Zobacz pełną wersję : Dwa aku czy 6 akumulatorków.
arturmsi
22-02-2012, 18:49
Pytanie może dość głupie, więcej zdjęć zrobie na dwóch akumulatorach w gripie? czyli 3000 mAh czy na 6 akumulatorach w koszyczku gripa każdy po 2000mAh czyli teoretycznie 12000 mAh...
Pytam bo właśnie podpada mi, czy na pewno można to tak porównywać z wytrzymałością na ilość zrobionych fotek.
Wiem, że pytanie głupie, ale gdyby tak było to większość miałaby w gripach akumulatory AA...a chyba tak nie jest.
Jak jest w praktyce?
Błędne podejście do tematu! Aku ma napięcie 3,7V więc zamiast jednego aku pracują trzy akumulatorki po 1,2V każdy, co daje w sumie 3x1,2V=3,6Vo pojemności dalej 2000mAh więc w sumie używając 6 akumulatorków po 1,2V 2000mAh masz tak jakby 2 aku 3,6V o pojemności 4000mAh w sumie, a nie 12000mAh. Myślę, że dłużej pociągną oryginalne aku pomimo niższej pojemności, a to z tego względu, że przy ogniwach AA zawsze jedno z trzech wyczerpie się szybciej i nawet jakby dwa pozostałe były prawie pełne a trzecie wyładowane, to niestety napięcie będzie za niskie aby zasilić aparat.
arturmsi
22-02-2012, 19:01
D90,używka oryginała albo alpha.
arturmsi
22-02-2012, 19:02
Błędne podejście do tematu! Aku ma napięcie 3,7V więc zamiast jednego aku pracują trzy akumulatorki po 1,2V każdy, co daje w sumie 3x1,2V=3,6Vo pojemności dalej 2000mAh więc w sumie używając 6 akumulatorków po 1,2V 2000mAh masz tak jakby 2 aku 3,6V o pojemności 4000mAh w sumie, a nie 12000mAh. Myślę, że dłużej pociągną oryginalne aku pomimo niższej pojemności, a to z tego względu, że przy ogniwach AA zawsze jedno z trzech wyczerpie się szybciej i nawet jakby dwa pozostałe były prawie pełne a trzecie wyładowane, to niestety napięcie będzie za niskie aby zasilić aparat.
no przecież, zapomniałem o napięciu ;p dzięki ;)
po pierwsze bym nie ryzykował z zamiennikami. Wiem bo miałem - nie warto. Lepiej mieć zapasowy aku. i wkładać go jedynie w body. nigdy w gripa.
arturmsi
22-02-2012, 19:14
po pierwsze bym nie ryzykował z zamiennikami. Wiem bo miałem - nie warto. Lepiej mieć zapasowy aku. i wkładać go jedynie w body. nigdy w gripa.
czyli jeśli zamiennik bateria to tylko sama w body, a jak do gripa to dwa oryginały?;>
wasilewk
22-02-2012, 19:16
czyli jeśli zamiennik bateria to tylko sama w body, a jak do gripa to dwa oryginały?;>
Ha, ha, ha ! Aleś sobie wytłumaczył !
arturmsi
22-02-2012, 19:26
Ha, ha, ha ! Aleś sobie wytłumaczył !
to wytłumacz czemu zapasowy aku wkładać do body a nie do gripa? "zapasowy" czyli mając dwie sztuki, czemu nie wkładać do gripa dwóch naraz?
shaolin1
22-02-2012, 19:45
a sprzęt masz na gwarancji jeszcze czy po ?
wasilewk
22-02-2012, 19:51
to wytłumacz czemu zapasowy aku wkładać do body a nie do gripa? "zapasowy" czyli mając dwie sztuki, czemu nie wkładać do gripa dwóch naraz?
Wcale nie o to idzie.
Chodzi o gripa: w podróbce nic Ci nie pomoże (i duże jest ryzyko uszkodzenia body), a na oryginalnym (Nikonowskim) - jak użyjesz akumulatorów zastępczych - to najwyżej krócej pofocisz. Jeśli na prawdę Ci zależy - to i gripa i aku będziesz używał oryginalnych.
Pzdr.
P.S.
Dla mnie to jest i tak wydumany problem, bo na D700 robię na jednym aku ok. 1400 zdjęć - czyli w jedną sesję nie wykorzystam tej mocy.
arturmsi
22-02-2012, 19:57
a sprzęt masz na gwarancji jeszcze czy po ?
niecały miesiąc został gwar, co najlepsze, dopiero do mnie jedzie paczką :P
no nic, w takim razie zobaczę ile wyciąga bateria i się zastanowię co dalej ;)
dzięki za odp wszystkim
może dorzucę coś od siebie, miałem grip alfe ale po wyjęciu koszyczka nie przełączał na baterie w body, kupiłem używke oryginał gripa nikona :D
i jeżeli ktoś mi powie że w 98% jest alfa taka sama jak grip nikona to w życiu nie miał gripa nikona w ręce!!!! jest podobny ale różnica jest masakrczyna....
teraz mam jedną beterie oryginał druga delty zamiennik.. teraz jak wyjme koszyczek to przełącza... ale jak bateria ten zamiennik sie wyładuje to miga na wyświetlaczu rozładowana bateria i dupa.. musze wyjąć dopiero aparat działa...
może jest to spowodowane tym że oryginał to 7.4V 1500mah a ta delta 7.2V i 1600mah
cocolino41
09-05-2012, 18:15
ciekawe rzeczy opowiadasz , akurat zdarzyło mi sie wpiac pod gripa dwa prawie rozladowane orginalne akumulatory ( po jednej kropce ) i odrazu moc podskoczyla do 70% . popstrykalem troche i wielkich zmian w spadku nie bylo . akumulatorki forever AA rowniez dzialają ale trzeba zmienic w menu rodzaj zasilania