Zobacz pełną wersję : monitor za ~2500
po obkupieniu się w dyski, obudowę i NASa czas przyszedł na monitor,
po wielu latach męki na matrycach TN, później (w sumie jeszcze obecnie) na PVA mam potrzebę i nadzieję na koniec problemów z niezgodnością tego co na monitorze z tym co na papierze :)
głównie pracuję w kilku programach: Photoshop, Lightroom, Illustrator ale też After Effects i Flash czasami,
prosiłbym o poradę jaki monitor wybrać do grafiki i fotografii.
budżet już znacie.
pod lupę poszedł DELL U2410 ale niestety słyszałem że od długiego czasu praktycznie nie ma możliwości zakupu jego bez zafarbu..
no to poczytałem dalej i doszedł przed moje oczy DELL U2711.. cena w miarę spoko, matryca ulalala 27" to aż nadto (max 24 bym chciał) no ale same opinie pozytywne prócz jednej... BARDZO MOCNE PODŚWIETLENIE - tak jest faktycznie??
jeszcze 2 modele wchodzą w grę (bo eizo chyba zbyt ekonomiczne w tym przedziale cenowym),
NEC PA231W i P241W
prosiłbym o poradę jak się ma ten 10bit w dellach w takiej cenie? przecież to chyba jakiś żart i marketing czysty z pudełka niż faktyczne mozliwosc biliona kolorów?
PS: najchętniej bym wydał 2000 na monitor ale jeśli jest faktycznie w tym mozliwosc odwzorawania kolorow lepszych to te 3000 też wchodzą w grę.
PS: kalibrator sprzętowy oczywiście będzie tez kupowany - ale najpierw monitor.
PS2: wydruki będą wykonywane na drukarce EPSON 7900 (http://www.labpolska.pl/wielki_format/)
a czemu eizo nie? 2233, 2243? jak sie maja te dwa modele eizo do nec PA231W?
NEC PA to perfekcja, seria P bądź Eizo S to uniwersale ale zdarza sie pełen gamut.
Benny_Bennasi
23-02-2012, 19:06
A moze coś takiego??:)
EIZO FlexScan S2402W
Ja sobie ten monitorek zamierzam kupic :)
I podpowiem Ci jedną rzecz , spróbuj pogadać z kimś jeśli znasz z jakiegoś studia bądź labo fotograficznego bo ja rozmawiałem z koleszką to mi powiedział żebym się wstrzymał chwilę bo co jakiś czas są promocje dla LABO i istnieje możliwosc zakupu takiego sprzętu nawet o tysiaka taniej i oni mi w tym pomogą :)
Pokombinuj :)
terpsych
23-02-2012, 20:38
A moze coś takiego??:)
EIZO FlexScan S2402W
Ja sobie ten monitorek zamierzam kupic :)
I podpowiem Ci jedną rzecz , spróbuj pogadać z kimś jeśli znasz z jakiegoś studia bądź labo fotograficznego bo ja rozmawiałem z koleszką to mi powiedział żebym się wstrzymał chwilę bo co jakiś czas są promocje dla LABO i istnieje możliwosc zakupu takiego sprzętu nawet o tysiaka taniej i oni mi w tym pomogą :)
Pokombinuj :)
Ten Eizo to ma matryce TN. W podobnej cenie można kupić przyzwoitego IPSa.
darkmajin
24-02-2012, 09:30
widzę że modzi ostatnio odpuścili sobie moderację wątek już istnieje po co to powielać?
NEC PA231W mam nie narzekam do moich zastosowań czysto amatorskich styka
:) a przy tym monitorze można narzekać? szczególnie w kontekście do TN-ek.
dobrze chyba to będzie jednak używany EIZO SX2262W z uwagi na cenę 2250 PLN
1. tylko moje pytanie czy karta graficzna Radeon HD 3400 nie będzie go ograniczała w żaden sposób?
2. jak wyczytałem podpinanie monitora przez przejściówkę dvi>hdmi nie powinno ograniczać go w żaden sposób?
3. a co z 10 bitowym sygnałem z display port? (przez hdmi rozumiem że trochę na tym stracę?)
4. ostatnie pytanie - na jesieni wymieniam laptop i patrzę że wszystkie te nowe laptopy mają mini Display Port.. jest to jakaś różnica do zwykłego DP?
. i czy te laptopy faktycznie mają na wyjściu 10 bitowy sygnał czy to tylko reklama?
1) karty graficzne w 2D od dawna nie stanowia ograniczenia
2) HDMI>DVI nie powinno raczej sprawiać problemu
3) 10-cio bitowy sygnał da się uzyskać tylko z karty ATI FirePro + PS CS5 + Windows 7 z wyłączonym Aero. Ogólnie jednak jest to bajer o dość znikomym znaczeniu
4) są problemy z dostępnością i jakością kabli.
4. więc po co miniDP w laptopach skoro problemy są z podłączeniem monitorów pod ten port?
Nie ma problemów z podłączeniem - są problemy z gównianością kabli.
Nie ma problemów z podłączeniem - są problemy z gównianością kabli.
faktycznie lipa, mało przejsciowek, znalazłem dwa rodzaje na przyszlosc:
http://www.emarket.pl/kontrolery-i-adaptery-(usb-sata-firewire-raid)/digitus-adapter-mini-dp-dp-m-f-ak-340405-001-w/p-c0362635
http://www.ontech.pl/product-pol-39661-ADAPTER-DISPLAYPORT-MINI-M-DISPLAYPORT-F-DVI-I-F-25-4-HDMI-DELOCK-61768-61768-.html
--
3. jak firepro to i QUADRO też zapewne (te modele niższe 500zł także?). Jednak jak zrozumiałem to jest to bajer który w praktyce nawet przy obróbce fotografii czy też w projektowaniu grafiki jest niezauważalny w porównaniu z hdmi?
