PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 Problem

feergy
22-02-2012, 17:15
Witam od poniedziałku jestem właścicielką nikona d90 odpaliłam wsadziłam kartę i działał teraz kupiłam nowa lepsza i nie mogę tamtej wyjąc nie wiem co jest grane ? Proszę o Pomoc

koral181
22-02-2012, 17:17
A w jaki sposób próbujesz ją wyjąć?? Delikatnie naciśnij i powinna sama wyskoczyć.

feergy
22-02-2012, 17:36
Naciskam delikatnie i wyskakuje do połowy próbuje wyjąć i nie moge

feergy
22-02-2012, 17:48
Może sformatowanie karty w aparacie pomoże ? ?

tot1977
22-02-2012, 17:51
Może sformatowanie karty w aparacie pomoże ? ?

Nie no przestańcie ;) Co ma formatowanie karty do jej nie możliwości wyjęcia z gniazda ??.
Najprawdopodobniej zacięła się przez ten malutki przełącznik z boku (lock). Musisz ją z wyczuciem wyjąć. Możesz przy tym urwać ten przełącznik, wtedy koniecznie go musisz wydobyć z gniazda żeby szkód nie narobić !!
Pozdrawiam

feergy
22-02-2012, 18:03
Boje się ja sama wyjąc ze coś popsuje czy coś może jutro pojadę do punktu nikona może pomogą

tot1977
22-02-2012, 18:13
Poruszaj ją delikatnie na boki jednocześnie delikatnie ciągnąć. Jak nie puści to dla swojego spokoju podjedz do jakiegos serwisu foto.
Z ciekawości aparat kupiłaś nowy w sklepie czy jest to używka ? Jaka karta ?
Pozdrawiam

Ptaku
22-02-2012, 18:34
Ale po wysunieciu karty do polowy zawsze jest lekki opor i sama sie blokuje zeby nam nie wypadla na ziemie(piasek lub kaluze) wiec moze troszke mocniej sprobuj.

micz87
22-02-2012, 19:41
Taj jak pisze Ptaku: pociagnij nieco mocniej ;) Taka sama blokada jest przy baterii żeby nie wypadła.

Zen
22-02-2012, 21:45
Jeżeli nie dasz rady to pojedż w te miejsce http://www.okserwis.com.pl/sklep/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=2 Ten adres polecił kiedyś HARB. Oddałem tam obiektyw do serwisowania i wywiązali się medal za niewielkie pieniądze.. Na pewno Ci pomogą.

Walenhovv
22-02-2012, 23:47
Witam,
Miałem podobny problem gdy włożyłem kartę, która z boku miała LOCK'a. Złapałem ją (tą wysuniętą część) i delikatnie ciągnąć i ruszając na boki puściła. Prawdą jest również, że sama szyna od karty na blokadę, żebyśmy jej nie zgubili podczas wyciągania karty.
Jeżeli wysuwa się karta po wciśnięciu bez problemu to ją po prostu wyciągnij, Jeżeli by Ci się zacięła to nie dała by się wcisnąć z powrotem.

mmfoto
23-02-2012, 12:44
Na 99,9 % to sytuacja jak opisana powyżej.U mnie też tak trzymało kartę w nowym korpusie,że myślałem iż ją urwę.Teraz wyciąga się ją lżej chociaż nadal z pewnym oporem.

zgera
23-02-2012, 14:46
Mechanizm blokowania karty w slocie pamięci znajduje się po przeciwnej stronie przełącznika LOCK( blokada przed zapisem).
W karcie pamięci po przeciwnej stronie blokady LOCK znajduje się niewielkie wycięcie, po wciśnięciu karty do gniazda plastikowa zapadka blokuje kartę. Ponowne naciśnięcie karty zwalnia zapadkę i pozwala na wyciągnięcie karty.
Jeśli obudowa karty nie jest uszkodzona i nie odbiega od standardów a wyciągnięcie karty jest niemożliwe prawdopodobnie uszkodzeniu uległ mechanizm blokujący. Gdyby tak się stało prawdopodobnie trzeba wymienić cały slot karty pamięci.

XXL
23-02-2012, 16:25
Kiedyś do D5000 wsadziłem kartę kupiona na Al.... Jakiś "NO NAME" szmelc. Efeft był taki sam jak pisze autor. Bałem się rozwaliś gniazda w nowiutkim D5000 a w pobliżu nie mam żadnego serwisu. Zaryzykowałwm i przy pomocy małych szczypiec, kiwając nią na różne sposoby wyszła, ale tylko po to żeby wylądować w koszu. Jak patrzyłem na nią to w miejscu zgrzewania miała taką wypływkę co prawdopodobnie było przyczyną że się blokowała. Jak nie masz "wyczucia" w rękach, to jednak lepiej dać komuś kto z tym robi na codzień.

feergy
23-02-2012, 17:26
Karta już wyjęta z Body Poprosiłam znajomą kosmetyczkę która porosty wyjęła pokiwała i już . Po prostu gniazdo musi się ''Wyrobić''. Ale teraz cykam się ją wsadzić... Dziękuje za odpowiedzi rady itp. Bardzo Pomogły !!!!!!!!!

KamilM
23-02-2012, 17:43
Wyrobić...? Hmm... ja bym jednak wolał, aby się nic nie wyrabiało i było jak nowe :). Po prostu karta wychodzi z lekkim oporem, ale jakoś nigdy nie stało się tak, aby w ogóle nie chciała wyjść.

feergy
02-03-2012, 23:57
Poruszaj ją delikatnie na boki jednocześnie delikatnie ciągnąć. Jak nie puści to dla swojego spokoju podjedz do jakiegos serwisu foto.
Z ciekawości aparat kupiłaś nowy w sklepie czy jest to używka ? Jaka karta ?
Pozdrawiam

Aparat nowy Kupiony w sklepie Nikona w Medisonie wGd . karta zwykła sd kingstona teraz przesiadam się na lepszą