Zobacz pełną wersję : Składane tło
foto4deg
22-02-2012, 14:54
Szukam tła, które można złożyć i przewieźć w plecaku bądź w małej walizce. Zna ktoś takie patenty? Czytałem o tłach muślinowych, jednakże nie mogę jakoś ich znaleźć, a tła składane jak blenda powalają mnie swoją ceną...
ThomasVoland
22-02-2012, 15:09
Tła z muślinu musiałbyś prasować przed sesją.
foto4deg
22-02-2012, 15:34
Szczerze powiedziawszy prasowanie to nie jest w tym momencie duży problem. Jeśli nie byłoby innego wyjścia, to zadowolę się i takim.
Jak szukasz białego to może Lastolite MegaLite. I soft i jakby się uparł to i też tło się da z tego zrobić.
foto4deg
22-02-2012, 16:56
Jak szukasz białego to może Lastolite MegaLite. I soft i jakby się uparł to i też tło się da z tego zrobić.
Zarabiać na fotografii mam zamiar za jakiś czas, na MegaLite to mnie nie stać. Soft? Co masz na myśli?
Soft? Co masz na myśli?
Softbox? Takie czarne pudełko z białym materiałem, wkładasz do niego lampę i daje ładne, miękkie światełko.
Jak do malego portretu - to polecam blende :) Biale, czarne, srebrne, zlote, jakie chcesz. Wymiary nawet 180x90 a i wieksze sa jak potrzeba :)
Albo kawalek materialu, muslin jest jakotaki, trzeba by go skladac kilkukrotnie zeby dal pozadany efekt, bo jest zbyt cienki...
No albo typowego gnieciucha :)
RobertMiernik
22-02-2012, 21:11
Softbox jak softbox, najlepiej sprawdzi się zwykła blenda.
Nawet duża blenda da się ładnie złożyć a przy umiejętnym użytkowaniu nie będzie na niej widać zagięć 'transportowych'.
Tanio i mobilnie.
foto4deg
22-02-2012, 23:11
Soft-softbox - tak myślałem, jednakże nie sądziłem, że można to zastosować jako tło.
Mam dużą blendę, tylko że srebrno-złotą. Będę musiał się w białą wyposażyć. Tylko pytanie, nie będzie zbyt mocno widać zagnieceń na blendzie?
Dzięki wszystkim za info.
RobertMiernik
23-02-2012, 00:49
Wszystko zależy od swiatła no i ostrości przecież...
Jak sie postarasz to będzie ok.
Wysłane z mojego Sony Tablet S za pomocą Tapatalk
Władca Pixeli
23-02-2012, 05:57
Czytałem o tłach muślinowych, jednakże nie mogę jakoś ich znaleźć, a tła składane jak blenda powalają mnie swoją ceną...
Dobrej jakości tła muślinowe też nie są tanie
Tła z muślinu musiałbyś prasować przed sesją.
Tła z muślinu bardzo szybko prasuje się już po zawieszeniu tzw. Steamer'em
pJarosław
23-02-2012, 17:14
Szukam tła, które można złożyć i przewieźć w plecaku bądź w małej walizce. Zna ktoś takie patenty? Czytałem o tłach muślinowych, jednakże nie mogę jakoś ich znaleźć, a tła składane jak blenda powalają mnie swoją ceną...
Witam, a co będziesz fotografował i jak, masz jakieś lampy?
Może nie trzeba tła wozić zawsze się jakaś jasna ściana lub drzwi znajdą oświetl je lampą i gotowe...
foto4deg
23-02-2012, 23:06
Witam, a co będziesz fotografował i jak, masz jakieś lampy?
Może nie trzeba tła wozić zawsze się jakaś jasna ściana lub drzwi znajdą oświetl je lampą i gotowe...
Tło byłoby mi potrzebne do fotografowania portretów. Tło byłoby używane zarówno w pokoju o wymiarach 4x2,5m, jak i w innych pomieszczeniach (jednakże nie wiem, jakie tam są ściany). Tło musiałoby zdać egzamin przy fotografowaniu max 3 osób i w tym wypadku blenda odpada... Lampy mam 3: nissin di622mark II i 2x yn-560. Do tego blenda srebrno-złota, ekran srebrno-czarny, parasolki rozpraszające i odbijające.
pJarosław
23-02-2012, 23:30
No to ja powiem tak, z mojego skromnego doświadczenia z tłami:) Kupiłem białe takie z materiału... Denerwowało mnie, że widać zagniecenia... (już ktoś wspominał o prasowaniu...) Ale, że leń jestem i nie "widzę" prasowania tła 3x6m to zacząłem eksperymentować i delikatnie przepalać światłem... W efekcie mam białe tło...
Myślę, że jeżeli to będą tylko portrety to spokojnie możesz prześcieradło powiesić oświetlić i nikt nic nie powie...
Ale to nie koniec historii :) Pewnego razu wyprałem to tło, wysuszyłem w suszarce i teraz jest piękny "artystyczny" gnieciuch :)
Zobacz co mają w sklepie z materiałami jeżeli nie chcesz tylko białego... Kupisz ile będziesz chciał i ile potrzeba...
a może coś takiego zdałoby egzamin
http://fripers.pl/product_info.php/info/p140_Tlo-fotograficzne-flizelina-3x6m-efekty-specjalne-FreePower.html
foto4deg
14-03-2012, 22:18
a może coś takiego zdałoby egzamin
http://fripers.pl/product_info.php/info/p140_Tlo-fotograficzne-flizelina-3x6m-efekty-specjalne-FreePower.html
Galowy gdzie Ty się podziewałeś, gdy ja potrzebowałem tego tła??? ;) Teraz już jestem w Norwegii, więc zakupu dokonam następnym razem, mimo wszystko serdeczne dzięki :)
Spoko ;) Przy zakupie (na Fripers.pl) wspomnij, że jesteś z naszego forum dostaniesz 5% zniżki.
Witam,
Znalazłem temat, nie chcę zakładać nowego.
Czy ktoś miał okazję pracować na gnieciuchach Savage?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p2812_Amerykanskie-tlo-Retro-typu-gnieciuch-muslin-3x3-6m.html
Czy jest duża różnica(i jaka?) pomiędzy nimi a tańszymi odpowiednikami?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p495_Tlo-fotograficzne-typu-gnieciuch-muslin-3x6m-FreePower.html
Dawno temu, gdy miałem studio używałem tła tekturowego -praca szybka i przyjemna. Nie wiem jak to teraz będzie z gnieciuchami. Czy po złożeniu ich "w kostkę", zagniecenia są bardzo widoczne?
Powodem dla którego pytam, jest fakt że do Peugeota 206 nie zmieszczę 3 metrowej rury=)
W razie czego zmieścisz żelazko ;)
Nie, nie, przyjmijmy że ta opcja odpada:)