Zobacz pełną wersję : D60 + dobre szkła czy D90 + jakiekolwiek szkła
zuzia_siemanko
23-02-2012, 15:39
Otóż od 2 lat jestem posiadaczką D60 z podstawowym obiektywem NIKKOR 18-55 mm. Zdjęcia robię głównie amatorsko choć czasami na nich dorabiam, a od roku systematycznie fotografuję zawody jeździeckie (zdjęcia są publikowane na różnych stronach www). Najczęściej fotografuję konie (w ruchu i statycznie) i ich jeźdźców, potem naturę, ludzi (portrety bardzo rzadko). Zaczynam się zastanawiać czy tego D60 nie zamienić na D90 (widzę, że dużo zachwalany). Czuję że D60 już dla mnie nie wystarcza. Czy lepiej zostawić D60 i jakiś lepszy obiektyw ( cena do 2000 zł) ? Ogółem nie chcę wydać więcej niż 2300 zł.
Czekam na opinie starych wyjadaczy. :smile:
Ja bym do takich zdjęć dokupił jakiś teleobiektyw :)
popieram np. Sigmę 70-200/f.2.8 II HSM (kasowo także pasuje)
zuzia_siemanko
23-02-2012, 17:07
http://allegro.pl/show_item.php?item=2122552019&msg=Obserwujesz+aukcj%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0D%0ANie+ przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+ w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount %2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3 E.&watched=1&msgtoken=68945115512738b1601bef683b7441d98c4b031b0 dacff8bd2d8f4e849d8f130
co sądzicie ? najtańszy na allegro bo reszta trochę droga
Po dłuższym zastanawianiu się chyba kupię fajne szkła. Tylko jakie - nie mam pojęcia. Propozycja powyższej sigmy jest niezła.
zawsze można dać także ogłoszenie na forum o chęć zakupu takiego szkła.jeżeli nie jesteś pewna co do zakupu idź do sklepu wypróbować takiego zooma.
arturmsi
24-02-2012, 08:37
Kupuj szkło, zobaczysz jak Ci aparat "odżyje" ;)
JarekJaszczyk
24-02-2012, 09:48
zawsze można dać także ogłoszenie na forum (...)
Nie zawsze. Poczytaj regulamin.
Pozdrowienia,
pioter m
24-02-2012, 10:13
http://allegro.pl/show_item.php?item=2122552019&msg=Obserwujesz+aukcj%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0D%0ANie+ przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+ w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount %2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3 E.&watched=1&msgtoken=68945115512738b1601bef683b7441d98c4b031b0 dacff8bd2d8f4e849d8f130
co sądzicie ? najtańszy na allegro bo reszta trochę droga
Po dłuższym zastanawianiu się chyba kupię fajne szkła. Tylko jakie - nie mam pojęcia. Propozycja powyższej sigmy jest niezła.
Owszem. To przyjemny obiektyw. Ostrosc przy ogniskowej 200mm nie jest powalajaca, ale nie jest zle.
Twoj aparat z tym obiektywem bedzie wygladal jak gwizdek na lokomotywie, ale rezultaty powinny byc dobre.
Tekze polecam spacer do sklepu w celu obadania tematu. W jasne dni mozna tez poprobowac nikkora 70-300VR, ale czasy beda 2 do 4x dluzsze niz z ta sigma, wiec trzeba sie mocno zastanowic.
odradzam kupno przez net. Lepiej trochę dopłacić, ale przed zakupem podpiąć i przetestować konkretny egzemplarz z twoim body. Na forum jest dużo postów o słabym "dogadywaniu się" obiektywów zewnętrznych producentów. Możesz kupić taniej, a w gratisie mieć piękny bf/ff.
zuzia_siemanko
24-02-2012, 12:06
Zdecydowałam że kupuję lepszy obiektyw, w międzyczasie dokupi się jakieś dobre body. Myślę, że wybór tej Sigmy jest dobry, ale za to że profesjonalistką nie jestem, wybiorę się na rundę po znajomych fotografach i sklepach i się podpytam. A zakup na allegro (i to używanego obiektywu) odrzuciłam, bo jak się okaże, że jest do wyrzucenia to pieniądze w błoto. Tylko jestem zdziwiona dużym przedziałem cen.
http://www.ceneo.pl/Obiektywy;szukaj-70+200+2+8+nikon
Twoj aparat z tym obiektywem bedzie wygladal jak gwizdek na lokomotywie, ale rezultaty powinny byc dobre.
