Zobacz pełną wersję : Nowy Nikon D3!!! Ku pokrzepienu serc :D
zkruk mial na mysli 28-70 2.8, zdjecia z kodaka 14mp - nie wiem czy ktos wogole pamieta ze cos takiego bylo...
zdjecia rozwalaly ostroscia tak bardzo, ze uwczesny 10D z sigma 17-35 (ktora byla tak cienka jak kartka papieru) dawala podobne wyniki...
sorry 28-70 to nie ta epoka...
i chocby z tego powodu wycofali to szklo - i dam sobie jaja obciac, ze wydzje cos w zamian, cos co bedzie idealne optycznie i pewnie z zakresu 24-70
Kolekcjoner
03-03-2007, 21:07
(...) i dam sobie jaja obciac, ze wydzje cos w zamian, cos co bedzie idealne optycznie i pewnie z zakresu 24-70
Ey ... tego to bym nie ryzykował :lol:, a jak zmienią plany :mrgreen:.
Ey ... tego to bym nie ryzykował :lol:, a jak zmienią plany :mrgreen:.
to będzie zamiast kruka wrona ;) (bez obrazy)
zkruk mial na mysli 28-70 2.8, ... sorry 28-70 to nie ta epoka...
i chocby z tego powodu wycofali to szklo - i dam sobie jaja obciac, ze wydzje cos w zamian, cos co bedzie idealne optycznie i pewnie z zakresu 24-70
Ja tam cały czas widzę ten obiektyw w ofercie Nikona.
http://nikon.pl/family/pl_PL/categories/broad/22.html
Ja tam cały czas widzę ten obiektyw w ofercie Nikona.
http://nikon.pl/family/pl_PL/categories/broad/22.html
I pewnie jeszcze długo będzie, bo będą pozbywać się z magazynów, nawet po tym jak zaprzestana produkcji. Nikkor 35-70/2,8D jeszcze niedawno (a może nawet i obecnie) był do kupienia w sklepie jako nówka.
"Nie ma jeszcze D3, ale za to wiemy już oficjalnie jak będzie wyglądał Nikon D20!!!"
Odie83, z czego to pozlepiałeś?
"nie no panowie powiedzcie że to fejk"
Popmart, kolejny raz próbujesz udowodnić, że nie czytasz wypowiedzi przedmówców? ;)
(z góry zakładając, "co autor mial na myśli")
Przecież masz odpowiedź post wyżej...
"Nie ma jeszcze D3, ale za to wiemy już oficjalnie jak będzie wyglądał Nikon D20!!!"
Odie, z czego to pozlepiałeś?
z D40
Ta, przeciął na 2 połówki i jedną z nich obfocił... ;)
P.S.
Wiesz Erie, tak sobie szukam jakiejś fajnej puchy do swojej matrycy, a taka mogłaby (funkcjonalnie) dobrze z nią współgrać, ze względu na minimum zbędnej obsługi :):).
z D40
dokładnie
tu obciąłem, tam zmniejszyłem, tu przeniosłem i jest :D
Tylko logo wziąłem z D200 ;)
nie no fajnie fajnie :D , ale ja jednak poczekam na fakty :D
O dzis D2hs widnieje na stronie Nikon Japan, w sekcji discontinued .
http://shop.nikon-image.com/front/ProductVBA106JA.do
Na stronie Nikon Australia rowniez juz sie pojawił w tej sekcji:
http://www.nikon.com.au/products.php?categoryid=11&discontinued=1
Coz, zatem to koniec D2hs. Ciekawe, z jakiego powodu :)
oby nie z takiego, że przestają robić korpusy pro :-D .
Wtedy szkalrnia idzie pod młotek :-?
4.1 mpix - może to powód?
Kolekcjoner
05-03-2007, 11:03
O dzis D2hs widnieje na stronie Nikon Japan, w sekcji discontinued .
http://shop.nikon-image.com/front/ProductVBA106JA.do
Na stronie Nikon Australia rowniez juz sie pojawił w tej sekcji:
http://www.nikon.com.au/products.php?categoryid=11&discontinued=1
Coz, zatem to koniec D2hs. Ciekawe, z jakiego powodu :)
Pewnie im już zapleśniały :lol: :lol: ostatnie egzemplarze :D.
smurf - widzisz w ofercie czy na stronie?
poszukaj tego obiektywu w sklepie
nie twierdze ze mam racje - ale pol roku temu byl komunikat nikona w tej sprawie - wydawal mi sie jasny i czytelny
Pawel Pawlak
05-03-2007, 18:58
oby nie z takiego, że przestają robić korpusy pro :-D .
Wtedy szkalrnia idzie pod młotek :-?
Przestań !! nie kracz !! ;)
Póki co zamiast D3, mamy D40x i kolejny DXowy słoik :)
a gdzie to mamy? jakis link?