Z Quadro jest jakaś muka i na razie nie bardzo chce działać z PS CS5. Co do AMD tu jest więcej informacji:
http://www.eizo.com/global/support/compatibility/monitors/20.pdf
Bajer jest zauważalny na wrednych gradientach - w fotografii statystycznie rzadko się zdarza, że widać różnicę.
Z Quadro jest jakaś muka i na razie nie bardzo chce działać z PS CS5. Co do AMD tu jest więcej informacji:
http://www.eizo.com/global/support/compatibility/monitors/20.pdf
Bajer jest zauważalny na wrednych gradientach - w fotografii statystycznie rzadko się zdarza, że widać różnicę.
dzięki za odpowiedzi = już się nie martwię że nie mam miniDP/DP, i w lapku do tego CS4 mastera i w planach upgrade na CS5.5
ostatnie 2 pytania techniczne:
5. po przestudiowaniu iluś stron 500 stronicowego tematu o monitorze a także wielu tematów na tym jak i forum MVA pogubiłem się by móc być pewnym wyboru czy SX mający szeroki gamut będzie lepszy dla mnie od monitora NEC PA231W.. z tym drugim są problemy z kalibracją (jedynie półsprzętowa pozostaje) z tym pierwszym problem co do szerokiego gamutu który może przeszkadząć a fabryczne ustawienia są na tyle dobre że nie ma sensu kalibrowania monitora (?) sprzętowo (jedyna najtańsza opcja jaką znalazłem to wydatek 1500zł (colormunkie photo + basICColor))
6. zajmuję się w 90% fotografią B&W więc tutaj seria eizo SX nad S bardziej mi pasuje jednak moje pytanie brzmi czy wydruki jakie będę wykonywał na "drukarce EPSON 7900 http://www.labpolska.pl/wielki_format/ " będą idealnie takie jak zobaczę na monitorze SX (oczywiście profile dostępne na stronie labu)? czy też drukarka ich odwzorowuje "jedynie" taką jakość jaką dałby mi eizo z serii S
SX2262W to monitor o wyższej rozdzielczości i większym gamucie, co czyni go ciekawą alternatywą dla PA231W. Kalibracją sprzętową nie zawracałbym sobie głowy (w praktyce jest nieosiągalna dla jednego i drugiego), ważna jest jakość monitora - jeden i drugi można przy pomocy i1Display Pro skalibrować prawie perfekcyjnie.
W przypadku BW poszerzony gamut nie ma znaczenia. SX pozwala uzyskać lepszą zgodność z wydrukiem z uwagi na możliwość precyzyjnej kalibracji kontrastu, której nie ma w serii S - ogólnie seria S posiada sterowanie, które mz. nie jest wystarczające w panelu szerokogamutowym.
SX2262W to monitor o wyższej rozdzielczości i większym gamucie, co czyni go ciekawą alternatywą dla PA231W. Kalibracją sprzętową nie zawracałbym sobie głowy (w praktyce jest nieosiągalna dla jednego i drugiego), ważna jest jakość monitora - jeden i drugi można przy pomocy i1Display Pro skalibrować prawie perfekcyjnie.
W przypadku BW poszerzony gamut nie ma znaczenia. SX pozwala uzyskać lepszą zgodność z wydrukiem z uwagi na możliwość precyzyjnej kalibracji kontrastu, której nie ma w serii S - ogólnie seria S posiada sterowanie, które mz. nie jest wystarczające w panelu szerokogamutowym.
to czy to bedzie colormunkie photo czy tez i1 Display pro to chyba nie ma znaczenia?
a do obydwu trzeba się zakupić w soft od basICColor ?
o ile... o ile jest sens tego SX'a kalibrować?
to czy to bedzie colormunkie photo czy tez i1 Display pro to chyba nie ma znaczenia?
a do obydwu trzeba się zakupić w soft od basICColor ?
Do kalibracji monitora i1Display Pro jest lepszy od CM Photo - ten ostatni opłaca się kupić jeśli chcemy profilować drukarki.
Oprogramowanie i1Profiler załączone do i1Display Pro jest mz. wystarczające - natomiast oprogramowanie do ColorMunki faktycznie jest dość bidne i tu faktycznie pokusiłbym się o basICColor display, lub ew. skorzystał z potęgi darmowego ArgyllaCMS+dispcalGUI.
ok więc rozumiem że do mojej konfiguracji sprzętowej (hdmi i grafika) a także wymagań jakie stawiałem sx2262w je spełni bardzo dobrze więc wybór już padł na niego,
rozumiem też że monitor ten jest na tyle sam w sobie skalibrowany, że nie da radę się na nim pracować tak jak jest po wyjęciu z pudełka,
jednak należałoby i tak go skalibrować i1 pro - i tak też się zakupię w niego w kwietniu
jeszcze prosiłbym się wypowiedzieć w sprawie mojego poprzedniego pytania które mam nadzieję zamknie już temat tego monitora :)
czy wydruki jakie będę wykonywał na "drukarce EPSON 7900 w http://www.labpolska.pl/wielki_format/ " będą idealnie takie jak zobaczę na monitorze SX (oczywiście profile dostępne na stronie labu)? czy też drukarka odwzoruje kolory "jedynie" w takiej jakości jaką dałby mi monitor eizo z serii S ?