Bez przesady, dokupi gripa i będzie OK ;-)
Oczywiście chodzi mi o to że będzie "lepiej leżał w reku: a nie o wygląd. :smile:
A zakup na allegro (i to używanego obiektywu) odrzuciłam, bo jak się okaże, że jest do wyrzucenia to pieniądze w błoto. Tylko jestem zdziwiona dużym przedziałem cen.
obiektywy jeśli są na gwarancji można za darmo oddać z body do regulacji i będzie O.K,
w przypadku gdy jest po gwarancji taka regulacja jest odpłatna.
nie ma co pisać o "wyrzuconych pieniądzach"
Nieco poręczniej byłoby z sigmą 50-150/2.8 ale o jakości i efektach to się nie wypowiem.
michaskro
24-02-2012, 14:06
Jeśli body jest po gwarancji a obiektyw w tym wypadku Sigmy na gwarancji to oczywiście kalibracja jest za darmo lecz użytkownik płaci za wysłanie sprzętu do serwisu który znajduje się w Gdyni.
zuzia_siemanko
24-02-2012, 15:38
Regulacja swoją drogą, ale jak obiektyw jest uszkodzony mechanicznie (pęknięcie, ryski, może komuś upadł) wtedy też go można na gwarancję zrobić) ?
Nieco poręczniej byłoby z sigmą 50-150/2.8 ale o jakości i efektach to się nie wypowiem.
chętnie posłucham
a może nowy N70-300VR wiem ze ciemny ale jak robiłaś kitem i dawało radę to chyba nie problem bo ten ma też takie swiatło, zawody są raczej na powietrzu to nie ciemny kościół czy hala, jest szybkie (AF) cenione (łatwiej za dobra cenę ewentualnie odsprzedać) nie taki kloc jak sigma (sam mam D60 i nie wiem jak bez gripa by to się trzymało) nie ma problemu ew kalibracji, szkło systemowe itd jedynie to 5,6 na końcu no ale w kicie tez tak masz
tak jeszcze mi przyszła do głowy Sigma 100-300 4.0 no ale chyba używki do 2,3tys się nie znajdzie bo to cenione szkło bardzo
zuzia_siemanko
24-02-2012, 16:00
, zawody są raczej na powietrzu to nie ciemny kościół czy hala
cykam też zawody halowe na których oświetlenie często nie powala ...
cykam też zawody halowe na których oświetlenie często nie powala ...
więc światło f/2.8 w Sigmie 70-200 jest jak znalazł.
cz4rnuch
24-02-2012, 17:07
Stara wersja 50-150 jest poręczna(waga jedynie 770g w porównaniu z prawie 1400g 70-200), ale jakość obrazka na 150mm nie powala(tylko zasłyszane bo nie miałem okazji się o tym przekonać). W tej chwili trudna do zdobycia. Jest jeszcze odświeżona wersja, możliwe że lepsza ale ceną niemal zrównała się z 70-200 więc ja bym jednak wybrał 70-200.