No jak nic teraz juz wszyscy zmienia system :)
(jako ze niezbyt czesto ogladam tv ) dzisiaj po raz pierwszy widzialem reklame canona 400d w tv ( chyba ze dzisiaj pierwszy raz poszla ) ;)
Koniec Nikona. :P
pozdrawiam
smurf - widzisz w ofercie czy na stronie?
poszukaj tego obiektywu w sklepie
nie twierdze ze mam racje - ale pol roku temu byl komunikat nikona w tej sprawie - wydawal mi sie jasny i czytelny
Do wyboru mnóstwo dostępnych "od ręki":
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/106601.html
Część firm nawet wysyła do Polski za pobraniem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
No jak nic teraz juz wszyscy zmienia system :)
(jako ze niezbyt czesto ogladam tv ) dzisiaj po raz pierwszy widzialem reklame canona 400d w tv ( chyba ze dzisiaj pierwszy raz poszla ) ;)
Koniec Nikona. :P
pozdrawiam
też żadko oglądam TV, i tez dziś widziałem tą reklamę...
rozbawił mnie tylko tekst:
"400D, już jest!!" ;)
Robert S.
05-03-2007, 22:56
"400D, już jest!!" ;)
No cóż....widać Canon musi się reklamować, żeby się sprzedać ;) A reklama jest już od dawna...
No cóż....widać Canon musi się reklamować, żeby się sprzedać ;) A reklama jest już od dawna...
Amnezja? Nie pamiętasz reklamy D80?
Zaczynam odnosić wrażenie, że to forum działa jak sekciarski magnes. Traci na tym fotografia, jako pasja.
"400D, już jest!!" ;)
To dobrze, że "żadko" tv oglądasz, więcej czytaj. Cokolwiek, nawet o rzadkiej zupie.
Traci na tym fotografia, jako pasja.
Matko Boska! A jakież mogą być tego konsekwencje?
Michal Puchacz
06-03-2007, 00:25
To proste. Gorsze zdjęcia, bo D200, a nie mareczek trójeczka. Gorsza fotografia po prostu.... ;-)
Ano na przykład takie, że gostek, uwikłany w forumowe dysputy, o wyższości sprzętu jednej marki nad drugą, kreujący się na fotografa pełną gębą - bo ma sprzęcicho (wg własnego mniemania) najwyższego lotu - straci (skutkiem tych dysput) wenę do tego, do czego sprzęcicho kupił. Poczytajcie trochę Kapuścińskiego.
Ano na przykład takie, że gostek, uwikłany w forumowe dysputy, o wyższości sprzętu jednej marki nad drugą, kreujący się na fotografa pełną gębą - bo ma sprzęcicho (wg własnego mniemania) najwyższego lotu - straci (skutkiem tych dysput) wenę do tego, do czego sprzęcicho kupił. Poczytajcie trochę Kapuścińskiego.
Od tego weny się raczej nie straci. Zwykle nie ma się jej już od samego początku :lol: Rację jakąś niby masz, ale z patosem lekko przesadziłeś - nie róbmy znowu z fotografii zbawicielki wszechświata :D
Od tego weny się raczej nie straci. Zwykle nie ma się jej już od samego początku :lol: Rację jakąś niby masz, ale z patosem lekko przesadziłeś - nie róbmy znowu z fotografii zbawicielki wszechświata :D
Kiedy w latach 76-78 ubiegłego stulecia (sic!!!) kierowałem Studencką Agencją Fotograficzną na UMK w Toruniu, miałem do dyspozycji sprzęt głównie średniego formatu - ideą były wielkoformatowe (jak na owe czasy) serwisy fotograficzne z imprez - foty 30x40 cm. Oczywiście klasyczne odbitki czarno białe. W stajni mieliśmy wówczas sprzęt różnoraki: m.in. 2 x Pentacon six TL, 2 x Yashica mat z osprzętem. Nie pamiętam, by członkowie agencji z jakąś przesadą przeceniali poszczególne marki (choć nie ukrywam, że do portretu Pentacon z obiektywem 180/2,8 mm nie miał i chyba po dziś dzień nie ma sobie równych). Wówczas najistotniejszą rolę odgrywała praca w ciemni. Największe sukcesy odnosili ci, którzy:
1) nie byli bałaganiarzami,
2) byli opanowani,
3) mieli poczucie estetyki.
4) byli twórczy
To wszystko składa się na "wenę" - rzecz jasna w moim pojęciu.
Pozdrawiam
MzMarcin
06-03-2007, 01:13
No tym razem... chyba pierwwzy raz NIE zgadzam się z każdym Twoim słowem... ;)
Powiem szczerze, że kilka piwek, które wypiłem, spowolniło mój refleks na Twoją bzdurną wypowiedź. Myślę, że powinienem dać Ci szansę na jej poprawienie. Na pewno wiesz, co znaczy wena.
Pozdrawiam.
Największe sukcesy odnosili ci, którzy:
1) nie byli bałaganiarzami,
2) byli opanowani,
3) mieli poczucie estetyki.
4) byli twórczy
To wszystko składa się na "wenę" - rzecz jasna w moim pojęciu.
Pozdrawiam
No dobrze, tylko czy serio uważasz, że gdyby oni wpadli na nasze forum, to zaprzepaścili by swój talent, pogrążając się w jałowych dyskusjach technicznych?
Bądź z drugiej strony - czy gdyby wszyscy forumowicze oderwali się od dyskusji technicznych, to zaczeliby od tego nagle robić uporządkowane, opanowane, estetyczne i twórcze fotografie?