WyświetlaczLCD z matrycą xVA lub IPS z 12-14-o bitową 3DLUT oraz kompensacją równomierności podświetlenia stanowi szczytowe osiągniącie tej technologii - jeśli więc nie spełnia czyichś oczekiwań, to albo ktoś ma nierealistycznie wysokie wymagania, albo nie umie ustawić monitora.
SX czy PA wyjęty z pudełka, podregulowany i z zainstalowanym profilem generycznym powinien dać względnie dobrą zgodność barw - na pewno zaś lepiej, niż monitor serii S.
Uzyskanie idealnej zgodności wymaga już odrobiny wiedzy, sprzętu i oprogramowania.
Oraz oświetlenia w jakim pracujemy i porównujemy wydruki z tym co mamy na monitorze.
Oraz oświetlenia w jakim pracujemy i porównujemy wydruki z tym co mamy na monitorze.
To miałem na myśli mówiąc "wiedza".
Faktycznie warto jednak zaznaczyć, że nawet najcudniejszy monitor nie ma mocy sprawczej i nie sprawi, że uzyskamy zgodność wizualną z niepoprawnie oświetloną odbitką będącą w nieadekwatnym otoczeniu.
WyświetlaczLCD z matrycą xVA lub IPS z 12-14-o bitową 3DLUT oraz kompensacją równomierności podświetlenia stanowi szczytowe osiągniącie tej technologii - jeśli więc nie spełnia czyichś oczekiwań, to albo ktoś ma nierealistycznie wysokie wymagania, albo nie umie ustawić monitora.
SX czy PA wyjęty z pudełka, podregulowany i z zainstalowanym profilem generycznym powinien dać względnie dobrą zgodność barw - na pewno zaś lepiej, niż monitor serii S.
Uzyskanie idealnej zgodności wymaga już odrobiny wiedzy, sprzętu i oprogramowania.
dzięki Czornyj za fachowe odpowiedzi,
siedzę teraz i analizuję po nocy przemęczonej na gorączce 38* więc mogę wychodzić troszkę na laika..
miałem swojego czasu na studiach z grafiki i foto zajęcia z dtp i zarządzania profilami i barwą ale to było ze 3-4 lata temu więc nie wiem na ile wszystko się obecnie pozmieniało tym bardziej że tam miałem monitory klasy S a w domu siedzę od kilku lat na samsungu 970p,
od początku byłem przekonany że nowe monitory IPS to dużo lepsza jakość i lepsze odwzorowanie kolorów w porównaniu z PVA jednak jak widzę seria SX w porównaniu np. z takim dellem za 2000zł IPS wychodzi dużo lepiej na plus.
podsumowując:
po zakupie monitora sx22662w + i1 pro
a także w pracy w programach adobe cs5.5 (obecnie cs4) dtp (AI, InD), photo (PS, LR), motion (AE, FL, PR)
i przy używaniu profilu papierów ze strony labu
powinienem być co najmniej zadowolony z efektów :)
PS: obniżenie jasności z 280 na 100-120 co by nie waliło po oczach trzeba z powrotem przywrócić na 280 przed zapisem pliku do druku? żeby mieć zgodnosc tego co widze z tym co na papierze
czy też jasność ustawiamy na przykladowe 100 przed odpaleniem kalibracji przy pomocy i1 pro?
tego już nie pamietam z zajęć profilowania monitora (obecnego samsunga nawet mi się nie chciało profilować z uwagi na brak $$ na takie wydatki)
Nie ukrywam, że osobiście jestem zdeklarowanym zwolennikiem IPS-ów, ale w przypadku 22" gorsza charakterystyka kątowa S-PVA nie powinna być na tyle istotnym problemem, by zawracać sobie głowę.
Podsumowując:
EIZO serii SX, CG, NEC serii PA i SV to obecnie zdecydowanie najlepsze monitory do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy, jakie są na rynku.
i1Display Pro to obecnie zdecydowanie najlepszy sensor do kalibracji monitorów, jaki jest na rynku (tzn. jeszcze lepszy jest basICColor DISCUS, ale kosztuje fortunę).
"Będzie Pan zadowolony" ;)
Nie ukrywam, że osobiście jestem zdeklarowanym zwolennikiem IPS-ów, ale w przypadku 22" gorsza charakterystyka kątowa S-PVA nie powinna być na tyle istotnym problemem, by zawracać sobie głowę.
Podsumowując:
EIZO serii SX, CG, NEC serii PA i SV to obecnie zdecydowanie najlepsze monitory do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy, jakie są na rynku.
i1Display Pro to obecnie zdecydowanie najlepszy sensor do kalibracji monitorów, jaki jest na rynku (tzn. jeszcze lepszy jest basICColor DISCUS, ale kosztuje fortunę).
"Będzie Pan zadowolony" ;)
dziękuję :)
a co do jaskrawości to już sobie przypomniałem że można ją regulować pod profilowanie kolorymetrem chociażby takim i1 Display Pro
i nic potem nie trzeba przestawiać pod przygotowanie plików do druku ^^
no chyba, że biel po kalibracji będzie ciemniejsza/jaśniejsza niż biel kartki no ale po co się martwić na zapas!
najpierw muszę kupić monitor i i1 ;)
pozdrawiam!