P.s Jakiś czas temu była prezentacja wersji ze stabilizacją <<klik>> (http://www.optyczne.pl/3723-nowość-Sigma_50-150_mm_f_2.8_APO_EX_DC_OS_HSM.html), ale chyba tego szkła jeszcze nie ma.
wojtas0009
24-02-2012, 17:18
Wydaje mi się, że w sumie warto rzucić okiem na tą sigmę 50-150 2.8, czasami na Allegro trafiają się ładne sztuki za mniej niż 1500zł, także nawet po kosztach regulacji wyjdzie taniej- tylko kwestia sprawdzenia czy szkło Ci odpowiada ;)
zuzia_siemanko
24-02-2012, 18:51
sigma 70-200 jak najbardziej mi odpowiada, jedyne co mi się troszkę nie podoba to cena (no i może waga)
A co do N70-300VR - opinie i testy bardzo dobre, szkła w przystępnej cenie, ale nie jestem przekonana że na halowe zawody przy słabym oświetleniu da radę.
Różnica między sigmą a nikkorem to 500-600 zł więc chyba lepiej dołożę i się zaopatrzę w tą sigmę.
witam,
wszyscy o szkłach, a ja powiem że zmieniłem D60 na D90 ponieważ przeszkadzała mi przede wszystkim szybkość - bufor szybko się zapychał, np. przy foceniu dzieci, a nic tak nie deprymuje jak naciskasz spust i aparat nie robi zdjęcia tylko mieli mieli...
ISO też nie za bogato było - przy ciemnym 18-105, ktry nawiasem mówiąc jest super obiektywem musiałem często robić na 800 bo na więcej już się nie daje w D60, teraz mogę używać spokojnie 1600
D90 ma wszystko co mi potrzebne - polecam taką przesiadkę - odżyjesz, ja teraz czuję że to ja jestem najsłabszym ogniwem zestawu foto :-)
teraz rozbudowa szklarni i jasności, a następnie będzie następca D300s lub niesławnego D7000
zuzia_siemanko
25-02-2012, 14:49
Rundka po fotografach zrobiona, już prawie się zdecydowałam, a tu w sklepie zobaczyłam sigme 70-200 ze stabilizacją za 5000 zł. I teraz mnie to ciągle męczy. Do mojej puszki stabilizacja by się przydała ale tyle dopłacać :? . Kompletnie nie wiem, czy ta bez stabilizacji będzie ok, jak zdjęcia w 90 % będą z ręki... :/
Dodatkowo sigma z mocowaniem do nikona nie ma pierścienia przesłony. Wszystko zaczyna się komplikować :?
Zdecydowanie wybierz szkło, obecnie podejrzewam że brakuje przede wszystkim dłuższej ogniskowej i światła, a 70-200 da Ci 2 ev więcej niż kit na dłuższym końcu, no i przede wszystkim zupełnie inną plastykę obrazka. Jeżeli chodzi o czasy... na jakich czasach robiłaś do tej pory (biorąc pod uwagę najgorsze warunki jakie trafiłaś)? Jeżeli 1/50s albo krócej to dasz radę z tą sigmą bez stabilizacji - wydłużysz czas do 1/200 sekundy i wyjdzie taka sama ekspozycja jak z kita (przypominam zyskujesz 2EV na przysłonie w stosunku do 5.6)
W ciężkich warunkach i tak raczej nie będziesz miała szans na przymknięcie przysłony, bo nie starczy światła, więc brak pierścienia nie będzie chyba aż tak uciążliwy. Kiedyś wymienisz body na takie z 2 rolkami nastaw i lepszym ISO i będzie wygodniej, póki co brałbym tą sigmę
siemoslaw
26-02-2012, 13:39
Ja osobiście polecam zmiane puszki. D60 ma słabsze czułości i wogole inaczej się nim pracuje niż D90.