I wreszcie - co by to też zmieniło, gdyby nawet nagle świat zalały uporządkowane, opanowane, estetyczne, twórcze fotografie? Czy upatrujesz w fotografii - niczym romantyczni poeci w wierszach - posłannictwa mesjanistycznego?
I nie zgadzam się z tobą - ja mam poczucie estetyki, potrafię z grubsza uporządkować kadr, od bidy opanować chaos jaki się w nim znajduje, a nawet zdarza mi się twórcze podejście do tematu. I tylko tej całej weny jakoś dalej mi cholera brakuje :lol:
Kolekcjoner
06-03-2007, 01:47
Tyle że taki ktoś o kim piszesz to nie kupował tego sprzętu do tego do czego jest przeznaczony. U takich ludzi rzeczona wena albo nie występuje albo występuje ale jest wykorzystywana w innych zsatosowaniach niż fotografia :D.
Robert S.
06-03-2007, 01:55
Amnezja? Nie pamiętasz reklamy D80?
Zaczynam odnosić wrażenie, że to forum działa jak sekciarski magnes. Traci na tym fotografia, jako pasja.
Gościu, zdystansuj trochę, przecież napisałem to żartobliwie, nie na darmo można używać emotek na tym forum, np. takich jak ta " ;) ". I wyluzuj. Generalnie to odpowiedziałem, że reklama leci już od dłuższego czasu, a przy okazji sobie zażartowałem, dzizas... :D
No dobrze, tylko czy serio uważasz, że gdyby oni wpadli na nasze forum, to zaprzepaścili by swój talent, pogrążając się w jałowych dyskusjach technicznych?
Bądź z drugiej strony - czy gdyby wszyscy forumowicze oderwali się od dyskusji technicznych, to zaczeliby od tego nagle robić uporządkowane, opanowane, estetyczne i twórcze fotografie?
I wreszcie - co by to też zmieniło, gdyby nawet nagle świat zalały uporządkowane, opanowane, estetyczne, twórcze fotografie? Czy upatrujesz w fotografii - niczym romantyczni poeci w wierszach - posłannictwa mesjanistycznego?
I nie zgadzam się z tobą - ja mam poczucie estetyki, potrafię z grubsza uporządkować kadr, od bidy opanować chaos jaki się w nim znajduje, a nawet zdarza mi się twórcze podejście do tematu. I tylko tej całej weny jakoś dalej mi cholera brakuje :lol:
Czornyj, przepraszam Cię i proponuję przybicie piątki na zgodę.
Masz rację, przeca wena to nic innego jak natchnienie. Trudno je posiąść, a bardzo łatwo stracić - choćby przez jakikolwiek niepokój lub zwątpienie. Dajmy na to na niwie sprzętowej.
Zważ coś takiego. Jest fotozapaleniec, który ma body - dajmy na to nikanon X1 (może kiedyś dojdzie do takiej fuzji) - i oddaje się swojej pasji, a temu wszystkiemu towarzyszy mu twórcza wena i foci znamienicie, ku swojemu i innych zadowoleniu. I oto nagle jakiś szatan pcha go na internetowe forum entuzjastów sprzętu foto innej marki.
To forum go wchłania, karmi... Wiemy, czym go karmi... antagonizmami sprzętowymi.
Wtedy ten fotoentuzjasta dowiaduje się, że foci sprzętem niegodnym fotografa w pełnym tego słowa znaczeniu, bo korpus jest za wąski i za niski, i że nie sposób trzymać go w dłoniach. Na dodatek dowiaduje się, że tylko poetę obowiązują zasady poprawnej pisowni, a np. grafik (a więc i fotografik lub fotograf) może spoko orty walić (taką tezę przedstawił gostek dorabiający w Londynie, któremu canon 400D prawie wypadł z dłoni).
Prędzej po czymś takim dorabiający w Londynie Polak-grafik nauczy się pisać bez byków ortograficznych niż ów fotoentuzjasta odzyska wenę.
Dziękuję za uwagę.
Gościu, zdystansuj trochę, przecież napisałem to żartobliwie, nie na darmo można używać emotek na tym forum, np. takich jak ta " ;) ". I wyluzuj. Generalnie to odpowiedziałem, że reklama leci już od dłuższego czasu, a przy okazji sobie zażartowałem, dzizas... :D
Cenię emoty, ale niestety "gościu", zapomniałeś go dodać po wiście, który był podstawą mojej uwagi: "A reklama jest już od dawna...". Gdyby po nim była buźka ze zmrużonym okiem, to bym się zorientował że żartujesz bez pokrycia w faktach.
Robert S.
06-03-2007, 09:31
Cenię emoty, ale niestety "gościu", zapomniałeś go dodać po wiście, który był podstawą mojej uwagi: "A reklama jest już od dawna...". Gdyby po nim była buźka ze zmrużonym okiem, to bym się zorientował że żartujesz bez pokrycia w faktach.
Jakoś ciężko mi zrozumieć to, co napisałeś :| :D Po jakiej "wiście"?? Napisałęm to żartobliwie i tyle, chyba tylko ty ak to odebrałeś :) Ale już mnie to nie interesuje zbytnio, nie będę użądzał przepychanek na forum. Udzieliłem ci rzeczowej odpowiedzi w moim poście odnbośnie emisji reklamy w TV i tyle. Nie bedę gadał o głupotach.