To miałem na myśli mówiąc "wiedza".
Faktycznie warto jednak zaznaczyć, że nawet najcudniejszy monitor nie ma mocy sprawczej i nie sprawi, że uzyskamy zgodność wizualną z niepoprawnie oświetloną odbitką będącą w nieadekwatnym otoczeniu.
co byś zalecał jako oświetlenie stanowiska pracy? tak realnie bez cudaczenia nadmiernego. bo od czasu unijnej wszechmocy sprawczej w kwestii świetlówek kompaktowych - używanie monitora wieczorem przy domowym oświetleniu jest katorgą.
Najlepiej mz. oświetlić tło za monitorem listwami ciepłych i zimnych LED.
a sam stół/biurko ? halogen?
Chodzi o miejsce do porównywania odbitek? Halogen Solux Daylight ew. lampka GrafiLite.
Natomiast oświetlenie robocze też listwami lub lampkami LED
Jeśli można ciut "zaszaleć" w pomieszczeniu, zdecydowanie radze walnąć na sufit lampy w tym stylu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/lampa4x18raster-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/lampa-4x18-raster.jpg)
W nich świetlóweczki Philips Graphica Pro za całe ok 30 zł/szt. Oświetlanie tła trzeba zrobić jak jest w pomieszczeniu za ciemno. A jak jest za ciemno to nie jest dobrze.
Chodzi o miejsce do porównywania odbitek? Halogen Solux Daylight ew. lampka GrafiLite.
Natomiast oświetlenie robocze też listwami lub lampkami LED
po co wspominać o soluxach jak już ich (chyba) nikt nie sprzedaje w Polsce? :)
druga sprawa, do monitora zakupuję się oczywiście w kaptur jednak faktem jest że całe południa i wieczory przesiaduję w pracy,
w dzień śpię a przy komputerze siedzę w nocy i zapomniałem o oświetleniu (bądź gorączka mi osłabiła pamięć ;) )
a więc co polecacie za światło w ciemnym pokoju nocą za monitorem?
jakąś świetlówkę (np. graphica 18W - tylko gdzie znajdę obudowę na jedną sztukę? :D ) zamontowaną na stałe za monitorem na ścianie czy coś mnie restrykcyjnego?
a więc co polecacie za światło w ciemnym pokoju nocą za monitorem?
jakąś świetlówkę (np. graphica 18W - tylko gdzie znajdę obudowę na jedną sztukę? :D ) zamontowaną na stałe za monitorem na ścianie czy coś mnie restrykcyjnego?
Za monitorem trzeba lepszą świetlówkę niż Philipsy. Np dwie takie: http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki.html?light_type=350&manufacturer=288
Za monitorem trzeba lepszą świetlówkę niż Philipsy. Np dwie takie: http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki.html?light_type=350&manufacturer=288
ale pod ten gwint zapewne są łatwo dostępne tylko obudowy stojące a miejsca za monitorem będę posiadał max 10cm więc nie wiem czy to dobre rozwiązanie postawić taką jedną a tym bardziej dwie lampki?
nie znasz jakiejś alternatywnej obudowy do zawieszenia na ścianie na taki typ świetlówek?
ale pod ten gwint zapewne są łatwo dostępne tylko obudowy stojące a miejsca za monitorem będę posiadał max 10cm więc nie wiem czy to dobre rozwiązanie postawić taką jedną a tym bardziej dwie lampki?
nie znasz jakiejś alternatywnej obudowy do zawieszenia na ścianie na taki typ świetlówek?
Pod ten typ trzonka pasuje cała masa różnych lampek dostępnych w marketach. Cała lampa nie musi się mieścić za monitorem, wystarczy jej odbłyśnik, a takich z małym reflektorem, przegubowych jest sporo. Dobrze byłoby tylko sprawdzić ogranoleptycznie czy układ zapłonowy odpali taką świetlóweczkę, bo ona ma większą moc niż typowe w tym wymiarze.
Pod ten typ trzonka pasuje cała masa różnych lampek dostępnych w marketach. Cała lampa nie musi się mieścić za monitorem, wystarczy jej odbłyśnik, a takich z małym reflektorem, przegubowych jest sporo. Dobrze byłoby tylko sprawdzić ogranoleptycznie czy układ zapłonowy odpali taką świetlóweczkę, bo ona ma większą moc niż typowe w tym wymiarze.
hmm a jak z trzymaniem napięcia przez marketowe lampki do tego cuda?
bo przecież czym większy odchył od hmm 12V to tym większy odchył od 5300 Kelwinów
hmm a jak z trzymaniem napięcia przez marketowe lampki do tego cuda?
bo przecież czym większy odchył od hmm 12V to tym większy odchył od 5K Kelwinów
To są lampki (świetlówki) 230V. Wahania napięcia nie mają kluczowego znaczenia. Co innego halogen, Solux jest na 12V i tu faktycznie 0,5V ma znaczenie.
xDD
pisałem o świetlówkach szukając soluxa w Polsce i napisałem 12V tutaj za dużo na raz :)
ok dzięki za pomoc coś pokombinuję
załamany Adrian wraca na pole bitwy!
monitorek EIZO SX 2262 W poleciał na drugą stronę globu z Panem, znaczy monitor jest w Polsce dalej ale Pan poleciał i wróci w lato ;)
więc ta cena 2000zł w kawałkiem poleciała również w niepamięć..