Do tego polecałbym szklo Tamrona 70-300 VC . ma super stabilizacje i wydaje mi się że spełni stawiane mu wymagania.
pozatym swiatlo 2.8 na zawodach nei zawsze bedzie dobre, bo sie moze okazac ze na przyslonie tej nie trafimy idealnie w biegnącego konia lub jego tył bedzie juz lekko rozmyty. tak mi sie wydaje .
do zdjęć wykonywanych z ręki zdecydowanie bym wybrał obiektyw ze stabilizacją... o ile w kicie 18-55vr nie widać "gołym okiem" efektu działania stabilizacji to już przy 300mm jak stabilizacja się załączy to wszystkie drgania spowalniają jak w matrixie ;P (super sprawa). Osobiście nawet do stałek ze światłem 1.4 montowałbym stabilizację... o ile byłoby to możliwe ;)
zuzia_siemanko
26-02-2012, 18:48
unicode - patrzę że do d60 masz tele N70-300 VR - jak się spisuje ? Ta Sigma 70-200 jest ok tylko gdyby była stabilizacja...
Może jakiś tamron ze stabilizacją ?
http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron-sp-70-300-mm-f-4-5-6-di-vc-usd,12486s
Co sądzicie ?
@zuzia_siemanko, jakie masz przeważnie czasy na zawodach? Jeżeli krótsze niż 1/200 s to nie zawracałbym sobie głowy stabilizacją.
Co do sigmy 70-200. Wersja OS oprócz stabilizacji daje też lepsze właściwości optyczne, szczególnie ostrość na pełnej dziurze.
Jednak jej cena zahacza już o cenę używki nikkora 70-200 vr...
Ja na twoim miejscu kupiłbym używkę sigmy 70-200 II w idealnym stanie, a zaoszczędzoną kasę odkładał na używkę d300...
zuzia_siemanko
26-02-2012, 20:20
Przy 1/200 i 1/250 czasem wychodzi nieostro, a w słoneczny dzień daję krótsze czasy, ale jak zawody na hali to lekka masakra, ratuje się stając pod największą lampą :/
I jeśli zdecyduje się na tą Sigmę to biorę nową, bo mam jakieś chmurne przeczucia kupując używki. A kasa będzie się na D300 odkładała :)
Oprócz Sigmy bez stabilizacji, znalazłam kilka szkiełek ze stabilizacją niestety trochę ciemniejsze
1. Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5,6 G IF-ED
2. Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR
3. Tamron 70-300 mm F/4-5.6 AF SP Di VC USD
Opinie ? Które najlepsze ?
Tamron kusi ceną, testy też ma dobre, 5-letnia gwarancja i super stabilizacja tylko obudowa podobno trochę słaba
Nikkory - nie wiem
Przy 1/200 i 1/250 czasem wychodzi nieostro, a w słoneczny dzień daję krótsze czasy, ale jak zawody na hali to lekka masakra, ratuje się stając pod największą lampą :/
I jeśli zdecyduje się na tą Sigmę to biorę nową, bo mam jakieś chmurne przeczucia kupując używki. A kasa będzie się na D300 odkładała :)
Oprócz Sigmy bez stabilizacji, znalazłam kilka szkiełek ze stabilizacją niestety trochę ciemniejsze
1. Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5,6 G IF-ED
2. Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR
3. Tamron 70-300 mm F/4-5.6 AF SP Di VC USD
Opinie ? Które najlepsze ?
Tamron kusi ceną, testy też ma dobre, 5-letnia gwarancja i super stabilizacja tylko obudowa podobno trochę słaba
Nikkory - nie wiem
IHMO bierz pod uwagę tylko szkła 2.8, nawet nie patrz na inne...
I po co Ci stabilizacja przy tak krótkich czasach?
Szkło 2.8, stosunkowo wysokie używalne iso i szybki celny AF to są główne cechy Twojego zestawu marzeń ;)
unicode - patrzę że do d60 masz tele N70-300 VR - jak się spisuje ? Ta Sigma 70-200 jest ok tylko gdyby była stabilizacja...
Może jakiś tamron ze stabilizacją ?
http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron-sp-70-300-mm-f-4-5-6-di-vc-usd,12486s
Co sądzicie ?
