PDA

Zobacz pełną wersję : Brak ostrości ???

santiago_78
23-02-2012, 17:31
Nie wiem czy temat wymaga założenia wątku, ale...
Moja tokina 50-135 nie trafia z ostrością.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=183192

powyżejh większość robiona tokiną + D90; kilka zdjęć z tamronem.
W związku z powyższym jest dylemat czy kalibrować puszkę czy sprzedać szkło
i kupić coś droższego z nikkora w podobnej ogniskowej.
Ogólnie szkło daje ładnie rysuje jak za tą cenę.
Co radzicie amatorowi?

TOP67
23-02-2012, 17:41
Tyle, że nie ma odpowiednika wśród Nikkorów. Jest tylko Sigma 50-150. Jeśli to tylko do portretu, to pomyśl o Nikkorze 85.

santiago_78
23-02-2012, 23:56
Myślałem o kalibracji pod moją puszkę, ale obawiam się że skalibrują to szkiełko , a wtedy nie wiadomo jak zachowają się inne?

kzkzg
24-02-2012, 01:32
jak skalibruja tylko szklo to co ma sie zmienic we wspolpracy body z innymi szklami?

santiago_78
24-02-2012, 15:52
Jeśli tylko szkło to ok. A czy ktoś kalibruje tokinę - mają jakiś serwis?

marcin_G
27-02-2012, 01:16
Tyle, że nie ma odpowiednika wśród Nikkorów.
Nie ma wśród Nikkorów AF. Ale jest genialny 50-135/3,5 AIS - jeden z rzadziej spotykanych zoomów Nikona :)

JakStr
27-02-2012, 02:23
Mam ten sam problem z tym zestawem. Szkło kupowałem przez znajomą w Anglii bez możliwości sprawdzenia, gdyż u nas było niestety niedostępne. Z tego co się orientuję to z serwisem Tokiny w Polsce nie jest najlepiej a to do niego należałoby wysłać zestaw do kalibracji szkła jeżeli w nim leży problem. Sam zastanawiam się co zrobić; zostawić szkło i czekać na D400 z mikrokalibracją (D7000 to trochę za mała różnica do D90 i te opinie...), sprzedać szkło, czy jednak próbować z serwisem u nas. Z tym, że na innym D90 trafiało bez FF/BF. Mam jeszcze z jasnych szkieł N50/1.8G i to trafia z moim body w punkt. Czyli ...? Nie bardzo wiem gdzie leży wina BF mojego zestawu. Spróbuj przetestować szkło z innym body i body z innym jasnym szkłem, może u Ciebie wyjaśni się co odpowiada za FF/BF. A poza tym szkiełko do portretu b.dobre:-)

Walle
27-02-2012, 09:56
@santiago_78
Ta Tokina ma napęd na śrubokręt, a takich szkieł się nie da skalibrować (chyba?).

Używam tego obiektywu od przeszło dwóch lat (na D80 i D90) i wiem, że AF jest jego najsłabszą stroną.
Trzeba nauczyć się go używać, a wtedy odwdzięczy się pięknymi zdjęciami, którym bliżej do obrazowania stałek niż zoomów.
Nie chcę tu dawać rad, bo sam uprawiam amatorszczyznę, ale zwróć uwagę na ustawienie AF w puszce (najlepiej af-s),
minimalny czas naświetlania i odległość. Piszę to, bo sam skopałem wiele ujęć zrzucając winę na sprzęt.
Celność AF na bocznych punktach bywa różna, więc najlepiej łapać ją na centralnym i ewentualnie przekadrowywać jeśli jest taka potrzeba.

Osobiście bardzo lubię ten obiektyw i jedynie przejście na FX skłoni mnie do jego sprzedaży.
Zakres, plastyka, bokeh, oddanie kolorów i miękka ostrość, to to co w nim najbardziej lubię.
AF i praca pod światło, to jego największe bolączki, ale da się z tym żyć.