posiedziałem dziś na necie, przestudiowałem forum nikoniarzy jak i mva i myapple gdzie co drugi post należał do Toma i Czornyja i się pogubiłem;
bo niby z jednej strony seria PA Neca jest polecana jednak 231 a 241 to jak porównanie chomika z wilkiem,
przy czym chomik posiada tylko ~75% pokrycia AdobeRGB co w przygotowywaniu moich plików do wydruków Epsonie 7900 nie będzie dobrze skutkowało,
dlatego padł wybór chyba tylko na EIZO S2243W jednak tutaj znowu słyszałem, że są problemy z kalibrowaniem i1 Display Pro (chyba, że to były stare tematy i już tych problemów nie ma?)
więc teraz to co mi pozostaje:
PA231W -> 2000-2200 PLN
S2243W -> 2470 PLN (http://allegro.pl/eizo-flexscan-s2243w-s-pva-nowy-5l-gw-f-vat-wawa-i2150879335.html)
dozbierać i kupić za miesiąc SX2262W -> 3250 PLN (http://allegro.pl/monitor-sx2262w-22-va-sklep-warszawa-i2166462073.html)
jeszcze jest na allegro używany wyższy model sx.. gdyby był za 3000zł to bym pożyczył od kogoś te 500zł po to dobra okazja SX 2462 W (http://allegro.pl/monitor-eizo-24-1-sx2462w-i2171726018.html)
tylko najważniejsze pytanie czy w ogóle jest sens myślenia nad IPS z uwagi na pracę przy oświetleniu w nocy zazwyczaj coś takiego?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/lite.jpg) fot. z posta Czornyja
ostateczność przy takim oświetleniu 'nocnym' jak wydukowałem z lektury to SX 2262 W
każdy wyższy model (jak np. 2462) potrzebują lepszego oświetlenia i pracy w dzień
do pracy amatorskiej polecany jest PA231W zamiast Eizo S2243W jednak ten drugi ma większe pokrycie procentowane AdobeRGB niż NEC co za tym idzie lepiej odwzoruje to co zobaczę na papierze i łatwiej i efektywniej będzie mi się na nim pracowało.. jednak gdybym posiadał SX2262 to bym zobaczył jeszcze lepszą efektywność..
więc pozostaje pytanie:
przy pracy w oświetleniu załączonym na obrazku w moim przypadku warto wybrać:
1. S2243W zamiast neczka PA231W z uwagi na szerszy gamut?
2. dozbierać i kupić za miesiąc nowy SX2262W który w moim przypadku faktycznie będzie super rozwiązaniem? czy może jednak nie zobaczę w swoim zastosowaniu aż takich zmian? (wcześnie to była ta sama cena teraz to różnica 1000zł ;) )
3. przeczekać aukcję modelu SX2462W do końca i jeśli będzie możliwość zakupu w cenie nowego SX22 to kupić opcję 24" tylko czy... przy takim oświetleniu 'nocnym' ten IPS nie będzie mi świecił zbyt w cieniach i będzie mi się tak samo dobrze pracowało jak z wersją SX 22" ? no i czy kalibracja 24" będzie tak samo łatwa i1 Display Pro jak to mówiliście, że jest przy modelu SX 22" ?
pozdrawiam i mam nadzieję że w końcu zamknę ten temat..
Adrian.
2. dozbierać i kupić za miesiąc nowy SX2262W który w moim przypadku faktycznie będzie super rozwiązaniem?
Zdecydowanie.
Zdecydowanie.
to o 2 monitory mniej w dyskusji pa231w i s2243w i już jest mi lżej w główce,
teraz tylko chciałbym dopytać co myślisz
gdyby była taka opcja:
mam w portfelu 3200zł i do wyboru:
używany na gwarancji 3,5roku : SX2462W
nowy na gwarancji ofc. 5lat : SX2262W
oświetlenie i dedykowane w moim przypadku cele już znasz,
pytam żeby potem nie było jak to zawsze powtarzasz wszystkim ;)
cyt. "wg mnie warto zawsze dołożyć do droższego monitora każdą złotówkę nawet tą której się nie ma"
więc patrząc w ten cytat powinno się wybrać wyższy model ten jednak jest na IPS i przy moim oświetleniu
może się (a raczej napewno?) spełnić się gorzej niż model 22"
- dobrze kminię z tą serią SX i sam sobie odpowiedziałem na pytanie? czy coś jednak pomyliłem?
A.
Lepszy jest oczywiście SX2462W ale jest jakiś powód że ktoś go sprzedaje. Osobiście nie wierzę w okazje.
powód już sprawdziłem:
ten Pan który go sprzedaje jest z firmy HelloMedia która zawiesiła działalność 23.12.2011 ( hellomedia.pl ) i teraz na allegro wysprzedaje sprzęt i całe umeblowanie biura stąd ta okazja
sprawdziłem też mail gdzie
[email protected] stąd wziąłem nazwe firmy (i wszystko sie naklada = wyprzedaz na allegro = zawieszenie działalnosci 2 miesiace temu)
a sam pan A. Michalski jest prokurentem w firmie Hellomedia wiec wszystko się zgadza.
to co mi dodatkowo powiedział o monitorze od siebie to:
monitor zakupiony w połowie 2010 roku firmie Cortland i ma przepracowane 2500 godzin
więc gdyby brać pod uwagę ten używany 24" jak i 22" to można powiedzieć że lepszy jest oczywiście ten pierwszy jednak uwzględniając moje oświetlenie stanowiska pracy, także to że jestem przy komputerze głównie w nocy to czy ta matryca IPS spełni się lepiej u mnie czy też gorzej?
proszę Cię Tomku o wyrażenie opinii w moim przypadku w więcej niż dosłownie jednym zdaniu jeśli jest sens.
dzięki z góry! :)
Ograniczenia "oświetleniowe" monitorów z IPS już Pan zna. Jeśli to będzie praca jak na zdjęciu wcześniej, ja bym się tak nie bawił. Oczywiście wszystko zależy od tego czy może Pan zrobić oświetlenie jak należy. Jeśli tak, SX2462W brałbym na pewno. Jeśli nie SX2262W albo inny z tej rodziny na PVA.