70-300vr to mój ulubiony obiektyw, szybki af, ostry ogólnie dużo fotek nim robię, do portretów bardzo dobry, niemniej jednak mógłby być trochę jaśniejszy na drugim końcu... ale biorąc pod uwagę światło 2.8 bez stabilizacji czy 5.6 ze stabilizacją, wybrałbym stabilizację... jednak to dużo daje, a tło jak się umie i tak można rozmazać.
oto przykład (f4,8, 125mm, iso 400)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://serwer123.lh.pl/magda/viki.jpg)
Za miesiąc kupuję stałkę af-s 85mm/1.8 właśnie bez stabilizacji (typowa portretówka) i mam nadzieję że się nie zawiodę...
co do szkieł innych firm to byłbym ostrożny ze względu na bf oraz ff, kiedyś strasznie napaliłem się na sigmę 17-70/2.8-4 chyba miała nawet stabilizację i po testach z moją puszką niestety wszystkie fotki mydlane... oczywiście można wysłać obiektyw do kalibracji itp. ale osobiście uważam, że jak się kupuje szkło za kupę kasy powinno być wszystko ok, żeby robić fotki, a nie martwić się o jakieś głupoty...
70-300vr to mój ulubiony obiektyw, szybki af, ostry ogólnie dużo fotek nim robię, do portretów bardzo dobry, niemniej jednak mógłby być trochę jaśniejszy na drugim końcu... ale biorąc pod uwagę światło 2.8 bez stabilizacji czy 5.6 ze stabilizacją, wybrałbym stabilizację... jednak to dużo daje, a tło jak się umie i tak można rozmazać.
oto przykład (f4,8, 125mm, iso 400)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://serwer123.lh.pl/magda/viki.jpg)
Za miesiąc kupuję stałkę af-s 85mm/1.8 właśnie bez stabilizacji (typowa portretówka) i mam nadzieję że się nie zawiodę...
co do szkieł innych firm to byłbym ostrożny ze względu na bf oraz ff, kiedyś strasznie napaliłem się na sigmę 17-70/2.8-4 chyba miała nawet stabilizację i po testach z moją puszką niestety wszystkie fotki mydlane... oczywiście można wysłać obiektyw do kalibracji itp. ale osobiście uważam, że jak się kupuje szkło za kupę kasy powinno być wszystko ok, żeby robić fotki, a nie martwić się o jakieś głupoty...
Stabilizacja Ci raczej ruchu nie zamrozi... IMHO przy fotografii sportowej, jaką niewątpliwie są zawody jeździeckie stabilizacja jest zbędna. Przy ewentualnych statycznych kadrach i braku światła można posiłkować się monopodem. Nie wiem czy autorka wątku będzie mogła podejść na tyle blisko obiektu, który będzie dość mocno oddalony od tła by "umieć" uzyskać rozmycie takie jak TY :razz:
Te 2 ev różnicy przysłony, między 2.8 a 5.6 to przepaść jeśli chodzi o izolację obiektu od tła. O jakość bokehu też można by długo rozmawiać.
Zgadzam się co do ostrożności przy zakupie szkieł używanych - wszystkich firm. Ideałem jest przed zakupem sprawdzać osobiście
przem426
27-02-2012, 11:41
mówi się że lepiej inwestować w szkła niż w puszki i generalnie ta zasada się sprawdza - ale (to już moje prywatne zdanie) nie przy puszkach typowo amatorskich czy jak je nazwano "entry-level".
problem polega na tym że posiadasz bardzo podstawowe body i bardzo podstawowe szkło - a zajmujesz się bardzo wymagającą fotografią (najważniejsze dla ciebie to - szybki i sprawny AF, jak największa czułość matrycy, jasne i długie szkła) a to oznacza że jeśli chcesz mieć efekty - pójdziesz w koszty.
mam D60, mam także D300s i zdecydowanie polecałbym ci zmianę puchy... przynajmniej na używane D300.
co prawda matryca D90 to to samo co w D300 (zdecydowanie lepszy CMOS od CCD w D60) ale AF D90 to taka mała porażka przy sporcie - było o tym nie raz na forum.