I jeszcze raz, weź trochę wyluzuj :)
Po raz kolejny musze przywolac Was do porzadku Panowie (o tym w ostatnim zdaniu) :) Zupelnie nie rozumiem analogii dyskusji sprzetowych w stosunku do fotografii, rzecz jasna ogolnie pojetej, a juz na pewno do fotografii jako dziedziny sztuki. Nie znam fotografa zajmujacego sie z pasja tworzeniem obrazow, ktory nie wie czym fotografuje. To juz nie sa lata 70-te ubieglej epoki, w ktorej to tylko co biedniejsze finansowo kraje mogly marzyc o hi-techu dla tamtych lat. Dzisiaj stac nas na wiecej i lepiej. Czy dyskusje o sprzecie "zabijaja" sztuke? Pozbawiaja nas weny? Dla mnie kompletna bzdura. Gdyby to przelozyc na zdrowie, to po przeczytaniu encyklopedii medycznej powinnismy zauwazyc u siebie symptomy kazdej z chorob tam wymienionych.
Teraz margines: TO NIE JEST TEMAT NA TA DYSKUSJE!
Admin - nie zartuj, jak ja encyklopedie medyczna widze to juz sie slabiej czuje ;)
a tak apropo weny i techniki... ile osob komentuje zdjecia a ile oddaje sie glupim rozwazaniom co bedzie w d5x?
mozna pogadac o sprzecie, pomarzyc o d5x jak snieg pada i szaro ale nie powinno to zajmowac nadmiaru czasu.
no i faktycznie... czasami sie zastanawiam jaki procent uprawia sztuke dla sztuki, a jaki "sztuke dla sztuki"... mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi.
a wracajac do sprzetu to niech mnie nawet z d200s nie wkurzaja ;)
Admin - nie zartuj, jak ja encyklopedie medyczna widze to juz sie slabiej czuje
Co nie oznacza ze kazda z tych przypadlosci masz, a o tym pisze ;)
Po raz kolejny musze przywolac Was do porzadku Panowie (o tym w ostatnim zdaniu) :) Zupelnie nie rozumiem analogii dyskusji sprzetowych w stosunku do fotografii, rzecz jasna ogolnie pojetej, a juz na pewno do fotografii jako dziedziny sztuki. Nie znam fotografa zajmujacego sie z pasja tworzeniem obrazow, ktory nie wie czym fotografuje. To juz nie sa lata 70-te ubieglej epoki, w ktorej to tylko co biedniejsze finansowo kraje mogly marzyc o hi-techu dla tamtych lat. Dzisiaj stac nas na wiecej i lepiej. Czy dyskusje o sprzecie "zabijaja" sztuke? Pozbawiaja nas weny? Dla mnie kompletna bzdura. Gdyby to przelozyc na zdrowie, to po przeczytaniu encyklopedii medycznej powinnismy zauwazyc u siebie symptomy kazdej z chorob tam wymienionych.
Teraz margines: TO NIE JEST TEMAT NA TA DYSKUSJE!
Twoje końcowe motto zdaje się wyrażać pogląd: to nie jest forum na tego rodzaju dyskusje.
Czy z tym przywoływaniem do porządku aby nie naśladujesz wodza obecnej, jedynej słusznej, formacji politycznej w naszym absolutnie NIE "co biedniejszym finansowo kraju"? Nadto, on też ma problemy z rozumieniem wielu kwestii.
Gdzie jak gdzie, ale w forumowym "cafe" powinna być chyba większa swoboda dyskusji. W tym rozległym wątku jest wiele "odejść" od nagłówkowego, dość iluzorycznie brzmiącego, tematu.
W przeciwieństwie do Ciebie, znam przynajmniej kilku tworzących od wielu wielu lat z pasją fotografów, dla których wiedza "czym fotografuje" jest zdecydowanie drugorzędna. Fotograficzne fora przesiąknięte są antagonizmami sprzętowymi. Myślisz, że tylko dlatego, że dyskusja toczy się w bogatszej epoce, a nie w latach 70-tych, kiedy o sprzętowym hi-techu można było tylko marzyć? Marzenia będą zawsze, niezależnie od epoki. Dzisiejszy posiadacz np. d40 marzy o sprzęcie z wyższej półki i jest to zdrowe. Czy "wena", o której pisałem musi się odnosić tylko do sztuki przez duże "S" pisanej? Nie może być rozumiana jako zwykły zapał do realizacji pasji?
Niezdrowe dyskusje o sprzęcie, których płaszczyzną jest dyskredytowanie produktów konkurencyjnej marki, mogą ów zapał utrącać. Gdybyś znów miał problemy ze zrozumieniem, to wyjaśniam na przykładzie. Jeden z forumowiczów był napisał:
"Posiadanie C400D to chyba raczej kara za hobby fotograficzne niz nagroda"
Początkujący fotoamator, szczęśliwy nabywca tego tak wyśmiewanego tu aparatu, po odwiedzeniu forum i przeczytaniu powyższej opinii może zacząć mieć wątpliwości co do swojego sprzętowego wyboru, a to z kolei może przełożyć się za zapał do focenia, czyli na wenę.
