymagają bardzo precyzyjnego ustawiania ostrości.
Tańsze lustrzanki często mają z tym problem.

pil74
24-02-2012, 20:33
Zamiast 50/1.4 jako amator chyba wolałbym 35/1.8 + 50/1.8. W 1,5 tys się zmieścisz.
Warto też, chociażby tak poglądowo, zobaczyć jak przy takich ogniskowych i przysłonach rozkłada się GO, bawiąc się jakimś kalkulatorem GO.

jumbox
24-02-2012, 21:19
50 1.4 to zacne szkło ale baaaardzo wolne jesli chodzi o AF. Na Twoim miejscu brałbym 50 1.8 - ma szybszy AF

panoramix
24-02-2012, 22:16
Zamiast 50/1.4 jako amator chyba wolałbym 35/1.8 + 50/1.8. W 1,5 tys się zmieścisz.

Jestem dokładnie tego samego zdania. Zestaw 35 + 85 byłby jeszcze lepszy, ale wymaga dobrego opanowania 35 w kadrowaniu. Poza tym, przekracza Twój budżet. Nie chcę uogólniać, ale dla mnie kąt widzenia 50mm na dx, jest nijaki - ani szeroki, ani portretowy.

mała 86
24-02-2012, 23:08
Ja wiem że ta lustrzanka nie jest profesjonalna ale nie była tania. :) Chyba jestem zdecydowana na AF-S 50mm/1,8G.Ale to z czasem muszę kaski nazbierać.Wszystko się kręci wokół kasy. Chcę wszystko ale niestety to jest ograniczeniem :)

Ale jak 50tka do portretów to 35 też sie nada. Chcę zrobić zakup ale dobry.Z czasem moge kupić drugi obiektyw ale narazie chciałabym zainwestować w jeden dobry do portretów.Chodzi mi najbardziej o GO.

Chcę się nauczyć jak najwięcej z fotografii.To jest moja pasja juz od dawna.

panoramix
24-02-2012, 23:55
Chcem wszystko ale niestety to jest ograniczeniem :)

Chcem zrobić zakup ale dobry.Z czasem moge kupić drugi obiektyw ale narazie chciałabym zainwestować w jeden dobry do portretów.Chodzi mi najbardziej o GO.

Chcem się nauczyć jak najwięcej z fotografii.To jest moja pasja juz od dawna.

"Ę" - Piszemy "Chcę". To jest forum fotograficzne, na którym dbamy o język.

We wcześniejszym poście, była mowa o limicie zakupowym 1500 zł, stąd była propozycja zakupu 35 + 50 obie wersje G (wersja G jest bez pierścienia przysłon - pytałaś o to)
Do tego, że fotografia jest kosztownym zajęciem, akurat nas nie musisz przekonywać :)

eSPe
25-02-2012, 00:23
Ja wiem że ta lustrzanka nie jest profesjonalna ale nie była tania. :) Chyba jestem zdecydowana na AF-S 50mm/1,8G.Ale to z czasem muszę kaski nazbierać.Wszystko się kręci wokół kasy.Chcem wszystko ale niestety to jest ograniczeniem :)

Ale jak 50tka do portretów to 35 też sie nada.Chcem zrobić zakup ale dobry.Z czasem moge kupić drugi obiektyw ale narazie chciałabym zainwestować w jeden dobry do portretów.Chodzi mi najbardziej o GO.

Chcem się nauczyć jak najwięcej z fotografii.To jest moja pasja juz od dawna.

Za poprzednikami, kup 35/1.8 oraz 50/1.8G.
Masz bdb aparat ze świetną matrycą. 35-ka so standardowych ujęć, 50-ką zrobisz fajny portet (odpowiednik mniej więcej 85 czyli klasyki portetowej na pelnej klatce), jeżeli stwierdzisz z czasem, że wolisz ciasniejszy portet, kupisz 85-kę i odsprzedaz jeśli bedziesz musiała 50-kę z minmalną stratą. Moim zdaniem nie warto doplacać do 1.4, zwlaszcza, że chcesz poznać temat i uczyc się (czyt. musisz pomysleć i postarać się nadrobić np mniejsze rozmycie tla). Jeśli będziesz chciała nadrobic rozmycie miedzy 1.4 a 1.8 staraj podejść się trochę bliżej ( ale w ramach koncepcji kadru) lub ustawiaj obiekt dalej od tla. Ale róznice między 1.4 a 1.8 nie sa duze. Ja w kazdym razie wybralbym 1.8G. Jeśli chodzi o jasność w ujeciu więcej światła=mniejsze ISO to olej to - masz tak dobra matrycę, że te 2/3ev jakoś nadrobisz.

mała 86
25-02-2012, 01:31
eSPe ty jesteś na Nke???