Ograniczenia "oświetleniowe" monitorów z IPS już Pan zna. Jeśli to będzie praca jak na zdjęciu wcześniej,
ja bym się tak nie bawił. Oczywiście wszystko zależy od tego czy może Pan zrobić oświetlenie jak należy.
Jeśli tak, SX2462W brałbym na pewno. Jeśli nie SX2262W albo inny z tej rodziny na PVA.
no niestety nie mam zbytnio jak zrobić oświetlenia lepszego, powody:
po 1. jak już wspomniałem po pracy mam czas siedzenie przed monitorem zazwyczaj tylko w nocy (więc światło dzienne odpada
po 2. ktoś sobie kiedyś wymyślił (w tym ja.. ) że ściany będą chropowate w kolorze jakiejś takiej hmm ni to żółci to ni to zielonego
. . . . więc już tutaj mamy problem że same świetlówki na suficie nie załatwią sprawy bo będzie cieplej od samych ścian
wywnioskowałem, że gdy pracuję przy monitorze głównie w nocy i przy lampce nocnej, to w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie:
PVA + 1-2 świetlówki za monitorem 5300K + za monitorem jakiś materiał powieszony biały/szary na ścianę izolujący odbicie światła za
i wokół monitora od tej żółtej ściany
w tym przypadku wychodzi chyba że najlepszy wybór to będzie SX2262W z uwagi że oba tańsze modele S2243W jak i PA231W
mają się ni jak do tego SX'a a model wyższy 24" SX'a jest bardzo fajny tylko przy pracy w lepszym oświetleniu a nie przy
tzw. 'nocnej lampce' z załączonego obrazka?
więc nowy SX2262W czy jeszcze Panie Tomku mi zamęczysz jakimś innym modelem główkę? bądź pomysłem na inne oświetlenie? ;)
od razu przypominam też że mój laptop posiada wyjście tylko HDMI więc w grę wchodzi sygnał 8 bitowy a nie 10bit z displaPort'a
pomijając fakt że i tak nie mam firepro tylko zwykłego radeona hd3400 ;)
Adrian.
więc nowy SX2262W czy jeszcze Panie Tomku mi zamęczysz jakimś innym modelem główkę?
Jest parę modeli z tej rodziny: SX2262W, CG223W, CG241W. :)
od razu przypominam też że mój laptop posiada wyjście tylko HDMI
Do rozdzielczości max 1920x1200 będzie ok.
Jest parę modeli z tej rodziny: SX2262W, CG223W, CG241W. :)
SX już znamy opinię moją ;)
CG 24" to jakaś kosmos cena
CG 22" to 4k złotych i do tego rozdziałka sama z siebie niska więc i plamka duża która może mnie razić.. a tym bardziej dlatego, że pisze właśnie do Ciebie z laptopa o matrycy 15" i rozdzielczości... 1920x1200 więc plamkę sam sobie policz :)
dostałem informację, że Soluxy (także wersja Back Black) będą niedługo znowu w sprzedaży na: http://cyfrowaciemnia.pl/
więc pozostaje tylko wyczekiwać ;)
niestety musiałem odczekać miesiąc z pewnych przyczyn jak to bywa ale za godzinę jadę odebrać monitor razem z kablem hdmi/dvi i mam nadzieję, że podczas przerwy świątecznej wszystko będzie hulało jak należy!
pierwszą rzeczą jaką na nim zrobię to.. uwaga! wykonam projekt strony dla ASP a nie zajmę się fotografią... terminy :P
dobra koniec lania wodą,
tak swoją drogą przed chwilą dorwałem ciekawy monitor jak myślałem,
ale po przeczytaniu kłótni z Tom01em link (http://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=273&start=10) poddałem się by się bliżej mu przyjrzeć i w końcu nie dostałem odpowiedzi czy SX lepszy czy gorszy więc... pozostałem przy wyborze eizo SX 22" ;)
nie można już edytować postu powyżej to napiszę nowe zapytanie
--
jakie są optymalne ustawienia na początek?
sRGB to wiem, że do przeglądania internetu,
ale najlepiej siedzieć na ustawieniu PHOTO w eizo?
czy lepiej samemu zrobić ustawienie?
póki co pracuję bez i1Display Pro więc muszę jakoś optymalnie pracę zorganizować na tym monitorze a pisaliście, że on przez producenta już jest dobrze ustawiony do pracy nawet bez kalibracji ;)
najbardziej mnie ciekawi fakt tych ustawień ECO, trochę to nienaturalne się robi gdy o 2 w nocy siedziałem i jasność była ustawiona na 0% a kontrast na 100% i gamma 2.2 przy tym
rozumiem, że jasność najlepiej mieć na około 40% żeby odzwierciedlała kartkę papieru leżącą obok mnie a jednocześnie nie męczyła wzroku,
nie wiem tylko czy gammę zostawić na poziomie 2.2 przy kontraście 100%?
bo widzę jeszcze opcje (o ile nie pomylę nazwy) Contrast Enhancer która podbija krawędzie (?) obiektów i znacznie podnosi kontrast z tego co zauważyłem, więc..
ponaglam pytanie (chyba) proste jak ustawić go optymalnie do pracy w domowym zaciszu?
pozdrawiam,
A.
ponaglam pytanie (chyba) proste jak ustawić go optymalnie do pracy w domowym zaciszu?