Adminie, skoro tak bardzo przeceniasz dyskusje o sprzęcie - a w szczególności w aspekcie wyższości jednego systemu nad drugim, to dla ostrzeżenia powinieneś umieścić w nagłówku napis: Najważniejsze "czym", a mniej ważne "co".
Pozdrawiam.
Widzę, że koledzy się zagalopowali, a tu Ken Rockwell zapowiada informację o D3, którą poda dzisiaj....http://kenrockwell.com/tech/00-new-today.htm
Pozdrawiam
Trochę te wasze dyskusje przypominają mi końcówkę reklamy...
- a miała być taka zwykła reklama,
- no coś ty dla Lecha?
początek postu o D3 a koniec o końcu fotografii i braku weny, upadku wielkiej firmy i antagonizmach sprzętowych itp...
Widzę, że koledzy się zagalopowali, a tu Ken Rockwell zapowiada informację o D3, którą poda dzisiaj....http://kenrockwell.com/tech/00-new-today.htm
Pozdrawiam
Poda jak wstanie ;)
njght_84
06-03-2007, 13:47
moze zakonczyc ten bezsensowny wontek do czasu pokazania sie d3...?
canon sie reklamuje?! pewnie jeszcze "prawie jak nikon..." hehee
Krzyto, zycie to tragikomedia, wiec naprawde sprobuj podejsc do tego z dystansem. Co juz bylo nie raz pisane, to nie jest forum fotograficzne, tylko sprzetowe, ktorego jednak znaczaca czescia jest fotografia jako taka. To jest miejsce przeznaczone wlasnie do tego, zeby podywagowac o D3, zapytac o jakies tam szkielko, dowiedziec sie co to jest blooming, poprosic o pomoc w dokonaniu wyboru itp itd. Zwroc tez uwage, ze ludzie, ktorzy siedza tu dluzej, nie traktuja uzytkownikow tego forum jako "innych posiadaczy sprzetu marki Nikon", tylko jak znajomych, czasem nawet przyjaciol. Stad tez sie bierze np wylewanie zali na swoje partnerki itp itd.
Ponadto nie istnieje cos takiego jak fotografia absolutna, idealna, dlatego ciezko o tym rozmawiac, chyba ze na przykladzie zdjecia. Ale takie rozmowy sa - w postaci komentarzy pod zdjeciami.
Nikt tez nie napisal, ze sprawa sprzetu jest najwazniejsza, ale jednoczesnie nie mozna powiedziec, ze wogole nie jest wazna. Oczami zdjecia nie zrobisz, i szukasz satysfakcjonujacego Cie rozwiazania. Biorac jeszcze pod uwage, ze to hobby (jak zadne z reszta) do tanich nie nalezy, to nie ma sie co dziwic, ze ludzie rozbieraja w dyskusjach aparaty na czesci pierwsze i analizuja kazde ziarenko szumu na zdjeciu - po prostu boja sie "utopic" grube tysiace.
Jak powiedzial swego czasu Czornyj - na tym forum czasem barkuje zdrowego rozsadku, dystansu. Z jednej strony sa "newbies", ktorzy do bolu rozstrzasaja dylematy "70-300 - Sigma czy Nikkor", z drugiej poprawni politycznie, ktorzy kazda uszczypliwosc w strone np Canona traktuja jako brutalny, nieuzasadniony, fanatycznie nienawistny atak, z trzeciej straznicy sztuki, dla ktorych aparat fotograficzny zdaje sie byc przeciwienstwem i zaprzeczeniem "prawdziwej fotografii".
Wszystkim tego zycze - dystansu, umiaru i zdrowego rozsadku.
Pozdrawiam
Krzyto, zycie to tragikomedia, wiec naprawde sprobuj podejsc do tego z dystansem. Co juz bylo nie raz pisane, to nie jest forum fotograficzne, tylko sprzetowe, ktorego jednak znaczaca czescia jest fotografia jako taka. To jest miejsce przeznaczone wlasnie do tego, zeby podywagowac o D3, zapytac o jakies tam szkielko, dowiedziec sie co to jest blooming, poprosic o pomoc w dokonaniu wyboru itp itd. Zwroc tez uwage, ze ludzie, ktorzy siedza tu dluzej, nie traktuja uzytkownikow tego forum jako "innych posiadaczy sprzetu marki Nikon", tylko jak znajomych, czasem nawet przyjaciol. Stad tez sie bierze np wylewanie zali na swoje partnerki itp itd.
Ponadto nie istnieje cos takiego jak fotografia absolutna, idealna, dlatego ciezko o tym rozmawiac, chyba ze na przykladzie zdjecia. Ale takie rozmowy sa - w postaci komentarzy pod zdjeciami.
Nikt tez nie napisal, ze sprawa sprzetu jest najwazniejsza, ale jednoczesnie nie mozna powiedziec, ze wogole nie jest wazna. Oczami zdjecia nie zrobisz, i szukasz satysfakcjonujacego Cie rozwiazania. Biorac jeszcze pod uwage, ze to hobby (jak zadne z reszta) do tanich nie nalezy, to nie ma sie co dziwic, ze ludzie rozbieraja w dyskusjach aparaty na czesci pierwsze i analizuja kazde ziarenko szumu na zdjeciu - po prostu boja sie "utopic" grube tysiace.
