PDA

Zobacz pełną wersję : Bootowalny Windows

freefly
23-02-2012, 14:57
W końcu zapytam się o coś na tym forum, skoro inni mogą.:-)
Potrzebuje zrobić bootowalnego Windowsa 7 zawartoscią całej partycji C (programy, sterowniki ,etc.) na zewnętrznym dysku (USB). Nie chcę tworzyć partycji Recovery. Chciałbym mieć taką bootowalną kopię zapasową z całym inwentarzem, żeby sobie np. zainstalować, gdyby dysk padł. Nie chcę również robić z kolei klona dysku, na podmianę, bo nie mam ochoty w tej chwili wydawać pieniędzy na nowy dysk.
Chciałbym po prostu podłączyć sobie taki dysk w obudowie 2,5', zabootować z USB i zainstalować wszystko za jednym zamachem.

pit.
23-02-2012, 15:02
A takie hasełko coś pomoże ? Windows Automated Installation Kit

Kiedyś był do tego NLite, od jakiegoś czasu się nie bawię tym więc musisz poszukać dalej czy dalej ten soft jest. Ale hasełko "Instalacja nienadzorowana" windows 7 w google da dużo wyników. Swoją drogą fajny temat - kiedyś pisałem szerokie opracowania na ten temat :)

R
23-02-2012, 15:04
robisz obraz calego dysku jakims programem do tego, np norton ghost (drogi i kobylasty) przenosisz na dysk usb. tylko pozniej do przebootowania potrzebna jest najpierw plyta z programem... chyba ze sa juz jakies madrzejsze, ktore tworza obraz samobootowalny

RobertMiernik
23-02-2012, 15:49
ghost jest idealnym rozwiązaniem, są klony linuxowe, które można skonfigurować tak, żeby po zbootowaniu od razu zaczynały procedurę, kupę lat temu w kafejce używałem tego do codziennego restorowania komputerów z płytki DVD.

R
23-02-2012, 15:52
ale ghost chyba nie ma mozliwosci zrobienia klona bootwalnego ...

RobertMiernik
23-02-2012, 16:51
Klony linuxowe a nie klony bootowalne - w sensie że podobne oprogramowanie.
Np. http://linux.softpedia.com/get/System/Hardware/Ghost-for-Linux-53.shtml

RomanZWrocławia
24-02-2012, 00:37
czy chodzi o to?:
http://techformator.pl/bootowalny-pendrive-windows-7-vista-xp-2003-linux-bartpe/

GeparD
24-02-2012, 16:43
mysle ze nie, autorowi watku chodzi o to by zrobic obraz aktualnej partycji systemowej na pendrive i w razie ognia zbootowac komputer z tego pena i przywrocic partycje systemowa

przynajmniej ja tak to zrozumialem

mysle ze Acronic True Image tutaj sie spisze, ma opcje tworzenia bootowalnego obrazu

freefly
24-02-2012, 16:56
mysle ze nie, autorowi watku chodzi o to by zrobic obraz aktualnej partycji systemowej na pendrive i w razie ognia zbootowac komputer z tego pena i przywrocic partycje systemowa

przynajmniej ja tak to zrozumialem

mysle ze Acronic True Image tutaj sie spisze, ma opcje tworzenia bootowalnego obrazu

Dokładnie, o to mi chodzi. Zrobić bootowalny obraz partycji z całym oprogramowaniem, który się na niej znajduje, nie tylko samego Windowsa. Najlepiej na USB właśnie.