Trzeba zmniejszyć mocno jaskrawość i nic więcej nie ruszać. I jak najszybciej skalibrować.
Trzeba zmniejszyć mocno jaskrawość i nic więcej nie ruszać. I jak najszybciej skalibrować.
Do 40-50% ?
Czy do takiej az uzyskam taka biel na monitorze jak na kartce papieru przed nim?
Tylko co z warunkami w nocy i brightnessem wtedy drogi Tomaszu? :)
SX2262W ma trzy tryby użytkownika - zwykle ustawiam je na 120, 80 i 40cd/m^2 - bodaj ok. 40% (odbitka w świetle biurowym), 25% (odbitka w świetle dziennym w pomieszczeniu mieszkalnym), i 8% jaskrawości (praca nocą w ciemnym otoczeniu).
Witam ponownie :)
2 tygodnie bez monitora, w końcu w domu i pewną rzecz zauważyłem,
zadzwoniłem do 2 osób i potwierdziły to samo...
na laptopie widzę, że moje zdjęcie jest lekko zaniebieszczone i takie miało być,
gdy patrzą oni na swoich Makach to widzą też zaniebieszczone i jest gites..
włączam eizo i co widzę? sepia ^^
wkurzyłem się, odpaliłem photoshopa, wziąłem się za pipetę...
i teraz mam rozdwojenie jaźni..
rgb wskazuje w RGB na R=0 i na zielony z niebiskim w zależności 1:1 a z takiego połączenia wychodzi turkusowy a nie żółć, sepia itd... więc "WTF is goin' on" chciałoby się powiedzieć..
ja rozumiem, że przyzwyczaiłem się do zaniebieszczałych, mocno świecących i przekłamanych kolorystycznie ekranów laptopowych...
i miałem nadzieję, że PS rozwiąże moje wątpliwośći..
ale jednak się okazuje że stosunek zielonego z niebieskim 1:1 nie da w żaden sposób żółci... no chyba, że ja już sam sobie coś wmówiłem :)
oto to zdjęcie o które jest kłótnia..
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/3835898/_DSC0049.jpg)
i moje pytanie:
czy jedyną opcją aby się uwolnić od tej żółci będzie kupno już teraz i1 pro? czy można to w łatwy sposób ominąć?
contrast enhancer: off
rgb: po 100%
contrast: 100%
bright.: 8%
hue: 0
gamma: 2.2
6500K
czyli chyba wszystko ustawione tak jak powinno być na czas przed kalibracją...
więc "WTF is goin' on" chciałoby się powiedzieć..(...) chyba wszystko ustawione tak jak powinno być na czas przed kalibracją...
Powyższe jednocześnie wyjaśnia przyczynę (bez kalibracji) oraz zawiera wewnętrzną sprzeczność (ustawione jak powinno być bez kalibracji). Nic nie jest ustawione, monitor pokazuje co chce.
Na moje oko, G i B po 100% w żaden sposób nie jest turkusowy. Chyba że na mocno zaniebieszczonych ekranach.
Na moje oko, G i B po 100% w żaden sposób nie jest turkusowy. Chyba że na mocno zaniebieszczonych ekranach.
no z tym turkusowym trochę przesadziłem,
co nie zmienia faktu, że przykladowo r0g20b20 czy r0g100b100 nie pokaże raczej zażółcenia a raczej zaniebieszczenie... chyba ze mi juz sie poryło w bańce od patrzenia raz na ten raz na ten monitor szukając odpowiedzi na pytanie gdzie jest prawda czy po stronie niebieskiego laptopa czy po stronie zielonego monitora...
Powyższe jednocześnie wyjaśnia przyczynę (bez kalibracji) oraz zawiera wewnętrzną sprzeczność (ustawione jak powinno być bez kalibracji). Nic nie jest ustawione, monitor pokazuje co chce.
chodzi mi o to, że dostałem informację by ustawić wszystko "na zero" to tak też zrobiłem,
co do wydruków wielkoformatowych foto zrobiłem na razie próbki i póki co wszystko spełnia moje oczekiwania,
jednak to wszystko były póki co tylko szarości :)
jednak gdy patrzę na tak dużą różnicę zaczynam się obawiać, że dostanę wydruk z kosmosu :)
-------------
jak Ty Tomie widzisz to zdjęcie?
wchodzącę bardziej w żółty, zieleń a może cyan? :>
jednak gdy patrzę na tak dużą różnicę zaczynam się obawiać, że dostanę wydruk z kosmosu :)
Przy takiej agresywnej obróbce to pewne.
a jak Ty Tomie widzisz to zdjęcie?
wchodzącę bardziej w żółty, zieleń a może cyan? :>
Ciężko gadać o kolorach, ale to jest zielono-błękitny. Albo raczej błękitno-zielony. Za Chiny Ludowe to nie wyjdzie tak z maszyny.