Jak powiedzial swego czasu Czornyj - na tym forum czasem barkuje zdrowego rozsadku, dystansu. Z jednej strony sa "newbies", ktorzy do bolu rozstrzasaja dylematy "70-300 - Sigma czy Nikkor", z drugiej poprawni politycznie, ktorzy kazda uszczypliwosc w strone np Canona traktuja jako brutalny, nieuzasadniony, fanatycznie nienawistny atak, z trzeciej straznicy sztuki, dla ktorych aparat fotograficzny zdaje sie byc przeciwienstwem i zaprzeczeniem "prawdziwej fotografii".
Wszystkim tego zycze - dystansu, umiaru i zdrowego rozsadku.
Pozdrawiam
Masz rację. Dziękuję za życzenia i je odwzajemniam.
"Twoje końcowe motto zdaje się wyrażać pogląd: to nie jest forum na tego rodzaju dyskusje."
Krzyto, nadinterpretujesz.
Admin wyraznie napisal "watek", nie "forum", a ow jest o D3.
Zaloz jakis inny w Cafe, zapodaj temat, ktory cie interesuje i mozna dyskutowac.
Offtopy sa o tyle upierdliwe, ze potem trzeba sie przez nie godzinami przebijac w celu wyszukiwania wlasciwego tematu, nabijajac przy okazji zbedny transfer.
Piotrowi chodzi tylko o ulatwienie korzystania, nic wiecej.
A Jakubas... coz, dobrze prawi ;)
Pawel Pawlak
06-03-2007, 23:21
Wróżąc z fusów czyli wnioskując z różnych spekulacji o D3 oraz z informacji o zaprzestaniu produkcji d2hs, przysło mi do głowy że może jednak nikon szykuje nam 2 aparaty ? Na pierwszy ogień dostaniemy następcę D2hs (d3h ?) z matrycą "prawie FF" czyli z croem 1.13 o rozdzielczości 18mpix i szybkim DXowym, 10mpix kadrowaniem (matryca znacząco tańsza niż FF 1.0 więc i aparat konkurencyjny cenowo do marka3)
a w następnej kolejności zostanie uzupełniony o prawdziwe FF czyli crop 1.0 ale już za wyższą cenę (d3x ?)- konkurenta także cenowa dla 1Ds Mark2 (albo3).
ps. ale może niekoniecznie którykolwiek z nich zobaczymy 8 marca... ;) http://nikonimaging.com/global/activity/pma/2007/index.htm
ps. ale może niekoniecznie którykolwiek z nich zobaczymy 8 marca... ;) http://nikonimaging.com/global/activity/pma/2007/index.htm
Ch... bombki strzelił, choinki nie będzie. Cynk okazał się zbyt optymistyczny, na forum Nikonians masakra, nawet wywalili "D3" z nazwy działu i usunęli ten post JRP z przeciekiem. Ponoć D3-ki istnieją, są testowane itd. ale kiedy zostaną zaanonsowane - cholera wie. Ech, żal d... ściska...
Nie chcialem Was rozczarowac za wczesnie ale wierzcie mi ze az mnie korcilo... Wiary nie traccie, zapewniam ze warto poczekac.
Teraz musze zamilknac, bo juz mnie od Kaczuszek i tyranow wyzywaja, "nadto mam problemy z rozumieniem wielu kwestii" (cokolwiek to mialoby znaczyc) ;)
Krzyto, napisales:
Gdybyś znów miał problemy ze zrozumieniem, to wyjaśniam na przykładzie. wiec prosze powstrzymaj sie od zapedow zbyt daleko idacych. Gdybym nie zrozumial o czym piszesz, nie odniosl bym sie do meritum. Nie masz monopolu na racje bo "Twoich kilku kolegow" to czy tamto. Ja mam 8787 kolegow na tym forum i gdybym mial wyciagac z tego wnioski tak daleko idace jak Twoje, musialbym wysnuc 8787 teorii o kazdym z Nich...
Tutaj z kolei po prostu przegiales:
Adminie, skoro tak bardzo przeceniasz dyskusje o sprzęcie - a w szczególności w aspekcie wyższości jednego systemu nad drugim, to dla ostrzeżenia powinieneś umieścić w nagłówku napis: Najważniejsze "czym", a mniej ważne "co".
Pokaz mi drugie forum sprzetowe z takim naciskiem na fotografie jak to. Poki co po prostu mnie obrazasz, bo akurat ja na forach sprzetowych tego forum udzielam sie znacznie mniej niz jakikolwiek inny admin - pasjonat fotografii. I na koniec, jesli chcesz mi zaproponowac zmiany w naglowku forum, to wybrales zly ton... Twoja propozycja odpadla w przedbiegach.
Niestety Krzyto, dyskutowac tez trzeba umiec. O zachowaniu umiaru w opiniach juz Ci napisano, ja sie tylko pod tym podpisze.
a co Piotrze, jesteś może jednym z testujących to osławione mityczne wręcz D3? ja to na takie cuda sie nie rzucam bo ani kasy, ani umiejętności wystarczających nie mam, ale jakby obniżyli w ramach walki z konkurencją ceny na szklany asortyment (choćby 10-20%) to bym się nie pogniewał
bukowy dziad
07-03-2007, 02:02
hihi...no ale co sobie popisalismy to nasze, nie?:)
Robert S.
