Zobacz pełną wersję : lampa doświetlająca AF
vasper31
28-02-2007, 15:27
zauważyłem w moim D50 taką właściwość... lampka doświetlająca AF czasem się nie zapala i aparat tym samym nie łapie ostrości... najczęściej gdy założony jest N55-200 choć przy N18-55 też się to zdarza... czym to może być spowodowane?? i czy jest to jakieś uszkodzenie... w niektórych momentach moim zdaniem powinna zadziałać a tego nie robi...
Ponoć potrafi się grzać i wtedy przestaje działać przez chwilę - tak słyszałem, nie gwarantuję tego.
jak aparat często korzysta ze wspomagania AF, to lampka sie przegrzewa i musi minąć jakiś czas zanim ostygnie, dlatego jak sądzę czasami się nie pali....
vasper31
28-02-2007, 16:21
a zauważyłeś coś takiego u siebie??
vasper31
28-02-2007, 16:39
Dla zainteresowanych :)
?? Dlaczego czasem lampka nie reaguje ?? :
Wyczytałem w instrukcji ze jak często sie ja używa to wyłącza się samoczynnie aby ostygnąć. Po chwili znowu działa.
?? Dlaczego na AUTO czasami w ciemnym pomieszczeniu dziwnie pracuje lampka doświetlająca przedmiot, to znaczy raz świeci (aparat ostrzy) a raz nie świeci (naciskam spust do polowy i nic sie nie dzieje). ?? :
Otóż, lampka doświetlająca wchodzi tylko wtedy,gdy jest wybrane środkowe pole ostrości.Więc jeśli AUTO wybierze któreś z pozostałych pól to lampka nie doświetla.
pozdrawiam
Zacytuje swoje pytanie do Nikon Polska jak również odpowiedź, może to chodź trochę rozwieje wątpliwości.
Pytanie JM
Dzień dobry
Mam pytanie związane ze wspomaganiem Autofocusa w body. Zauważyłem że przy kilkakrotnym naciśnięciu spustu migawki do połowy(wyostrzenie) wspomaganie Af działa ok przy 4-5 razie zapala się na ułamek sekundy i gaśnie, za 6-7 razem wogóle nie ma wspomagania. Przy dużej liczbie zdjęć z rzędu jest to utrudnienie, czy to wada aparatu i czy można jakoś temu zaradzić.
Dziękuje za odpowiedź.
pozdrawiam
Jacek MahorowskiOdpowiedź Nikon
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Pana pytanie.
Generalnie rzecz ujmując lampka wspomagania autofokusa powinna się włączać tylko w sytuacjach, gdy autofokus ma problemy z ustawieniem ostrości, zatem w większości wypadków być może w ogóle się nie będzie się włączała.
Dodatkowo jeżeli wykonuje Pan zdjęcia w trybie seryjnym, to wspomaganie autofokusa załączy się tylko aby ustawić ostrość dla pierwszego zdjęcia.
Jeżeli wykonuje Pan kilka zdjęć pod rząd, ale w trybie zdjęć pojedynczych, to wspomaganie włączy się dla pierwszego zdjęcia lub pierwszych kilku w zależności od tego czy fotografowany obiekt zmienił miejsce w kadrze i czy jest potrzeba dostrojenia autofokusa aparatu. Jeżeli ustawienia autofokusa z poprzedniego kadru są nadal stosowne do sytuacji to nie będzie potrzeby uruchomić wspomagania autofokusa.
Oczywiście powyższe założenia mają charakter bardzo ogólny. Jeżeli Pana sytuacja nie mieści się w wyżej przedstawionych ramach, proszę o przesłanie możliwie precyzyjnego opisu sytuacji, ustawień aparatu, wykonywanych czynności - wówczas będziemy mogli przetestować czy zachowanie apratu jest prawidłowe.
Pytanie C.D - JM
Dziękuje za odpowiedź, zgodnie z tym co Pan proponował dodam że wykonałem test w ciemnym pomieszczeniu. W róznych trybach AF od single po close subject. Wybrałem preselekcje przesłony. Tak jak już pisałem w moim pierwszym mailu, wspomaganie AF włącza się tylko kilka razy, oczywiście łapałem ostrość na różne obiekty w pokoju oddale od siebie wiec Af ostrzył za każdym razem na nowo. Sytuacja się powtórzyła tzn. dioda wspomagania zapaliła się kilka krotnie co spowodowało natychmiastowe wyostrzenie(doświetliło obiekt czyli normalnie) potem za kolejnym naciśnięciem do połowy spustu migawki wspomaganie nie uruchamia się. Czasami aparat wogóle nie może ustawić AF, dopiero odczekanie bez naciskania migawki powioduje że wspomaganie znow się uruchamia. około 30 sek mija zanim znow mozna wykonac kilka zdjec kazde ze wspomaganiem potem znow po około 6 zdjeciach, przerwa i nie swieci sie dioda, sprawdzałem przy roznych ustawieniach programow i nastawow Af w menu. Czy to jest jakas blokada przed przegrzaniem ? W instrukcji obsługi nic na ten temat nie ma. Znalazlem tylko info o lampie blyskowej ze ma takie zabezpieczeni przed przegrzaniem palnika. Wg.mnie skoro to jest wspomaganie AF diodowe to chyba nie ma mozliwosic spalenia wiec nie wiem czemu aparat pozwala tylko na kilka blysnieć a potem na jakis czas funkcja ta zostaje wyłaczona.Odpowiedź Nikon Polska
Lampka wspomagania autofokusa nie jest zbudowana w oparciu o diodę. Zastosowane w D50 źródło światła (niestety nie jestem upoważniony do przekazania dokładnych danych technicznych) jest bardzo silne i aby zabezpieczyć przed przepaleniem na skutek przegrzania zastosowany jest system odłączenia/blokady. Działa to na podobnej zasadzie jak zabezpieczenia palnika lampy w lampach typu SB-600/ SB-800 - jak to Pan zresztą słusznie wydedykował.
Zdaję sobię sprawę, iż w pewnych sytuacjach może to być pewnym utrudnieniem, natomiast mogę potwierdzić, iż jest to prawidłowe zachowanie aparatu i nie ma konieczności interwencji ze strony serwisu.
Ooo! To w SB-600/800 są jakiekolwiek zabezpieczenia? Nie wiedziałem :)