Dzięki na pomoc.kupujje AF-S 50mm f/1,8G ale jeszcze nie wiem kiedy.jak nazbieram kaski.Fajne z was chłopaki.Dziękuje!!!!!!

Wiem że długa droga przede mną ale sie nie poddaje.Jestem zawzięta.To jest moja pasja :) :) :)

hostman22
25-02-2012, 02:16
eSPe ty jesteś na Nke???

Dzięki na pomoc.kupujje AF-S 50mm f/1,8G ale jeszcze nie wiem kiedy.jak nazbieram kaski.Fajne z was chłopaki.Dziękuje!!!!!!

Wiem że długa droga przede mną ale sie nie poddaje.Jestem zawzięta.To jest moja pasja :) :) :)

Twoją pasją jest kupowanie sprzętu.. :mrgreen:

mała 86
25-02-2012, 13:40
Twoją pasją jest kupowanie sprzętu.. :mrgreen:

Chodziło mi o fotografię :D

manski
25-02-2012, 13:47
czemu się uparłaś tak na te 50mm?

ja akurat planuję tandem 35+85, przywołam stary ale fajny wątek
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186835

w opinii wielu na tym forum 50mm na DXie jest niepraktyczne...

designer555
25-02-2012, 14:00
ja jestem zdania że warto mieć zarówno 35 jak i 50... 35 bardzo dobrze się sprawdza w mniejszych pomieszczeniach... przybliżyć zawsze się można... i jest ostra od początku... 50-ka tez fajne szkiełko ale według mniej już mniej użyteczne... kwestia gustu... mój znajomy kupił te dwa obiektywy pobawił się trochę i sam zdecydował która ogniskowa mu bardziej leży... sprzedał 50-kę ... ja mam obydwa i szkoda mi się rozstać z nimi ale na pewno nie sprzedam 35-ki

mała 86
25-02-2012, 17:17
Fajny temat.Ale jak na raz to za dużo.Czytam ,oglądam zdjęcia i już sama nie wiem co mam wybrać. :(
Na dwa szkła to mnie nie będzie stać :( niestety.

eSPe
25-02-2012, 17:29
eSPe ty jesteś na Nke???

tak, ale Canon również jest. Powodzenia z 50-ką.

mała 86
25-02-2012, 19:08
czemu się uparłaś tak na te 50mm?

w opinii wielu na tym forum 50mm na DXie jest niepraktyczne...

A dlaczego 50tka na Dx jest niepraktyczna??? To jaki obiektyw będzie do portretów najlepszy do tego body?Już sama nie wiem co mam kupić :(

efmk
25-02-2012, 19:13
a ja mam dobrze znaną 50/1.8 i tak szczerze mówiąc nie mogę narzekać na to szkiełko. Jestem zadowolony i mogę polecić :-) Do jakości obrazka, AF nie mam najmniejszych zarzutów. Jak dla mnie szkiełko jest OK. Tobie akurat, to które mam ja się nie przyda (bo nie masz śrubokręta), ale to z silnikiem już jak najbardziej :-)

~lxs
25-02-2012, 19:48
A dlaczego 50tka na Dx jest niepraktyczna??? To jaki obiektyw będzie do portretów najlepszy do tego body?Już sama nie wiem co mam kupić :(

Ogniskowa 50 na dx jest nijaka. Kupując 35 na dx masz odpowiednik mniej więcej 50 mm na fx, z takiej ogniskowej zdjęcia sprawiają wrażenie "naturalnych", ponieważ perspektywa widzenia jest podobna do ludzkiego oka. Na dx 35 to najuniwersalniejsza ogniskowa.

Jeżeli chcesz zrobić komuś portret, gdzie w kadrze umieścisz samą głowę, to 35mm a nawet 50 dadzą spore przerysowania (wielki nochal, okrągła buzia), dlatego ludzie polecają 85mm jako jedno z najlepszych szkieł do portretów - mało przerysowuje i ładnie kompresuje tło dając papierową głębię ostrości, czyli to o co Ci chodzi.