07-03-2007, 02:07
Olać to, kiedyś wyjdzie nowa pucha, lepiej tak jak mówi Erie, niech zrobią promocję na szkła :D ;) Niech tak konkuruja z systemem Canona :)
rany, ale juz widzę co jutro napiszą na CB - przecież oni tam żywcem Nikona zjedzą
Nie tylko nie testuje ale nawet nie mam pojecia kiedy pojawi sie na rynku ;) Napisalem juz ze nawet przez mysl mi nie przejdzie zakup tego aparatu za zaproponowana, nawet w bajce cene, 7800 dolcow. Mam czym focic, mam klientow ktorzy kupuja zdjecia. To czego mi brakuje to szkla. Na nich sie skupiam i na zdjeciach oczywiscie (choc jako admin forum sprzetowego pewnie dawno powiniennem zapomniec do czego sluza aparaty fotograficzne i kolekcjonowac puszki, jak inni te po piwie) :)
rany, ale juz widzę co jutro napiszą na CB - przecież oni tam żywcem Nikona zjedzą
Czym sie przejmowac? Kazdy z nas ma czym focic. Niektorzy wciaz nie maja sie na co przesiasc, ale przyjdzie czas i na to. Poki co moga wybrac aparat i szklarnie konkurencji, wciaz na tym forum sa mile widziani (oczywiscie dokad beda publikowali zdjecia i nie straca weny) ;)
Ch... bombki strzelił, choinki nie będzie. Cynk okazał się zbyt optymistyczny, na forum Nikonians masakra, nawet wywalili "D3" z nazwy działu i usunęli ten post JRP z przeciekiem. Ponoć D3-ki istnieją, są testowane itd. ale kiedy zostaną zaanonsowane - cholera wie. Ech, żal d... ściska...
Ken pisze, że ma byc crop 1,0 - i po tym wnioskowałem, że o D3 to jeszcze wiele za wcześnie pisać.
Jak słusznie z kolekcjonerem pisaliscie - zrobienie puszki (a tu własciwie głównie matrycy) to długi proces - a Nikon chyba niestety zabrał sie do tego stosunkowo niedawno. Wiem, że kraczę - ale ja to oceniam jako chłodne, realne spojrzenie. Obawiam się, czy ta puszka będzie tak na siłę - czy dopracowana. Obawiam się, że im sie spieszy by najmniej stracić do canona, a to nie wróży najlepiej.
Nawet nie wiecie jak chcę się mylić. Bo jestem tym D3 bardzo zainteresowany - a nawet powiem więcej - jaki on nie będzie, taki muszę brać - bo inaczej czeka mnie ZD albo hasel. Pentax w 645 też daje ciała.
Ken pisze, że ma byc crop 1,0 - i po tym wnioskowałem, że o D3 to jeszcze wiele za wcześnie pisać.
Jak słusznie z kolekcjonerem pisaliscie - zrobienie puszki (a tu własciwie głównie matrycy) to długi proces - a Nikon chyba niestety zabrał sie do tego stosunkowo niedawno. Wiem, że kraczę - ale ja to oceniam jako chłodne, realne spojrzenie. Obawiam się, czy ta puszka będzie tak na siłę - czy dopracowana. Obawiam się, że im sie spieszy by najmniej stracić do canona, a to nie wróży najlepiej.
Nawet nie wiecie jak chcę się mylić. Bo jestem tym D3 bardzo zainteresowany - a nawet powiem więcej - jaki on nie będzie, taki muszę brać - bo inaczej czeka mnie ZD albo hasel. Pentax w 645 też daje ciała.
Myślę że oni zabrali się do tego bardzo dawno temu, tylko po prostu nadal nie skończyli. Trzeba sobie wyraźnie powiedzieć, że pośpiechem w Nikonie nie grzeszą. Na D2H, D200, D2X-a też trzeba było czekać przez całe wieki... Oby tylko wyrobili się, nim wszyscy potencjalni nabywcy zmienią system :lol:
"Bo jestem tym D3 bardzo zainteresowany"
Zrozumiale, bo przeciez chyba nie bedzie to kopia D2 z paroma nowymi bajerami...?
"a nawet powiem więcej - jaki on nie będzie, taki muszę brać"
Tym natomiast moglbys sie Jacku nie chwalic, bo jeszcze specjalnie cene podniosa... ;)
A swoja droga, zeby na takim forum trzeba bylo tylko i wylacznie gdybac...