Do tego szybkość D300 także kładzie D90 (a zwłaszcza D60) na łopatki.
Szybkie porównanie:
D60 - 3kl/s, 3 punkty AF (chyba 1 krzyżowy), iso 200-1600
D90 - 4,5kl/s, 11 punktów AF (1 krzyżowy), iso 200-3200
D300 - 6kl/s, 51 punktów AF (15 krzyżowych, iso 200-3200 + ergonomia profesjonalnej puszki - warto zwrócić na to uwagę.
jeśli chodzi o szkła - idź w kierunku szkieł jasnych a nie stabilizowanych (no chyba że trafisz okazję na stabilizowane 2.8 - to super). Stabilizacja nie zatrzyma ci akcji jeśli użyjesz długiego czasu. co z tego że przeszkoda będzie ostra, skoro koń nad nią już nie, bo zdąży się przemieścić... dlatego z dwójki 70-200 f2.8 vs 70-300VR wygrywa 70-200 f2.8.
Co powinnaś zrobić ? zdobyć zestaw d300 + 70-200 f2.8.
jaka kolejność ? zależy do środków finansowych - skoro udaje ci się pracować na D60, to kolejność 1-szkło, 2-body wydaje się być rozsądna.
tyle z przemyśleń posiadacza d60 oraz d300 oraz sigmy 70-200 f2.8 (niestabilizowanej).
blackside
27-02-2012, 17:22
przem426- szybkość D300 ok ale nie w af.
D3100 ostrzy szybiej z 18-105VR niż D300 sprawdzałem . Różnica jest wcale nie mała. Nie wiem może przypadek... ale nie sądze.
Co do przewagi cmos nad ccd-wszystko poza kolorami . Takie przynajmniej mam wrażenie CCD "rysuje przyjemniejsze obrazy , ale fakt zalety cmos są duze i dla mnie też miały większe znaczenie
przem426
27-02-2012, 18:14
przem426- szybkość D300 ok ale nie w af.
D3100 ostrzy szybiej z 18-105VR niż D300 sprawdzałem . Różnica jest wcale nie mała. Nie wiem może przypadek... ale nie sądze.
Co do przewagi cmos nad ccd-wszystko poza kolorami . Takie przynajmniej mam wrażenie CCD "rysuje przyjemniejsze obrazy , ale fakt zalety cmos są duze i dla mnie też miały większe znaczenie
nie wiem jak dokonałeś pomiaru szybkości AF w d300 vs d3100, jak powtarzalne były warunki i czym mierzyłeś czas - tak po prawdzie to porównanie dotyczyło szybkości af w 18-105 a nie w puszce. pozwolę sobie z tobą nie zgodzić.
ilość pól af, ich rodzaj jednoznacznie wskazują na przewagę d300(s). wystarczy poszukać co napisano już na forum na temat af w d300 vs d90 (to ten sam moduł co w d3k1)
w d60 jest jeszcze gorzej. 3 punkty af.
to tak tylko ad acta - coby nie wyszło że d3100 ma skuteczniejszy af niż d300 - w sumie mały offtop który niczego nie wnosi do dyskusji. podtrzymuje rozwiązanie które podałem w poprzednim poście.
blackside
27-02-2012, 18:34
Nie piszę o skuteczności tylko o szybkości. Szkło to samo , różne body - sprawa jest jasna skoro w pomieszczniu D3100 ostrzył szybciej.
Może znaczenie ma tu nowszy procesor- nie wiem.
Co do szkła jasnego i niestabilizowanego - do takich zastosowań będzie lepszym wyborem, bo jak piszesz koń i tak będzie rozmamazany a podnoszenie iso... ma swój kres :-)
Jeśli zdjęcia będą raczej statyczne to lepszym wyborem będzie wówczas myślę 70-300VR .