Oczywiście 35mm też portret zrobisz, do kadrów całej postaci to szkło jest wręcz super (nie przerysuje tak jak przy "headshocie" z powodu większej odległości modela od aparatu), no i jest nieocenione do tzw "portretów środowiskowych" gdzie chcesz pokazać coś więcej niż człowieka (jego otoczenie, np. stanowisko pracy, mieszkanie). 35tka daje też pole do manewru w pomieszczeniach, gdzie dłuższe ogniskowe często okażą się zbyt wąskie.

Także na początek polecałbym 35

efmk
25-02-2012, 19:59
a ja poleciłbym jeszcze ten wątek:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=18348
i.. pamiętam że był jeszcze jeden, z przykładami zdjęć obiektywów 35 / 50 / 85 mm ale za nic nie mogę go teraz znaleźć :-(

edyta: znalazłem, to ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=149629

manski
27-02-2012, 13:40

spokojnie, wszystko chciałabyś od razu wiedzieć...?
i co byś wtedy robiła dalej? trzeba by szukać nowego hobby...

@~lxs jużci tu ładnie wyłożył temat 50tki
poczytaj spokojnie o szkłach, pooglądaj zdjęcia nie śpiesz się ale też nie przeciągaj tematu w nieskończoność, ustal że np. do końca m-ca podejmujesz decyzję

zrób sobie też prosty test - na twoim skądinąd dobrym 18-105 ustaw ogniskową 50mm i maxymalną dziurę dla tej ogniskowej i spróbuj fotografować 2-3 dni różne rzeczy/tematy
spróbuj też zrobić zdjęcia we wnętrzach
potem na 35mm
potem spróbuj do portretu 85mm
test naprawdę dobry - polecam

mała 86
27-02-2012, 19:00
manski- ale jak nie będę dociekliwa to niczego się nie naucze :)

Dzięki za podpowiedz.zrobie tak jak mówiłeś i tak narazie nie mam kaski na obiektyw więc potestuje swój obiektyw i poczytam linki które chłopaki wcześniej wysłali.
Ja się boje tego że kupie obiektyw który się nie nada to mojego body lub jak kupie jakiś to będą duże przerysowania :(

bogdi64
27-02-2012, 19:53
Ogniskowa 50 na dx jest nijaka. Kupując 35 na dx masz odpowiednik mniej więcej 50 mm na fx, z takiej ogniskowej zdjęcia sprawiają wrażenie "naturalnych", ponieważ perspektywa widzenia jest podobna do ludzkiego oka. Na dx 35 to najuniwersalniejsza ogniskowa.

Jeżeli chcesz zrobić komuś portret, gdzie w kadrze umieścisz samą głowę, to 35mm a nawet 50 dadzą spore przerysowania (wielki nochal, okrągła buzia), dlatego ludzie polecają 85mm jako jedno z najlepszych szkieł do portretów - mało przerysowuje i ładnie kompresuje tło dając papierową głębię ostrości, czyli to o co Ci chodzi.

Oczywiście 35mm też portret zrobisz, do kadrów całej postaci to szkło jest wręcz super (nie przerysuje tak jak przy "headshocie" z powodu większej odległości modela od aparatu), no i jest nieocenione do tzw "portretów środowiskowych" gdzie chcesz pokazać coś więcej niż człowieka (jego otoczenie, np. stanowisko pracy, mieszkanie). 35tka daje też pole do manewru w pomieszczeniach, gdzie dłuższe ogniskowe często okażą się zbyt wąskie.

Także na początek polecałbym 35

po pierwsze - kupując 35 masz kąt widzenia 50mm (dx), ale nie masz "widzenia oka" bo charakterystyka obrazowania 35 pozostaje, więc to jest "oszukująca" ogniskowa dla DX, mam te wszystkie stałki i dla mnie (to kwestia wyboru) 35 jest najmniej używaną ogniskową, preferuję 24, 50, 85, a 50 właśnie za "imitację" oka jest dla mnie chyba najczęściej używaną ogniskową

Tom@sz
27-02-2012, 21:30
bogdi64 majac cala torbe stalek mozesz sobie przekladac, wybierac do woli... pod swoje -uksztaltowane juz upodobania... (sorki za brak polskich znakow)
Pamietaj, ze pytaja osoby ktora stalke(35 czy 50) wybrac...
osoby, ktore -w wiekszosci- nie mialy przypietego zadnego jasnego szkla...
Wg mnie temat w rodzaju "Pierwsza jasna stalka: 35 czy 50?" powinien byc przyklejony u gory,
bo pytanie wraca srednio raz w tygodniu...