Przy takiej agresywnej obróbce to pewne.
Ciężko gadać o kolorach, ale to jest zielono-błękitny. Albo raczej błękitno-zielony. Za Chiny Ludowe to nie wyjdzie tak z maszyny.
widzę, że bez zakupu kalibratora w maju się nie obejdzie :)
bo póki co nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego piszesz, że nie wyjdzie z maszyny bo widzę zapewne nie do końca coś co jest prawdą :)
w czystych szarościach nawet tam gdzie miałem 80% czerni w zdjęciach, 15% bieli a 5% to szarości wynikające z promieni światła to powiem, że udało się osiągnąć w większości to co widziałem na eizo...
co nie zmienia faktu, że nie da się tak latać "na ślepo"..
..trzeba tego i1D Pro zakupić i mam nadzieję, że wtedy wszystko już będzie chulało bez problemów :)
bo póki co nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego piszesz, że nie wyjdzie z maszyny bo widzę zapewne nie do końca coś co jest prawdą :)
Problem w tym, że zdjęcie zawiera trzy kolory na krzyż. A drukarki/laby to urządzenia silnie nieliniowe, to znaczy kłamią mocno wybiórczo. Dopóki tonalność zdjęcia jest nietknięta, pojedyncze przekłamane kolory nikną wśród innych. Wszak ile jest pojedynczego odcienia w zdjęciu? Parę pikseli. Jak zaczynają się duże powierzchnie o jednolitym kolorze, np niebo, zaczyna być problem.
Problem w tym, że zdjęcie zawiera trzy kolory na krzyż. A drukarki/laby to urządzenia silnie nieliniowe, to znaczy kłamią mocno wybiórczo. Dopóki tonalność zdjęcia jest nietknięta, pojedyncze przekłamane kolory nikną wśród innych. Wszak ile jest pojedynczego odcienia w zdjęciu? Parę pikseli. Jak zaczynają się duże powierzchnie o jednolitym kolorze, np niebo, zaczyna być problem.
hmm nie mam doświadczenia przy pracy z wydrukami wielkoformatowymi kolorowymi więc powiem szczerze, że coś tam pamiętam z przeszłości o tym ale fakt zapomniało mi się i jak przeczytałem to co napisałeś to mnie nie powiem - zdziwiłeś.
Zdjęcie faktycznie jest zdesaturowane i narzucony jest filtr w postprodukcji czyli po prostu crossfilter (nie mylić z analogową fotografią gdzie krosowanie oznacza co innego oczywiście), w moim mniemaniu światła miały być lekko zaniebieszczone a pośrednie i cienie idące dużo mocniej w kierunku cyjanu.. wyszło z tego widzę zupełnie co innego, na samym eizo jak się przyglądam to faktycznie widzę lekkie zaniebieszczenie ale głównie wszystko idzie w "żółć"..
faktem jest, że mnie to nawet cieszy, że nie idzie wszystko tak prosto bo tak to wszyscy na świecie mogliby robić w chwilę to co chcą monitor>ploter>kupiec a tak trochę się człowiek rozwinie w swojej pasji i będzie ponad nimi, tzn. szczęśliwy jak dziecko.. i takie tam
powoli do przodu.. :)
nawet gdyby to miał być efekt końcowy wychodzi na to, że na odbitce (nawet na wydrukach gdzie plotery mają 10 czy 14 kolorów) tego nie osiągnę co widzę przed sobą?..
nie osiągnę co widzę przed sobą?..
Obawiam się, że nie.
Obawiam się, że nie.
jak się zajmę wydrukami kolorowymi to się będę nad tym głowił,
na szczęście dla mnie 90% moich zdjęć to stricte B&W.
swoją drogą jeśli ktoś drukuje głównie fotografie krajobrazowe to siłą rzeczy są tam duże plamy jednego czystego koloru, jak np: niebo czy też woda bez fal /spowodawana przez długi czas naświetlania chociażby/ - i co wtedy oni mają do powiedzenia jak chcą to na papierze? :)
swoją drogą jeśli ktoś drukuje głównie fotografie krajobrazowe to siłą rzeczy są tam duże plamy jednego czystego koloru, jak np: niebo czy też woda bez fal
Wszystko zależy od agresywności obróbki. Im bardziej psute tym mniejsza paleta i większe ryzyko rozjazdów.
Wszystko zależy od agresywności obróbki. Im bardziej psute tym mniejsza paleta i większe ryzyko rozjazdów.
czyli jak ktoś desaturuje zdjęcia do pewnego stopnia to jest to wybaczalne,
ale jeśli to robi praktycznie do samych szarości a potem narzuca na to jakiś crossover, gradient itp to trzeba się liczyć z problemami w druku. czaję.
Wszystko jesteś w stanie kontrolować stosując softproofing z profilem urządzenia wyjściowego (minilab+papier, ploter+papier). Skalibrowanie monitora w sposób umożliwiający poprawne wyświetlanie syntetycznej przestrzeni edycyjnej to dopiero połowa sukcesu.
Wszystko jesteś w stanie kontrolować stosując softproofing z profilem urządzenia wyjściowego (minilab+papier, ploter+papier). Skalibrowanie monitora w sposób umożliwiający poprawne wyświetlanie syntetycznej przestrzeni edycyjnej to dopiero połowa sukcesu.
softproofingu używam tylko, że w kolorze to mi dużo nie da jak widzę inne kolory ;)