przyznam, ze od tej strony producent sie nie postaral... ;)
Ludzie :) Zal tylek sciska jak sie czyta teksty w stylu: "no, teraz to Nikon musi odpowiedziec". Zalozenia D3 byly juz znane w momencie premiery D2xa, i wtedy rozpoczely sie prace. Przewaznie zalozenia od samego początku sa rozne. Badania, budowa prototypów (przewaznie kilku), testy, poprawki. Proces wypuszczenia takiego sprzetu od projektu, poprzez faze testow do wprowadzena do produkcjii jest czasochlonny. O D3 bylo juz wiadomo od jakiegos czasu, ale najprawdopodobniej testowanych jest kilka prototypow w centrali nie podjeto jeszcze decyzji ktory trafi na linie produkcyjna. Jedno jest pewne: aparat bedzie w w tym roku. Ja na prawde nie rozumiem o co Wam tak bardzo chodzi..przeciez co roku wychodzi jakas fajna puszka Nikona, w kazdym segmencie. I tak bedzie i w tym. Nie rozumiem tez pretensji o tanie szkla i D40...przeciez nie tak dawno wszyscy tu marudzili ze nie ma tanich VRek...no to juz je macie. I co, tez zle ? Ech :) Macie w systemie na prawde wiele wspanialych szkiel,o parametrach optycznych czesto lepszych od konkurencji. I co, tez zle ? :) Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma
otóż to... smęty słuchać w 99% od ludzi, którzy i tak w dającej się przewidzieć przyszłości nie kupią takiego korpusu ze względu na cenę aparatu i najlepszych szkieł do niego!
dla mnie D3/4/5/6 itd pozostaje w sferze marzeń jedynie...
tanie VR to miód na moje serce, ale wolałbym zobaczyć jeszcze jakieś tele 50-150 2.8 vr lub 70-200 F4 vr ;)
Kolekcjoner
07-03-2007, 10:46
To bardzo słabo znasz to forum i ludzi stamtąd, że wydajesz tego typu sądy. Wielu użytkowników CB kibicuje Nikonowi.
Czym sie przejmowac? Kazdy z nas ma czym focic. Niektorzy wciaz nie maja sie na co przesiasc, ale przyjdzie czas i na to. Poki co moga wybrac aparat i szklarnie konkurencji, wciaz na tym forum sa mile widziani (oczywiscie dokad beda publikowali zdjecia i nie straca weny) ;)
A jak ktoś publikuje zdjęcia ale nie na forum to też się załapie :D?
Co od weny to się wolę nie wypowiadać - ostatnio się to stało dość drażliwą kwestią :mrgreen:.
(....) Ja na prawde nie rozumiem o co Wam tak bardzo chodzi..przeciez co roku wychodzi jakas fajna puszka Nikona, w kazdym segmencie. I tak bedzie i w tym. Nie rozumiem tez pretensji o tanie szkla i D40...przeciez nie tak dawno wszyscy tu marudzili ze nie ma tanich VRek...no to juz je macie. I co, tez zle ? Ech :) Macie w systemie na prawde wiele wspanialych szkiel,o parametrach optycznych czesto lepszych od konkurencji. I co, tez zle ? :) Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma
Chłopie co by canonierzy dali za taki zestaw np. 18 -55 IS (nie ten słoik od musztardy, który jest ;)) + 55-200 IS. Ja też bym dużo dał, bo by się te narzekania wreszcie skończyły :D. Tak samo jakby canon wypuścił puszkę typu D80 o, kórej wielu tam marzy. Całkowicie się zgadzam z tym co piszesz.
ranbir kapoor
07-03-2007, 10:51
ile tak naprawde osob z forum kupi D3,pieć? wszyscy czekaja na szkla
co bedzie nastepne, za pol roku pojawi sie 3 wresja 18-55 tym razem z VR!!
kolejne szklo powoduje tylko nabijanie postow typu - mam d50 co mam kupic 18-55 I czy 18-55 II,a moze 18-70 choc warto by bylo 18-135 a marzy mi sie 18-200 itd
ja np mam dosc biegania po wysokich gorach z plecakiem pelnym szkiel,trzeba brac tragarza do noszenia glownego plecaka bo podreczny jest zajety glownie przez 70-200
do tego dochodzi czesto nadbagaz na lotnisku i dziwne spojrzenia obslugi lotniska bo skad taki hindus ma wiedziec ze ta duza lufa to szklo a nie karabin
17-55/4 VR 50-150/2.8 70-200/4 VR tego chca urzytkownicy i stalki stalki i jeszcze raz stalki z AFssem
ide nad jezioro macro popstrykac zeby sie wyciszyc
To bardzo słabo znasz to forum i ludzi z tamtąd, że wydajesz tego typu sądy. Wielu użytkowników CB kibicuje Nikonowi.
wystarczająco dobrze znam i wiem, że podobnie jak tutaj jest wiele osób normalnych, spokojnych, dzielących sie swoją wiedzą i jest też trochę takich, którzy sa w stanie zjeść "innowierców" żywcem, czytając parę wątków na CB na temat sprzętu Nikona, gdzie Ci ostatni się wypowiadają, stwierdziłem, że atmosfera jak u nas w trakcie ostatniej nagannej wojny :(, która skończyła się ostrym moderowaniem i naganą od admina - stąd wynikała ocena na temat zjedzą żywcem z powodu braku tego D3
co do kibicowania Nikonowi to kibicowanie to ma choćby pewien podtekst ekonomiczny - konkurencja wymusza obniżanie cen i dokładanie "ficzerów", podobnie jak np. na rynku komputerowym z AMD/ Intel :)
pozdrawiam
Erie
I nie bedzie AF-S DX 35/1.4 - coz... Sigma welcome to ;)