Do wszystkich ktorzy sie wahaja: W ciemno bierzcie 35 1,8G! bedziecie milo zaskoczeni, nie bedziecie zalowac a wasze body "dostana skrzydel"... :)
kazde nastepne szklo bedziecie juz bardziej swiadomie wybierac...
Mowil ten co jest dopiero na poczatku drogi.....

bogdi64
27-02-2012, 23:00
więc dla każdego kto zaczyna NIE POLECAM 35, gdyż naczyta się, że 35 to w dx 50, czyli idealny portret (myślę o ciasnym)
i uzyska takie piękne obrazki

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/705/235wu.jpg/)

przy okazji narzekając na boki kadru

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/153/35gra.jpg/)

cytat z OPTYCZNE -
"Zalety:
mała i kompaktowa obudowa z metalowym bagnetem,
rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru,
dobra jakość obrazu na brzegu kadru dla przysłon większych od f/2.0,
umiarkowany astygmatyzm,
bardzo dobra praca pod ostre światło,
cichy i sprawny autofokus,
dobry stosunek jakości do ceny.

Wady:
słaba jakość obrazu na brzegu kadru dla okolic maksymalnego otworu,
dystorsja mogłaby być mniejsza,
wyraźna aberracja chromatyczna,
zauważalna koma,
spore winietowanie."

dlatego - według mnie to właśnie ten obiektyw jest szkłem dla osób "mających już świadomość swoich potrzeb", a nie jako obowiązkowy na "początek"
ja znając jego wady i zalety używam stosunkowo najrzadziej ze swoich stałek, na pewno 50, jest obiektywem "mniej wymagającym" i łatwiej stwierdzić jego używając, czyli mam za szeroko lub stanowczo za wąsko

knopers1
27-02-2012, 23:29
A ja zakupilem 35ke jako pierwsza stalke i nie zaluje zakupu. Szkielko nie nadaje sie na waskie portrety ale to wiedzialem przed zakupem. Mimo tego polecam to cacko. Uniwersalne naprawde do focenia wszystkigo oprocz krajobrazow i portretow. Do portretow to nawet 50ka (czyli bodajze 75 na DX) troche za szeroka, no ale 85 af-s 1.8 to koszt kolo 530€. Troche za duzo jak dla mnie laika. A 50ka AF-s 1.8 G mozna dostac za 200 €. Niestety w gerani wszystkie wykupione. Czekam az nikon wypusci kolejne sztuki na rynek. Orientuje sie ktos z Was kiedy po tej powodzi w Azji nikon zacznie produkcje tych szkielek?

LordYoghurt
29-02-2012, 14:59
50G to lepsze szło, ostrzejsze, z lepszym AF. Ale 35 to lepsza ogniskowa na DX, znacznie bardziej uniwersalna. Na DX z 50mm to w domu można tylko headshoty strzelać, bo w większości wypadków nic więcej w kadrze się nie zmieści. A portret to znacznie pojemniejsze pojęcie niż zdjęcie twarzy wypełniającej większość kadru - cały album takich samych portretów niemiłosiernie szybko się nudzi. Trzeba objąć trochę scenerii, a wtedy znacznie lepiej spisuje się 35mm.

Tu masz temat forumowicza który kupił właśnie 50mm i teraz szuka czegoś szerszego:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=202781

Tom@sz
29-02-2012, 21:20
bogdi64 nigdzie nikt nie wspominal ze 35 ma byc do portretu, zwlaszcza bliskiego...
Zreszta i ja preferowalbym raczej osobe w kadrze+cos dookola - jak pisal LordYoghurt...
To takie szklo zeby pofocic w domu oraz wyjsc na zewnatrz i w latwy sposob porozmywac tlo...

mała 86
12-03-2012, 23:27
I co!!Pojechałam do sklepu nikona żeby przymierzyć sobie 50tke i 35tke.To była wycieczka tylko przymiarkowa.I co..... Wyszłam ze sklepu z małym pudełeczkiem pod pachą a w nim 50tka 1.8G. Uśmiech mi z twarzy nie schodzi.teraz dopiero zaczyna się zabawa.Ona {50tka} natchneła mnie do pracy na trybie manualnym. Jeszcze bardzo dużo nauki przedemną ale wiem że idę z dobrym kierunku.Dziękuje za pomoc i rady.

morfeus
13-03-2012, 10:18
Na DX z 50mm to w domu można tylko headshoty strzelać, bo w większości wypadków nic więcej w kadrze się nie zmieści.

w sumie zależy w jakich domach się przebywa:) ja zauważyłem że ogniskowej na DX to 50 w domu więcej używam od 35